Standartinė
Ramunė » 05 Kov 2008, 17:11
Kardamono-apelsinų kiškučiai
Mielinės tešlos pyragaičiai papuoš Jūsų velykinį stalą.
5,25-5,75 puodelių miltų ,1 pakelis sausų mielių
0,75 šaukštelio malto cinamono
1,25 puodelio pieno,0,5 puodelio sviesto arba margarino
0,3 puodelio cukraus,0,5 šaukštelio druskos
2 kiaušiniai,2 šaukštai sutarkuotos apelsino žievelės
0,25 puodelio apelsinų sulčių arba 2 šaukštai laimo sulčių ir 2 šaukštai vandens
Apelsinų arba laimo glajus (nebūtina):
1,5 puodelio miltinio cukraus
1 šaukštelis apelsino arba laimo žievelės
2-3 šaukštai apelsinų sulčių (jei gaminate apelsinų glajų)
2-3 šaukštai pieno (jei gaminate laimo glajų)
Dideliame dubenyje sumaišykite 2 puodelius miltų, mieles ir kardamoną. Atidėkite. Puode sumaišykite ir kaitinkite pieną, sviestą, 1/3 puodelio cukraus ir druską iki sušils (50-550 C temperatūros) ir sviestas beveik ištirps.
Supilkite pieno mišinį į miltų mišinį kartu su kiaušiniais. Plakite elektriniu mikseriu mažu-vidutiniu greičiu 30 sekundžių. Dideliu greičiu plakite 3 minutes. Naudodami medinį šaukštą, įmaišykite apelsinų arba laimo žievelę, apelsinų ar laimo sultis ir tiek likusių miltų, kiek galite.Perdėkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Minkydami įmaišykite tiek miltų, kad tešla būtų elastinga ir neliptų prie rankų. Suformuokite rutulį. Įdėkite tešlą į riebalais pateptą indą, kartą apversdami. Uždenkite; padėkite šiltai, kad pakiltų ir padvigubėtų (apie 1 valandą). Suspauskite tešlą. Perdėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Padalinkite pusiau. Uždenkite ir palikite pastovėti dar 10 minučių. Riebalais ištepkite dvi skardas sausainiams. (Dideli kiškučiai bus kepami vienoje, maži - kitoje skardoje.) Dideliems kiškučiams, iš vieno gabalo tešlos iškočiokite 35,5x25,5 cm stačiakampį. Perpjaukite stačiakampį per pusę skersai. Padalinkite gautos tešlos vieną pusę pusiau ir iš kiekvieno gabaliuko suvyniokite apie 40 cm ilgio virvelę. Vienoje pateptoje riebalais skardoje perkelkite vieną virvelės galą per kitą, suformuodami kilpą; perkelkite galą, esantį apačioje per viršuje esantį, taip, kad virvelių galai suformuotų ausis. Suplokite ausų galiukus, priduodami tinkamą formą. Kitą didelį kiškutį suformuokite iš kitos virvelės. Supjaustykite kitą stačiakampio pusę į 6 juosteles, 24,5 cm ilgio. Suvyniokite 5 tešlos juosteles į virveles apie 30 cm ilgio. Suformuokite 5 mažus kiškučius taip pat, kaip ir anksčiau, kitoje kepimo skardoje. Iš likusios juostelės suformuokite 2 didelius rutulius ir 5 mažus rutuliukus uodegoms. Sudrėkinkite rutuliukus ir padėkite ant tešlos kilpos apačioje. Įspauskite uodegas į tešlą. Pakartokite tą patį su kitu gabalu tešlos ir padarykite dar 2 didelius ir 5 mažus kiškučius. Suformavę uždenkite ir palikite pakilti, iki padvigubės (30-45 minutes). Tuo tarpu, įkaitinkite orkaitę iki 100 C temperatūros. Kepkite mažus kiškučius 11-12 minučių arba iki auksinė spalvos. Kepkite didelius kiškučius 13-15 minučių arba iki auksinės spalvos. Išimkite iš skardos; atvėsinkite ant grotelių. Jei norite, papuoškite glajumi.
Išeiga: 4 dideli kiškučiai ir 10 mažų.
Apelsinų arba laimo glajus: Nedideliame inde sumaišykite 1,5 puodelio miltinio cukraus ir 1 šaukštelį tarkuotos apelsino arba laimo žievelės. Jei gaminate apelsinų glajų, įmaišykite pakankamai apelsinų sulčių (2-3 šaukštus), kad būtų reikiamo tirštumo. Jei gaminate laimo glajų, įmaišykite pakankamai pieno (2-3 šaukštus), kad būtų reikiamo tirštumo.