Puslapis 14

Šis tas apie silkutę

Parašytas: 24 Lap 2006, 20:15
Ramunė
Rudeninė silkė yra skanesnė už pavasarinę, nes rudenį jos mėsoje yra maksimalus kiekis riebiųjų rūgščių ( per 20% ), saugančių nuo širdies ligų, ji geriau sūdosi ir sugeria tik reikiamą kiekį druskos. 8)

Klausimėlis : kaip atskirti :roll:

Parašytas: 24 Lap 2006, 20:19
Ramunė
Maždaug 10 g svorio silkės gabaliuke yra nemažai baltymų ( 1,80 g), riebalų (1,95 g), kurių dauguma - polinesočiosios rūgštys omega-3, mažinančios cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugančios nuo aterosklerozės.
Omega-3 rūgščių kiekiu silkė nenusileidžia lašišai ar unguriui, silkėje yra daug fosforo, kalcio, magnio, jodo, seleno ir cinko.

Parašytas: 24 Lap 2006, 20:23
Ramunė
Silkėje esančios naudingosios medžiagos padeda organizmui kovoti su stresu, stiprina nervų sistemą, imunitetą, gerina fizinę bei psichinę būklę, saugo ląsteles nuo kenksmingų oksidantų;

Silkę rekomenduojama valgyti, jei kamuoja migrena ar nuovargis;

Silpnai sūdytą silkę galima valgyti nusilpusiems žmonėms ir vaikamsnes ji gerina apetitą; tinka ligoniams, kurių skysčių bei druskų apykaita yra sutrikusi. :mrgreen:

Parašytas: 24 Lap 2006, 20:27
Ramunė
Iš istorijos

IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.

Re: Šis tas apie silkutę

Parašytas: 26 Lap 2006, 21:29
Andron
Ramunė rašė:Rudeninė silkė yra skanesnė už pavasarinę, nes rudenį jos mėsoje yra maksimalus kiekis riebiųjų rūgščių ( per 20% ), saugančių nuo širdies ligų, ji geriau sūdosi ir sugeria tik reikiamą kiekį druskos. 8)

Klausimėlis : kaip atskirti :roll:
Pabandyti paklausti :lol:
O gal tos rudeninės silkės riebesnės :?: Vis gi žiemai ruošiasi :lol:

Parašytas: 26 Lap 2006, 21:34
Andron
Didelis ačiū už sumedžiotus įdomius faktus :!: :aciu2:

Dabar aišku, kodėl kartais taip norisi silkutės po sunkios dienos :idea:

Parašytas: 27 Lap 2006, 00:38
daida
Kaip čia įdomu, pasiskaičius taip silkės užsimaniau :hubba:

Šis tas apie silkutę

Parašytas: 27 Lap 2006, 09:24
silsta
Nežinau kaip jūs, bet aš žuvį, silkutę labai labai mėgstau. Niekad neperku jau paruoštos silkės, perku visad silkes sūdytas. Jas išvalau, pamirkinu parūgštintame vandenyje, po to į plastikinį indelį guldau silkės puseles, pjaustau svogūno, barstau matos kalendros, pipiriuko, užlašinu aliejuko, ir taip susluoksniuoju visas, kiek turiu. Tada pasidarau tokį užpilą: vanduo, citrinos rūgštelė, cukrus. Užpilu paruoštas silkes, ir į šaldytuvą. Tada bet kada paimi gabaliuką ir ruoši ją su kuo patinka. Skanu silkutė, svogūnas, grietinė ir su karštom bulvėm... mmmmmmmmmmmm... 038

Parašytas: 27 Lap 2006, 11:00
silsta
Ramunė rašė:Iš istorijos

IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.

Nejaugi visų sūdytų silkių su galvomis pašalintos žiaunos :?: :oops:

Parašytas: 27 Lap 2006, 12:45
Andron
silsta rašė:
Ramunė rašė:Iš istorijos

IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.

Nejaugi visų sūdytų silkių su galvomis pašalintos žiaunos :?: :oops:
Matyt kad ne. Nes burnoj netirpsta :lol:

Re: Šis tas apie silkutę

Parašytas: 27 Lap 2006, 14:57
Lilina
silsta rašė:Nežinau kaip jūs, bet aš žuvį, silkutę labai labai mėgstau. Niekad neperku jau paruoštos silkės, perku visad silkes sūdytas. Jas išvalau, pamirkinu parūgštintame vandenyje, po to į plastikinį indelį guldau silkės puseles, pjaustau svogūno, barstau matos kalendros, pipiriuko, užlašinu aliejuko, ir taip susluoksniuoju visas, kiek turiu. Tada pasidarau tokį užpilą: vanduo, citrinos rūgštelė, cukrus. Užpilu paruoštas silkes, ir į šaldytuvą. Tada bet kada paimi gabaliuką ir ruoši ją su kuo patinka. Skanu silkutė, svogūnas, grietinė ir su karštom bulvėm... mmmmmmmmmmmm... 038
Receptuks :luks: Nuo šiol sūdysiu pati :hubba:

Parašytas: 27 Lap 2006, 15:47
daida
Andron rašė:
silsta rašė:
Ramunė rašė:Iš istorijos

IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.

Nejaugi visų sūdytų silkių su galvomis pašalintos žiaunos :?: :oops:
Matyt kad ne. Nes burnoj netirpsta :lol:
Jei iš silkių nebūtų pašalintos žiaunos, jos būtų karčios :idea:

Parašytas: 27 Lap 2006, 15:52
Lilina
Kad iš visų žuvu žiaunos šalinamos...man atrodo. Bent jau kai vasara tenka valyti didesnę žuvį ištrauktą iš ežero, tai irgi šalinam žiaunas.

Parašytas: 27 Lap 2006, 15:55
daida
Lilina rašė:Kad iš visų žuvu žiaunos šalinamos...man atrodo. Bent jau kai vasara tenka valyti didesnę žuvį ištrauktą iš ežero, tai irgi šalinam žiaunas.
Taip iš visų žuvų jas šalina :)

Parašytas: 27 Lap 2006, 16:58
Ramunė
Silkutę ir žuvį labai mėgstu 043 Tik per Kūčias jos visiškai nesinori :? Ir, kiek žinau, ne man vienai :!: Kažin, kodėl :?:

Parašytas: 27 Lap 2006, 19:24
Lilina
Nes skrandis būna jau prikištas visokiu mišrainiu, aguonpienio ir dar silke ant viršaus viso to 078 Organizmas nuodytis nenori :)

Parašytas: 28 Lap 2006, 02:01
daida
Lilina rašė:Nes skrandis būna jau prikištas visokiu mišrainiu, aguonpienio ir dar silke ant viršaus viso to 078 Organizmas nuodytis nenori :)
Man tai svarbiausia prisivalgyti aguonpienio su prieskučiais. Juk juos tik vieną kartą metuose darom :idea:

Parašytas: 28 Lap 2006, 15:26
ade
O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu :hubba:

Parašytas: 28 Lap 2006, 15:36
Andron
O viską valgant iš eilės, gausis silkė su aguonpieniu :lol:

Parašytas: 28 Lap 2006, 15:39
Lilina
tada jau vidurius susuks ir nekils klausymu kodel nesinori silkės per kalėdas :D

Parašytas: 28 Lap 2006, 18:13
Ramunė
Lilina rašė:tada jau vidurius susuks ir nekils klausymu kodel nesinori silkės per kalėdas :D
:laugh: Va, dabar jau viskas aišku ir man :lol:

Parašytas: 28 Lap 2006, 18:28
Lilina
ade rašė:O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu :hubba:
Įdimus derinys....ir skanu? :?:

Parašytas: 28 Lap 2006, 19:12
Ramunė
Visai skanu. Valgiau dar ir razinom pabarstytą. Keista, bet skanu :roll:

O aš šiandien irgi nusipirkau silkutės, tuoj eisiu pakepinsiu tarkuotą morką su svogūnu, įpilsiu truputį pomidorų padažo , įbersiu prieskoniukų irdruskytės ir šveisiu vakarienei. :valg:

Parašytas: 29 Lap 2006, 00:34
Andron
Ramunė rašė: O aš šiandien irgi nusipirkau silkutės, tuoj eisiu pakepinsiu tarkuotą morką su svogūnu, įpilsiu truputį pomidorų padažo , įbersiu prieskoniukų irdruskytės ir šveisiu vakarienei. :valg:
Mano mama pastoviai taip darydavo :hubba:

Parašytas: 29 Lap 2006, 09:29
silsta
Lilina rašė:
ade rašė:O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu :hubba:
Įdimus derinys....ir skanu? :?:
Labai skanu ir mums silkė su cinamonu, tik ją reikia paruošti prieš dieną, kai bus valgoma. Aš pakepu svogūniuką ant aliejaus, tada į indelį sluoskniuoju: svogūnas, silkė gabaliukais, cinamonas, svogūnas, silkė, cinamonas.... Cinamono dedu nemažai. Pastovi kokią dieną, o tada skonis neapsakytas. Pabandyk :luks:

Parašytas: 29 Lap 2006, 14:29
Ramunė
Andron rašė:
Ramunė rašė: O aš šiandien irgi nusipirkau silkutės, tuoj eisiu pakepinsiu tarkuotą morką su svogūnu, įpilsiu truputį pomidorų padažo , įbersiu prieskoniukų irdruskytės ir šveisiu vakarienei. :valg:
Mano mama pastoviai taip darydavo :hubba:
O manoji tik per šventes :cry: Todėl aš dabar bandau atsivalgyti :valg: :valg: :valg:

Parašytas: 29 Lap 2006, 15:34
daida
silsta rašė:
Lilina rašė:
ade rašė:O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu :hubba:
Įdimus derinys....ir skanu? :?:
Labai skanu ir mums silkė su cinamonu, tik ją reikia paruošti prieš dieną, kai bus valgoma. Aš pakepu svogūniuką ant aliejaus, tada į indelį sluoskniuoju: svogūnas, silkė gabaliukais, cinamonas, svogūnas, silkė, cinamonas.... Cinamono dedu nemažai. Pastovi kokią dieną, o tada skonis neapsakytas. Pabandyk :luks:
Mes viską darom taip pat tik svogūno nekepinam ir ruošiam prieš kokią porą valandų :roll:

Parašytas: 03 Gru 2006, 18:48
Ramunė
Prisiminiau vieną neblogą receptuką su silke :
Išverdam kiaušinį, perpjaunam per pusę, ant jo dedam susuktą silkės puselę, puošiam puse pomidoro( ar ketvirtuku- priklausomai nuodydžio ). Viską persmeigiame smeigtuku ar dantų krapštuku. Valgom su majonezu ar grietine. Labai gražiai atrodo tarp salotinių patalėlių... :luks: O be to dar ir skanu 043

Parašytas: 03 Gru 2006, 18:57
Lilina
Ramunė rašė:Prisiminiau vieną neblogą receptuką su silke :
Išverdam kiaušinį, perpjaunam per pusę, ant jo dedam susuktą silkės puselę, puošiam puse pomidoro( ar ketvirtuku- priklausomai nuodydžio ). Viską persmeigiame smeigtuku ar dantų krapštuku. Valgom su majonezu ar grietine. Labai gražiai atrodo tarp salotinių patalėlių... :luks: O be to dar ir skanu 043
:hubba:

Parašytas: 05 Gru 2006, 17:10
Eli
Kad ir kokių silkių uždarų nedaryčiau, visada skaniausia mums :
Kepti svogūnai, pomidorų normalaus padažo, (kur apie 3 Lt. kainuoja), ir jo daug, dar bekepant cukraus įberiu, kad skonis pagerėtų :lol: tada su duonyte, niam-niam :hubba: