Taip, man jos skonis labai patinka. Tik pirma šaltu vandeniu reikia užpilti, nes kitaip karti būna.tutsi rašė:o tu pati ja ruosi
Žalioji arbata
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
o kodel cia neraso,kad reikia uzpilti šaltu vandeniuRamunė rašė:http://www.food-info.net/lt/qa/qa-fp111.htm
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Aš nežinau kodėl nerašo, nes kituose tinklalapiuose pateikiama tokia informacija. Aišku, nelietuviškuosetutsi rašė:o kodel cia neraso,kad reikia uzpilti šaltu vandeniuRamunė rašė:http://www.food-info.net/lt/qa/qa-fp111.htm
http://www.nativayerbamate.com/prep.html
Bet jeigu matė yra pakeliuose, tuomet užpilinėti šaltu vandeniu nereikia, nes ji jau apdorota.
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Nesakau, kad teisingiau, tik sakau, kad neieškau informacijos lietuviškai. Ir buvo aiškiai kur ksiačiau parašyta, kad reikia užpilti šaltu vandeniu, tik po to karštu, nebent arbata yra pakeliuose.Ramunė rašė:Anglų kalboje viskas kitaip, ar ne? Ten teisingiau surašyta
Beje, nusipirkus Gurmans salone matės arbatos, ant pakelio lietuviškai bus parašyta toks pat ruošimo būdas su šaltu vandeniu
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Paieškojau ir radau lietuviškų aprašymų ta tema kaip ruošti matę, visur taip pat kaip ir sakiaututsi rašė:taaaaip,tik man ir paskaityti anglu kalba
http://www.anonsas.lt/portal/categories ... rticle/193
http://www.dieta.lt/ka-valgyti/arbata/
http://www.kavinukas.lt/index.php?conte ... 145&lng=lt
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
as irgi,kaip karsonas,jei neisgeriu kavos ryte-nepaskrenduLilina rašė:Šiaip smagu turėti maisto valgymo ritualą šioki toki, tai tie pribambasai tą ir suteikia...ritualą. Nes tokie procesai ramina.
Man, pvz, kavos gėrimo procesas ryte - šventas ritualas...turiu ją gert rytais...kitaip diena dar neprasidėjo reiškias....
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Arbatos rūšiavimas ir žymėjimas
Arbatos rūšiavimas yra paskutinis etapas arbatos gamyboje. Yra 4 pagrindinės produkcijos grupės: sveiki lapai, sulaužyti, subyrėję ir dulkės. Šios kategorijos nusako skirtingą lapų dydį, o tuo pačiu ir stiprumą. Rūšiavimas priklauso nuo lapų kokybės: sveiki lapai, sulaužyti, sutrupėję (fanning) ir dulkės. Kiekvienoje kategorijoje aukštesnė rūšis rašoma pirmiausiai. Sutrupėję lapai ir dulkės dažniausiai naudojami didelio masto arbatos gamyboje, daugiausiai arbatos maišeliams.
Arbatos, pagamintos iš sveikų lapų, rūšys:
FTGFOP1 (“Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves”). Daugiausiai iš Dardžilingo, o taip pat iš kai kurių Asamo vietovių. Pačios aukščiausios kokybės arbata; kruopščiai pagaminta iš vienodų lapelių su tipsais (neišsiskleidęs arbatos viršutinis pumpurėlis).
SFTGFOP1 (“Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves”).
TGFOP1/TGFO P (“Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves / Tippy Golden Flowery Orange Pekoe”). Pagrindinės rūšys Dardžilinge ir Asame.
GFOP1 (“Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves”). Dabar mažiau paplitusi Dardžilinge ir Asame.
FOP/FOP1 (“Flowery Orange Pekoe/Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves”). Antros rūšies Asame, Doarse ir Bangladeše, aukščiausios rūšies Kinijoje. Ilgais lapais, su keletu tipsų.
OP sup (“Orange Pekoe Superior”) Tik iš Indonezijos.
OP (“Orange Pekoe”) Pagrindinė rūšis Ceilono ir Java arbatos gamyboje. Ilgais smailiais lapeliais be tipsų.
BOP1 (“Broken Orange Pekoe First Grade Leaves”). Pusiau lapų arbata. Būdinga "žemesniems Ceilono rajonams". Stambi, juodų lapų arbata, sudaryta apytiksliai iš 40 % OP ir 60 % Pekoe/BOP.
Off grades: OP2 („Orange Pekoe Second Grade Leaves“). Lapų arbata su ingredientais, bet tik Ceilone ir pietų Indijoje.
Arbatos, pagamintos iš s ulaužytų (broken) arba rupiai supjaustytų lapelių, rūšys :
P/FP („Pekoe/Flowery Pekoe“). Daugiausiai Ceilone ir Pietų Indijoje, taip pat gaminama kai kuriose Kenijos vietovėse. Stambiais sultingais suplėšytais lapais.
BOP stambi („Broken Orange Pekoe“). Stambi, Pekoe pavadinimas Indonezijoje.
BPS („Broken Pekoe Souchong“). Pekoe pavadinimas Asame ir Dardžilinge.
TGFBOP1 („Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1“) Smulkiai suplėšyti pirmos rūšies lapai Dardžilinge ir kai kuriose Asamo vietovėse. Daug tipsų, lapeliai vienodi.
GFBOP1 („Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1“) Daugiausiai gaminama Asame kaip aukščiausia sulaužytos arbatos rūšis; vienintelė arbata Kenijoje su tipais.
GBOP („Golden Broken Orange Pekoe“) Antro rūšiavimo arbata. Lapai nehomogeniški, nedaug tipsų.
FBOP („Flowery Broken Orange Pekoe“) Rupiai suplėšyti su keletu tipsų iš Asamo, Ceilono, Indonezijos, Kinijos ir Bangladešo. Pietų Amerikoje stambi, juoda, suplėšyta. Pietų Indijoje, Pekoe žinoma kaip FBOP.
BOP („Broken Orange Pekoe“) Pagrindinė rūšis plėšytais lapais Ceilone, Pietų Indijoje, Javoje ir Kinijoje.
BP („Broken Pekoe“) Iš Indonezijos. Ceilono, Pietų Indijos.
FBOPF („Finest Broken Orange Pekoe Flowery“) Daugiausiai iš Ceilono „žemų vietovių“ . Lapų BOP1 su tipsais. Ypatybė: taip vadinama "Spider Leaf".
BT („Broken Tea“) Iš Sumatros, Ceilono bei kai kurių Pietų Indijos vietovių. Dažniausiai juoda, sultingais lapais, labai stambi .
Arbatos, pagamintos iš sutrūkusių, subyrėjusių lapų, rūšys:
BOPF (“Broken Orange Pekoe Fannings”) Pagrindinė rūšis Ceilone, Indonezijoje, Pietų Indijoje, Kenijoje, Mozambike, Bangladeše ir Kinijoje. Juodoji arbata su priemaišomis, vienodo dydžio dalelėmis, be tipsų. Indonezijoje BOP smulki, mažais lapais BOP.
TGFOF (“Tippy Golden Flowery Orange Fannings”).
GFOF (“Golden Flowery Orange Fannings”) Aukščiausia rūšis Dardžilinge arbatos maišelių gamybai.
FOF (“Flowery Orange Fannings”) Paplitusi Asame, Doarse ir Bangladeše. Kai kurių lapų dydis panašus į sulaužytos arbatos lapų dydį.
OF (“Orange Fannings”) Iš Šiaurės Indijos ir kai kurių Afrikos bei Pietų Amerikos vietovių.
PF (“Pekoe Fannings”)
Arbatos, pagamintos iš lapų dulkių, rūšys:
D1 (“Dust 1”) Iš Ceilono, Indonezijos, Kinijos, Afrikos, Pietų Amerikos ir Pietų Indijos.
PD/PD1 (“Pekoe Dust/Pekoe Dust 1”) Daugiausiai gaminama Indijoje.
Šaltinis : http://www.teafountain.com/%20teagrades/
http://www.food-info.net/lt/products/tea/grading.htm
Arbatos rūšiavimas yra paskutinis etapas arbatos gamyboje. Yra 4 pagrindinės produkcijos grupės: sveiki lapai, sulaužyti, subyrėję ir dulkės. Šios kategorijos nusako skirtingą lapų dydį, o tuo pačiu ir stiprumą. Rūšiavimas priklauso nuo lapų kokybės: sveiki lapai, sulaužyti, sutrupėję (fanning) ir dulkės. Kiekvienoje kategorijoje aukštesnė rūšis rašoma pirmiausiai. Sutrupėję lapai ir dulkės dažniausiai naudojami didelio masto arbatos gamyboje, daugiausiai arbatos maišeliams.
Arbatos, pagamintos iš sveikų lapų, rūšys:
FTGFOP1 (“Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves”). Daugiausiai iš Dardžilingo, o taip pat iš kai kurių Asamo vietovių. Pačios aukščiausios kokybės arbata; kruopščiai pagaminta iš vienodų lapelių su tipsais (neišsiskleidęs arbatos viršutinis pumpurėlis).
SFTGFOP1 (“Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves”).
TGFOP1/TGFO P (“Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves / Tippy Golden Flowery Orange Pekoe”). Pagrindinės rūšys Dardžilinge ir Asame.
GFOP1 (“Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves”). Dabar mažiau paplitusi Dardžilinge ir Asame.
FOP/FOP1 (“Flowery Orange Pekoe/Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves”). Antros rūšies Asame, Doarse ir Bangladeše, aukščiausios rūšies Kinijoje. Ilgais lapais, su keletu tipsų.
OP sup (“Orange Pekoe Superior”) Tik iš Indonezijos.
OP (“Orange Pekoe”) Pagrindinė rūšis Ceilono ir Java arbatos gamyboje. Ilgais smailiais lapeliais be tipsų.
BOP1 (“Broken Orange Pekoe First Grade Leaves”). Pusiau lapų arbata. Būdinga "žemesniems Ceilono rajonams". Stambi, juodų lapų arbata, sudaryta apytiksliai iš 40 % OP ir 60 % Pekoe/BOP.
Off grades: OP2 („Orange Pekoe Second Grade Leaves“). Lapų arbata su ingredientais, bet tik Ceilone ir pietų Indijoje.
Arbatos, pagamintos iš s ulaužytų (broken) arba rupiai supjaustytų lapelių, rūšys :
P/FP („Pekoe/Flowery Pekoe“). Daugiausiai Ceilone ir Pietų Indijoje, taip pat gaminama kai kuriose Kenijos vietovėse. Stambiais sultingais suplėšytais lapais.
BOP stambi („Broken Orange Pekoe“). Stambi, Pekoe pavadinimas Indonezijoje.
BPS („Broken Pekoe Souchong“). Pekoe pavadinimas Asame ir Dardžilinge.
TGFBOP1 („Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1“) Smulkiai suplėšyti pirmos rūšies lapai Dardžilinge ir kai kuriose Asamo vietovėse. Daug tipsų, lapeliai vienodi.
GFBOP1 („Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1“) Daugiausiai gaminama Asame kaip aukščiausia sulaužytos arbatos rūšis; vienintelė arbata Kenijoje su tipais.
GBOP („Golden Broken Orange Pekoe“) Antro rūšiavimo arbata. Lapai nehomogeniški, nedaug tipsų.
FBOP („Flowery Broken Orange Pekoe“) Rupiai suplėšyti su keletu tipsų iš Asamo, Ceilono, Indonezijos, Kinijos ir Bangladešo. Pietų Amerikoje stambi, juoda, suplėšyta. Pietų Indijoje, Pekoe žinoma kaip FBOP.
BOP („Broken Orange Pekoe“) Pagrindinė rūšis plėšytais lapais Ceilone, Pietų Indijoje, Javoje ir Kinijoje.
BP („Broken Pekoe“) Iš Indonezijos. Ceilono, Pietų Indijos.
FBOPF („Finest Broken Orange Pekoe Flowery“) Daugiausiai iš Ceilono „žemų vietovių“ . Lapų BOP1 su tipsais. Ypatybė: taip vadinama "Spider Leaf".
BT („Broken Tea“) Iš Sumatros, Ceilono bei kai kurių Pietų Indijos vietovių. Dažniausiai juoda, sultingais lapais, labai stambi .
Arbatos, pagamintos iš sutrūkusių, subyrėjusių lapų, rūšys:
BOPF (“Broken Orange Pekoe Fannings”) Pagrindinė rūšis Ceilone, Indonezijoje, Pietų Indijoje, Kenijoje, Mozambike, Bangladeše ir Kinijoje. Juodoji arbata su priemaišomis, vienodo dydžio dalelėmis, be tipsų. Indonezijoje BOP smulki, mažais lapais BOP.
TGFOF (“Tippy Golden Flowery Orange Fannings”).
GFOF (“Golden Flowery Orange Fannings”) Aukščiausia rūšis Dardžilinge arbatos maišelių gamybai.
FOF (“Flowery Orange Fannings”) Paplitusi Asame, Doarse ir Bangladeše. Kai kurių lapų dydis panašus į sulaužytos arbatos lapų dydį.
OF (“Orange Fannings”) Iš Šiaurės Indijos ir kai kurių Afrikos bei Pietų Amerikos vietovių.
PF (“Pekoe Fannings”)
Arbatos, pagamintos iš lapų dulkių, rūšys:
D1 (“Dust 1”) Iš Ceilono, Indonezijos, Kinijos, Afrikos, Pietų Amerikos ir Pietų Indijos.
PD/PD1 (“Pekoe Dust/Pekoe Dust 1”) Daugiausiai gaminama Indijoje.
Šaltinis : http://www.teafountain.com/%20teagrades/
http://www.food-info.net/lt/products/tea/grading.htm
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Žalioji arbata: penki privalumai figūros atžvilgiu
Anksčiau mūsų kraštuose žalioji arbata buvo egzotika. O dabar jos galima rasti bet kurioje parduotuvėje. Visi žino, kad šią arbatą gerti sveika, bet ne visi žino, kad ji nepamainoma ir siekiant gražinti savo figūrą, rašo žurnalas „Dobryje sovety“.
Šiandien yra žinoma daugiau nei 300 žaliosios arbatos rūšių. Geros žaliosios arbatos lapelių spalva ryški, jie būna minkšti, vienos formos, tankūs, sunkiai sutrinami tarp pirštų, ant jų galima pamatyti ryškų kraštelių dantytumą. Žalioji arbata normalizuoja cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, stiprina kraujagyslių sieneles, mažina arterinį kraujospūdį. Ji tonizuoja nervų sistemą ir suteikia energijos, o svarbiausia – padeda lieknėti.
1. Kalis – vienas iš svarbiausių organizmo makroelementų, kurio gausu žaliojoje arbatoje. Jo žaliojoje arbatoje yra 1,5 karto daugiau nei džiovintuose abrikosuose. Metant svorį šis elementas yra gyvybiškai svarbus – jis stimuliuoja inkstų veiklą, skatina juos išskirti riebalų skilimo produktus bei skysčių perteklių, kuris dažnai būdingas antsvorio turintiems organizmams.
2. Vitaminas C ne tik skatina organizmą aktyviau deginti riebalus, bet ir apsaugo nuo šio proceso metu susidarančių laisvųjų radikalų. Žaliojoje arbatoje vitamino C yra 4 kartus daugiau nei citrinose ir 10 kartų daugiau nei juodojoje arbatoje. Šis stiprus antioksidantas neleidžia laisviesiems radikalams naikinti ląstelių membranų sienelių bei jungiamojo audinio struktūrinio baltymo kolageno, todėl lieknėjimo proceso metu oda neatrodo nukarusi.
3. Vitaminas P garsėja savo antioksidaciniu poveikiu ir stiprina analogišką vitamino C poveikį. Pagal sukauptą jo kiekį žaliosios arbatos lapeliai lenkia visus kitus žinomus augalus. Graikiškuose riešutuose vitamino P yra 61 vienetas, o žaliojoje arbatoje – 85 vienetai. 3-4 šios arbatos puodeliai patenkina vitamino P paros poreikį tiems, kurie meta svorį.
4. Žaliosios arbatos katechinai – jie padeda mažinti svorį ir pasižymi vitamino P aktyvumu. Pagal poveikį jie yra 10 kartų stipresni už vitaminą E bei K0 kartų stipresni už vitaminą C. Juodojoje arbatoje katechinai yra neaktyvioje rūgštinėje formoje.
5. Kofeinas skatina medžiagų apykaitą ir poodinių riebalų skaidymą. Arbatos lapeliuose jo yra 1,5-3 kartus daugiau nei kavos pupelėse, jis veikia švelniau, neskatina pulso dažnėjimo, nesukelia nemigos, nes yra išskiriamas ne kaip atskira medžiaga, o komplekse su taninais.
Anksčiau mūsų kraštuose žalioji arbata buvo egzotika. O dabar jos galima rasti bet kurioje parduotuvėje. Visi žino, kad šią arbatą gerti sveika, bet ne visi žino, kad ji nepamainoma ir siekiant gražinti savo figūrą, rašo žurnalas „Dobryje sovety“.
Šiandien yra žinoma daugiau nei 300 žaliosios arbatos rūšių. Geros žaliosios arbatos lapelių spalva ryški, jie būna minkšti, vienos formos, tankūs, sunkiai sutrinami tarp pirštų, ant jų galima pamatyti ryškų kraštelių dantytumą. Žalioji arbata normalizuoja cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, stiprina kraujagyslių sieneles, mažina arterinį kraujospūdį. Ji tonizuoja nervų sistemą ir suteikia energijos, o svarbiausia – padeda lieknėti.
1. Kalis – vienas iš svarbiausių organizmo makroelementų, kurio gausu žaliojoje arbatoje. Jo žaliojoje arbatoje yra 1,5 karto daugiau nei džiovintuose abrikosuose. Metant svorį šis elementas yra gyvybiškai svarbus – jis stimuliuoja inkstų veiklą, skatina juos išskirti riebalų skilimo produktus bei skysčių perteklių, kuris dažnai būdingas antsvorio turintiems organizmams.
2. Vitaminas C ne tik skatina organizmą aktyviau deginti riebalus, bet ir apsaugo nuo šio proceso metu susidarančių laisvųjų radikalų. Žaliojoje arbatoje vitamino C yra 4 kartus daugiau nei citrinose ir 10 kartų daugiau nei juodojoje arbatoje. Šis stiprus antioksidantas neleidžia laisviesiems radikalams naikinti ląstelių membranų sienelių bei jungiamojo audinio struktūrinio baltymo kolageno, todėl lieknėjimo proceso metu oda neatrodo nukarusi.
3. Vitaminas P garsėja savo antioksidaciniu poveikiu ir stiprina analogišką vitamino C poveikį. Pagal sukauptą jo kiekį žaliosios arbatos lapeliai lenkia visus kitus žinomus augalus. Graikiškuose riešutuose vitamino P yra 61 vienetas, o žaliojoje arbatoje – 85 vienetai. 3-4 šios arbatos puodeliai patenkina vitamino P paros poreikį tiems, kurie meta svorį.
4. Žaliosios arbatos katechinai – jie padeda mažinti svorį ir pasižymi vitamino P aktyvumu. Pagal poveikį jie yra 10 kartų stipresni už vitaminą E bei K0 kartų stipresni už vitaminą C. Juodojoje arbatoje katechinai yra neaktyvioje rūgštinėje formoje.
5. Kofeinas skatina medžiagų apykaitą ir poodinių riebalų skaidymą. Arbatos lapeliuose jo yra 1,5-3 kartus daugiau nei kavos pupelėse, jis veikia švelniau, neskatina pulso dažnėjimo, nesukelia nemigos, nes yra išskiriamas ne kaip atskira medžiaga, o komplekse su taninais.