Standartinė
Ramunė » 03 Bir 2008, 18:41
kaip valgyti omarą
Gerame restorane omarus tau patieks dažniausiai padalytus į dvi dalis. Mat taip juos paprasčiau valgyti. Įrankių omarams valgyti rinkinį sudaro paprastas peilis, paprasta šakutė, specialios žnyplės ir šakutė, skirta mėsai iš omaro žnyplių ištraukti . Nereikalauk peilio žuviai, nes jo bukais ašmenimis net ir labai stengdamasi omaro ne perpjausi.
Europietiško tipo omarai vadinami mėlynaisiais. Jų kiautas labai kietas, o mėsa ypač skani. Septynerių metų omaras būna vidutiniškai 30 centimetrų ilgio, sveria apie 900 gramų. Sužvejoti omarai kurį laiką palaikomi specialiame narve, jūros vandenyje, kad praeitų patirtas stresas, nes nuo jo gali nukentėti ypatingas mėsos skonis.
Išvirti omarai iš melsvai juodų tampa ryškiai raudoni, todėl kartais yra vadinami jūrų kardinolais. Skaniausia omaro, kaip ir kitų vėžiagyvių, mėsa slypi po kietu kiautu — žnyplėse, kojose, uodegoje.
Kaip valgyti?
Ruošdamasi valgyti neišdarinėtą omarą pirmiausia pakaklėje pasirišk specialią didelę servetėlę.
Kaire ranka omarą laikyk už liemens, dešine trūktelėk jį už uodegos.
Omaro liemenį perkelk į maisto atliekų lėkštelę.
Išilgai įpjauk omaro uodegą ir išimk minkštimą.
Suimk žnyples per vidurį specialiomis replytėmis, sutraiškyk ir išimk mėsą specialia šakute.
Kojeles gali tiesiog iščiulpti. Smarkiai nenusižengsi etiketui, jei užuot pasinaudojusi šakute, imsi jas pirštais.
Nesirūpink, kad valgydama išsitepsi rankas. Pavalgius padavėjas būtinai atneš dubenėlį su vandeniu, kad galėtum jas nusiplauti. Specifinį kvapą panaikins jame plaukiojantis citrinos griežinėlis.