Jūros gėrybės

Naudinga ir įdomi informacija apie mėsą.
Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 03 Rgs 2007, 16:44

truputi :D

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 03 Rgs 2007, 16:56

tai gerai,vadinasi dar nesugadintas zmogus :wink:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 03 Rgs 2007, 22:04

Gal tos ikros kaip mielės dauginasi :lol: tik šilto pieno įpilk :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 04 Rgs 2007, 08:20

:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: gerai tu cia ismastei :laugh:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 04 Rgs 2007, 08:34

kazkodel turiu itarima, kad tavo ikrai ne dideja, o pamazu mazeja Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 04 Rgs 2007, 08:41

nei dideja,nei mazeja :roll: Kaip buvo ju indelyje saukstas,tiek ir tebera :oops: Nors vis is ryto paziuriu,gal padaugejo :merg2:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 04 Rgs 2007, 08:48

atsikelsi viena ryta, ziu - tuscias :shock:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 04 Rgs 2007, 09:15

....ir su visu indeliu dingau padare :shock: Variantas galimas Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 04 Rgs 2007, 09:19

ir pedos atause... :D
pas mane taip kartais buna Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 06 Rgs 2007, 13:40

pas mane dar nepasitaike :roll:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 06 Rgs 2007, 13:42

pasitaikys dar vadinasi Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 06 Rgs 2007, 13:46

na,na,na....tik prašom čia be uzuominu 075

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 20 Rgs 2007, 21:57

Jau senokai omarais galime mėgautis ne tik kokiame Viduržemio jūros regiono kurorto restoranėlyje — jų tau patieks ir Lietuvoje. Bet ar žinosi, ką daryti, kai šis delikatesas ims garuoti tau prieš nosį?
Gerame restorane omarus tau patieks dažniausiai padalytus į dvi dalis. Mat taip juos paprasčiau valgyti. Įrankių omarams valgyti rinkinį sudaro paprastas peilis, paprasta šakutė, specialios žnyplės ir šakutė, skirta mėsai iš omaro žnyplių ištraukti . Nereikalauk peilio žuviai, nes jo bukais ašmenimis net ir labai stengdamasi omaro ne perpjausi.
Europietiško tipo omarai vadinami mėlynaisiais. Jų kiautas labai kietas, o mėsa ypač skani. Septynerių metų omaras būna vidutiniškai 30 centimetrų ilgio, sveria apie 900 gramų. Sužvejoti omarai kurį laiką palaikomi specialiame narve, jūros vandenyje, kad praeitų patirtas stresas, nes nuo jo gali nukentėti ypatingas mėsos skonis.
Išvirti omarai iš melsvai juodų tampa ryškiai raudoni, todėl kartais yra vadinami jūrų kardinolais. Skaniausia omaro, kaip ir kitų vėžiagyvių, mėsa slypi po kietu kiautu — žnyplėse, kojose, uodegoje.

Kaip valgyti?
Ruošdamasi valgyti neišdarinėtą omarą pirmiausia pakaklėje pasirišk specialią didelę servetėlę.
Kaire ranka omarą laikyk už liemens, dešine trūktelėk jį už uodegos.
Omaro liemenį perkelk į maisto atliekų lėkštelę.
Išilgai įpjauk omaro uodegą ir išimk minkštimą.
Suimk žnyples per vidurį specialiomis replytėmis, sutraiškyk ir išimk mėsą specialia šakute.
Kojeles gali tiesiog iščiulpti. Smarkiai nenusižengsi etiketui, jei užuot pasinaudojusi šakute, imsi jas pirštais.
Nesirūpink, kad valgydama išsitepsi rankas. Pavalgius padavėjas būtinai atneš dubenėlį su vandeniu, kad galėtum jas nusiplauti. Specifinį kvapą panaikins jame plaukiojantis citrinos griežinėlis.
Gali pabandyti gurmanišką patiekalą iš omarų paruošti ir pati.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė pyp » 25 Rgs 2007, 13:56

Austres padeda esant paxmielui 030

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 25 Rgs 2007, 13:58

Čia jau kaip kam...mano vyrui tik rauginti agurkai į gerklę lenda 8)

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 25 Rgs 2007, 13:58

O man apskritai pagiriu nebuna :P Atsikelus ryte galiu chot ir kepsni suvalgyt :D :D

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 25 Rgs 2007, 14:00

Reiškia mažai geri :roll:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 25 Rgs 2007, 14:01

kad nepasakyciau :merg2:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 25 Rgs 2007, 14:34

tai tada nezinai,kas yra nemazai :laugh:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 25 Rgs 2007, 14:45

Zinau... Tik kad as kazkokia idomi esu, nei man galva skauda ant rytojaus (nors galiu beleka primaisyt), nei tu pagiriu buna :roll:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 25 Rgs 2007, 14:49

tai tau pasiseke,vadinasi pas tave organizme yra daug tu daleliu,kurios perdirba alkoholi :wink:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 25 Rgs 2007, 14:55

Atspari alkoholiui ane? :laugh:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 25 Rgs 2007, 14:58

aga :wink:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 22:10

Aštuonkojis

Jei krevetės, austrės ir omarai jūsų gurmaniškam gomuriui jau jokia naujiena, verta „nerti“ dar giliau ir namie ar restorane paragauti patiekalų iš aštuonkojų mėsos. O jei nesiryžtate to daryti gimtinėje, įvairių virtuoziškai paruoštų patiekalų iš aštuonkojų mėsos paragausite keliaudami po įvairiausias – artimas ir tolimas – šalis nuo Italijos iki tolimosios Japonijos.

Šaltųjų vandenų aštuonkojų skonis – intensyvesnis
Minkštakūnis jūrų moliuskas aštuonkojis (Octopus vulgaris), kurio kūno sandarą tiesiogiai nusako pats jūrų gyvio pavadinimas, yra tikras atsiskyrėlis, kuris paprastai slepiasi uolėtose pakrančių teritorijose. Beje, aštuonkojai yra vieni greičiausių ir protingiausių vandens gyvių.
Jų galima sutikti įvairių pasaulio kampelių vandenyse, tačiau daugiausia aštuonkojų pagaunama ir vartojama Viduržemio jūros regione ir Azijoje, ypač Japonijoje. Kai kurie vyriausieji virėjai teigia, kad šaltesniuose vandenyse pagautų aštuonkojų mėsai būdingas intensyvesnis skonis.
Šių gyvūnų dydis gali labai skirtis, pavyzdžiui, Viduržemio jūroje gyvenančių aštuonkojų ilgis gali siekti net 1,3 m, tačiau paprastai jie nebūna ilgesni nei metras. O prekybos centruose ir turguose dažniausiai parduodami 50–100 cm ilgio gyvūnai, nors jie gali sverti net po 60 kg. Šis baugiai atrodantis gyvis medžioja naktį ir minta vėžiagyviais, moliuskais, sraigėmis bei žuvimis.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 22:10


Mėgstami ir Graikijoje, ir Japonijoje


Būdų aštuonkojams paruošti ir receptų, pagal kuriuos naudojama jų mėsa, – daugybė, tačiau kai kuriose šalyse egzistuoja ir tam tikros nacionalinės tradicijos. Pavyzdžiui, Italijoje aštuonkojai dažnai kepami ant grotelių, troškinami.
Graikijoje itin populiarios gaivios salotos su aštuonkojų mėsa, pagardintos česnakais ir alyvuogių aliejumi. Italijoje mėgstama su pomidorais troškinta aštuonkojų mėsa. Ispanijoje aštuonkojai neretai ruošiami su jų pačių išleidžiamu juodu skysčiu, primenančiu rašalą, – jo galima atskirai nusipirkti iš prekeivių žuvimi. Japonijoje su šių jūrų gyvių mėsos gabalėliais ruošiami sušiai arba šiek tiek apvirti aštuonkojai marinuojami su actu.
Pirmąsyk nuvykusieji į Graikiją, Kretą ar kitas šio regiono salas neretai nustemba matydami pakrantėse lyg skalbinius sudžiautus jūroje pagautus aštuonkojus. Šie „skalbiniai“ tiesiog laukia vakaro, kai bus iškepti ant grotelių ir skanaujami su sausu raudonuoju vynu.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 22:11


Lietuviai pratinasi atsargiai


Švieži šaldyti aštuonkojai ar kaip nors apdorota šių gyvūnų mėsa jau kelerius metus nestebina ir Lietuvos prekybos centrų lankytojų.Tiesa, įvairiais būdais apdirbtos aštuonkojų mėsos pasirinkimas pas mus nėra toks didelis, kaip daugelyje kitų Europos valstybių. Lietuviai ne itin aktyviai perka ir mūsų prekybos centruose pasirodančius šviežius šaldytus aštuonkojus. Vieno didelio prekybos centro atstovė pasakojo, kad į jų parduotuvę šaldyti aštuonkojai atvežami kartą per savaitę, kaskart jų paprastai užsakoma vos pora kilogramų, tačiau ir tiek neskubama išpirkti. Kilogramas šių jūrų gėrybių mėsos kainuoja 25 litus. Drąsiau žiūrima į rūkytus aštuonkojų čiuptuvus, kurie parduodami ir fasuoti, ir sveriami (kilogramas šio produkto atsieina 15 litų). Kaip užkandį juos pamėgo alaus mėgėjai.Be to, aštuonkojų mėsos gabalėlių dažnai būna ir populiariuosiuose šaldytų jūrų gėrybių rinkiniuose. Ir šviežioje, ir įvairiai apdirbtoje aštuonkojų mėsoje yra daug įvairių vitaminų ir mikroelementų.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 22:12

Kaip išdarinėti šviežius aštuonkojus

Daugiausia klausimų ir neaiškumų kyla prekybos centre nusipirkus šviežią šaldytą aštuonkojį. Nesiblaškykite – tinkamai jį išdoroti reikia mokėti, tačiau tai nėra neįveikiama užduotis. Be to, darbą palengvina tai, kad aštuonkojo kūne nėra vieno kaulo. Taigi – žingsnis po žingsnio.
Kruopščiai nuplaukite aštuonkojį, padėkite jį ant kieto paviršiaus ir aštriu peiliu nupjaukite galvos dalį tarp „maišelio“ ir liemens, iš kurio auga kojas primenantys čiuptuvai. Nupjautąją galvos dalį su viskuo, kas viduje, išmeskite.
Atidžiai nulupkite juodą odelę – gali tekti ilgokai pasidarbuoti. Jei nenorite sunkiai vargti, pasinaudokite gudrybe: aštuonkojį nuliekite verdančiu vandeniu ir odelė nusilups lengviau.
Apverskite nuluptą moliuską ir pašalinkite vidurius, gerai išplaukite „maišelį“, kuriame jie buvo.
Pašalinkite aštuonkojo virškinimo organus. Tam reikės į viršų išspausti tarp čiuptuvų esančią dalį ir ją nupjauti. Tada pjaustykite gyvį tokio dydžio gabaliukais, kaip nurodoma jūsų pasirinktame recepte.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 22:13

Muštas – minkštesnis ir skanesnis

Aštuonkojų mėsa balta, jai būdingas salsvas švelnus skonis. Vienintelė bėda ta, kad neretai mėsa būna kiek kietoka. Šis mėsos kietumas įvairiose šalyse įveikiamas skirtingai. Viduržemio jūros šalyse sugautus aštuonkojus dar ir mūsų laikais neretai kiek padaužo į kietas pakrantės uolas ar tiesiog pamuša lazda – tam, kad mėsa suminkštėtų. Daugelyje žuvų turgų aštuonkojai parduodami jau mušti ir pirkėjams tuo nebetenka rūpintis.
Japonijoje išdorotą aštuonkojį deda į vandenį su tarkuotais ridikais ir gerokai pamaigo, kad mėsa suminkštėtų. Pietų Italijoje išdarinėti ir druska apibarstyti aštuonkojai gerai pakaitinami karštoje keptuvėje arba moliniame inde ir tik tada iš jų gaminami patiekalai. Yra ir kitų gana egzotiškų būdų šių jūrų gyvių mėsai suminkštinti. O jūs, nusipirkę šviežią aštuonkojį, galite jį jau išdarinėtą kiek pamušti mėsai skirtu mediniu plaktuku. Ruošiant šaldytus aštuonkojus to daryti nereikės, nes užšaldyta jų mėsa tampa švelnesnė.

Neužgožkite prieskoniais

Receptų knygose rastume nemažai pasiūlymų, kaip ruošti aštuonkojų mėsą, tačiau verta prisiminti, kad šiai jūrų gėrybei tinka ta pati ruošimo taisyklė, kaip ir kitoms. Tikrąjį aštuonkojų skonį pajusite neužgožę patiekalo įvairiais pagardais ir prieskoniais.
Paprasčiausias, tačiau ne greičiausias būdas paruošti aštuonkojus – su keletu klasikinių prieskonių troškinti juos raudonajame vyne. Jei tam pasiryšite, išdarinėtą ir gabalėliais supjaustytą aštuonkojų mėsą dėkite į puodą, suberkite du stambius smulkiai sukapotus svogūnus, įmeskite kelias česnakų skilteles, rozmarinų šakelę, druskos, juodųjų pipirų, įdėkite tris šaukštus natūralaus pomidorų padažo arba tris nuluptus ir kubeliais supjaustytus pomidorus. Užpilkite šį mišinį raudonuoju vynu (galite jį kiek atskiesti vandeniu) ir ant labai silpnos ugnies troškinkite 2–2,5 valandos.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Vas 2008, 10:10

Žuvis, jūros gėrybės
Troškindami žuvį, ypač file, nenaudokite daug skysčio, nes jo pakankamai yra pačioje žuvyje.
Virdami žuvį, ilgai nevirinkite lauro lapelių, svogūnų, nes nuo jų prastėja žuvies skonis.
Atsižvelgiant į sūdymo būdą ir silkių kietumą, silkės mirkomos nuo vienos valandos iki dviejų parų.
Silkė yra vertinga tuo, kad joje gausu įvairių mineralinių druskų, reikalingų mūsų organizmui.
Jei silkės labai sūrios, jas būtina 10-15 min. pamirkyti virintame vandenyje, nes troškintos jos tampa dar sūresnės.
Silkė bus skanesnė, sultingesnė, jei ją mirkysite ne vandenyje, o šaltoje stiprioje arbatoje arba piene.
Lydekos turi nelabai malonų prieskonį. Kad jis išnyktų, į nuovirą dėkite šiek tiek daugiau prieskonių negu paprastai.
Turinčias daug kaulų žuvis geriau virti, o mažiau kaulingas - kepti. Mažas žuveles, pjaustytą žuvį dėkime į verdantį vandenį, o didesnes, nepjaustytas - į šaltą.
Kad žuvis nesusproginėtų, reikia truputį įpjauti nugarą. Nuvalytas žuvis pasūdome, pabarstome prieskoniais 30-60 min. prieš kepimą.
Žuvis bus skanesnė, jei keptuvėje iš abiejų pusių apkepsime 5-8 min., o baigsime kepti orkaitėje.
Kad žuvis nesutrupėtų, įpilkite šaukštą acto į vandenį, kuriame ji verda.
Žuvis tesloje ar kepama ant groteliu bus skanesnė, jei ją supjaustę apibarstysite smulkintomis petražolėmis, druska, pipirais, pašlakstysite citrinos sultimis, užpilsite aliejumi ir palaikysite 1-1,5 val. šaltai.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Vas 2008, 20:33

Kuo vertingos austrės


Austrės – itin vertingas produktas. Jos sustiprina kaulų sistemą ir pakelia libido.
100 g austrių yra: 10 kilokalorijų, 12 g skaidulų, 3 g riebalų, 7,5 g angliavandenių.
Įtaka organizmui: nedidelis skaidulų kiekis yra kompensuojamas gausiu В12 ir D vitaminų kiekiu, kurie aprūpina kaulų audinius reikiamu kalcio kiekiu. Vertingas cinko šaltinis (100 g austrių yra 165 proc. kasdieninės cinko normos), dėl kurio trūkumo silpnėja imunitetas. Be to, šis mineralas yra būtinas testosterono gamybai ir lytinei funkcijai. Galbūt dėl to austrės laikomos afrodiziaku ir yra ypač naudingos vyrams.
Normali cinko koncentracija kraujyje neleidžia išsivystyti pneumonijai (plaučių uždegimui) vyresniame amžiuje. Amerikos gydytojai iš USDA HNRCA‘s imunologijos laboratorijos teigia, kad kasdieninis pakankamo kiekio cinko vartojimas vyresniems nei 65 m. žmonėms net 50 proc. sumažina šio susirgimo riziką, 39 proc. sumažėja mirties atvejų nuo plaučių uždegimo.
Ištyrę 617 asmenų kraujo pavyzdžius, kurie metus vartojo cinko papildus, mokslininkai nustatė, kad reguliarus šio vitamino vartojimas naudingas sveikatai, apsaugo nuo įvairių kvėpavimo infekcijų. Amerikos gydytojų teigimu, produktai turtingi cinku, tokie kaip austrės, stiprina imuninę sistemą vyresniame amžiuje ir saugo nuo įvairių susirgimų.

Skelbti atsakymą