Vegetariški patiekalai
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
Aš darau taip: į išvirtus ir sumaltus kviečius dedu kiaušinį, virtų grustų bulvių ir prieskonių. Kepu aliejuje. Skonis superForelle rašė:O šitą samčio komisija praleis? Labai skanu, net dabar užsimaniau, tik grūdų neturiu.
Grūdų kotletai
kviečiai;
miltai;
vanduo;
druska,
prieskoniai,
aliejaus kepimui.
Kviečiai mirkomi visą parą (galima ir ilgiau), tuomet 15 minučių paverdami ir sumalami su mėsmale (naudojau smulkiausią tinklelį). Į masę įdedama keletas šaukštų miltų ir įpilama truputį vandens, kad gautųsi kieta tešla. Iš tešlos šlapiomis rankomis (nes labai limpa), formuojami rutuliukai, kurie suplojami ir dedami į įkaitintą aliejų keptuvėje. Kepti kol gražiai apskrus.
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Tikiu, kad skanu, nes kaimynė taip daro tik ji mėgsta kiek perkepint
Mano receptas paimtas iš grynų vegetarų, kurie net kiaušinių nenaudoja Bet kai paragavau, tai net nustebau, kad tokie purūs ir skanūs gavosi, vyrui kai pirmą kartą daviau paragaut, nelabai suprato ką valgo ir paklausė iš kokio čia faršo. Paskui liepė kitą kartą daugiau mėsos prieskonių jam pridėti, tai kai iškepu suvalgo keletą, bet paksui lekia mėsos ieškot
Mano receptas paimtas iš grynų vegetarų, kurie net kiaušinių nenaudoja Bet kai paragavau, tai net nustebau, kad tokie purūs ir skanūs gavosi, vyrui kai pirmą kartą daviau paragaut, nelabai suprato ką valgo ir paklausė iš kokio čia faršo. Paskui liepė kitą kartą daugiau mėsos prieskonių jam pridėti, tai kai iškepu suvalgo keletą, bet paksui lekia mėsos ieškot
VEGETARIŠKI BULVIŲ PAPLOTĖLIAI
6-8 bulvės
morka
salieras
pastarnokas
0,5 stiklinės ryžių
3 kiaušiniai
3 šaukštai miltų
2-3 šaukštai sviesto
3-4 šaukštai grietinės, majonezo arba pomidorų tyrės
maltų pipirų
Bulves virkite su lupenomis, ataušinę nulupkite, rupiai sutarkuokite. Morką ir salierą išvirkite sūdytame vandenyje, supjaustykite smulkiais gabaliukais arba taip pat rrupiai sutarkuokite. Visas daržoves sumaišykite, berkite virtus ryžius, smulkiai pjaustytus petražolių lapelius, pipirų, įmuškite 2 kiaušinius ir iš šios tešlos lipdykite paplotėlius. Apvelkite juos kiaušinio plakiniu ir miltais, iš abiejų pusių kepkite svieste. Valgykite apipiltus grietine, majonezu ar pomidorų tyre. Majonezą galima skaninti grūsta česnako skiltele arba marinuotu agurku. Pomidorų tyrę galima skaninti maltais kmynais.
6-8 bulvės
morka
salieras
pastarnokas
0,5 stiklinės ryžių
3 kiaušiniai
3 šaukštai miltų
2-3 šaukštai sviesto
3-4 šaukštai grietinės, majonezo arba pomidorų tyrės
maltų pipirų
Bulves virkite su lupenomis, ataušinę nulupkite, rupiai sutarkuokite. Morką ir salierą išvirkite sūdytame vandenyje, supjaustykite smulkiais gabaliukais arba taip pat rrupiai sutarkuokite. Visas daržoves sumaišykite, berkite virtus ryžius, smulkiai pjaustytus petražolių lapelius, pipirų, įmuškite 2 kiaušinius ir iš šios tešlos lipdykite paplotėlius. Apvelkite juos kiaušinio plakiniu ir miltais, iš abiejų pusių kepkite svieste. Valgykite apipiltus grietine, majonezu ar pomidorų tyre. Majonezą galima skaninti grūsta česnako skiltele arba marinuotu agurku. Pomidorų tyrę galima skaninti maltais kmynais.
Topinambų paplokštainiai
600g topinambų
1 šaukštelis druskos
1 l vandens
1/2 raudonos saldžiosios paprikos
100g kvietinių kruopų
1/2 šaukštelio druskos
1 šaukštas maltos saldžiosios paprikos
2 kiaušiniai
5 šaukštai aliejaus
Topinambai nuplaunami, nulupami ir supjaustomi griežinėliais. Užvirinamas pasūdytas vanduo. Topinambai verdami maždaug 20min, kol suminkštėja. Saldžioji paprika nuplaunama, išimamos sėklos, paskui labai smulkiai supjaustoma. Kvietinės kruopos suberiamos į dubenį ir sumaišomos su druska, malta ir susmulkinta gabalėliais saldžiąja paprika. Kiaušinių tryniai atskiriami nuo baltymų. Tryniai įmaišomi į kvietines kruopas su priedais. Topinambai gerai nuvarvinami, smulkiai supjaustomi ir taip pat įmaišomi į tešlą. Kiaušinio baltymai gerai išplakami ir atsargiai įmaišomi į tešlą. Keptuvėje įkaitinamas aliejus. Įkrečiama po šaukštą tešlos ir išplojami paplokštainiai. Jie gražiai apskrudinami iš abiejų pusių. Tinka prie briūselinių kopūstų patiekalų.
600g topinambų
1 šaukštelis druskos
1 l vandens
1/2 raudonos saldžiosios paprikos
100g kvietinių kruopų
1/2 šaukštelio druskos
1 šaukštas maltos saldžiosios paprikos
2 kiaušiniai
5 šaukštai aliejaus
Topinambai nuplaunami, nulupami ir supjaustomi griežinėliais. Užvirinamas pasūdytas vanduo. Topinambai verdami maždaug 20min, kol suminkštėja. Saldžioji paprika nuplaunama, išimamos sėklos, paskui labai smulkiai supjaustoma. Kvietinės kruopos suberiamos į dubenį ir sumaišomos su druska, malta ir susmulkinta gabalėliais saldžiąja paprika. Kiaušinių tryniai atskiriami nuo baltymų. Tryniai įmaišomi į kvietines kruopas su priedais. Topinambai gerai nuvarvinami, smulkiai supjaustomi ir taip pat įmaišomi į tešlą. Kiaušinio baltymai gerai išplakami ir atsargiai įmaišomi į tešlą. Keptuvėje įkaitinamas aliejus. Įkrečiama po šaukštą tešlos ir išplojami paplokštainiai. Jie gražiai apskrudinami iš abiejų pusių. Tinka prie briūselinių kopūstų patiekalų.
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Tai panašus į saulėgrąžą, tik mažesniais žiedais ir lapais, augalas. Jo tėvynė – Šiaurės Amerika, į Europą pateko 17 amžiuje. Amerikoje jų būdavo auginama ne mažiau, negu tikrųjų bulvių. Topinambai auga visur – smėlynuose, paunksnėje ir atokaitoje, ir sode jiems nereikia ypatingai gerų sąlygų. Mėgsta būti kaupiami. Pagal maistingumą topinambai lygiaverčiai bulvėms, turi inulino, natrio ir geležies, juos labai mėgsta naminiai gyvuliai (karvės, ožkos, kiaulės, triušiai), - ėda ne tik pačias bulves, bet ir lapus.
Žieminės bulvės sodinamos pagal schemą 70x70 cm, 10-12 cm gylyje. Sodinant gumbų geriau nepjaustyti (galima parinkti mažesnius), nes bus silpnesni stiebai. Sakoma, kad topinambų derlius didesnis, kai jie sodinami rudenį. Augalai užauga net iki 4m aukščio, mėgsta saulėtą vietą, bet šiaip yra labai nereiklūs, nėra labai jautrūs sausroms, nebijo ir permirkusios dirvos. Suprantama, geriau prižiūrimi duoda geresnį derlių, bet ar sodininkas mėgėjas gali suspėti viską gerai prižiūrėti, kai yra svarbesnių daržovių, kurios reikalauja nuolatinės priežiūros?
Mes topinambų niekada netręšiame, auga jie ne vienus metus sodo užkampyje ir yra labai derlingi. Iš vieno krūmo galima prikasti net 2 kibirus bulvių. Auga jie iki spalio-lapkričio mėnesio.
Rudenį, kai nudžiūva lapai, nupjaunu kotus. Kasu dažniausiai pavasarį. Rudenį sode ir šiaip gausu visokiausių daržovių, o anksti pavasarį išsikasu sultingas ir saldžias bulves. Bulvės, būdamos per žiemą dirvoje, nepraranda savo maistingųjų vertybių. Jos puikiai žiemoja dirvoje, o iškastos laikosi blogai, nes plona odelė lengvai pažeidžiama. Todėl išsikasti reikia tiek, kiek ruošiamasi suvalgyti ir nepavėluoti, nes kai sudygsta, valgyti netinka. Kai kas sako, kad topinambai tarsi piktžolė, juos sunku išnaikinti. Netyčia atradau labai lengvą būdą: vasarą reikia išskinti visus žiedus, ir pavasarį nerasite nei vienos bulvės.
Topinambus paprastai valgome žalius, tarkuojame į salotas. Skanu pataisyti su pjaustytais svogūnais ar porais (jei yra palikta iš rudens dirvoje) ir aliejumi, o dar geriau su majonezu. Tokias salotas galima valgyti su karštomis bulvėmis. Kai kas valgo topinambus keptus ar virtus.
Topinambus sveika valgyti sergantiems diabetu: valgomi žali, po 2-3 bulves tris kartus per dieną, 10 min. prieš valgį. Pastebėta, kad ši daržovė ne tik sumažina cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia regėjimą.
Nors tai naudinga daržovė, bet iki šiol ji netapo populiari. Ji derlinga ir nekaprizinga, bet daugelį atbaido jos nedailūs gumbai ir tai, kad nepatogu valyti, prapjauti gumbai mėlynuoja. Bet kaip puiku anksti pavasarį, kai tik nutirpsta sniegas, valgyti sultingas salotas. Manau, vien dėlto topinambams verta skirti nedidelį kampelį savo sode.
Žieminės bulvės sodinamos pagal schemą 70x70 cm, 10-12 cm gylyje. Sodinant gumbų geriau nepjaustyti (galima parinkti mažesnius), nes bus silpnesni stiebai. Sakoma, kad topinambų derlius didesnis, kai jie sodinami rudenį. Augalai užauga net iki 4m aukščio, mėgsta saulėtą vietą, bet šiaip yra labai nereiklūs, nėra labai jautrūs sausroms, nebijo ir permirkusios dirvos. Suprantama, geriau prižiūrimi duoda geresnį derlių, bet ar sodininkas mėgėjas gali suspėti viską gerai prižiūrėti, kai yra svarbesnių daržovių, kurios reikalauja nuolatinės priežiūros?
Mes topinambų niekada netręšiame, auga jie ne vienus metus sodo užkampyje ir yra labai derlingi. Iš vieno krūmo galima prikasti net 2 kibirus bulvių. Auga jie iki spalio-lapkričio mėnesio.
Rudenį, kai nudžiūva lapai, nupjaunu kotus. Kasu dažniausiai pavasarį. Rudenį sode ir šiaip gausu visokiausių daržovių, o anksti pavasarį išsikasu sultingas ir saldžias bulves. Bulvės, būdamos per žiemą dirvoje, nepraranda savo maistingųjų vertybių. Jos puikiai žiemoja dirvoje, o iškastos laikosi blogai, nes plona odelė lengvai pažeidžiama. Todėl išsikasti reikia tiek, kiek ruošiamasi suvalgyti ir nepavėluoti, nes kai sudygsta, valgyti netinka. Kai kas sako, kad topinambai tarsi piktžolė, juos sunku išnaikinti. Netyčia atradau labai lengvą būdą: vasarą reikia išskinti visus žiedus, ir pavasarį nerasite nei vienos bulvės.
Topinambus paprastai valgome žalius, tarkuojame į salotas. Skanu pataisyti su pjaustytais svogūnais ar porais (jei yra palikta iš rudens dirvoje) ir aliejumi, o dar geriau su majonezu. Tokias salotas galima valgyti su karštomis bulvėmis. Kai kas valgo topinambus keptus ar virtus.
Topinambus sveika valgyti sergantiems diabetu: valgomi žali, po 2-3 bulves tris kartus per dieną, 10 min. prieš valgį. Pastebėta, kad ši daržovė ne tik sumažina cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia regėjimą.
Nors tai naudinga daržovė, bet iki šiol ji netapo populiari. Ji derlinga ir nekaprizinga, bet daugelį atbaido jos nedailūs gumbai ir tai, kad nepatogu valyti, prapjauti gumbai mėlynuoja. Bet kaip puiku anksti pavasarį, kai tik nutirpsta sniegas, valgyti sultingas salotas. Manau, vien dėlto topinambams verta skirti nedidelį kampelį savo sode.