Puslapis 13

Šaldytos vasaros gėrybės

Parašytas: 27 Spa 2006, 23:59
Lilina
Sutikit ,kad visi turim dydelius šaldytuvus su dydeliom šaldymo kamerom. Ko tik šiais laikais neprišaldo žmonės žiemai. Aš prišaldžiau: braškiu, melyniu, vynuogiu sulčiu, vyšniu. Neseniai sužinojau kaip teisingai užšaldyti krapus ir dar mano anyta rodė užšaldytus baravykus :hubba: Man jau seilė tysta pagalvojus kaip skanu bus juos kepti.

O vyšnios kaip gražiai užšala! Tiesiog į kokteilius galima mesti. :luks:

Šaldytos gėrybės

Parašytas: 28 Spa 2006, 17:55
Ramunė
Mane draugė išmokė petražoles užšaldyti. Tik labai jau atsibosta vynioti po kelias į foliją. 116 Dar šaldau šparagines pupeles ir žirnelius. Labai gerai sriuboms ir troškiniams. 041

Re: Šaldytos gėrybės

Parašytas: 28 Spa 2006, 22:58
daida
Ramunė rašė:Mane draugė išmokė petražoles užšaldyti. Tik labai jau atsibosta vynioti po kelias į foliją. 116 Dar šaldau šparagines pupeles ir žirnelius. Labai gerai sriuboms ir troškiniams. 041
Mes taip pat šaldom šparagines pupeles ir žirnius 038
O jūs prieš šaldant šparagines pupeles apverdat? Nes mes tai apvirtas šaldom :roll:
Be to šaldyti galima beveik viską :idea:

Parašytas: 29 Spa 2006, 00:29
ade
Mes tai braškes šaldom. Žiema valgai o lėkštėje vasara kvepia :roll:

Re: Šaldytos gėrybės

Parašytas: 29 Spa 2006, 09:24
Ramunė
daida rašė:
Ramunė rašė:Mane draugė išmokė petražoles užšaldyti. Tik labai jau atsibosta vynioti po kelias į foliją. 116 Dar šaldau šparagines pupeles ir žirnelius. Labai gerai sriuboms ir troškiniams. 041
Mes taip pat šaldom šparagines pupeles ir žirnius 038
O jūs prieš šaldant šparagines pupeles apverdat? Nes mes tai apvirtas šaldom :roll:
Be to šaldyti galima beveik viską :idea:
Bandžiau ir apvirtas, ir žalias. Apvirtos geriau :luks: , nes nereikia virti atšildžius. Greičiau pietūs pasidaro. :valg:

Parašytas: 29 Spa 2006, 09:25
Ramunė
Tikrai, kažkas su galva.. 031
Turiu likusių cukinijų ir moliūgų. Juose daug skysčių, ar galima užšaldyti ir kaip :?:

Parašytas: 29 Spa 2006, 13:12
Lilina
Ramunė rašė:Tikrai, kažkas su galva.. 031
Turiu likusių cukinijų ir moliūgų. Juose daug skysčių, ar galima užšaldyti ir kaip :?:
O juos gal gėriau konservuoti??? Nes man šiaip cukinijos neskanios, nebent kur į maistą kaip prieda dadėt. Nu blynai su cukinija ar kažka panašiai. Mano mama marinuodavo juos kartu su slyvom, tai skonis cukiniju kaip ananaso išeidavo :P

Parašytas: 29 Spa 2006, 15:08
Ramunė
Lilina rašė:
Ramunė rašė:Tikrai, kažkas su galva.. 031
Turiu likusių cukinijų ir moliūgų. Juose daug skysčių, ar galima užšaldyti ir kaip :?:
O juos gal gėriau konservuoti??? Nes man šiaip cukinijos neskanios, nebent kur į maistą kaip prieda dadėt. Nu blynai su cukinija ar kažka panašiai. Mano mama marinuodavo juos kartu su slyvom, tai skonis cukiniju kaip ananaso išeidavo :P
Marinavau ir vienas, ir su slyvom, ir su svarainiais. Bet jų vis nemažėja... :evil: Paskui per žiemą tempiu lauk papuvusias. 043

Parašytas: 29 Spa 2006, 16:08
Lilina
Ramunė rašė: Marinavau ir vienas, ir su slyvom, ir su svarainiais. Bet jų vis nemažėja... :evil: Paskui per žiemą tempiu lauk papuvusias. 043
Pas mane irgi guli kol nepapūna :(

Šaldytos vasaros gėrybės

Parašytas: 02 Lap 2006, 09:28
silsta
Cukiniją aš konservuoju su ananasų sultimis. Tai kai atidarai stiklainį, atrodo kad ananasų gabaliukus valgai :hubba:

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Parašytas: 02 Lap 2006, 11:00
Ramunė
silsta rašė:Cukiniją aš konservuoju su ananasų sultimis. Tai kai atidarai stiklainį, atrodo kad ananasų gabaliukus valgai :hubba:
Būčiau dėkinga už receptėlį :aciu1: . Ananasus labai mėgstu :hubba:

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Parašytas: 02 Lap 2006, 11:46
sanitaras
Lilina rašė:Sutikit ,kad visi turim dydelius šaldytuvus su dydeliom šaldymo kamerom. Ko tik šiais laikais neprišaldo žmonės žiemai. Aš prišaldžiau: braškiu, melyniu, vynuogiu sulčiu, vyšniu. Neseniai sužinojau kaip teisingai užšaldyti krapus ir dar mano anyta rodė užšaldytus baravykus :hubba: Man jau seilė tysta pagalvojus kaip skanu bus juos kepti.

O vyšnios kaip gražiai užšala! Tiesiog į kokteilius galima mesti. :luks:
Sveikos,
prasau patarimo kaip teisingai uzsaldyti krapus.

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Parašytas: 02 Lap 2006, 12:02
silsta
Ramunė rašė:
silsta rašė:Cukiniją aš konservuoju su ananasų sultimis. Tai kai atidarai stiklainį, atrodo kad ananasų gabaliukus valgai :hubba:
Būčiau dėkinga už receptėlį :aciu1: . Ananasus labai mėgstu :hubba:

Tas receptas tai labai paprastas, sugalvojau aš jį. Rekia cukiniją supjaustyti norimo dydžio kvadratukais arba pailgais siaurais pagaliukais. Tada nusipirkti ananasų sulčių 100 proc.(būtinai 100 proc.), ir supilti ant tų supjaustytų gabaliukų. Turi pastovėti taip jie kokias 1-2 val., kad cukinija išleistų sultis. To skystimo turėtų būti tiek, kad apsemtų cukinijos gabaliukus. Tada statyti ant viryklės, ir truputuką pavirti, tik tiek, kad neištižtų cukinija. Gale įdėti citrinos rūgštelės paragaujant, kad būtų saldžiarūgštis. Dar dėdavau cinamono, bet man tai skaniausia be jokio kito prieskonio. Aš viską darau iš akies, normų tiksliai nežinau. :valg:

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Parašytas: 02 Lap 2006, 12:20
silsta
silsta rašė:
Ramunė rašė:
silsta rašė:Cukiniją aš konservuoju su ananasų sultimis. Tai kai atidarai stiklainį, atrodo kad ananasų gabaliukus valgai :hubba:
Būčiau dėkinga už receptėlį :aciu1: . Ananasus labai mėgstu :hubba:

Tas receptas tai labai paprastas, sugalvojau aš jį. Rekia cukiniją supjaustyti norimo dydžio kvadratukais arba pailgais siaurais pagaliukais. Tada nusipirkti ananasų sulčių 100 proc.(būtinai 100 proc.), ir supilti ant tų supjaustytų gabaliukų. Turi pastovėti taip jie kokias 1-2 val., kad cukinija išleistų sultis. To skystimo turėtų būti tiek, kad apsemtų cukinijos gabaliukus. Tada statyti ant viryklės, ir truputuką pavirti, tik tiek, kad neištižtų cukinija. Gale įdėti citrinos rūgštelės paragaujant, kad būtų saldžiarūgštis. Dar dėdavau cinamono, bet man tai skaniausia be jokio kito prieskonio. Aš viską darau iš akies, normų tiksliai nežinau. :valg:
Ko gero neužbaigiau iki galo recepto... Visą tą pavirtą (pakaitintą) masę dedu į užsukamus paruoštus (iškaitintus) stiklainius ir .... tol užteks, kol jų bus lentynoj :lol: :lol: :lol:

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Parašytas: 02 Lap 2006, 13:02
Lilina
sanitaras rašė: Sveikos,
prasau patarimo kaip teisingai uzsaldyti krapus.
krapus nuplauti ir duoti jiems išdžiuti, arba nusausint servetele, paskui supjaustyt ir sudėti į šaldymo indą, svarbiausia kad jie nesuliptu. ir į šaldyklę. paskui kai trauksit, jie užšals, pūriai, byriai ir galėsit imt pirštais ir dėt į patiekalą tiek kiek reikia :D

čia mane teta pamokė 075

Parašytas: 02 Lap 2006, 17:11
Ramunė
Ačiū, Silsta, už receptėlį :geles: . Būtinai išbandysiu. :P

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Parašytas: 02 Lap 2006, 17:13
Ramunė
Lilina rašė:
sanitaras rašė: Sveikos,
prasau patarimo kaip teisingai uzsaldyti krapus.
krapus nuplauti ir duoti jiems išdžiuti, arba nusausint servetele, paskui supjaustyt ir sudėti į šaldymo indą, svarbiausia kad jie nesuliptu. ir į šaldyklę. paskui kai trauksit, jie užšals, pūriai, byriai ir galėsit imt pirštais ir dėt į patiekalą tiek kiek reikia :D

čia mane teta pamokė 075
Aš viską darau taip pat, tik vynioju nedidelėm porcijom į foliją, nes neturiu daug vietos šaldytuvo kamerose. Irgi būna purūs ir gardžiai kvepia. :lol: O Kaimynė, prieš šaldant dar ir supjausto l. smulkiai, kad po to greičiau būtų :!:

Parašytas: 13 Gru 2006, 17:09
Eli
Kameroje aš užšaldau tik trintas su cukrumi uogas, nes be cukraus jos atitirpę būna labai rūgščios :( . Labai skanios pusiau trintos mėlynės ( na kai kuri sutrinta, o kitos cielos (aš dzūkė))ir būtinai cukraus. Tai po to su blynais, varške ir t.t....
Be to šaldau krapus ir virtus grybus. :!:

Parašytas: 13 Gru 2006, 18:55
Ramunė
Eli rašė:Kameroje aš užšaldau tik trintas su cukrumi uogas, nes be cukraus jos atitirpę būna labai rūgščios :( . Labai skanios pusiau trintos mėlynės ( na kai kuri sutrinta, o kitos cielos (aš dzūkė))ir būtinai cukraus. Tai po to su blynais, varške ir t.t....
Be to šaldau krapus ir virtus grybus. :!:
Drįstu prieštarauti 8) Jau keletą metų braškes ir vyšnias šaldau be cukraus. Mama dar užsišaldo mėlynių, mat akims gerai, spanguolių. Visai normalus skonis ( išskyrus spanguoles :wink: ) O vat serbentai juodieji - nieko doro.

Parašytas: 14 Gru 2006, 07:35
Lilina
Nuo spanguoliu ir neužšaldytu vidurius sutraukia :lol:

Parašytas: 14 Gru 2006, 09:37
silsta
Lilina rašė:
Ramunė rašė:Tikrai, kažkas su galva.. 031
Turiu likusių cukinijų ir moliūgų. Juose daug skysčių, ar galima užšaldyti ir kaip :?:
O juos gal gėriau konservuoti??? Nes man šiaip cukinijos neskanios, nebent kur į maistą kaip prieda dadėt. Nu blynai su cukinija ar kažka panašiai. Mano mama marinuodavo juos kartu su slyvom, tai skonis cukiniju kaip ananaso išeidavo :P

CUKINIJŲ ANANASAI

1 kibiras pripjaustytų cukinijų užpilti 1 kg. cukraus, palaikyti 1 parą vėsioj patalpoj, po to pridėti 1 valg. šaukštą citrinos rūgšties, 1 ltr. 100 proc. ananasų sulčių. Užkaitinti ir supilstyti į paruoštus stiklainius.

Čia receptas dideliam kiekiui cukinijos, apytikriai galima paskaičiuoti ir pusei to kiekio, ir ketvirčiui.
Bet nepaprastai skanu, atsidarai stiklainiuką, tai atrodo, kad ananasus valgai :hypno:

Parašytas: 14 Gru 2006, 15:24
daida
Eli rašė:Kameroje aš užšaldau tik trintas su cukrumi uogas, nes be cukraus jos atitirpę būna labai rūgščios :( . Labai skanios pusiau trintos mėlynės ( na kai kuri sutrinta, o kitos cielos (aš dzūkė))ir būtinai cukraus. Tai po to su blynais, varške ir t.t....
Be to šaldau krapus ir virtus grybus. :!:
O užšaldyti grybai negenda :?:
Mama bandė kartą užšaldyti grybus, bet kažkaip mums po to nelabai jie bu skanųs :roll:
Papasakokite kaip šaldote :|

Parašytas: 14 Gru 2006, 16:29
Eli
Aš šaldau pjaustytus virtus grybus (verdant įdedu truputį druskos, kad nebūtų beskoniai). Tada išvirusi nuvarvinu per kiauirasamtį, dedu į indelius maždaug po 200g ir į kamerą . Atitirpinusi dedu visur: į sriubas, padažus, cepelinus, kotletus, kepu su spirgučiais ir dedu ant bulvių ir t.t.
:lol: Kažkada bandžiau šaldyti žalius mažus baravykus. Nuvalydavau, neplaudavau, po viena ant lentutės suguldydavau, o kai sušaldavo, tada į maišelius ir atgal į kamerą. Bet man nepatikdavo jų atitirpusių guminis lepšiškas pavidalas, nors skonį ir kvapą jie turėdavo gerą. Be to užimdavo kameroje daug vietos. :idea:

Parašytas: 14 Gru 2006, 17:15
daida
Ačiū už patarimus :aciu1: , rekės būtinai pasinaudoti :)

Parašytas: 04 Sau 2007, 11:53
Ramunė
Na aš ne apie šaldytas, bet apie daržoves. Yra receptų su topinambais. Kaip jos atrodo, žinau 8) O daugiau kaip ir nieko :oops: Gal kuri ką gaminot? Pasidalinkit patirtimi, gal ir verta nusipirkti :roll:

Parašytas: 04 Sau 2007, 11:59
silsta
Čia turiu tokį paskaitymą apie topinambus-žiemines bulves. Gal patiks :?:

Tai panašus į saulėgrąžą, tik mažesniais žiedais ir lapais, augalas. Jo tėvynė – Šiaurės Amerika, į Europą pateko 17 amžiuje. Amerikoje jų būdavo auginama ne mažiau, negu tikrųjų bulvių. Topinambai auga visur – smėlynuose, paunksnėje ir atokaitoje, ir sode jiems nereikia ypatingai gerų sąlygų. Mėgsta būti kaupiami. Pagal maistingumą topinambai lygiaverčiai bulvėms, turi inulino, natrio ir geležies, juos labai mėgsta naminiai gyvuliai (karvės, ožkos, kiaulės, triušiai), - ėda ne tik pačias bulves, bet ir lapus.

Mes topinambų niekada netręšiame, auga jie ne vienus metus sodo užkampyje ir yra labai derlingi. Iš vieno krūmo galima prikasti net 2 kibirus bulvių. Auga jie iki spalio-lapkričio mėnesio.

Rudenį, kai nudžiūva lapai, nupjaunu kotus. Kasu dažniausiai pavasarį. Rudenį sode ir šiaip gausu visokiausių daržovių, o anksti pavasarį išsikasu sultingas ir saldžias bulves. Bulvės, būdamos per žiemą dirvoje, nepraranda savo maistingųjų vertybių. Jos puikiai žiemoja dirvoje, o iškastos laikosi blogai, nes plona odelė lengvai pažeidžiama. Todėl išsikasti reikia tiek, kiek ruošiamasi suvalgyti ir nepavėluoti, nes kai sudygsta, valgyti netinka. Kai kas sako, kad topinambai tarsi piktžolė, juos sunku išnaikinti. Netyčia atradau labai lengvą būdą: vasarą reikia išskinti visus žiedus, ir pavasarį nerasite nei vienos bulvės.

Topinambus paprastai valgome žalius, tarkuojame į salotas. Skanu pataisyti su pjaustytais svogūnais ar porais (jei yra palikta iš rudens dirvoje) ir aliejumi, o dar geriau su majonezu. Tokias salotas galima valgyti su karštomis bulvėmis. Kai kas valgo topinambus keptus ar virtus.

Topinambus sveika valgyti sergantiems diabetu: valgomi žali, po 2-3 bulves tris kartus per dieną, 10 min. prieš valgį. Pastebėta, kad ši daržovė ne tik sumažina cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia regėjimą.

Nors tai naudinga daržovė, bet iki šiol ji netapo populiari. Ji derlinga ir nekaprizinga, bet daugelį atbaido jos nedailūs gumbai ir tai, kad nepatogu valyti, prapjauti gumbai mėlynuoja. Bet kaip puiku anksti pavasarį, kai tik nutirpsta sniegas, valgyti sultingas salotas. Manau, vien dėlto topinambams verta skirti nedidelį kampelį savo sode.

Parašytas: 04 Sau 2007, 12:15
silsta
Dar radau porą receptų:

Topinambai su džiūvėsėlių padažu
5-6 vidutiniai topinambų gumbai, pusė stiklinės mėsos sultinio, šaukštas sviesto, džiūvesėlių, citrinos sulčių, 2 kiaušiniai. Nuplautus topinambus supjaustykite mažais kubeliais, apkepkite svieste, troškinkite mėsos sultinyje, tiekite apipiltus džiūvėsėlių padažu. Padažas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį suberkite džiūvėsėlius, kepkite juos, kol pagels, sūdykite, suberkite smulkintus virtus kiaušinius, pilkite citrinos sulčių ir išmaišykite.


Su kiaušiniais kepti topinambai
4-5 topinambai, pusė šaukšto sviesto ar margarino, kiaušinis, 2 šaukštai grietinės, gabalėlis fermentinio sūrio.
Topinambus supjaustykite griežinėliais, iškepkite svieste, sudėkite į skardą, apipilkite kiaušinio, grietinės ir tarkuoto sūrio plakiniu ir pakepkite orkaitėje.

Skanaus!

Parašytas: 04 Sau 2007, 12:17
Ramunė
O to tai tikrai nežinojau, kad galima juos užsiauginti. Visokio bieso prisiauginu. Net lapinių burokėlių turėjau pasisėjus. Reikės ir šituos pabandyti. Tik prieš tai paragausiu.

Parašytas: 20 Bal 2007, 19:31
vitele
na topinnambai auga pas mane , vienoje kertelėje , tikrai geras dalykas ir į salotas įtarkavus , taip skanu gaunasi :D

Parašytas: 21 Bal 2007, 12:59
Ramunė
vitele rašė:na topinnambai auga pas mane , vienoje kertelėje , tikrai geras dalykas ir į salotas įtarkavus , taip skanu gaunasi :D
O kaip pradėti tą jų auginimą? Paveikslėlis