Naminis limonadas
Parašytas: 30 Bir 2008, 13:46
Limonadas? O, „Coca-Cola“ arba nuolat keičiantis savo įvaizdį „Sprite? Ne? Aišku, kad ne! Tiesiog puikus ir toks pamirštas naminis limonadas. Vanduo su citrinų sultimis, citrina ir cukrumi arba medumi puikiai atgaivins karštą vasaros dieną, numalšins troškulį ir suteiks jėgų.
Manoma, kad pirmieji gerti citrinų ir medaus gėrimą pradėjo egiptiečiai, ir, beje, valstiečiai. Mat citrinos buvo prieinamesnės nei vynuogės. Dabar šis žodis jau nebereiškia vien tik iš citrinų pagaminto arba citrinų skonio turinčio gėrimo – tai jau didelė gaiviųjų gėrimų grupė. Galima būtų dar aptikti oranžadą, laimoladą arba čeriladą (atitinkamai pagamintus su apelsinais, žaliosiomis citrinomis ar vyšniomis), bet tai nepopuliarūs žodžiai, limonadas vis tiek nugali.
Kaip atskira rūšis egzistuoja bionadas, t. y. gėrimas, pagamintas su įvairiomis prieskoninėmis žolėmis. Anglijoje ar Australijoje limonadu laikomas gazuotas, bespalvis ir saldus gaivusis gėrimas su natūraliu arba dirbtiniu citrinų kvapikliu, o JAV ar Kanadoje limonadas – tai negazuotas vanduo, citrinų sultys ir cukrus, o Indijoje vietoje cukraus į limonadą beriama druskos. Kad kiti gaivieji gėrimai neliktų nuskriausti, jie gali „pabendrauti“ atskiroje rožinių limonadų kategorijoje.
Gaminti limonadą namuose labai paprasta. Patogiausia yra supjaustyti nuplautą ir apiplikytą citriną, užpilti ją cukraus sirupu ir kelias valandas atšaldyti. Tie, kas abejoja, ar pavyko švariai nuplauti citriną, gali išspausti tik sultis ir sumaišyti jas su cukraus sirupu ir atšaldyti. Galima pridėti mėtų, čiobrelių, levandų, įpilti kitokių sulčių arba tiesiog kūrybiškai pažaisti su įvairiais produktais… gal mums pasiseks atrasti kažkokį naują skonį.
Manoma, kad pirmieji gerti citrinų ir medaus gėrimą pradėjo egiptiečiai, ir, beje, valstiečiai. Mat citrinos buvo prieinamesnės nei vynuogės. Dabar šis žodis jau nebereiškia vien tik iš citrinų pagaminto arba citrinų skonio turinčio gėrimo – tai jau didelė gaiviųjų gėrimų grupė. Galima būtų dar aptikti oranžadą, laimoladą arba čeriladą (atitinkamai pagamintus su apelsinais, žaliosiomis citrinomis ar vyšniomis), bet tai nepopuliarūs žodžiai, limonadas vis tiek nugali.
Kaip atskira rūšis egzistuoja bionadas, t. y. gėrimas, pagamintas su įvairiomis prieskoninėmis žolėmis. Anglijoje ar Australijoje limonadu laikomas gazuotas, bespalvis ir saldus gaivusis gėrimas su natūraliu arba dirbtiniu citrinų kvapikliu, o JAV ar Kanadoje limonadas – tai negazuotas vanduo, citrinų sultys ir cukrus, o Indijoje vietoje cukraus į limonadą beriama druskos. Kad kiti gaivieji gėrimai neliktų nuskriausti, jie gali „pabendrauti“ atskiroje rožinių limonadų kategorijoje.
Gaminti limonadą namuose labai paprasta. Patogiausia yra supjaustyti nuplautą ir apiplikytą citriną, užpilti ją cukraus sirupu ir kelias valandas atšaldyti. Tie, kas abejoja, ar pavyko švariai nuplauti citriną, gali išspausti tik sultis ir sumaišyti jas su cukraus sirupu ir atšaldyti. Galima pridėti mėtų, čiobrelių, levandų, įpilti kitokių sulčių arba tiesiog kūrybiškai pažaisti su įvairiais produktais… gal mums pasiseks atrasti kažkokį naują skonį.