RABARBARAI....ir viskas iš jų
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Rabarbarų gira
1,5 kg rabarbarų,
4 l vandens,
500 g cukraus,
20 g mielių,
1 šaukštas razinų.
Rabarbarus supjaustyti, išvirti, perkošti. Į nuovirą sudėti cukrų, o kai atvės iki kambario temperatūros, sudėti su cukrumi ištirpintas mieles. Po to supilti į butelius, į kiekvieną įdėti pi kelias razinas, užkimšti ir 2 - 3 dienas palaikyti šiltoje vietoje.
1,5 kg rabarbarų,
4 l vandens,
500 g cukraus,
20 g mielių,
1 šaukštas razinų.
Rabarbarus supjaustyti, išvirti, perkošti. Į nuovirą sudėti cukrų, o kai atvės iki kambario temperatūros, sudėti su cukrumi ištirpintas mieles. Po to supilti į butelius, į kiekvieną įdėti pi kelias razinas, užkimšti ir 2 - 3 dienas palaikyti šiltoje vietoje.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Rabarbarų pyragas su beze
Tešlai:
200 g sviesto arba margarino,
200 g cukraus,
1 pakelio vanilinio cukraus,
3 kiaušinių,
200 g miltų.
Įdarui :
300 g rabarbarų,
2 kiaušinių trynių,
1 valg.šaukšto krakmolo,
5 valg.šaukštų grietinėlės,
50 g cukraus pudros.
Beze :
3 kiaušinių baltymų,
100 g cukraus pudros.
Paruošti tešlą. Kambario temperatūros sviestą arba margariną ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi taip, kad cukrus visiškai ištirptų. Palaipsniui įmuškite kiaušinius. Į masę persijokite miltus ir kruopščiai išmaišykite, kad nesusiformuotų gumuliukai. Tešlą iškrėskite į kepimo formą, išlyginkite ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 minučių.
Rabarbarus nuplaukite, nuvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite juos į puodą, užpilkite trimis šaukštais vandens ir patroškinkite 2-3 minutes. Puodą nuo ugnies nukelkite.
Metaliniame dubenyje kiaušinių trynius sumaišykite su krakmolu, grietinėle ir cukraus pudra. Padėkite dubenį virš karštos vandens vonelės ir gerai išplakite. Sumaišykite su rabarbarais, iškrėskite ant apkepto pyrago, išlyginkite ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite dar 25 minutes.
Per tą laiką beze gaminimui skirtus kiaušinio baltymus išplakite, palaipsniui berdami cukraus pudrą. Masę šaukštu išdėkite ant iškepusio pyrago ir pašaukite į įkaitintą orkaitę, kad baltymai padžiūtų ir paskrustų. Iškepusį pyragą iš orkaitės išimkite ir leiskite jam atvėsti.
Tešlai:
200 g sviesto arba margarino,
200 g cukraus,
1 pakelio vanilinio cukraus,
3 kiaušinių,
200 g miltų.
Įdarui :
300 g rabarbarų,
2 kiaušinių trynių,
1 valg.šaukšto krakmolo,
5 valg.šaukštų grietinėlės,
50 g cukraus pudros.
Beze :
3 kiaušinių baltymų,
100 g cukraus pudros.
Paruošti tešlą. Kambario temperatūros sviestą arba margariną ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi taip, kad cukrus visiškai ištirptų. Palaipsniui įmuškite kiaušinius. Į masę persijokite miltus ir kruopščiai išmaišykite, kad nesusiformuotų gumuliukai. Tešlą iškrėskite į kepimo formą, išlyginkite ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 minučių.
Rabarbarus nuplaukite, nuvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite juos į puodą, užpilkite trimis šaukštais vandens ir patroškinkite 2-3 minutes. Puodą nuo ugnies nukelkite.
Metaliniame dubenyje kiaušinių trynius sumaišykite su krakmolu, grietinėle ir cukraus pudra. Padėkite dubenį virš karštos vandens vonelės ir gerai išplakite. Sumaišykite su rabarbarais, iškrėskite ant apkepto pyrago, išlyginkite ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite dar 25 minutes.
Per tą laiką beze gaminimui skirtus kiaušinio baltymus išplakite, palaipsniui berdami cukraus pudrą. Masę šaukštu išdėkite ant iškepusio pyrago ir pašaukite į įkaitintą orkaitę, kad baltymai padžiūtų ir paskrustų. Iškepusį pyragą iš orkaitės išimkite ir leiskite jam atvėsti.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Va, o 1 puslapyje yra ir daugiau mišrainių.Ramunė rašė:KUMPIO IR RABARBARŲ SALOTOS
1 - 2 rabarbaro kotai,
100 - 200 g kumpio,
4 - 5 virtos bulvės,
2 virti kiaušiniai,
150 g neriebaus majonezo,
citrininių pipirų, šviežių krapų.
Rabarbarus, kumpį, kiaušinius, bulves supjaustykite mažais kubeliais. Sumaišykite su majonezu, pagardinkite citrinpipiriais ir, jei reikia, druska. Gausiai įberkite šviežių smulkintų krapų.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Rabarbarų vynas
Nuplautus rabarbarus supjaustyti maždaug 5-10 cm ilgio gabaliukais, sudėti į puodą (žievelių lupti nereikia, užpilas bus gražios rausvos spalvos) ir užpilti 2 kg cukraus. Laikyti šiltai, retsykiais pamaišyti, kad cukrus ištirptų. Išbėgusias sultis supilti į kitą indą. Paskui ant rabarbarų užpilti karšto šaltinio arba šulinio vandens, kad ištrauktų likusią rūgštį, retsykiais pamaišyti. Po dviejų dienų skystį supilti į indą su sultimis ir užraugti šiltai, kaip ir kitus vynus. 20 l vyno pagaminti papildomai reikės 3 kg cukraus (iš viso 5 kg).
Nuplautus rabarbarus supjaustyti maždaug 5-10 cm ilgio gabaliukais, sudėti į puodą (žievelių lupti nereikia, užpilas bus gražios rausvos spalvos) ir užpilti 2 kg cukraus. Laikyti šiltai, retsykiais pamaišyti, kad cukrus ištirptų. Išbėgusias sultis supilti į kitą indą. Paskui ant rabarbarų užpilti karšto šaltinio arba šulinio vandens, kad ištrauktų likusią rūgštį, retsykiais pamaišyti. Po dviejų dienų skystį supilti į indą su sultimis ir užraugti šiltai, kaip ir kitus vynus. 20 l vyno pagaminti papildomai reikės 3 kg cukraus (iš viso 5 kg).
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Rabarbarų pyragas su manais
Tešlai –
300 g miltų,
1 žiupsnelio druskos,
1 kiaušinio,
100 cukraus,
200 g sviesto.
Įdarui –
800 g rabarbarų,
200 g cukraus,
1 žiupsnelio malto cinamono,
500 ml pieno,50 g manų kruopų,
250 g varškės,2 kiaušinių,
1 pakelio sauso vanilinio pudingo,
350 ml grietinėlės,
2 valg. šaukštų cukraus pudros,
Virto rabarbaro papuošimui.
Miltus persijokite, suberkite druską, cukrų, įmuškite kiaušinį ir sudėkite smulkiais gabalėliais supjaustytą atšaldytą sviestą. Greitai užminkykite tešlą, suvoliokite ją į rutulį, susukite į plėvelę ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą. Po to tešlą iškočiokite. Išardomą kepimo formą sutepkite riebalais ir išdėkite į ją tešlą, suformuodami 3 cm aukščio kraštelius.Įdarui rabarbarus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. 100 g cukraus sumaišykite su maltu cinamonu ir užpilkite ant rabarbarų. Pieną užvirinkite, suberkite į jį manų kruopas ir virkite ant silpnos ugnies, kol kruopos išbrinks. Po to puodą pastatykite į šaltą vandenį ir maišykite, kol košė atvės.
Varškę sumaišykite su kiaušiniais, 100 g cukraus ir sutrinkite, kol cukrus visiškai ištirps. Į manų košę sudėkite varškės masę ir suberkite sausą pudingą. 200 ml grietinėlės suplakite ir sumaišykite su įdaru. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Rabarbarus suberkite į sietelį ir leiskite nubėgti sultims. Išdėkite ant tešlos, padenkite varškės masę ir kepkite 45 minutes. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir leiskite jam atvėsti. Perkelkite ant lėkštės. Iš kieto popieriaus pasigaminkite grotelių pavidalo trafaretą, padėkite jį ant pyrago, pabarstykite cukraus pudra ir atsargiai nuimkite. Likusią grietinėlę suplakite, sudėkite į konditerinį maišelį ir išspauskite ant pyrago roželes. Galite papuošti ir virto rabarbaro griežinėliais.
Tešlai –
300 g miltų,
1 žiupsnelio druskos,
1 kiaušinio,
100 cukraus,
200 g sviesto.
Įdarui –
800 g rabarbarų,
200 g cukraus,
1 žiupsnelio malto cinamono,
500 ml pieno,50 g manų kruopų,
250 g varškės,2 kiaušinių,
1 pakelio sauso vanilinio pudingo,
350 ml grietinėlės,
2 valg. šaukštų cukraus pudros,
Virto rabarbaro papuošimui.
Miltus persijokite, suberkite druską, cukrų, įmuškite kiaušinį ir sudėkite smulkiais gabalėliais supjaustytą atšaldytą sviestą. Greitai užminkykite tešlą, suvoliokite ją į rutulį, susukite į plėvelę ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą. Po to tešlą iškočiokite. Išardomą kepimo formą sutepkite riebalais ir išdėkite į ją tešlą, suformuodami 3 cm aukščio kraštelius.Įdarui rabarbarus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. 100 g cukraus sumaišykite su maltu cinamonu ir užpilkite ant rabarbarų. Pieną užvirinkite, suberkite į jį manų kruopas ir virkite ant silpnos ugnies, kol kruopos išbrinks. Po to puodą pastatykite į šaltą vandenį ir maišykite, kol košė atvės.
Varškę sumaišykite su kiaušiniais, 100 g cukraus ir sutrinkite, kol cukrus visiškai ištirps. Į manų košę sudėkite varškės masę ir suberkite sausą pudingą. 200 ml grietinėlės suplakite ir sumaišykite su įdaru. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Rabarbarus suberkite į sietelį ir leiskite nubėgti sultims. Išdėkite ant tešlos, padenkite varškės masę ir kepkite 45 minutes. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir leiskite jam atvėsti. Perkelkite ant lėkštės. Iš kieto popieriaus pasigaminkite grotelių pavidalo trafaretą, padėkite jį ant pyrago, pabarstykite cukraus pudra ir atsargiai nuimkite. Likusią grietinėlę suplakite, sudėkite į konditerinį maišelį ir išspauskite ant pyrago roželes. Galite papuošti ir virto rabarbaro griežinėliais.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Rabarbarai – ir maistas, ir vaistas
Rabarbarai Europoje pradėti auginti nuo XVIII a. vidurio. Šie augalai kildinami iš Kinijos, kur nuo seno iš rabarbarų šakniastiebių ir šaknų buvo gaminami vaistai. Vėliau buvo atrasta, kad jie tinkami ir maistui. Pas mus ši daržovė vartojama ne taip jau ir dažnai, tačiau močiučių daržuose neretai galime išvysti vešlias rabarbarų lysves.
Gydomosios rabarbarų savybės
Rabarbarai vaistams pradėti vartoti anksčiau nei maistui. Jie gerina apetitą, gydo viduriavimą ir vidurių užkietėjimą priklausomai nuo suvartoto jų kiekio. Maži kiekiai kietina vidurius, o dideli atvirkščiai – gali sukelti viduriavimą.
Rabarbarų vartojimas maistui
Valgymui tinka rabarbarų lapkočiai, kurie būna 30 – 70 cm ilgio. Juos vartojimui galima pjauti jau 20 – 25 dieną nutirpus sniegui.
Rabarbarų lapkočiuose yra gausu vitaminų C ir P, mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, magnio, fosforo), organinių rūgščių ir kt. vertingų medžiagų. Rabarbarai savo gerąsias maistines savybes išlaiko iki pat vidurvasario, galima sukaupti jų atsargų lapkočius užšaldžius. Juos blanširuokite, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į indelius.
Iš rabarbarų lapkočių gaminami kisieliai, kompotai, uogienės (ypač tinka kartu su braškėmis), marmeladai ir įvairūs konditerijos gaminiai. Dėl originalaus skonio labai tinkami kepant įvairius pyragus.
Prieš vartojimą nuskuskite nuo lapkočių luobelę. Galima valgyti juos šviežius su cukrumi ar medumi.
Kadangi rabarbarai yra rūgštoko skonio, galite juos prieš vartojimą patroškinti. Rabarbarų stiebus supjaustykite smulkiais gabaliukais ir suberkite į puodą. Įpilkite kelis šaukštus vandens ir 1/3 stiklinę cukraus. Atsargiai maišydami virkite 5 min. Taip paruoštus rabarbarus valgykite vienus arba kaip priedą prie kitų patiekalų.
Kada reikėtų juos vartoti atsargiai
Nepamirškite, kad rabarbarų lapuose yra oksalo rūgšties, iš kurios sudarytų netirpių kristalų formuojasi inkstų akmenys. Žmonėms, linkusiems sirgti inkstų akmenlige reikėtų vengti šviežių rabarbarų.
Taip pat nepatariama valgyti daug rabarbarų vaikams, nes juose gausu rūgštynių rūgšties
Rabarbarai Europoje pradėti auginti nuo XVIII a. vidurio. Šie augalai kildinami iš Kinijos, kur nuo seno iš rabarbarų šakniastiebių ir šaknų buvo gaminami vaistai. Vėliau buvo atrasta, kad jie tinkami ir maistui. Pas mus ši daržovė vartojama ne taip jau ir dažnai, tačiau močiučių daržuose neretai galime išvysti vešlias rabarbarų lysves.
Gydomosios rabarbarų savybės
Rabarbarai vaistams pradėti vartoti anksčiau nei maistui. Jie gerina apetitą, gydo viduriavimą ir vidurių užkietėjimą priklausomai nuo suvartoto jų kiekio. Maži kiekiai kietina vidurius, o dideli atvirkščiai – gali sukelti viduriavimą.
Rabarbarų vartojimas maistui
Valgymui tinka rabarbarų lapkočiai, kurie būna 30 – 70 cm ilgio. Juos vartojimui galima pjauti jau 20 – 25 dieną nutirpus sniegui.
Rabarbarų lapkočiuose yra gausu vitaminų C ir P, mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, magnio, fosforo), organinių rūgščių ir kt. vertingų medžiagų. Rabarbarai savo gerąsias maistines savybes išlaiko iki pat vidurvasario, galima sukaupti jų atsargų lapkočius užšaldžius. Juos blanširuokite, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į indelius.
Iš rabarbarų lapkočių gaminami kisieliai, kompotai, uogienės (ypač tinka kartu su braškėmis), marmeladai ir įvairūs konditerijos gaminiai. Dėl originalaus skonio labai tinkami kepant įvairius pyragus.
Prieš vartojimą nuskuskite nuo lapkočių luobelę. Galima valgyti juos šviežius su cukrumi ar medumi.
Kadangi rabarbarai yra rūgštoko skonio, galite juos prieš vartojimą patroškinti. Rabarbarų stiebus supjaustykite smulkiais gabaliukais ir suberkite į puodą. Įpilkite kelis šaukštus vandens ir 1/3 stiklinę cukraus. Atsargiai maišydami virkite 5 min. Taip paruoštus rabarbarus valgykite vienus arba kaip priedą prie kitų patiekalų.
Kada reikėtų juos vartoti atsargiai
Nepamirškite, kad rabarbarų lapuose yra oksalo rūgšties, iš kurios sudarytų netirpių kristalų formuojasi inkstų akmenys. Žmonėms, linkusiems sirgti inkstų akmenlige reikėtų vengti šviežių rabarbarų.
Taip pat nepatariama valgyti daug rabarbarų vaikams, nes juose gausu rūgštynių rūgšties