Uogienės, kompotai, sultys...
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Bruknės su slyvomis
1 kg bruknių,
500 g slyvų ( be kauliuko),
apie 1 kg g cukraus.
Bruknes kaitinti be vandens, kol susproginės.
Sultis nukošti ir pasaldinti (stiklinei sulčių imama nuo 1/2 iki 1 stiklinės cukraus).
Nuplautas slyvas perpjauti pusiau, pašalinti kauliukus. Dėti į karštas bruknių sultis ir 10-12 min. palaikyti.
Išgriebus sumaišyti su bruknėmis, o bruknių sultis virti kol pradės tirštėti.
Tirštėjančias sultis sumaišyti su bruknėmis bei slyvomis, pavirti 5-7 min. ir karštas sukrėsti į stiklainius.
Kai vartojamos minkštesnės slyvos, virimo laiką galima sutrumpinti iki 3-4 min.
Iškaitinus uždaryti metaliniais dangteliais.
Labai tinka prie paukštienos ar liesos kiaulienos patiekalų.
1 kg bruknių,
500 g slyvų ( be kauliuko),
apie 1 kg g cukraus.
Bruknes kaitinti be vandens, kol susproginės.
Sultis nukošti ir pasaldinti (stiklinei sulčių imama nuo 1/2 iki 1 stiklinės cukraus).
Nuplautas slyvas perpjauti pusiau, pašalinti kauliukus. Dėti į karštas bruknių sultis ir 10-12 min. palaikyti.
Išgriebus sumaišyti su bruknėmis, o bruknių sultis virti kol pradės tirštėti.
Tirštėjančias sultis sumaišyti su bruknėmis bei slyvomis, pavirti 5-7 min. ir karštas sukrėsti į stiklainius.
Kai vartojamos minkštesnės slyvos, virimo laiką galima sutrumpinti iki 3-4 min.
Iškaitinus uždaryti metaliniais dangteliais.
Labai tinka prie paukštienos ar liesos kiaulienos patiekalų.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kriaušių skiltelės sirupe
3 kg kriaušių,
4 kg cukraus,
3 stiklinės vandens,
3 šaukštai malto cinamono,
7-9 gvazdikėliai,
0,5 šaukštelio citrinų rūgšties .
Kriaušes nuplauname, nulupame ir supjaustome skiltelėmis. Skilteles 2 min. pamerkiame į parūgštintą karštą vandenį.
Iš cukraus ir vandens išverdame sirupą. Į jį suberiame kriaušių skilteles. Verdame, kol skiltelės tampa skaidrios. Baigiant virti įmaišome prieskonius ir citrinų rūgštį.
Karštą uogienę supilame į iškaitintus stiklainius ir atvėsusią uždarome dezinfekuotais dangteliais.
3 kg kriaušių,
4 kg cukraus,
3 stiklinės vandens,
3 šaukštai malto cinamono,
7-9 gvazdikėliai,
0,5 šaukštelio citrinų rūgšties .
Kriaušes nuplauname, nulupame ir supjaustome skiltelėmis. Skilteles 2 min. pamerkiame į parūgštintą karštą vandenį.
Iš cukraus ir vandens išverdame sirupą. Į jį suberiame kriaušių skilteles. Verdame, kol skiltelės tampa skaidrios. Baigiant virti įmaišome prieskonius ir citrinų rūgštį.
Karštą uogienę supilame į iškaitintus stiklainius ir atvėsusią uždarome dezinfekuotais dangteliais.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kriaušių kompotas
3 kg gražių, neprinokusių kriaušių,
1 kg cukraus,,
1/2 l acto
gvazdikėlių,
cinamono,
Kriaušes nulupti, supjaustyti į 4 dalis, išpjauti sėklalizdžius.
Cukrų užpilti actu, dviem stiklinėm vandens, įdėti gvazdikėlių ir cinamono, užvirinti.
Marinatą ataušinti ir užpilti ant kriaušių, palaikyti maždaug 8 val.
Tada marinatą nupilti ir užvirinti.
Kriaušes sudėti į stiklainius, užpilti ataušintu marinatu, uždengti, pakaitinti 20-25 min.
3 kg gražių, neprinokusių kriaušių,
1 kg cukraus,,
1/2 l acto
gvazdikėlių,
cinamono,
Kriaušes nulupti, supjaustyti į 4 dalis, išpjauti sėklalizdžius.
Cukrų užpilti actu, dviem stiklinėm vandens, įdėti gvazdikėlių ir cinamono, užvirinti.
Marinatą ataušinti ir užpilti ant kriaušių, palaikyti maždaug 8 val.
Tada marinatą nupilti ir užvirinti.
Kriaušes sudėti į stiklainius, užpilti ataušintu marinatu, uždengti, pakaitinti 20-25 min.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Slyvų uogienė su razinomis ir riešutais
3 kg slyvų ,
2 apelsinai,
2 citrinų sultys,
1 stiklinė razinų,
1 stiklinė susmulkintų riešutų,
1,2-1,5 kg cukraus.
Slyvas nuplauname, išimame kauliukus, stambiai supjaustome.
Apelsinus nuplauname, nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais. Smulkiai supjaustome vieno apelsino žievelę.
Į puodą sudedame visas uogienės dalis ir ant mažos ugnies nuolat maišydami išverdame.Supilame į paruoštus stiklainius ir uždarome.
Man labai tiko pyragiuko pertepimui.
3 kg slyvų ,
2 apelsinai,
2 citrinų sultys,
1 stiklinė razinų,
1 stiklinė susmulkintų riešutų,
1,2-1,5 kg cukraus.
Slyvas nuplauname, išimame kauliukus, stambiai supjaustome.
Apelsinus nuplauname, nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais. Smulkiai supjaustome vieno apelsino žievelę.
Į puodą sudedame visas uogienės dalis ir ant mažos ugnies nuolat maišydami išverdame.Supilame į paruoštus stiklainius ir uždarome.
Man labai tiko pyragiuko pertepimui.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Moliūgų uogienė su gervuogių sultimis
1 kg moliūgų,
1 kg cukraus,
1 stiklinė gervuogių sulčių,
1 citrinos sultys.
Moliūgą nuplauname, nulupame, išimame sėklas, supjaustome mažais kubeliais.
Kubelius užpilame cukrumi, įpilame 1/3 stiklinės vandens ir verdame, kol nugaruoja susidariusios sultys, kubeliai tampa permatomi.Tada supilame gervuogių sultis ir vėl verdame, kol uogienė pasidaro tiršta.
Supilame į stiklainius ir atvėsusią uždarome dangteliais.
Skonis nieko, pertepimamas, blynams tinka. Bet man pakako vieno bandymo...
1 kg moliūgų,
1 kg cukraus,
1 stiklinė gervuogių sulčių,
1 citrinos sultys.
Moliūgą nuplauname, nulupame, išimame sėklas, supjaustome mažais kubeliais.
Kubelius užpilame cukrumi, įpilame 1/3 stiklinės vandens ir verdame, kol nugaruoja susidariusios sultys, kubeliai tampa permatomi.Tada supilame gervuogių sultis ir vėl verdame, kol uogienė pasidaro tiršta.
Supilame į stiklainius ir atvėsusią uždarome dangteliais.
Skonis nieko, pertepimamas, blynams tinka. Bet man pakako vieno bandymo...
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Šitą kompotą ruošiuosi išbandyti jau gal 3-4 metus. Gal kuri būsit greitesnė už mane
Agrastų kompotas su erškėtrožių žiedlapiais
3 kg agrastų,
1 stiklinė erškėtrožių žiedlapių,
400-500 g cukraus,
1 l vandens.
Uogas subadyti arba užpilti atvėsintu vandens ir cukraus sirupu ir palaikyti 6-8 val.Gerai nuplautus žiedlapius kartu su paruoštais agrastais sudėti į stiklainius ir užpilti karštu sirupu.Pasterizuoti 85°C temperatūroje 1 l talpos stiklainius 15-20 min.
Vietoj erškėtrožių žiedlapių galima naudoti stipriau kvepiančių rožių žiedlapius, jeigu jos augo švarioje vietoje, toli nuo kelio ir nebuvo purkštos jokiomis cheminėmis medžiagomis.
Agrastų kompotas su erškėtrožių žiedlapiais
3 kg agrastų,
1 stiklinė erškėtrožių žiedlapių,
400-500 g cukraus,
1 l vandens.
Uogas subadyti arba užpilti atvėsintu vandens ir cukraus sirupu ir palaikyti 6-8 val.Gerai nuplautus žiedlapius kartu su paruoštais agrastais sudėti į stiklainius ir užpilti karštu sirupu.Pasterizuoti 85°C temperatūroje 1 l talpos stiklainius 15-20 min.
Vietoj erškėtrožių žiedlapių galima naudoti stipriau kvepiančių rožių žiedlapius, jeigu jos augo švarioje vietoje, toli nuo kelio ir nebuvo purkštos jokiomis cheminėmis medžiagomis.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Cukinijų, obuolių, svarainių uogienė
1 kg cukinijų,
1 kg obuolių,
5–6 svarainiai,
0,8 kg cukraus.
Cukinijas ir obuolius nulupti, pašalinti sėklas ir supjaustyti kubeliais. Svarainius supjaustyti plonomis skiltelėmis. Paruoštus produktus užpilti cukrumi ir palaikyti 6–8 val. Tuomet užvirinti ir vėl palaikyti per naktį. Išsiskyrusias sultis nupilti ir virti, kol jų tūris sumažės trečdaliu. Karštas sultis supilti ant cukinijų ir obuolių masės. Palaikyti 3–4 val. ir virti, kol išgaruos beveik visas skystis. Karštą uogienę sudėti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.
1 kg cukinijų,
1 kg obuolių,
5–6 svarainiai,
0,8 kg cukraus.
Cukinijas ir obuolius nulupti, pašalinti sėklas ir supjaustyti kubeliais. Svarainius supjaustyti plonomis skiltelėmis. Paruoštus produktus užpilti cukrumi ir palaikyti 6–8 val. Tuomet užvirinti ir vėl palaikyti per naktį. Išsiskyrusias sultis nupilti ir virti, kol jų tūris sumažės trečdaliu. Karštas sultis supilti ant cukinijų ir obuolių masės. Palaikyti 3–4 val. ir virti, kol išgaruos beveik visas skystis. Karštą uogienę sudėti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Ar tu nori jas užšaldyti, kaip braškes žiemai, ar tu išsukai su cukrumi, kaip uogienę, bet nevirei? Jei pirmas variantas, dėk kameron, nes suges. O jei gerai ištirpinai cukrų, pasukai, supylei į stiklainiukus ir užsukai, gali laikyt šaldytuve arba net rūsyje. Aš j. serbentus trintus su cukrumi laikau rūsy, po 2 metus išstovi.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Vynuogės rome
1 kg didelių saldžių vynuogių,
1 l romo,
1/2 kg cukraus pudros.
Vynuoges nuplauti, perrinkti, nuimti kotelius. Uogas sudėti į švarius stiklainius, sluoksnius pabarstyti cukraus pudra. Užpilti romu ir sandariai uždaryti. Laikyti tamsioje ir sausoje vietoje. Po dviejų mėnesių uogas galima vartoti desertams, kepiniams bei kitiems patiekalams papuošti .
1 kg didelių saldžių vynuogių,
1 l romo,
1/2 kg cukraus pudros.
Vynuoges nuplauti, perrinkti, nuimti kotelius. Uogas sudėti į švarius stiklainius, sluoksnius pabarstyti cukraus pudra. Užpilti romu ir sandariai uždaryti. Laikyti tamsioje ir sausoje vietoje. Po dviejų mėnesių uogas galima vartoti desertams, kepiniams bei kitiems patiekalams papuošti .