ŠIMTALAPIS
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIMTALAPIS
Ar bandėte kas kepti šimtalapį Tai tradicinis totorių skanumynas, valgiau aš jį, burnoje tirpsta. Radau kelis receptus inete, bet kol kas pati abejoju gaminti, kažin ar gausis...
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Re: ŠIMTALAPIS
Kiek žinau, tai dzūkų saldumynas. Kiek buvau baliuose, visada šimtalapis puikuojasi. jei naminis ar pagal užsakymą - bet paskutinį kartą brolienė buvo pirktinį atsivežusi tokį nediduką - paprastas pyragas su aguonomis, bet keptas namuose - skanesnis Serijinė gamyba prasidėjo.silsta rašė:Ar bandėte kas kepti šimtalapį Tai tradicinis totorių skanumynas, valgiau aš jį, burnoje tirpsta. Radau kelis receptus inete, bet kol kas pati abejoju gaminti, kažin ar gausis...
O recepėiuką galėsiu paieškoti, tikrai turiu
Gal netaip išsireiškiau su ta bulka . Aš pati kepu kartais šimtalapį, tik norėjau pasakyti kad reikia pamatyti visą gaminimo procesą.Svarbiausia tešlos išminkymas ir ištampymas ir dar sviesto kokybė.tutsi rašė:oi ne,tikrai nesigaus bulka,nes tesla ne tokia ir lapai ten atskirai kociojasi,ir sviestu tepasi,kad nesuliptu...na zodziu darbo Njanrri rašė:Skanus dalykėlis. Bet čia svarbiausia ne receptas o visa gaminimo eiga, ją būtina pamatyti, kitaip gausis ne šimtalapis o paprasta bulka su aguonomis.
ŠIMTALAPIS
1 kg miltų;
50 g mielių;
250 g pieno;
5 kiaušiniai;
1,5 stiklinės aguonų;
stiklinė razinų;
cukrus lakštams pabarstyti
400 g sviesto lakštams aptepti;
Mielės pakildinamos truputyje pieno su cukrumi. Į šiltą pieną su išplaktais jame kiaušiniais suberiami miltai, supilamos pakildintos mielės ir smarkiai minkoma ne mažiau pusvalandžio. Tešla padalijama б dalis, nekeičiant paskutinės minkymo krypties. Iš kiekvieno gabalo padaromas paplotėlis, aptepamas ištirpintu sviestu ir uždengiamas pergamentiniu popieriumi, kad nedžitų. Šiltai kildoma valandą.
Imamas vienas paplotėlis, truputį pakočiojamas, nekeičiant krypties, ir rankomis atsargiai tampomas, kol pasidarys popieriaus plonumo. Ištampytas lakštas tiesiamas ant lentos, labai plonai (geriausia delnu) aptepamas ištirpintu sviestu, apibarstomas trupučiu cukraus. Tuomet imamas kitas tešlos paplotėlis, truputį pakočiojamas, ištampomas, aptepamas ir dedamas ant pirmojo. Taip paruoрiami visi 6 paploteliai. Paskutinį uюdлjus, aptepus sviestu ir apibarsčius cukrumi, gražiai visi kartu apipjaunami apvaliai. Tuomet ant vieno kraрto suberiamos nuplikytos ir sumaltos aguonos (viena linija). Aguonos užplikomos verdančiu vandeniu, pusvalandį palaikomos, paskui pro dvigubą marlę nusunkiamos, mėsmale sumalamos arba sutrinamos. Visas likęs tešlos plotas apibarstomas razinomis ir, pradedant nuo krašto, kur sudėtos aguonos, tešlos lakštai vyniojami voleliu. Iš jo daromas žiedas arba pasaga, 1-1,5 val. laikoma šiltai, paskui kepama vidutinio karštumo orkaitėje apie valandą. Ataušinama formoje. Išimtas iš formos apsijojamas miltiniu cukrumi.
1 kg miltų;
50 g mielių;
250 g pieno;
5 kiaušiniai;
1,5 stiklinės aguonų;
stiklinė razinų;
cukrus lakštams pabarstyti
400 g sviesto lakštams aptepti;
Mielės pakildinamos truputyje pieno su cukrumi. Į šiltą pieną su išplaktais jame kiaušiniais suberiami miltai, supilamos pakildintos mielės ir smarkiai minkoma ne mažiau pusvalandžio. Tešla padalijama б dalis, nekeičiant paskutinės minkymo krypties. Iš kiekvieno gabalo padaromas paplotėlis, aptepamas ištirpintu sviestu ir uždengiamas pergamentiniu popieriumi, kad nedžitų. Šiltai kildoma valandą.
Imamas vienas paplotėlis, truputį pakočiojamas, nekeičiant krypties, ir rankomis atsargiai tampomas, kol pasidarys popieriaus plonumo. Ištampytas lakštas tiesiamas ant lentos, labai plonai (geriausia delnu) aptepamas ištirpintu sviestu, apibarstomas trupučiu cukraus. Tuomet imamas kitas tešlos paplotėlis, truputį pakočiojamas, ištampomas, aptepamas ir dedamas ant pirmojo. Taip paruoрiami visi 6 paploteliai. Paskutinį uюdлjus, aptepus sviestu ir apibarsčius cukrumi, gražiai visi kartu apipjaunami apvaliai. Tuomet ant vieno kraрto suberiamos nuplikytos ir sumaltos aguonos (viena linija). Aguonos užplikomos verdančiu vandeniu, pusvalandį palaikomos, paskui pro dvigubą marlę nusunkiamos, mėsmale sumalamos arba sutrinamos. Visas likęs tešlos plotas apibarstomas razinomis ir, pradedant nuo krašto, kur sudėtos aguonos, tešlos lakštai vyniojami voleliu. Iš jo daromas žiedas arba pasaga, 1-1,5 val. laikoma šiltai, paskui kepama vidutinio karštumo orkaitėje apie valandą. Ataušinama formoje. Išimtas iš formos apsijojamas miltiniu cukrumi.
Šimtalapis
Produktai:
5 kiaušiniai, 25gramai mielių, 0,5 stiklinės pieno, miltų, aguonų, cukraus, sviesto.
Receptas:
Mieles ištrinti su 1 šaukštu cukraus, kol pasidarys skystos. Tada įmušti kiaušinius
Produktai:
5 kiaušiniai, 25gramai mielių, 0,5 stiklinės pieno, miltų, aguonų, cukraus, sviesto.
Receptas:
Mieles ištrinti su 1 šaukštu cukraus, kol pasidarys skystos. Tada įmušti kiaušinius
- Prikabinti failai
-
- 4.jpg (47.4 KiB) Peržiūrėta 13439 karus(ų)
-
- 3.jpg (44.41 KiB) Peržiūrėta 13439 karus(ų)
-
- 2.jpg (39.33 KiB) Peržiūrėta 13440 karus(ų)
-
- 1.jpg (41.98 KiB) Peržiūrėta 13441 karus(ų)
Aguonas nuplikinti trupučiu karštu pienu. atvėsinti pieną likusį ir supilti į mieles, gerai išmaišyti ir po truputį pilti miltus, iki kol bus galima minkyti tešlą, bet dar liptų prie rankų, nes jei perdaug bus miltų neišsitampys.
- Prikabinti failai
-
- 7.jpg (46.14 KiB) Peržiūrėta 13431 karus(ų)
-
- 6.jpg (38.95 KiB) Peržiūrėta 13431 karus(ų)
-
- 9.jpg (43.13 KiB) Peržiūrėta 13430 karus(ų)
-
- 8.jpg (48.6 KiB) Peržiūrėta 13436 karus(ų)
Paskutinį kartą redagavo vitele 20 Rgp 2007, 11:36, redaguota 4 kartą(us).
Kai jau tešlą galima minkyti, tai apipilam stalą ir rankas aliejumi ir pradedame minkyti apie 1h be pertraukų, o kad nepriliptų tešla vis miltais arba aliejumi patepkite.
- Prikabinti failai
-
- 8.jpg (26.58 KiB) Peržiūrėta 13418 karus(ų)
-
- 7.jpg (33.25 KiB) Peržiūrėta 13418 karus(ų)
-
- 6.jpg (34.83 KiB) Peržiūrėta 13418 karus(ų)
-
- 5.jpg (45.29 KiB) Peržiūrėta 13418 karus(ų)
po intensivaus minkimo padaliname tešla į tris dalis ir padarę įdubas uždengiame rankšluosčiu.
Pasiruošiam ant kėdės tempimui pagalves, kad nebūtų per žemai. ir apklojame plevele ir dar medžiaga švaria, kurios negaila ir lygią. apibarstome miltais, taip pat formą ištepame aliejumi ir netoliese pasidedame.
Pasiruošiam ant kėdės tempimui pagalves, kad nebūtų per žemai. ir apklojame plevele ir dar medžiaga švaria, kurios negaila ir lygią. apibarstome miltais, taip pat formą ištepame aliejumi ir netoliese pasidedame.
- Prikabinti failai
-
- 12.jpg (45.74 KiB) Peržiūrėta 13416 karus(ų)
-
- 11.jpg (47.06 KiB) Peržiūrėta 13415 karus(ų)
-
- 10.jpg (46.97 KiB) Peržiūrėta 13415 karus(ų)
-
- 9.jpg (47.2 KiB) Peržiūrėta 13414 karus(ų)
pasiruošiame cukrų su šaukšteliu, apiplykitas aguonas ir minkštą sviestą, kad galėtume lengvai tepti.
Tada kai truputi pakilusią tešlą pradedame daužyti tarp ranku ir ploti, kad ji temptusi ir per vidurį iki opersimatymo plonėtų, kai jau sunku išlaikyti uždedame ant paruoštų pagalvių ir kraštus po truputi spudeliodami tampom, kol pakankamai didelės formos ir skaidrus būtų. bet prieš imant tešlą patariu rankas ištepti aliejumi, tada lengviau tampysis ir reikia atsargiai tampyti, nes ji lengvai plyšta, o pataisyti neimanoma. taip ištampius pirmą tešlos gabalėlį ištepam sviestu ir apibarstome cukrumi, poto antrą gabalėlį ant jo ištempem ir vėl ištepam sviestu ir cukrumi.
Tada kai truputi pakilusią tešlą pradedame daužyti tarp ranku ir ploti, kad ji temptusi ir per vidurį iki opersimatymo plonėtų, kai jau sunku išlaikyti uždedame ant paruoštų pagalvių ir kraštus po truputi spudeliodami tampom, kol pakankamai didelės formos ir skaidrus būtų. bet prieš imant tešlą patariu rankas ištepti aliejumi, tada lengviau tampysis ir reikia atsargiai tampyti, nes ji lengvai plyšta, o pataisyti neimanoma. taip ištampius pirmą tešlos gabalėlį ištepam sviestu ir apibarstome cukrumi, poto antrą gabalėlį ant jo ištempem ir vėl ištepam sviestu ir cukrumi.
- Prikabinti failai
-
- 4.jpg (49.77 KiB) Peržiūrėta 13414 karus(ų)
-
- 3.jpg (44.68 KiB) Peržiūrėta 13415 karus(ų)
-
- 2.jpg (46.73 KiB) Peržiūrėta 13415 karus(ų)
-
- 1.jpg (47.72 KiB) Peržiūrėta 13416 karus(ų)
trečią ištempę vėl ištepam sviestu ir cukrumi, ir išpilam aguonas, pasklaidom beveik per visą plotą, tada atsargiai pakeliam vieną kraštą ir jis susivinioja į ritinį ir atsargiai perkeliame į formą. kepame kol parus ir prie degtuko nelips, beje orkaitė turi būti įkaitinta .
- Prikabinti failai
-
- 8.jpg (44.67 KiB) Peržiūrėta 13412 karus(ų)
-
- 7.jpg (45.81 KiB) Peržiūrėta 13412 karus(ų)
-
- 6.jpg (46.85 KiB) Peržiūrėta 13414 karus(ų)