Standartinė
Ramunė » 25 Vas 2008, 20:21
Lietuviai vis dar renkasi tradicinius patiekalus
Jau nieko nestebina platus patiekalų pasirinkimas užsukus į vieną ar kitą restoraną. Dažnas „pasiklysta” valgiaraščiuose ir maisto gausybėje, tačiau pastebima tendencija, kad tradiciniai lietuviški patiekalai vis dar populiariausi tautiečių tarpe.
Tradicijų puoselėtojai
Lietuvoje gausu įvairių šalių virtuvės, net gi egzotiškų patiekalų. Apsilankius restoranuose patiekalų įvairovė stebina, tačiau pasak „Katpėdėlės” restoranų tinklo technologės Jolitos Bartkaitienės, nors žmonės ir susigundo paragauti neįprastų patiekalų, visvien po kurio laiko grįžta prie tradicinių valgių. „Tradiciniai patiekalai priimtinesni lietuvių skrandžiams, galbūt dėl to mūsų restoranų lankytojai jais dažniausiai ir mėgaujasi. Ne be reikalo mūsų restorane populiariausi ir dažniausiai užsakomi patiekalai – cepelinai, vėdarai ar kugelis”, - sako Jolita Bartkaitienė.
Tonos bulvių
Pagrindinis produktas iš kurio dažniausiai gaminami lietuviški patiekalai – bulvės. Iš jų gaminami didžkukuliai, bulviniai blynai, kugelis, vėdarai ir kiti lietuviški valgiai. Bulvės patiekiamos ir prie lietuvių pamėgtų šaltibarščių.
„Per vieną dieną visuose „Katpėdėlės” tinklo restoranuose sunaudojama viena tona bulvių” , - teigia „Katpėdėlės” restoranų tinklo technologė J. Bartkaitienė. Vidutiniškai per mėnesį „Katpėdėlės“ restoranų lankytojai suvalgo apie 1,5 tūkst. porcijų vėdarų, 2 tūkst., porcijų bulvinių blynų ar 2,5 tūkst., porcijų balandėlių, tačiau absoliutus čempionai šioje kategorijoje yra tradiciniai lietuviški cepelinai per mėnesį jų vidutiniškai suvalgoma 16 tūkst., porcijų.
Ir jaunimas mėgsta lietuviškus patiekalus
Pasak J. Bartkaitienės, galima restoranų lankytojus padalinti į dvi amžiaus grupes. T.y. žmonės iki 30 metų ir vyresni nei trisdešimties. Pastarosios grupės žmonės dažniau valgo lietuviškus patiekalus, o jaunimas dažniau renkasi egzotiškus ir ne taip įprastu patiekalus, tačiau dažnai mėgaujasi ir lietuviškais valgiais. „Susumavus visus skaičius pastebime, kad lietuviški patiekalai gerokai lenkia iš svetur atkeliavusius valgius. Pavyzdžiui per praėjusius metus visuose „Katpėdėlės” tinklo restoranuose buvo suvalgyta beveik net 300 tūkst., porcijų lietuviškų patiekalų“, - sako Jolita Bartkaitienė. Pasak pašnekovės, tautiečiai lieka ištikimi savo tradicijoms ir maistui, lietuviškų patiekalų suvalgoma tikrai gerokai daugiau nei kitų.