Kaip dažnai reikia valgyti?
Žinomas dietologas Herbertas Šeltonas, remdamasis tyrimais, teigia, jog gerti reikia 10 - 15 min priš valgį. Po valgio taip pat galima gerti, tačiau praėjus ilgesniam laikui. Jis priklauso nuo maisto, kurį valgėme.
Gerti išsyk prieš valgį nesveika, nes vanduo atskiedžia skrandžio sultis (skrandyje vanduo išbūna apie 10min). Kai kas mano, kad taip skatinamasulčių sekrecija ir geriau virškinama, tačiau Šeltonas įsitikinęs, jog dirbtinis sulčių išskyrimo stimuliavimas anksčiau ar vėliau sutrikdo jų gamybą. Praėjus kuriam laikui po valgio sulčių jau būna pasigaminę pakankamai, ir išgertas vanduo tik sulėtina virškinimą jam nekenkdamas.
Įprotis gerti valgant žalingas todėl, kad tada tarsi ir nereikia maisto gerai sukramtyti. Užuot vilgę jį seilėmis, suvilgome vandeniu ir lengviau praryjame.
Tik gausiai suvilgytas seilėmis maistas pradedamas išsyk virškinti, o jeigu jį ryjame didesniais gabalais, labai apkrauname savo virškinimo organus ir sulėtiname virškinimą. Tada eikvojame ir daugiau energijos, todėl taupydami laiką kramtymui daugiau prarandame nei gauname.
Krakmolas bei cukrus, esantys maiste, būtinai pradės fermentuotis, jeigu užpilsime juos vandeniu (kava, arbata). Dėl to didėja rūgštingumas, kuris kenkia sveikatai net tuomet, kai valgometinkamą maistą.
Taigi geriausias pavilgas maistui - seilės. O ar žinote, kad vienas iš geriausių būdų išsivaduoti nuo virškinamojo trakto ligų - kramtyti maistą tol, kol jis pavirs tyrele. Ir jogai moko - gerkite kietą maistą ir valgykite vandenį (t.y. gerai kramtykite ir neskubėkite gerti). Šeltonas taip pat primena - pienas yra maistas, jo nevalia gerti nesuvilgius seilėmis.
Žalingi ir karšti, ir šalti gėrimai. Šaltis 'sukausto' skrandį. Kai vėsus skystis pasišalina, skrandį ima 'krėsti drebulys', dėl kurio pajuntame troškulį (todėl karštųjų šalių gyventojai ir gaivinasi šilta žaliąja arbata).
Suprantama, kad skrandžiui netinka ir daugelio mėgstami ledai. Nereikia ir karštų patiekalų. Karštų gėrimų (ir sriubų) mėgėjai 'vytina' skrandį, mažina jo raumenų tonusą, menkina sugebėjimą mechaniškai apdoroti maistą. Karštimo gerbėjų skrandžiai dažnai būna nugeibę, nusileidę.
Tinkamiausi gėrimai, maistas - tokios kaip ir kūno temperatūros (ar šiek tiek aukštesnės, bet ne daugiau 40C).
Parengta pagal H. Šeltono knygą "Menas gyventi ilgiau".
Gerti išsyk prieš valgį nesveika, nes vanduo atskiedžia skrandžio sultis (skrandyje vanduo išbūna apie 10min). Kai kas mano, kad taip skatinamasulčių sekrecija ir geriau virškinama, tačiau Šeltonas įsitikinęs, jog dirbtinis sulčių išskyrimo stimuliavimas anksčiau ar vėliau sutrikdo jų gamybą. Praėjus kuriam laikui po valgio sulčių jau būna pasigaminę pakankamai, ir išgertas vanduo tik sulėtina virškinimą jam nekenkdamas.
Įprotis gerti valgant žalingas todėl, kad tada tarsi ir nereikia maisto gerai sukramtyti. Užuot vilgę jį seilėmis, suvilgome vandeniu ir lengviau praryjame.
Tik gausiai suvilgytas seilėmis maistas pradedamas išsyk virškinti, o jeigu jį ryjame didesniais gabalais, labai apkrauname savo virškinimo organus ir sulėtiname virškinimą. Tada eikvojame ir daugiau energijos, todėl taupydami laiką kramtymui daugiau prarandame nei gauname.
Krakmolas bei cukrus, esantys maiste, būtinai pradės fermentuotis, jeigu užpilsime juos vandeniu (kava, arbata). Dėl to didėja rūgštingumas, kuris kenkia sveikatai net tuomet, kai valgometinkamą maistą.
Taigi geriausias pavilgas maistui - seilės. O ar žinote, kad vienas iš geriausių būdų išsivaduoti nuo virškinamojo trakto ligų - kramtyti maistą tol, kol jis pavirs tyrele. Ir jogai moko - gerkite kietą maistą ir valgykite vandenį (t.y. gerai kramtykite ir neskubėkite gerti). Šeltonas taip pat primena - pienas yra maistas, jo nevalia gerti nesuvilgius seilėmis.
Žalingi ir karšti, ir šalti gėrimai. Šaltis 'sukausto' skrandį. Kai vėsus skystis pasišalina, skrandį ima 'krėsti drebulys', dėl kurio pajuntame troškulį (todėl karštųjų šalių gyventojai ir gaivinasi šilta žaliąja arbata).
Suprantama, kad skrandžiui netinka ir daugelio mėgstami ledai. Nereikia ir karštų patiekalų. Karštų gėrimų (ir sriubų) mėgėjai 'vytina' skrandį, mažina jo raumenų tonusą, menkina sugebėjimą mechaniškai apdoroti maistą. Karštimo gerbėjų skrandžiai dažnai būna nugeibę, nusileidę.
Tinkamiausi gėrimai, maistas - tokios kaip ir kūno temperatūros (ar šiek tiek aukštesnės, bet ne daugiau 40C).
Parengta pagal H. Šeltono knygą "Menas gyventi ilgiau".
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Kursuose kur lankiau aiškino, kad įeina ir sriubose esantis skystis, tik neįsiskaito gazuoti, limonadai, kavos, arbatos, kur yra kofeino. O kava kadangi ištraukia vandenį iš organizmo, tai reikia vandeniu papildyti. Šiaip kiekvienoj normalioj kavinėj, prie kavos turi atnešti ir stiklinaitę vandens. Užsienyje taip yra, o Lietuvoj tik vienoj vietoj taip teko sutikti.merope87 rašė:Gal jau seniai žinote, aš tik dabar sužinojau - per parą vandens reikia išgerti dešimčiai kg kūno masės - 1 stiklinę vandens. Vandens (sriubos ir kt skysčiai čia neįeina..)
Čia man irgi naujiena. Nors pati kavos negeriu, nepastebėjau, kad ir restoranuose prie kavos vandens paduoda. Reiks pasicekavinti dabarForelle rašė:Kursuose kur lankiau aiškino, kad įeina ir sriubose esantis skystis, tik neįsiskaito gazuoti, limonadai, kavos, arbatos, kur yra kofeino. O kava kadangi ištraukia vandenį iš organizmo, tai reikia vandeniu papildyti. Šiaip kiekvienoj normalioj kavinėj, prie kavos turi atnešti ir stiklinaitę vandens. Užsienyje taip yra, o Lietuvoj tik vienoj vietoj taip teko sutikti.merope87 rašė:Gal jau seniai žinote, aš tik dabar sužinojau - per parą vandens reikia išgerti dešimčiai kg kūno masės - 1 stiklinę vandens. Vandens (sriubos ir kt skysčiai čia neįeina..)
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Kad tą karštą sriuba, kol daeina iki skrandžio - atšala. Nu įsivaizduokit: gurkšteli šlakelį sriubikės arba akrštos arbatos, tai karšta tik ant liežuvio būna. Paskui jau kai nuriji, tas šlakelis jau būna kūno temperatūros....taip kad apie skrandžio nuleidimo dėl karšto skysčio - nelabai tikiu
O aš po švenčiu pripratau vis prieš miegą kanors užvalgyt Tai jau kelinta vakara einu miegot apsunkiusiu skrandžiu Tų švenčiu maratonas todėl blogas, nes iš ypročiu ritmo išmuša
O aš po švenčiu pripratau vis prieš miegą kanors užvalgyt Tai jau kelinta vakara einu miegot apsunkiusiu skrandžiu Tų švenčiu maratonas todėl blogas, nes iš ypročiu ritmo išmuša