Kas ketvirtas pirmakursis nevalgo sriubos
Kas ketvirtas pirmakursis nevalgo sriubos
Studentų mitybos įpročiai tėvų namuose bei bendrabučiuose skiriasi kaip diena ir naktis – į kitą miestą išsikėlusio akademinio jaunimo mityba tampa nesubalansuota, o tai gali sąlygoti įvairius sveikatos sutrikimus. Daugelio studentų racionas susiaurėja, jie atsisako daržovių, sriubos. Tokias tendencijas atskleidė sriubos gamintojo „Knorr“ atliktas tyrimas.
Bendrabučiuose gyvenančių Vilniaus universiteto bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto pirmakursių apklausa paliudijo, jog dauguma respondentų sriubą ir daržoves valgo net pusantro karto rečiau nei tai darydavo namuose. Tuo tarpu pusgaminių, bulvių bei miltinių produktų suvartojimas, persikėlus į bendrabutį, padidėja beveik du kartus.
„Knorr“ tyrimo duomenimis, dauguma, net daugiau kaip 76 proc. pirmakursių sriubą renkasi tik vieną ar du kartus per savaitę, o beveik kas ketvirto studento savaitės racione šio patiekalo nėra išvis. 67 proc. apklaustųjų teigė nuolat ar dažnai vartojantys prastesnės kokybės maistą nei gyvendami tėvų namuose. Studentai anketose nurodė nebepietaujantys pastoviu metu, valgantys karštą maistą tik keletą kartų per savaitę. Tuo tarpu bendras suvartojamo maisto kiekis nesumažėjo.
Anot gydytojos dietologės med. dr. Lilijos Jasevičienės, tokia situacija kelia nerimą, kadangi jaunų žmonių organizmas negauna visų būtinų medžiagų. „Pusgaminiai ir atsitiktiniai maisto produktai nėra subalansuota mityba, todėl prie jų rekomenduotina valgyti sriubos, su kuria gaunama reikalingų mineralinių medžiagų, vitaminų, be to, taip užkertamas kelias galimoms sveikatos bėdoms, tokioms kaip skrandžio ir žarnyno sutrikimai, nuolatinis nuovargis ar nutukimas“, - sako dr. L. Jasevičienė.
Dr. L. Jasevičienės teigimu, pilnavertė mityba turėtų būti reguliari ir subalansuota, tačiau tai ne visada lengva įgyvendinti praktiškai, ypač jauniems ir nuolat skubantiems žmonėms, todėl sriuba gali tapti sveikos mitybos dalimi, paįvairinti bulvių, makaronų ir kitų „studentiškų“ patieklaų racioną.
Studentų apklausa atskleidė, jog viena pagrindinių priežasčių, kodėl sriuba užima tokią nedidelę mitybos raciono dalį, yra laiko trūkumas, šią priežastį nurodė daugiau nei pusė apklaustųjų. Likusieji prisipažino sriubos nemėgstantys, nemokantys jos virti arba neturintys tinkamų maisto gaminimui sąlygų.
„Iš tiesų, kokybiškos ir namais dvelkiančios sriubos gaminimo procesas toli gražu ne visada užtrunka ilgiau nei koldūnų išsivirimas – technologijos bei autentiški receptai leidžia šį patiekalą paruošti vos per kelias minutes“, - teigia Ilze Karahona, sriubas gaminančios kompanijos „Knorr“ atstovė.
Pasak jos, „Knorr“ 80 proc. daržovių sriubos gaminamos iš aukštos kokybės daržovių, žolelių ir prieskonių džiovinimo būdu, nenaudojat konservantų Tad valgant ne tik pasisotinama, bet ir organizmas aprupinamas vertingomis maisto medžiagomis, skaidulomis bei kai kuriais mineralais ir vitaminais, kurių yra „Knorr“ 80% daržovių sriubose.
Anot gydytojos dietologės L. Jasevičienės, sriuba ant jauno žmogaus stalo turėtų atsidurti bent 5 kartus per savaitę. Priklausomai nuo sriubos rūšies, ji gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, pavyzdžiui, pieniška sriuba vakarienei. Rudenį ir žiemą reiktų vagyti riebesnes, teikiančias daugiau energijos sriubas, vasarai puikiai tiks lengvos, pvz. šaltibarščiai.
Apie sriubos naudą organizmui
Pasak dietologų, sriuba yra skanus, sveikas ir patogus maistas, todėl gali puikiai tikti daugelio šiuolaikinių žmonių gyvenimo būdui. Sriuba vertinama ne tik dėl gero skonio, bet ir dėl aibės vertingų savybių. Mitybos specialistai skiria penkias pagrindines priežastis, kodėl verta valgyti sriubą:
1. Sriubose, tokiose kaip „Knorr” „80 % daržovių“ sriuba, didelę dalį užima daržovės – būtinas ingredientas kasdieniniam racione, tad valgydami sriubas ne tik gardžiuojamės, bet ir subalansuojame savo mitybą.
2. Sriubos yra maistinių skaidulų šaltinis, kurios yra subalansuotos mitybos pagrindas, pagerina virškinimą ir bendrą savijautą.
3. Valgydami sriubas, organizmą praturtiname reikiamu skysčių kiekiu. „Knorr” sriubų sudėtyje vandens gali būti net 85 proc.
4. Sriuba padeda išlikti lieknam. Mokslininkai ištyrė sriubos poveikį svoriui ir padarė išvadas, jog besilaikantys dietų žmonės, kurie sriubos valgė po dvi porcijas per dieną, numetė daugiau svorio nei tie, kurių dietoje šio patiekalo nebuvo. Naujausi tyrimai parodė, jog valgant daržovių sriubą kaip pirmą patiekalą per pietus, galima sumažinti kalorijų įsisavinimą net iki 20 proc.
5. Mėgaujantis karšta sriuba, galima puikiai pailsėti ir atsipalaiduoti per pietų pertraukėlę.
AZ communications
Kalinausko g. 10/2-11, 03107 Vilnius
Bendrabučiuose gyvenančių Vilniaus universiteto bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto pirmakursių apklausa paliudijo, jog dauguma respondentų sriubą ir daržoves valgo net pusantro karto rečiau nei tai darydavo namuose. Tuo tarpu pusgaminių, bulvių bei miltinių produktų suvartojimas, persikėlus į bendrabutį, padidėja beveik du kartus.
„Knorr“ tyrimo duomenimis, dauguma, net daugiau kaip 76 proc. pirmakursių sriubą renkasi tik vieną ar du kartus per savaitę, o beveik kas ketvirto studento savaitės racione šio patiekalo nėra išvis. 67 proc. apklaustųjų teigė nuolat ar dažnai vartojantys prastesnės kokybės maistą nei gyvendami tėvų namuose. Studentai anketose nurodė nebepietaujantys pastoviu metu, valgantys karštą maistą tik keletą kartų per savaitę. Tuo tarpu bendras suvartojamo maisto kiekis nesumažėjo.
Anot gydytojos dietologės med. dr. Lilijos Jasevičienės, tokia situacija kelia nerimą, kadangi jaunų žmonių organizmas negauna visų būtinų medžiagų. „Pusgaminiai ir atsitiktiniai maisto produktai nėra subalansuota mityba, todėl prie jų rekomenduotina valgyti sriubos, su kuria gaunama reikalingų mineralinių medžiagų, vitaminų, be to, taip užkertamas kelias galimoms sveikatos bėdoms, tokioms kaip skrandžio ir žarnyno sutrikimai, nuolatinis nuovargis ar nutukimas“, - sako dr. L. Jasevičienė.
Dr. L. Jasevičienės teigimu, pilnavertė mityba turėtų būti reguliari ir subalansuota, tačiau tai ne visada lengva įgyvendinti praktiškai, ypač jauniems ir nuolat skubantiems žmonėms, todėl sriuba gali tapti sveikos mitybos dalimi, paįvairinti bulvių, makaronų ir kitų „studentiškų“ patieklaų racioną.
Studentų apklausa atskleidė, jog viena pagrindinių priežasčių, kodėl sriuba užima tokią nedidelę mitybos raciono dalį, yra laiko trūkumas, šią priežastį nurodė daugiau nei pusė apklaustųjų. Likusieji prisipažino sriubos nemėgstantys, nemokantys jos virti arba neturintys tinkamų maisto gaminimui sąlygų.
„Iš tiesų, kokybiškos ir namais dvelkiančios sriubos gaminimo procesas toli gražu ne visada užtrunka ilgiau nei koldūnų išsivirimas – technologijos bei autentiški receptai leidžia šį patiekalą paruošti vos per kelias minutes“, - teigia Ilze Karahona, sriubas gaminančios kompanijos „Knorr“ atstovė.
Pasak jos, „Knorr“ 80 proc. daržovių sriubos gaminamos iš aukštos kokybės daržovių, žolelių ir prieskonių džiovinimo būdu, nenaudojat konservantų Tad valgant ne tik pasisotinama, bet ir organizmas aprupinamas vertingomis maisto medžiagomis, skaidulomis bei kai kuriais mineralais ir vitaminais, kurių yra „Knorr“ 80% daržovių sriubose.
Anot gydytojos dietologės L. Jasevičienės, sriuba ant jauno žmogaus stalo turėtų atsidurti bent 5 kartus per savaitę. Priklausomai nuo sriubos rūšies, ji gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, pavyzdžiui, pieniška sriuba vakarienei. Rudenį ir žiemą reiktų vagyti riebesnes, teikiančias daugiau energijos sriubas, vasarai puikiai tiks lengvos, pvz. šaltibarščiai.
Apie sriubos naudą organizmui
Pasak dietologų, sriuba yra skanus, sveikas ir patogus maistas, todėl gali puikiai tikti daugelio šiuolaikinių žmonių gyvenimo būdui. Sriuba vertinama ne tik dėl gero skonio, bet ir dėl aibės vertingų savybių. Mitybos specialistai skiria penkias pagrindines priežastis, kodėl verta valgyti sriubą:
1. Sriubose, tokiose kaip „Knorr” „80 % daržovių“ sriuba, didelę dalį užima daržovės – būtinas ingredientas kasdieniniam racione, tad valgydami sriubas ne tik gardžiuojamės, bet ir subalansuojame savo mitybą.
2. Sriubos yra maistinių skaidulų šaltinis, kurios yra subalansuotos mitybos pagrindas, pagerina virškinimą ir bendrą savijautą.
3. Valgydami sriubas, organizmą praturtiname reikiamu skysčių kiekiu. „Knorr” sriubų sudėtyje vandens gali būti net 85 proc.
4. Sriuba padeda išlikti lieknam. Mokslininkai ištyrė sriubos poveikį svoriui ir padarė išvadas, jog besilaikantys dietų žmonės, kurie sriubos valgė po dvi porcijas per dieną, numetė daugiau svorio nei tie, kurių dietoje šio patiekalo nebuvo. Naujausi tyrimai parodė, jog valgant daržovių sriubą kaip pirmą patiekalą per pietus, galima sumažinti kalorijų įsisavinimą net iki 20 proc.
5. Mėgaujantis karšta sriuba, galima puikiai pailsėti ir atsipalaiduoti per pietų pertraukėlę.
AZ communications
Kalinausko g. 10/2-11, 03107 Vilnius
Pas mane tai gal kokie 7 - 8 per menesi. Man skanu sriubos, bet jei uzvalgau sriubos, nebetelpa antro daug ir dazniausiai musu pietus susidaro is 1 patiekalo. Tai sriuba dazniausiai vakarienei, bet ir taip retokai kada
O kazin ar man vienai buna, kad jei pavalgai kokios nors sriubos, tai jau po kokiu 1-2val. ve valgyt nori? Gal isimtis saltibarsciai ir su frikadelem sriuba ( man)
O kazin ar man vienai buna, kad jei pavalgai kokios nors sriubos, tai jau po kokiu 1-2val. ve valgyt nori? Gal isimtis saltibarsciai ir su frikadelem sriuba ( man)