Puslapis 57

Parašytas: 07 Vas 2008, 16:19
Mille
Kristinuska rašė:o tada to silto vandens ir cukraus daugmaz kiek? koki sauksta vandens ir biski cukraus?
nusipirkau sausu, nes labai norejau viena sausainiu recepta isbandyt, nu bet taip ir sustojau, nes nezinojau kaip jas kildint, o dabar zinosiu Paveikslėlis didelis aciu tau Mille
O į receptą vanduo įeina? Jei taip, tai ir pilk visą nurodytą vandens kiekį ir cukraus kokį arbatinį šaukštelį.
Šiaip vandens daugiau negu šaukšto reiktų. Tikrai recepte turėtų būti nurodytas koks nors skystis (vanduo arba pienas).

Parašytas: 07 Vas 2008, 16:25
Kristinuska
nu as dabar tik siaip primeciau kiekius, berods ieina vanduo, o jeigu neieina joks skystimas? tai vistiek galiu su vandeniu, ane? o cia didelis skirtumas pienas ar vanduo?

Parašytas: 07 Vas 2008, 17:20
Mille
Kristinuska rašė:nu as dabar tik siaip primeciau kiekius, berods ieina vanduo, o jeigu neieina joks skystimas? tai vistiek galiu su vandeniu, ane? o cia didelis skirtumas pienas ar vanduo?
Turi įeit koks nors skystimas :)

Parašytas: 07 Vas 2008, 17:45
Tutsi
tai butinai :wink:

Parašytas: 05 Kov 2008, 17:09
Ramunė
Velykiniai bulvių kiaušiniai
(8 porcijos)

800 g bulvių,aliejaus kepimui
0,5 puodelio jogurto
60 g Gouda sūrio, susmulkinto
2 šaukštai šviežių česnako laiškų
2 šaukšteliai Dijon-tipo garstyčių
0,5 šaukštelio druskos,0,25 šaukštelio pipirų
pienas (nebūtina) ,2 kietai virti kiaušiniai, nulupti ir susmulkinti
šviežių česnako laiškų (nebūtina) .
Nušveiskite bulves, nušluostykite sausai. Šakute įdurkite bulves 2-3 vietose. (Jei norite, kad odelės būtų švelnesnės, patepkite bulves riebalais arba įvyniokite kiekvieną į foliją.) Sudėkite bulves į negilią kepimo skardą. Kepkite neuždengtas bulves 220 temperatūros orkaitėje, kol bulvės bus minkštos. Išimkite iš orkaitės; truputį atvėsinkite, kad būtų lengviau dirbti. Nuo mažų bulvių abiejų galų nupjaukite nedidelius gabaliukus. (Jei bulvės didelės, perpjaukite bulves perpus skersai. Nupjaukite nedidelį gabaliuką nuo apvaliųjų bulvių galų.) Nupjautus gabaliukus nulupkite, odelę išmeskite. Sudėkite minkštiną į dubenį. Atsargiai išgremžkite minkštimą iš kiekvienos bulvės, palikdami 0,5 cm kiautą. Sudėkite minkštimą į dubenį; atidėkite gautus kevalus. Iš bulvių minkštimo sugrūskite košę. Į ją įmaišykite jogurtą, sūrį, česnako laiškus, garstyčias, druską ir pipirus. (Jei reikia, įdėkite 1-2 šaukštus pieno.) Sudėkite kietai virtus kiaušinius. Atsargiai sudėkite bulvių mišinį į gautus kevalus. Pastatykite bulvių "kiaušinius" į kepimo skardą. Kepkite dideles arba mažas bulves neuždengtas 220C orkaitėje apie 20 minučių , kol viršus truputį paruduos.Jei norite, galite papuošti česnako laiškais.

Parašytas: 05 Kov 2008, 17:11
Ramunė
Kardamono-apelsinų kiškučiai
Mielinės tešlos pyragaičiai papuoš Jūsų velykinį stalą.

5,25-5,75 puodelių miltų ,1 pakelis sausų mielių
0,75 šaukštelio malto cinamono
1,25 puodelio pieno,0,5 puodelio sviesto arba margarino
0,3 puodelio cukraus,0,5 šaukštelio druskos
2 kiaušiniai,2 šaukštai sutarkuotos apelsino žievelės
0,25 puodelio apelsinų sulčių arba 2 šaukštai laimo sulčių ir 2 šaukštai vandens

Apelsinų arba laimo glajus (nebūtina):
1,5 puodelio miltinio cukraus
1 šaukštelis apelsino arba laimo žievelės
2-3 šaukštai apelsinų sulčių (jei gaminate apelsinų glajų)
2-3 šaukštai pieno (jei gaminate laimo glajų)
Dideliame dubenyje sumaišykite 2 puodelius miltų, mieles ir kardamoną. Atidėkite. Puode sumaišykite ir kaitinkite pieną, sviestą, 1/3 puodelio cukraus ir druską iki sušils (50-550 C temperatūros) ir sviestas beveik ištirps.
Supilkite pieno mišinį į miltų mišinį kartu su kiaušiniais. Plakite elektriniu mikseriu mažu-vidutiniu greičiu 30 sekundžių. Dideliu greičiu plakite 3 minutes. Naudodami medinį šaukštą, įmaišykite apelsinų arba laimo žievelę, apelsinų ar laimo sultis ir tiek likusių miltų, kiek galite.Perdėkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Minkydami įmaišykite tiek miltų, kad tešla būtų elastinga ir neliptų prie rankų. Suformuokite rutulį. Įdėkite tešlą į riebalais pateptą indą, kartą apversdami. Uždenkite; padėkite šiltai, kad pakiltų ir padvigubėtų (apie 1 valandą). Suspauskite tešlą. Perdėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Padalinkite pusiau. Uždenkite ir palikite pastovėti dar 10 minučių. Riebalais ištepkite dvi skardas sausainiams. (Dideli kiškučiai bus kepami vienoje, maži - kitoje skardoje.) Dideliems kiškučiams, iš vieno gabalo tešlos iškočiokite 35,5x25,5 cm stačiakampį. Perpjaukite stačiakampį per pusę skersai. Padalinkite gautos tešlos vieną pusę pusiau ir iš kiekvieno gabaliuko suvyniokite apie 40 cm ilgio virvelę. Vienoje pateptoje riebalais skardoje perkelkite vieną virvelės galą per kitą, suformuodami kilpą; perkelkite galą, esantį apačioje per viršuje esantį, taip, kad virvelių galai suformuotų ausis. Suplokite ausų galiukus, priduodami tinkamą formą. Kitą didelį kiškutį suformuokite iš kitos virvelės. Supjaustykite kitą stačiakampio pusę į 6 juosteles, 24,5 cm ilgio. Suvyniokite 5 tešlos juosteles į virveles apie 30 cm ilgio. Suformuokite 5 mažus kiškučius taip pat, kaip ir anksčiau, kitoje kepimo skardoje. Iš likusios juostelės suformuokite 2 didelius rutulius ir 5 mažus rutuliukus uodegoms. Sudrėkinkite rutuliukus ir padėkite ant tešlos kilpos apačioje. Įspauskite uodegas į tešlą. Pakartokite tą patį su kitu gabalu tešlos ir padarykite dar 2 didelius ir 5 mažus kiškučius. Suformavę uždenkite ir palikite pakilti, iki padvigubės (30-45 minutes). Tuo tarpu, įkaitinkite orkaitę iki 100 C temperatūros. Kepkite mažus kiškučius 11-12 minučių arba iki auksinė spalvos. Kepkite didelius kiškučius 13-15 minučių arba iki auksinės spalvos. Išimkite iš skardos; atvėsinkite ant grotelių. Jei norite, papuoškite glajumi.
Išeiga: 4 dideli kiškučiai ir 10 mažų.

Apelsinų arba laimo glajus: Nedideliame inde sumaišykite 1,5 puodelio miltinio cukraus ir 1 šaukštelį tarkuotos apelsino arba laimo žievelės. Jei gaminate apelsinų glajų, įmaišykite pakankamai apelsinų sulčių (2-3 šaukštus), kad būtų reikiamo tirštumo. Jei gaminate laimo glajų, įmaišykite pakankamai pieno (2-3 šaukštus), kad būtų reikiamo tirštumo.

Parašytas: 05 Kov 2008, 17:24
AIRENE

Parašytas: 05 Kov 2008, 17:26
AIRENE

Parašytas: 05 Kov 2008, 17:38
AIRENE

Parašytas: 05 Kov 2008, 18:05
justuke
Viskas - NORIU VELYKU Paveikslėlis

Parašytas: 05 Kov 2008, 18:16
AIRENE
Tai nelauk,pradek svesti.Issivirk kiausini -ir pirmyn! :roll: :D

Parašytas: 05 Kov 2008, 18:18
sinsan
as dazau su zolytem, kruopom ir skutineju :)

Parašytas: 05 Kov 2008, 18:22
AIRENE
as irgi.Bet dazniausiai svogunu lukstuose po to verdu,kai zolytem aprisu.

Parašytas: 05 Kov 2008, 18:30
sinsan
kovo 23

Parašytas: 05 Kov 2008, 18:35
AIRENE
Kol prisiruosim-ziu-ir VELYKOS!

Parašytas: 05 Kov 2008, 18:39
justuke
as tai noreciau bandyt kaip nors idomiai pamargint... :roll: visada darom su dazais, lipdukais ir svogunu lukstais. O su kruopom kaip atrodo?? As tai isivaizduoju ryziukus ant kiausinio :lol:

Parašytas: 06 Kov 2008, 23:16
AIRENE
Busto papuosimams

Parašytas: 06 Kov 2008, 23:34
duziki
AIRENE, DARBYMETIS PAS TAVE :P :wink: :lol:

Parašytas: 07 Kov 2008, 00:30
AIRENE
Blogas mintis galima greiciausiai nuvyt tik gerom.Tai ir ieskau ,ko grazesnio,idomesnio. 8) Vis randu ,kuom pasidziaugt.Ir jum rodau.
O cia Siesta dar atkase kazkokiu 3D pavadinimu paveiksliukus

Parašytas: 07 Kov 2008, 00:52
Tutsi
neuzmirskit pasirodyti tiktai marguciu kai dazysit :wink:

Parašytas: 07 Kov 2008, 09:16
silsta
AIRENE rašė:Busto papuosimams
Airene, nepaprastai gražūs viščiukai, ir man atrodo, kad nesunku nunerti tokius. Bandysiu. Ačiū už idėją....

Parašytas: 07 Kov 2008, 09:21
silsta
Jacinta rašė:Saldūs kiaušinėliai

Reikia:
10 vnt kiaušinių,
2 pak. želės,
5 mandarinų (nedidelių),
Papildomai, jei norit:
10 vnt. keptų krepšelių,
1 pak. plaktos grietinėlės.


Nulupame ir padaliname skiltelėmis mandarinus, ištirpiname žele. Imame kiaušinį ir bukoje jo dalyje adata pramušame skylutę (skylutė turėtų būti tokia, kad į ją tilptų mandarino skiltelė). Išleidžiame kiaušinio turinį į dubenį, o lukštą praplauname šiltu vandeniu.
Į lukštą įdedame mandarino skiltelę ir užpilame pravėsusia žele. Paruoštus kiaušinėlius sudedame stačiai į indą ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų. Sustingusius kiaušinius nulupame, sudedame į lėkštę, galima puošti šokoladu, grietinėle, pabarstyti tortiniais saldainiukais.
Jei pirkote ar kepėte krepšelius, į juos galima pridėti grietinėlės ir ,,įsodinti" kiaušinukus.


Aš tokius kiaušinius užpildytus žele sudedu į kiaušiniams skirtus dėklus, kur telpa po 10 vnt. ir sustingimui padedu į šaldytuvą. Labai patogu, jie "nesvirduliuoja"...

Parašytas: 07 Kov 2008, 11:39
Jacinta
Man del to patinka, kad vis idomiau kiausinius padarai :P

Parašytas: 07 Kov 2008, 11:52
angeliuke
Situos kiausinukus reiks padaryt velykoms... :wink:

Parašytas: 07 Kov 2008, 15:57
AIRENE
Tai cia silsta apie tave galvodama ir imeciau.

Parašytas: 10 Kov 2008, 17:05
Ramunė
Kiaušinio simbolika

Kiaušinis pagonių religijoje simbolizuoja kosmosą (dėl ovalios formos), gyvybės atsiradimą, vaisingumą (dėl to, kad tai gemalas). Manyta, kad pradaužus kiaušinį iš jo išlenda gyvybė gyvatės, pasivertusios gemalu, pavidalu. Todėl per Velykas buvo einama bukynių – vienas laiko kiaušinį, o kitas jį daužia kitu kiaušiniu. Manyta, kad gyvatės – požemio gyventojos, globojančios derlių. Jų pavidalu iš požemio išlįsdavo ir protėvių vėlės. Pavasarį gyvatės turėjo priketi augmeniją, žydėjimą, vaisingumą. Dėl to margučiai per Velykas buvo ir ridinėjami – susiliesdami su žeme žadino požemio gyventojas.
Kiaušinių marginimas turėjęs magišką reikšmę. Ant kiaušinių skutinėtos saulutės (kad augmenijai netrūktų saulės), žvaigždės (kad laukams netrūktų šviesos ir naktį), žalčiukai (kad pabustų gyvybė), įvairi augmenija, raštų deriniai. Specialią reikšmę turėjusi ir kiaušinio spalva. Raudona spalva simbolizavo gyvybę, juoda – žemę, mėlyna – dangų, žalia – bundančią augmeniją, geltona – pribrendusius javus.
Ascharijoje rastas ornamentuotas stručio kiaušinis, numargintas dar III a. pr.K. Dažytų kiaušinių rasta vokiečių vaikų kapuose. Vilniuje, Gedimino kalne rastas akmeninis margutis, o Dainų slėnyje – medinis. Jie priskiriami XIII a. Šiose vietose buvę pagonių dievų šventyklos. Taigi jiems ir buvo paaukoti šie margučiai.
Tikėta, kad kiaušiniai turėję ypatingų galių – jų valgydavo sergantieji, jais apdėdavo žaizdas. Nevaisingos moterys gydydavosi, gerdamos žalius kiaušinius. Didžiausią galią turėję Velykų kiaušiniai. Vyrai užkasdavo kiaušinius laukuose, kad laukai geriau derėtų, moterys pasilikdavo keletą dažytų kiaušinių ir po Velykų, tikėdamos, kad jie saugo nuo Perkūno.

Parašytas: 10 Kov 2008, 17:05
Ramunė
Velykė

Vaikai tikėjo, kad pamiškėje gyvena senutė Velykė. Ji dažo kiaušinius, o Velykų naktį sudeda juos į vaškinį ar cukrinį vežimaitį, pakinko į jį kiškius ir veža vaikams. Iš ryto kiekvienas vaikas ant palangės rasdavo po du Velykės kiaušinius.
Ko gero, mažai kas žino, kad per Velykas buvo puošiama Velykų eglutė. Prie vienos tiesios medžio šakos buvo rišamos eglės šakelės, taip dirbtinai sukuriant eglės formos medelį. Šiame medelyje būdavo padaromi lizdeliai, į kuriuos įstatomi kiaušiniai. Paprastai buvo įstatomi 9 ar 12 kiaušinių, mat šie skaičiai laikyti magiškais, nešančiais laimę. Toks medelis dar buvo puošiamas išsprogusiais žilvičio kačiukais, popierinėmis gėlėmis, paukštelių formos sausainiais. Tikėta, kad kiaušiniai nuo šio medelio neša laimę ir sėkmę. Primena Kalėdų eglutę? Pasirodo, kad persai kovo mėnesį švęsdavo Naujuosius metus, o dažyti kiaušiniai jiems reiškė Naujųjų metų gimimą.

Parašytas: 21 Kov 2008, 10:54
Ramunė
Visos kiaušinių marginimo vašku paslaptys

http://www.delfi.lt/news/DELFI_for_wome ... d=16401038

Parašytas: 21 Kov 2008, 19:32
Ramunė
Velykų tradicijos ir stebuklai

Kiaušinis – tai gyvybės, naujos pradžios, atsinaujinimo simbolis. Per šv. Velykas diena susilygina su naktimi, tai gamtos šventė. O kuo dėti kiaušiniai ir Velykų zuikiai? Ką bendro su pavasariu turi verba ir kuo svarbus Velykų vanduo? Apie viską nuo pradžių ir išsamiai.
Velykos (easter) pavadintos Teutonų pavasario ir aušros Deivės vardu. Angliškojo „east“ žodžio šaknys yra įvairiuose vokiečių, austrų, vengrų žodžiuose, reiškiančiuose aušrą. Kai kurie kiti vediniai reiškia žodį „aurora“ (švęsti). Šiuolaikiniai pagonys šią pavasario ekvinokcijos šventę ( dienos ir nakties susilyginimą) vadina tiesiog Ostara, rašoma svetainėje witchvox.com.
Jėzaus prisikėlimas simbolizuoja gamtos atbudimą, žolės augimą, gyvūnų dauginimąsi, augalų žydėjimą, klimato pasikeitimą – viską, kas vyksta pavasarį gamtoje. Tai didysis prabudimas.
Šios šventės šaknys neatsiejamos nuo pagoniškų tradicijų. Mūsų protėviai turėjo ypač glaudų ryšį su gamta, jos ciklais. Kiaušinių dažymas kaip tik ir simbolizuoja besikeičiančių ciklų įtaką gamtos paveikslui.
Spalvos ant kiaušinių reiškia pavasario spalvų grįžimą į gamtą ir kiekvieno mūsų namus. Senovės Graikijoje buvo įprasta kiaušinius dažyti tamsiai raudonai ir dovanoti, linkint derlingų metų.
Kodėl su kiaušiniais į kraitelę tupdomas zuikis? Šie gyvūnėliai ypač greitai dauginasi. Kiškučiai kaip stebuklingas talismanas neša vaisingumą ir derlingumą vasaros pabaigoje.

Parašytas: 21 Kov 2008, 19:32
Ramunė


Per Velykas - į kapines


Velykos lietuvių pagoniškose tradicijoje sutampa su vėlių garbinimu. Kaip tik Velykų metu anksčiau buvo švenčiamos pavasarinės Vėlinės.
Seniau per Velykas žmonės eidavę į kapines savo artimųjų mirusiųjų lankyti ir dėdavę ant jų kapų kiaušinių. Po vakarienės jie nenukraustydavo stalo ir palikdavo geriausio maisto mirusiems.
Velykų metas - tai susitikimas ir atsisveikinimas su artimųjų vėlėmis, tuomet vėlės išeina į atgimstančią gamtą. Po pirmo pavasarinio Perkūno jos palieka žemę ir čia daugiau nebesilanko, rašo lietuvių tradicijų puoselėtojai B.Buračas ir J.Basanavičius savo darbuose.
Prasmingos dienos tęsiasi ir po Velykų. Pasak P.Dundulienės, pirmoji Velykų diena senovėje vadinta „ugnies diena“, tuomet vakare kaimuose iš namų į namus eidavo lalauninkai. Antroji diena po Velykų - Perkūno, trečioji - Gegužės, o ketvirtoji - Ledų diena.