Puslapis 1 iš 4
Šis tas apie silkutę
Parašytas: 24 Lap 2006, 20:15
Ramunė
Rudeninė silkė yra skanesnė už pavasarinę, nes rudenį jos mėsoje yra maksimalus kiekis riebiųjų rūgščių ( per 20% ), saugančių nuo širdies ligų, ji geriau sūdosi ir sugeria tik reikiamą kiekį druskos.
Klausimėlis : kaip atskirti
Parašytas: 24 Lap 2006, 20:19
Ramunė
Maždaug 10 g svorio silkės gabaliuke yra nemažai baltymų ( 1,80 g), riebalų (1,95 g), kurių dauguma - polinesočiosios rūgštys omega-3, mažinančios cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugančios nuo aterosklerozės.
Omega-3 rūgščių kiekiu silkė nenusileidžia lašišai ar unguriui, silkėje yra daug fosforo, kalcio, magnio, jodo, seleno ir cinko.
Parašytas: 24 Lap 2006, 20:23
Ramunė
Silkėje esančios naudingosios medžiagos padeda organizmui kovoti su stresu, stiprina nervų sistemą, imunitetą, gerina fizinę bei psichinę būklę, saugo ląsteles nuo kenksmingų oksidantų;
Silkę rekomenduojama valgyti, jei kamuoja migrena ar nuovargis;
Silpnai sūdytą silkę galima valgyti nusilpusiems žmonėms ir vaikamsnes ji gerina apetitą; tinka ligoniams, kurių skysčių bei druskų apykaita yra sutrikusi.
Parašytas: 24 Lap 2006, 20:27
Ramunė
Iš istorijos
IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.
Re: Šis tas apie silkutę
Parašytas: 26 Lap 2006, 21:29
Andron
Ramunė rašė:Rudeninė silkė yra skanesnė už pavasarinę, nes rudenį jos mėsoje yra maksimalus kiekis riebiųjų rūgščių ( per 20% ), saugančių nuo širdies ligų, ji geriau sūdosi ir sugeria tik reikiamą kiekį druskos.
Klausimėlis : kaip atskirti
Pabandyti paklausti
O gal tos rudeninės silkės riebesnės
Vis gi žiemai ruošiasi
Parašytas: 26 Lap 2006, 21:34
Andron
Didelis ačiū už sumedžiotus įdomius faktus
Dabar aišku, kodėl kartais taip norisi silkutės po sunkios dienos
Parašytas: 27 Lap 2006, 00:38
daida
Kaip čia įdomu, pasiskaičius taip silkės užsimaniau
Šis tas apie silkutę
Parašytas: 27 Lap 2006, 09:24
silsta
Nežinau kaip jūs, bet aš žuvį, silkutę labai labai mėgstau. Niekad neperku jau paruoštos silkės, perku visad silkes sūdytas. Jas išvalau, pamirkinu parūgštintame vandenyje, po to į plastikinį indelį guldau silkės puseles, pjaustau svogūno, barstau matos kalendros, pipiriuko, užlašinu aliejuko, ir taip susluoksniuoju visas, kiek turiu. Tada pasidarau tokį užpilą: vanduo, citrinos rūgštelė, cukrus. Užpilu paruoštas silkes, ir į šaldytuvą. Tada bet kada paimi gabaliuką ir ruoši ją su kuo patinka. Skanu silkutė, svogūnas, grietinė ir su karštom bulvėm... mmmmmmmmmmmm...
Parašytas: 27 Lap 2006, 11:00
silsta
Ramunė rašė:Iš istorijos
IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.
Nejaugi visų sūdytų silkių su galvomis pašalintos žiaunos
Parašytas: 27 Lap 2006, 12:45
Andron
silsta rašė:Ramunė rašė:Iš istorijos
IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.
Nejaugi visų sūdytų silkių su galvomis pašalintos žiaunos
Matyt kad ne. Nes burnoj netirpsta
Re: Šis tas apie silkutę
Parašytas: 27 Lap 2006, 14:57
Lilina
silsta rašė:Nežinau kaip jūs, bet aš žuvį, silkutę labai labai mėgstau. Niekad neperku jau paruoštos silkės, perku visad silkes sūdytas. Jas išvalau, pamirkinu parūgštintame vandenyje, po to į plastikinį indelį guldau silkės puseles, pjaustau svogūno, barstau matos kalendros, pipiriuko, užlašinu aliejuko, ir taip susluoksniuoju visas, kiek turiu. Tada pasidarau tokį užpilą: vanduo, citrinos rūgštelė, cukrus. Užpilu paruoštas silkes, ir į šaldytuvą. Tada bet kada paimi gabaliuką ir ruoši ją su kuo patinka. Skanu silkutė, svogūnas, grietinė ir su karštom bulvėm... mmmmmmmmmmmm...
Receptuks
Nuo šiol sūdysiu pati
Parašytas: 27 Lap 2006, 15:47
daida
Andron rašė:silsta rašė:Ramunė rašė:Iš istorijos
IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.
Nejaugi visų sūdytų silkių su galvomis pašalintos žiaunos
Matyt kad ne. Nes burnoj netirpsta
Jei iš silkių nebūtų pašalintos žiaunos, jos būtų karčios
Parašytas: 27 Lap 2006, 15:52
Lilina
Kad iš visų žuvu žiaunos šalinamos...man atrodo. Bent jau kai vasara tenka valyti didesnę žuvį ištrauktą iš ežero, tai irgi šalinam žiaunas.
Parašytas: 27 Lap 2006, 15:55
daida
Lilina rašė:Kad iš visų žuvu žiaunos šalinamos...man atrodo. Bent jau kai vasara tenka valyti didesnę žuvį ištrauktą iš ežero, tai irgi šalinam žiaunas.
Taip iš visų žuvų jas šalina
Parašytas: 27 Lap 2006, 16:58
Ramunė
Silkutę ir žuvį labai mėgstu
Tik per Kūčias jos visiškai nesinori
Ir, kiek žinau, ne man vienai
Kažin, kodėl
Parašytas: 27 Lap 2006, 19:24
Lilina
Nes skrandis būna jau prikištas visokiu mišrainiu, aguonpienio ir dar silke ant viršaus viso to
Organizmas nuodytis nenori
Parašytas: 28 Lap 2006, 02:01
daida
Lilina rašė:Nes skrandis būna jau prikištas visokiu mišrainiu, aguonpienio ir dar silke ant viršaus viso to
Organizmas nuodytis nenori
Man tai svarbiausia prisivalgyti aguonpienio su prieskučiais. Juk juos tik vieną kartą metuose darom
Parašytas: 28 Lap 2006, 15:26
ade
O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu
Parašytas: 28 Lap 2006, 15:36
Andron
O viską valgant iš eilės, gausis silkė su aguonpieniu
Parašytas: 28 Lap 2006, 15:39
Lilina
tada jau vidurius susuks ir nekils klausymu kodel nesinori silkės per kalėdas
Parašytas: 28 Lap 2006, 18:13
Ramunė
Lilina rašė:tada jau vidurius susuks ir nekils klausymu kodel nesinori silkės per kalėdas
Va, dabar jau viskas aišku ir man
Parašytas: 28 Lap 2006, 18:28
Lilina
ade rašė:O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu
Įdimus derinys....ir skanu?
Parašytas: 28 Lap 2006, 19:12
Ramunė
Visai skanu. Valgiau dar ir razinom pabarstytą. Keista, bet skanu
O aš šiandien irgi nusipirkau silkutės, tuoj eisiu pakepinsiu tarkuotą morką su svogūnu, įpilsiu truputį pomidorų padažo , įbersiu prieskoniukų irdruskytės ir šveisiu vakarienei.
Parašytas: 29 Lap 2006, 00:34
Andron
Ramunė rašė:
O aš šiandien irgi nusipirkau silkutės, tuoj eisiu pakepinsiu tarkuotą morką su svogūnu, įpilsiu truputį pomidorų padažo , įbersiu prieskoniukų irdruskytės ir šveisiu vakarienei.
Mano mama pastoviai taip darydavo
Parašytas: 29 Lap 2006, 09:29
silsta
Lilina rašė:ade rašė:O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu
Įdimus derinys....ir skanu?
Labai skanu ir mums silkė su cinamonu, tik ją reikia paruošti prieš dieną, kai bus valgoma. Aš pakepu svogūniuką ant aliejaus, tada į indelį sluoskniuoju: svogūnas, silkė gabaliukais, cinamonas, svogūnas, silkė, cinamonas.... Cinamono dedu nemažai. Pastovi kokią dieną, o tada skonis neapsakytas. Pabandyk
Parašytas: 29 Lap 2006, 14:29
Ramunė
Andron rašė:Ramunė rašė:
O aš šiandien irgi nusipirkau silkutės, tuoj eisiu pakepinsiu tarkuotą morką su svogūnu, įpilsiu truputį pomidorų padažo , įbersiu prieskoniukų irdruskytės ir šveisiu vakarienei.
Mano mama pastoviai taip darydavo
O manoji tik per šventes
Todėl aš dabar bandau atsivalgyti
Parašytas: 29 Lap 2006, 15:34
daida
silsta rašė:Lilina rašė:ade rašė:O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu
Įdimus derinys....ir skanu?
Labai skanu ir mums silkė su cinamonu, tik ją reikia paruošti prieš dieną, kai bus valgoma. Aš pakepu svogūniuką ant aliejaus, tada į indelį sluoskniuoju: svogūnas, silkė gabaliukais, cinamonas, svogūnas, silkė, cinamonas.... Cinamono dedu nemažai. Pastovi kokią dieną, o tada skonis neapsakytas. Pabandyk
Mes viską darom taip pat tik svogūno nekepinam ir ruošiam prieš kokią porą valandų
Parašytas: 03 Gru 2006, 18:48
Ramunė
Prisiminiau vieną neblogą receptuką su silke :
Išverdam kiaušinį, perpjaunam per pusę, ant jo dedam susuktą silkės puselę, puošiam puse pomidoro( ar ketvirtuku- priklausomai nuodydžio ). Viską persmeigiame smeigtuku ar dantų krapštuku. Valgom su majonezu ar grietine. Labai gražiai atrodo tarp salotinių patalėlių...
O be to dar ir skanu
Parašytas: 03 Gru 2006, 18:57
Lilina
Ramunė rašė:Prisiminiau vieną neblogą receptuką su silke :
Išverdam kiaušinį, perpjaunam per pusę, ant jo dedam susuktą silkės puselę, puošiam puse pomidoro( ar ketvirtuku- priklausomai nuodydžio ). Viską persmeigiame smeigtuku ar dantų krapštuku. Valgom su majonezu ar grietine. Labai gražiai atrodo tarp salotinių patalėlių...
O be to dar ir skanu
Parašytas: 05 Gru 2006, 17:10
Eli
Kad ir kokių silkių uždarų nedaryčiau, visada skaniausia mums :
Kepti svogūnai, pomidorų normalaus padažo, (kur apie 3 Lt. kainuoja), ir jo daug, dar bekepant cukraus įberiu, kad skonis pagerėtų
tada su duonyte, niam-niam