OBUOLIŲ PYRAGAI
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
Obuolių-pudingo pyragas
1kg obuolių
100g sviesto ar margarino
4 kiaušiniai
1,5 stiklinės cukraus
1 stiklinė bulvių krakmolo
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 pakeliai vanilinio ar grietinėlės skonio pudingo
1 litras pieno
Tešla:
margariną ar sviestą ištrinti su stikline cukraus ir kiaušinių tryniais iki vientisos purios masės.Toliau trinant po truputį berti miltus sumaišytus su krakmolu ir kepimo milteliais.Tada įmaišyti iki putų išplaktus baltymus.
Pudingas:
išvirti pudingą iš abiejų pakelio su litru pienu ir puse stiklinės cukraus
Obuoliai:
obuolius nulupti ir sutarkuoti burokine tarka
Kepimas:
Kepimo formą ištepti margarinu ir patepti džiuvėsėliais(galima tiesti kepimo popierių).Dėti 3/4 tešlos, ant jos obuolius,ant jų pilti karštą pudingą,o ant pudingo- likusią tešlą.Kepti apie 50 min. 180 laipsnių orkaitėje.
P.s. Kai iškepa galima pabarstyti pyragą cukraus pudra,nors man asmeniškai saldumo užtenka.Skaniau valgyt atvėsusį, nes iš pudingo pasidaro toks lyg kremas
1kg obuolių
100g sviesto ar margarino
4 kiaušiniai
1,5 stiklinės cukraus
1 stiklinė bulvių krakmolo
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 pakeliai vanilinio ar grietinėlės skonio pudingo
1 litras pieno
Tešla:
margariną ar sviestą ištrinti su stikline cukraus ir kiaušinių tryniais iki vientisos purios masės.Toliau trinant po truputį berti miltus sumaišytus su krakmolu ir kepimo milteliais.Tada įmaišyti iki putų išplaktus baltymus.
Pudingas:
išvirti pudingą iš abiejų pakelio su litru pienu ir puse stiklinės cukraus
Obuoliai:
obuolius nulupti ir sutarkuoti burokine tarka
Kepimas:
Kepimo formą ištepti margarinu ir patepti džiuvėsėliais(galima tiesti kepimo popierių).Dėti 3/4 tešlos, ant jos obuolius,ant jų pilti karštą pudingą,o ant pudingo- likusią tešlą.Kepti apie 50 min. 180 laipsnių orkaitėje.
P.s. Kai iškepa galima pabarstyti pyragą cukraus pudra,nors man asmeniškai saldumo užtenka.Skaniau valgyt atvėsusį, nes iš pudingo pasidaro toks lyg kremas
ŠVEDIŠKAS OBUOLIŲ TORTAS
500 g obuolių,
80 g sviesto arba margarino,
½ stiklinės cukraus,
125 g migdolų,
šaukštas miltų,
½ citrinos sulčių ir žievelė,
2 kiaušinai.
Obuoliai nulupami, išėmus sėklalizdžius, supjaustomi plonomis skiltelėmis. Truputį vandens sumaišoma su šaukšteliu cukraus ir pavirinama. Šiame sirupe keletą minučių patroškinamos obuolių skiltelės. Likęs cukrus ištrinamas su sviestu, sudedami tryniai, suberiami malti migdolai, citrinos žievelė, supilamos citrinos sultys. Baltymai išplakami su trupučiu cukraus ir sumaišomi su paruošta mase. Ugniai atsparaus stiklo indas ištepamas sviestu, dugnas išklojamas obuolių skiltelėmis, ant jų užpilama obuolių masė. Kepama nelabai karštoje orkaitėje 45 min. Tortas patiekiamas su visu indu, kaip saldus patiekalas, apipiltas šaltu vaniliniu padažu.
500 g obuolių,
80 g sviesto arba margarino,
½ stiklinės cukraus,
125 g migdolų,
šaukštas miltų,
½ citrinos sulčių ir žievelė,
2 kiaušinai.
Obuoliai nulupami, išėmus sėklalizdžius, supjaustomi plonomis skiltelėmis. Truputį vandens sumaišoma su šaukšteliu cukraus ir pavirinama. Šiame sirupe keletą minučių patroškinamos obuolių skiltelės. Likęs cukrus ištrinamas su sviestu, sudedami tryniai, suberiami malti migdolai, citrinos žievelė, supilamos citrinos sultys. Baltymai išplakami su trupučiu cukraus ir sumaišomi su paruošta mase. Ugniai atsparaus stiklo indas ištepamas sviestu, dugnas išklojamas obuolių skiltelėmis, ant jų užpilama obuolių masė. Kepama nelabai karštoje orkaitėje 45 min. Tortas patiekiamas su visu indu, kaip saldus patiekalas, apipiltas šaltu vaniliniu padažu.
Obuolių - vyno pyragas
300 g cukraus,
2,5 pakelio vanilinio cukraus,
truputis druskos,
2 kiaušiniai,
150 g margarino,
300 g miltų,
50 g krakmolo (vokiškas "Speisestärke"),
3 šaukšteliai kepimo miltelių,
apie 2 kg obuolių,
500 ml balto vyno,
500 ml (arba 1000 ml) obuolių sulčių,
3 pakeliai vanilinio pudingo
150g cukraus sumaišome su truputėliu vanilinio cukraus, trupučiu druskos, 2 kiaušiniais, 150 g margarino. Miltus sumaišom su 50 g krakmolo (vokiškas "Speisestärke") ir 3 šaukšteliais kepimo miltelių. Viskas suminkoma. Iškočiojama ir išklojama didelė skarda. Nulupam ir smulkiai supjaustome obuolius, sudedam ant tešlos. Sumaišome baltą vyną su obuolių sultimis, nupilam truputėlį į kitą indą, o likusį užverdam. Tą truputėlį sumaišome su 3 pakeliais vanilininio pudingo, 150 gr cukraus, 2 pakeliais vanilinio cukraus, supilame į verdantį skystį ir padarome taip pudingą, kurį užpilam ant obuolių ir kepame viską 200°C/ apie 35 min.
300 g cukraus,
2,5 pakelio vanilinio cukraus,
truputis druskos,
2 kiaušiniai,
150 g margarino,
300 g miltų,
50 g krakmolo (vokiškas "Speisestärke"),
3 šaukšteliai kepimo miltelių,
apie 2 kg obuolių,
500 ml balto vyno,
500 ml (arba 1000 ml) obuolių sulčių,
3 pakeliai vanilinio pudingo
150g cukraus sumaišome su truputėliu vanilinio cukraus, trupučiu druskos, 2 kiaušiniais, 150 g margarino. Miltus sumaišom su 50 g krakmolo (vokiškas "Speisestärke") ir 3 šaukšteliais kepimo miltelių. Viskas suminkoma. Iškočiojama ir išklojama didelė skarda. Nulupam ir smulkiai supjaustome obuolius, sudedam ant tešlos. Sumaišome baltą vyną su obuolių sultimis, nupilam truputėlį į kitą indą, o likusį užverdam. Tą truputėlį sumaišome su 3 pakeliais vanilininio pudingo, 150 gr cukraus, 2 pakeliais vanilinio cukraus, supilame į verdantį skystį ir padarome taip pudingą, kurį užpilam ant obuolių ir kepame viską 200°C/ apie 35 min.
Obuolių pyragas su riešutais
10 šaukštų miltų (250 g),
šaukštelis kepimo miltelių,
150 g sviesto,
10 šaukštų cukraus,
pakelis vanilinio cukraus,
4 kiaušiniai,
šaukštelis nutarkuotos apelsino arba citrinos žievelės,
750 g rūgščių obuolių,
150 g lazdyno riešutų.
Sviestą, 6 šaukštus cukraus, vanilinį cukrų ir nutarkuotą žievelę išsukti iki purumo. Sukant įmušti kiaušinius, suberti su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
Obuolius nulupti. Vieną stambiai sutarkuoti ir įmaišyti į tešlą, kitus perpjauti pusiau ir išskobti sėklalizdžius. Riešutus sukapoti.
Tešlą supilti į riebalais pateptą kepimo indą. Į ją įspausti obuolių puseles. Viršų apibarstyti kapotais riešutais ir likusiu cukrumi.
Kepimo indą uždengti aliuminio folija ir apie 50 min. kepti 180° C karštumo orkaitėje.
10 šaukštų miltų (250 g),
šaukštelis kepimo miltelių,
150 g sviesto,
10 šaukštų cukraus,
pakelis vanilinio cukraus,
4 kiaušiniai,
šaukštelis nutarkuotos apelsino arba citrinos žievelės,
750 g rūgščių obuolių,
150 g lazdyno riešutų.
Sviestą, 6 šaukštus cukraus, vanilinį cukrų ir nutarkuotą žievelę išsukti iki purumo. Sukant įmušti kiaušinius, suberti su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
Obuolius nulupti. Vieną stambiai sutarkuoti ir įmaišyti į tešlą, kitus perpjauti pusiau ir išskobti sėklalizdžius. Riešutus sukapoti.
Tešlą supilti į riebalais pateptą kepimo indą. Į ją įspausti obuolių puseles. Viršų apibarstyti kapotais riešutais ir likusiu cukrumi.
Kepimo indą uždengti aliuminio folija ir apie 50 min. kepti 180° C karštumo orkaitėje.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Obuolių-cinamono trupininis pyragas
3 obuoliai,0,5 šaukštelio cinamono
1 puodelis sviesto
1,25 puodelio cukraus
4 kiaušiniai,4 puodeliai miltų
Trupiniams:
0,75 puodelio rudojo cukraus
1,25 puodelio miltų
1 šaukštelis cinamono
4,5 šaukštų kokoso drožlių
0,5 puodelio sviesto
Įkaitinkite orkaitę iki 1700C temperatūros. Riebalais ištepakite 25 cm apvalią formą ir išklokite jos dugną kepimo popieriumi. Trupiniams sumaišykite cukrų, miltus, cinamoną ir kokosą, tada įpjaustykite sviestą ir pirštais gerai išmaišykite.Nulupkite obuolius, pašalinkite jų sėklas ir sutarkuokite juos burokine tarka. Pabarstykite cinamonu. Sviestą su cukrumi suplakite mikseriu iki baltumo. Po to po vieną įplakite kiaušinius (įdėkite kiaušinį ir gerai išplakite, tada įdėkite kitą kiaušinį). Supilkite pusę miltų, gerai išmaišykite, po to supilkite kitą pusę miltų. Pusę tešlos įdėkite į paruoštą formą, paskirstykite vienodu sluoksniu. Tada sudėkite obuolius, paskirstykite vienodu sluoksniu, sudėkite pusę trupinių masės. Vėl dėkite tešlą ir trupinių masę. Kepkite 1 val 10 min - 1 val 20 min. Jei viršus ruduoja - uždenkite folija.
Išimkite, palikite 5 min. atvėsti formoje. Po to išimkite iš formos.Patiekite karštą su plakta grietinėle.
3 obuoliai,0,5 šaukštelio cinamono
1 puodelis sviesto
1,25 puodelio cukraus
4 kiaušiniai,4 puodeliai miltų
Trupiniams:
0,75 puodelio rudojo cukraus
1,25 puodelio miltų
1 šaukštelis cinamono
4,5 šaukštų kokoso drožlių
0,5 puodelio sviesto
Įkaitinkite orkaitę iki 1700C temperatūros. Riebalais ištepakite 25 cm apvalią formą ir išklokite jos dugną kepimo popieriumi. Trupiniams sumaišykite cukrų, miltus, cinamoną ir kokosą, tada įpjaustykite sviestą ir pirštais gerai išmaišykite.Nulupkite obuolius, pašalinkite jų sėklas ir sutarkuokite juos burokine tarka. Pabarstykite cinamonu. Sviestą su cukrumi suplakite mikseriu iki baltumo. Po to po vieną įplakite kiaušinius (įdėkite kiaušinį ir gerai išplakite, tada įdėkite kitą kiaušinį). Supilkite pusę miltų, gerai išmaišykite, po to supilkite kitą pusę miltų. Pusę tešlos įdėkite į paruoštą formą, paskirstykite vienodu sluoksniu. Tada sudėkite obuolius, paskirstykite vienodu sluoksniu, sudėkite pusę trupinių masės. Vėl dėkite tešlą ir trupinių masę. Kepkite 1 val 10 min - 1 val 20 min. Jei viršus ruduoja - uždenkite folija.
Išimkite, palikite 5 min. atvėsti formoje. Po to išimkite iš formos.Patiekite karštą su plakta grietinėle.
Mary Berry obuolių štrudelis
keturi 25 x 45 cm phyllo tešlos lakštai
60 g sviesto, ištirpdyti
30 g baltų maltų džiūvėsėlių
15 g migdolų „žvynelių“ (būna tokių IKI maišeliuose raudonuose)
cukraus pudra papuošimui
Įdaras:
750 g obuolių, nulupti, susmulkinti
1 citrinos žievelė ir sultys
3 šaukštai karamelinio cukraus
½ šaukštelio cinamono
125 g razinų
60 g kapotų migdolų
1. Padarykite įdarą: sumaišykite visus ingridientus.
2. Sutepkite tešlos lakštą tirpdytų sviestu, ant jo dėkite kitus patepdami sviestu. Tešlą pabarstykite džiūvėsėliais ir dėkite įdarą per vidurį. Suvyniokite į vyniotinį ir dėkite ant paruoštos skardos.
3. Viršų patepkite sviestu ir pabarstykite migdolų žvyneliais.
4. Kepkite 190 C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kai tešla taps traški ir auksinės spalvos. Pabarstykite cukraus pudra ir valgykite šiltą ar atvėsintą.
keturi 25 x 45 cm phyllo tešlos lakštai
60 g sviesto, ištirpdyti
30 g baltų maltų džiūvėsėlių
15 g migdolų „žvynelių“ (būna tokių IKI maišeliuose raudonuose)
cukraus pudra papuošimui
Įdaras:
750 g obuolių, nulupti, susmulkinti
1 citrinos žievelė ir sultys
3 šaukštai karamelinio cukraus
½ šaukštelio cinamono
125 g razinų
60 g kapotų migdolų
1. Padarykite įdarą: sumaišykite visus ingridientus.
2. Sutepkite tešlos lakštą tirpdytų sviestu, ant jo dėkite kitus patepdami sviestu. Tešlą pabarstykite džiūvėsėliais ir dėkite įdarą per vidurį. Suvyniokite į vyniotinį ir dėkite ant paruoštos skardos.
3. Viršų patepkite sviestu ir pabarstykite migdolų žvyneliais.
4. Kepkite 190 C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kai tešla taps traški ir auksinės spalvos. Pabarstykite cukraus pudra ir valgykite šiltą ar atvėsintą.
OBUOLIŲ PYRAGAS
250ml pieno
85g cukraus
2 kiaušiniai
1šaukštas kepimo miltelių
50g sviesto
1 šaukštas cinamono
2 obuoliai
300g miltų
Ištirpinti sviestą ir palikti šiek tiek atvėsti.Į dubenį suberti miltus,druską,cukrų ir cinamoną.Viską gerai išmaišyti.Įmušti kiaušinius,supilti pieną,lydytą,sviestą,suberti gabalėliais pjaustytus obuolius.Viską gerai išmaišyti, masę supilti į riebalais ar kepimo popieriumi padengtą skardą ir kepti orkaitėje 25-30min.
250ml pieno
85g cukraus
2 kiaušiniai
1šaukštas kepimo miltelių
50g sviesto
1 šaukštas cinamono
2 obuoliai
300g miltų
Ištirpinti sviestą ir palikti šiek tiek atvėsti.Į dubenį suberti miltus,druską,cukrų ir cinamoną.Viską gerai išmaišyti.Įmušti kiaušinius,supilti pieną,lydytą,sviestą,suberti gabalėliais pjaustytus obuolius.Viską gerai išmaišyti, masę supilti į riebalais ar kepimo popieriumi padengtą skardą ir kepti orkaitėje 25-30min.
gal buvo,bet toks patrauklus receptukas,greitas
Tai vienas iš nesudėtingų ir "greitų" pyragų receptų, kuriuos verta išbandyti.
Šešioms porcijoms jums reikės:
500 g obuolių,
1 batono,
2 kiaušinių,
300 ml pieno,
50 g cukraus,
1 žiupsnelio malto cinamono,
1 valg. šaukšto maltų džiūvėsėlių,
2 arbat. šaukštelių cukraus pudros.
Nuo baltos duonos riekelių nupjaustykite plutelę, o minkštimą supjaustykite kubeliais. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir sumaišykite su šiltu pienu. Kiaušinių ir pieno mase užpilkite batono kubelius ir palikite 25 minutes pastovėti. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas, o minkštimą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Obuolių gabalėlius sumaišykite su išmirkytais baltos duonos kubeliais ir maltu cinamonu. Kepimo formą sutepkite riebalais ir apibarstykite maltais džiūvėsėliais.
Obuolių masę iškrėskite į kepimo formą, išlyginkite ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 25 minutes. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir palikite penkiolikai minučių pastovėti. Po to apibarstykite cukraus pudra ir supjaustykite gabalėliais.
Skanaus!
Tai vienas iš nesudėtingų ir "greitų" pyragų receptų, kuriuos verta išbandyti.
Šešioms porcijoms jums reikės:
500 g obuolių,
1 batono,
2 kiaušinių,
300 ml pieno,
50 g cukraus,
1 žiupsnelio malto cinamono,
1 valg. šaukšto maltų džiūvėsėlių,
2 arbat. šaukštelių cukraus pudros.
Nuo baltos duonos riekelių nupjaustykite plutelę, o minkštimą supjaustykite kubeliais. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir sumaišykite su šiltu pienu. Kiaušinių ir pieno mase užpilkite batono kubelius ir palikite 25 minutes pastovėti. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas, o minkštimą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Obuolių gabalėlius sumaišykite su išmirkytais baltos duonos kubeliais ir maltu cinamonu. Kepimo formą sutepkite riebalais ir apibarstykite maltais džiūvėsėliais.
Obuolių masę iškrėskite į kepimo formą, išlyginkite ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 25 minutes. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir palikite penkiolikai minučių pastovėti. Po to apibarstykite cukraus pudra ir supjaustykite gabalėliais.
Skanaus!
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Karštas obuolių pyragas
155 g miltų
60 g miltinio cukraus
90 g sviesto
2 kiaušinių tryniai
1 šaukštas vandens
12 obuolių
45 g cukraus
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1 kiaušinio baltymas
1 šaukštelis miltinio cukraus
1 šaukštas sviesto
Miltus sumaišyti su cukrumi, sudėti kvadratėliais supjaustytą sviestą. Sviestą suminkyti su miltais. Sudėti kiaušinių trynius, įpilti šaukštą vandens, ir suminkyti tešlą.Ant sviestinio popieriaus iškočioti apvalią formą, kraštus (maždaug 1 cm pločio) apipjauti. Ta juostele apjuosti gilesnės apvalios formos kraštus. Likusią tešlą įdėti į šaldytuvą 20-30 min.Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti riekutėmis. 1 šaukštą sviesto ištirpinti keptuvėje, suberti cukrų, cinamoną, vanilinį cukrų. Pakaitinti kol ištirps cukrus, sudėti obuolius ir troškinti 10 min., kol obuoliai taps minkšti, tada nuimti dangtį ir dar pakaitinti 5 min. Atšaldyti. Obuolius sudėti į sviestu pateptą formą ir uždengti tešla, gerai apspausti kraštus. Viršų patepti baltymais ir apibarstyti miltiniu cukrumi.Orkaitę įkaitinti iki 210 C temperatūros ir kepti maždaug 40 min.Pyragą patiekti inde, kuriame kepė, ir valgyti karštą su plakta grietinėle.
155 g miltų
60 g miltinio cukraus
90 g sviesto
2 kiaušinių tryniai
1 šaukštas vandens
12 obuolių
45 g cukraus
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1 kiaušinio baltymas
1 šaukštelis miltinio cukraus
1 šaukštas sviesto
Miltus sumaišyti su cukrumi, sudėti kvadratėliais supjaustytą sviestą. Sviestą suminkyti su miltais. Sudėti kiaušinių trynius, įpilti šaukštą vandens, ir suminkyti tešlą.Ant sviestinio popieriaus iškočioti apvalią formą, kraštus (maždaug 1 cm pločio) apipjauti. Ta juostele apjuosti gilesnės apvalios formos kraštus. Likusią tešlą įdėti į šaldytuvą 20-30 min.Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti riekutėmis. 1 šaukštą sviesto ištirpinti keptuvėje, suberti cukrų, cinamoną, vanilinį cukrų. Pakaitinti kol ištirps cukrus, sudėti obuolius ir troškinti 10 min., kol obuoliai taps minkšti, tada nuimti dangtį ir dar pakaitinti 5 min. Atšaldyti. Obuolius sudėti į sviestu pateptą formą ir uždengti tešla, gerai apspausti kraštus. Viršų patepti baltymais ir apibarstyti miltiniu cukrumi.Orkaitę įkaitinti iki 210 C temperatūros ir kepti maždaug 40 min.Pyragą patiekti inde, kuriame kepė, ir valgyti karštą su plakta grietinėle.
Obuolių pyragas su irisų glaistu
Pyragui:
150g rudo cukraus
150g sviesto
3 kiaušinių
2 didelių obuolių
100g razinų
1 citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių
200g persijotų miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos
2 a.š. cinamono
1 a.š. malto imbiero
Irisų glaistui:
3 v.š. tamsaus muscovado cukraus
1 v.š. sviesto
250g mascarpone
• Paruoškite glaistą: ant nedidelės ugnies kaitinkite cukrų su sviestu, kol ištirps. Sudėkite į puodą mascarpone ir gerai išmaišykite. Padėkite glaistą į šaldytuvą bent jau 1 val., kad sustingtų.
• Persijokite miltus į indą, suberkite prieskonius, druską bei kepimo miltelius.
• Sviestą bei cukrų sudėkite į kitą indą ir plakite, kol pasidarys puri masė. Per kelis kartus į sviesto masę supilkite kiaušinius, kiekvieną kartą pilant gerai išmaišykite, kol susidarys vientisa masė.
• Į šią išplaktą masę per 3 kartus supilkite persijotus miltus ir viską kas kart įpylus gerai išmaišykite. Įdėkite tarkuotą citrinos žievelę.
• Nulupkite obuolius, sutarkuokite stambia tarka ir pašlakstykite citrinos sultimis. Sudėkite tarkuotus obuolius ir razinas į sviesto masę ir sumaišykite.
• Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Ištepkite pyrago formą sviestu ir į dugną įklokite kepimo popieriaus. Supilkite tešlą į formą ir išlyginkite paviršių šaukštu ar mentele. Kepkite pyragą 45-55 min., arba kol paviršius paruduos ir įsmeigtas bei ištrauktas smeigtukas neaplips tešla. Išimkite pyragą iš orkaitės, palikite kad kiek atvėstų, išimkite iš formos ir padėkite ant grotelių, kad atvėstų visiškai.
Aptepkite pyrago viršų glaistu ir patiekite. Skanaus!
Pyragui:
150g rudo cukraus
150g sviesto
3 kiaušinių
2 didelių obuolių
100g razinų
1 citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių
200g persijotų miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos
2 a.š. cinamono
1 a.š. malto imbiero
Irisų glaistui:
3 v.š. tamsaus muscovado cukraus
1 v.š. sviesto
250g mascarpone
• Paruoškite glaistą: ant nedidelės ugnies kaitinkite cukrų su sviestu, kol ištirps. Sudėkite į puodą mascarpone ir gerai išmaišykite. Padėkite glaistą į šaldytuvą bent jau 1 val., kad sustingtų.
• Persijokite miltus į indą, suberkite prieskonius, druską bei kepimo miltelius.
• Sviestą bei cukrų sudėkite į kitą indą ir plakite, kol pasidarys puri masė. Per kelis kartus į sviesto masę supilkite kiaušinius, kiekvieną kartą pilant gerai išmaišykite, kol susidarys vientisa masė.
• Į šią išplaktą masę per 3 kartus supilkite persijotus miltus ir viską kas kart įpylus gerai išmaišykite. Įdėkite tarkuotą citrinos žievelę.
• Nulupkite obuolius, sutarkuokite stambia tarka ir pašlakstykite citrinos sultimis. Sudėkite tarkuotus obuolius ir razinas į sviesto masę ir sumaišykite.
• Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Ištepkite pyrago formą sviestu ir į dugną įklokite kepimo popieriaus. Supilkite tešlą į formą ir išlyginkite paviršių šaukštu ar mentele. Kepkite pyragą 45-55 min., arba kol paviršius paruduos ir įsmeigtas bei ištrauktas smeigtukas neaplips tešla. Išimkite pyragą iš orkaitės, palikite kad kiek atvėstų, išimkite iš formos ir padėkite ant grotelių, kad atvėstų visiškai.
Aptepkite pyrago viršų glaistu ir patiekite. Skanaus!