Kūčių patiekalai
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Kūčių patiekalai
Kūčių patiekalai
pagalvojau,kad galetumem pasidalinti,savo ruosiamais patiekalu receptais kucioms
Rasykit visus,net ir pacius paprasciausius...tikrai bus,kam jie pravers
pagalvojau,kad galetumem pasidalinti,savo ruosiamais patiekalu receptais kucioms
Rasykit visus,net ir pacius paprasciausius...tikrai bus,kam jie pravers
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Per Kūčias negalima
* Valgyti mėsiškus patiekalus.
* Sakoma, kad jei per Kūčias kam nors ką paskolinsi, tai jam kartu ir savo laimę atiduosi.
* Nelaužyk balanų, neskaldyk malkų, nes gyvuliai gali ragus nusilaužti.
* Negalima ir siūti, nes priešingu atveju avims galvos svaigs, gyvuliai sunkiai priauglio susilauks.
* Verpti, malti, malkų skaldyti, kulti taip pat negalima. Šie triukšmingi darbai gali supykinti Perkūną, o šis sukels ateinančių metų didžiules vasaros audras, jos pakenks pasėliams, gyvuliams, trobesiams, žmonėms.
* Kūčioms nepalik nesuverpto kuodelio, nes jį prispjaudys raganos.
* Sakoma, kad Kūčių naktį dvyliktą valandą gyvuliai ima tarp savęs kalbėtis, tačiau žmonėms nevalia jų klausytis, nes tas, kas jų kalbą išgirsta, greitai miršta.
* Valgyti mėsiškus patiekalus.
* Sakoma, kad jei per Kūčias kam nors ką paskolinsi, tai jam kartu ir savo laimę atiduosi.
* Nelaužyk balanų, neskaldyk malkų, nes gyvuliai gali ragus nusilaužti.
* Negalima ir siūti, nes priešingu atveju avims galvos svaigs, gyvuliai sunkiai priauglio susilauks.
* Verpti, malti, malkų skaldyti, kulti taip pat negalima. Šie triukšmingi darbai gali supykinti Perkūną, o šis sukels ateinančių metų didžiules vasaros audras, jos pakenks pasėliams, gyvuliams, trobesiams, žmonėms.
* Kūčioms nepalik nesuverpto kuodelio, nes jį prispjaudys raganos.
* Sakoma, kad Kūčių naktį dvyliktą valandą gyvuliai ima tarp savęs kalbėtis, tačiau žmonėms nevalia jų klausytis, nes tas, kas jų kalbą išgirsta, greitai miršta.
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Kūčia
Svarbiausias šventos Kūčių vakarienės valgis. Jis skirtas tiek namiškiams, tiek ir protėvių vėlėms. Gaminant kūčią šutinti ar padaiginti kviečiai (gali būti ir miežiai, rugiai), žirniai, pupos, riešutai, aguonos, kanapės sumaišomos su medumi pasaldintu vandeniu. Pagal tradiciją, kūčios turi paragauti visi, kas sėdi prie stalo, indas su kūčia siunčiamas aplinkui stalą. Papildomai prie kūčios dar valgomi obuoliai, riešutai. Apeiginis kūčios valgymas turi lemti derlingus, vaisingus ateinančius metus.
Svarbiausias šventos Kūčių vakarienės valgis. Jis skirtas tiek namiškiams, tiek ir protėvių vėlėms. Gaminant kūčią šutinti ar padaiginti kviečiai (gali būti ir miežiai, rugiai), žirniai, pupos, riešutai, aguonos, kanapės sumaišomos su medumi pasaldintu vandeniu. Pagal tradiciją, kūčios turi paragauti visi, kas sėdi prie stalo, indas su kūčia siunčiamas aplinkui stalą. Papildomai prie kūčios dar valgomi obuoliai, riešutai. Apeiginis kūčios valgymas turi lemti derlingus, vaisingus ateinančius metus.
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Kūčių stalas
Ant stalo iš pradžių padedamas kuokštelis iš daržinės parnešto šieno, šienas plonai paskleidžiamas (šį šieną iš ryto šeimininkas išneša į tvartą ir padalija jį gyvuliams, traukiant iš po staltiesės šieną, buriama, koks bus žmonių likimas. Kam iš vyrų pavyks ištraukti ilgiausią šiaudą, tas ilgiausiai gyvens, na o merginai ilgas šiaudas praneša apie galimą senmergystę, trumpas - apie greitas vestuves, storas - apie laimingą gyvenimą). Po to ant šieno padedamas kryželis, ant stalo užtiesiama balta staltiesė (nuo seno įprasta, kad ant Kūčių stalo turi būti visų gražiausia staltiesė). Kai kuriose vietose po Kūčių stalu dar padėdavo ir javų pėdą, arklio pavalkus.
Patiekalų turėtų būti tiek, kiek metai turi mėnesių - 12 arba bent jau 9. Šie skaičiai turi magišką galią
Stalą ir šiandien daug kas pašlaksto pašventintu Velykų vandeniu, parūko kadugio verba.
Tradiciniai žemaičių Kūčių valgiai: virti kopūstai su žirniais. Papildomai prie jų išverdama bulvių. Patiekiama ir cibulynė, dar silksriube vadinama (valgoma taip pat su karštomis bulvėmis). Mėgstami šližikai (kūčiukai, prėskučiai), įvairūs žuvies patiekalai, riešutai, medus, spanguolių ar avižų kisielius, virtos pupos, spirginė (daroma iš pakepintų grūstų kanapių ar sėmenų, druskos, dėl skonio pridedama grūstų pipirų), kanapių pienas, alus, gira.
Kūčios - paskutinis Advento vakaras ir nuo seno įprasta jį praleisti santūriai. Susirinkus visiems, sugiedama tradicinė giesmė, vyriausias pagal amžių žmogus arba sodybos šeimininkas pasveikina susėdusius prie stalo su Kūčiomis, padėkoja Visagaliui už tai, kas per metus buvo gero, ką dangus ir žemė atsiuntė, palinki sėkmės ateinančiais, perlaužia duoną ir ja pavaišina kitus (dabar dažniausiai dalijamas bažnyčioje pašventintas kalėdaitis - paplotėlis). Po to palinkėjimais dažniausiai apsikeičia ir kiti šeimos nariai. Iš gilios senovės mus yra pasiekęs paprotys prie Kūčių stalo paminėti ir pagerbti gyvatę - atseit po to visus metus būsi saugus. Sakoma, kad jei karštą vasaros dieną būdamas miške prisiminsi, kokią savaitės dieną buvo paskutinės Kūčios, gyvatės tavęs negels.
Prisimenami ir paskutiniaisiais metais mirę artimi žmonės, tie šeimos nariai, kurių tą vakarą dėl įvairių priežasčių nėra namuose.
Kūčių vakarą daug kur yra tradicija padėti lėkštes (ar bent vieną iš jų) tiems šeimos nariams, kurie jau yra mirę - tikima, kad tokį vakarą jų vėlės sugrįžta į namus ir vaišinasi kartu. Dėl tos pačios priežasties vis dar gyvuoja tradicija Kūčių vakarą nenukraustyti vaišių stalo - jei nukraustysi, giminių aplankyti, namų apžiūrėti sugrįžusios vėlės neras vaišių, supyks.
Nuo seno gyvuoja tradicija Kūčių vakarą bent po kąsnelį Kūčių stalo vaišių nunešti į tvartą gyvuliams - tai namų šeimininko pareiga.
Ant stalo iš pradžių padedamas kuokštelis iš daržinės parnešto šieno, šienas plonai paskleidžiamas (šį šieną iš ryto šeimininkas išneša į tvartą ir padalija jį gyvuliams, traukiant iš po staltiesės šieną, buriama, koks bus žmonių likimas. Kam iš vyrų pavyks ištraukti ilgiausią šiaudą, tas ilgiausiai gyvens, na o merginai ilgas šiaudas praneša apie galimą senmergystę, trumpas - apie greitas vestuves, storas - apie laimingą gyvenimą). Po to ant šieno padedamas kryželis, ant stalo užtiesiama balta staltiesė (nuo seno įprasta, kad ant Kūčių stalo turi būti visų gražiausia staltiesė). Kai kuriose vietose po Kūčių stalu dar padėdavo ir javų pėdą, arklio pavalkus.
Patiekalų turėtų būti tiek, kiek metai turi mėnesių - 12 arba bent jau 9. Šie skaičiai turi magišką galią
Stalą ir šiandien daug kas pašlaksto pašventintu Velykų vandeniu, parūko kadugio verba.
Tradiciniai žemaičių Kūčių valgiai: virti kopūstai su žirniais. Papildomai prie jų išverdama bulvių. Patiekiama ir cibulynė, dar silksriube vadinama (valgoma taip pat su karštomis bulvėmis). Mėgstami šližikai (kūčiukai, prėskučiai), įvairūs žuvies patiekalai, riešutai, medus, spanguolių ar avižų kisielius, virtos pupos, spirginė (daroma iš pakepintų grūstų kanapių ar sėmenų, druskos, dėl skonio pridedama grūstų pipirų), kanapių pienas, alus, gira.
Kūčios - paskutinis Advento vakaras ir nuo seno įprasta jį praleisti santūriai. Susirinkus visiems, sugiedama tradicinė giesmė, vyriausias pagal amžių žmogus arba sodybos šeimininkas pasveikina susėdusius prie stalo su Kūčiomis, padėkoja Visagaliui už tai, kas per metus buvo gero, ką dangus ir žemė atsiuntė, palinki sėkmės ateinančiais, perlaužia duoną ir ja pavaišina kitus (dabar dažniausiai dalijamas bažnyčioje pašventintas kalėdaitis - paplotėlis). Po to palinkėjimais dažniausiai apsikeičia ir kiti šeimos nariai. Iš gilios senovės mus yra pasiekęs paprotys prie Kūčių stalo paminėti ir pagerbti gyvatę - atseit po to visus metus būsi saugus. Sakoma, kad jei karštą vasaros dieną būdamas miške prisiminsi, kokią savaitės dieną buvo paskutinės Kūčios, gyvatės tavęs negels.
Prisimenami ir paskutiniaisiais metais mirę artimi žmonės, tie šeimos nariai, kurių tą vakarą dėl įvairių priežasčių nėra namuose.
Kūčių vakarą daug kur yra tradicija padėti lėkštes (ar bent vieną iš jų) tiems šeimos nariams, kurie jau yra mirę - tikima, kad tokį vakarą jų vėlės sugrįžta į namus ir vaišinasi kartu. Dėl tos pačios priežasties vis dar gyvuoja tradicija Kūčių vakarą nenukraustyti vaišių stalo - jei nukraustysi, giminių aplankyti, namų apžiūrėti sugrįžusios vėlės neras vaišių, supyks.
Nuo seno gyvuoja tradicija Kūčių vakarą bent po kąsnelį Kūčių stalo vaišių nunešti į tvartą gyvuliams - tai namų šeimininko pareiga.
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Kūčių burtai
Jų itin daug ir jie panašūs į šv. Andriejaus bei Kalėdų burtus. Štai keletas iš jų:
* Kūčių vakarą po vaišių, jei esi drąsus, užlipk ant aukšto ir žiūrėk į stalą, prie kurio valgei. Jei pamatysi karstą, greitai mirsi, jei merginą - vesi. (Skuodo rajonas, Ylakiai). Kiti Kūčių naktį žiūrėdavo į veidrodį. Reikšmės tos pačios: karstas - mirtis, mergaitė - vestuvės.
* Pasibaigus Kūčių vakarienei, mama paima kviečių saują ir beria grūdus vaikams ant galvų - kuris iš jų daugiau grūdų sugaus, tas turtingiau gyvens.
Ar ištekėsi ateinančiais metais ?
* Įsipilk į dubenį vandens ir suk jį tol, kol atsiras verpetas. Tada įmesk du angliukus. Jei vanduo juos suneša į krūvą - ištekėsi, jei ne - liksi viena.
* Paimk dubenį vandens ir įmesk į jį rūtų vainikėlį. Jei vainikėlis plauks link tavęs - sulauksi piršlių, jei į kitą pusę - ateinančiais metais vestuvių nešoksi.
* Išbėk į kiemą, užsimerkusi paimk klėbį pagalių, po to parsinešusi namo suskaičiuok. Jei porinis pagalių kiekis - ištekėsi, ir priešingai.
* Rūpi, kuri pirma iš merginų ištekės? Ant slenksčio kiekviena mergina padeda po šližiką (kūčiuką, prėskutį) ir pavadina šuniuką. Kurios kūčiuką šuo pirmiausiai nusičiups, ta anksčiausiai ištekės.
* Kūčių vakarą mergina sugauna gaidį ir duoda jam lesti duonos, grūdų ir vandens. Jei gaidys geria vandenį - vyrą gaus girtuoklį, jei gaidys lesa duoną - vyras bus dykaduonis, jei grūdus - darbininkas.
* Jei nori sužinoti, iš kurios pusės jaunikio sulauksi, išeik į lauką, spirk batą per vartus ar per namo stogą. Į kurią pusę batas atsisuks, iš tos pusės ir jaunikis pasirodys.
* Kūčių vakarą išeik į lauką ir klausykis. Kurioje pusėje išgirsi šunį lojant, toje ir tavo būsimasis.
Jų itin daug ir jie panašūs į šv. Andriejaus bei Kalėdų burtus. Štai keletas iš jų:
* Kūčių vakarą po vaišių, jei esi drąsus, užlipk ant aukšto ir žiūrėk į stalą, prie kurio valgei. Jei pamatysi karstą, greitai mirsi, jei merginą - vesi. (Skuodo rajonas, Ylakiai). Kiti Kūčių naktį žiūrėdavo į veidrodį. Reikšmės tos pačios: karstas - mirtis, mergaitė - vestuvės.
* Pasibaigus Kūčių vakarienei, mama paima kviečių saują ir beria grūdus vaikams ant galvų - kuris iš jų daugiau grūdų sugaus, tas turtingiau gyvens.
Ar ištekėsi ateinančiais metais ?
* Įsipilk į dubenį vandens ir suk jį tol, kol atsiras verpetas. Tada įmesk du angliukus. Jei vanduo juos suneša į krūvą - ištekėsi, jei ne - liksi viena.
* Paimk dubenį vandens ir įmesk į jį rūtų vainikėlį. Jei vainikėlis plauks link tavęs - sulauksi piršlių, jei į kitą pusę - ateinančiais metais vestuvių nešoksi.
* Išbėk į kiemą, užsimerkusi paimk klėbį pagalių, po to parsinešusi namo suskaičiuok. Jei porinis pagalių kiekis - ištekėsi, ir priešingai.
* Rūpi, kuri pirma iš merginų ištekės? Ant slenksčio kiekviena mergina padeda po šližiką (kūčiuką, prėskutį) ir pavadina šuniuką. Kurios kūčiuką šuo pirmiausiai nusičiups, ta anksčiausiai ištekės.
* Kūčių vakarą mergina sugauna gaidį ir duoda jam lesti duonos, grūdų ir vandens. Jei gaidys geria vandenį - vyrą gaus girtuoklį, jei gaidys lesa duoną - vyras bus dykaduonis, jei grūdus - darbininkas.
* Jei nori sužinoti, iš kurios pusės jaunikio sulauksi, išeik į lauką, spirk batą per vartus ar per namo stogą. Į kurią pusę batas atsisuks, iš tos pusės ir jaunikis pasirodys.
* Kūčių vakarą išeik į lauką ir klausykis. Kurioje pusėje išgirsi šunį lojant, toje ir tavo būsimasis.
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Aguoninis pyragas
500 g aguonų
400 g cukraus
10 kiaušinių
2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
2 lašai migdolų aliejaus
Trynius ištrinti su cukrumi, kol bus puri masė, išmaišyti ją su nuplikytomis ir gerai nusunktomis aguonomis. Standžiai išplakti baltymus, išmaišyti su kiaušinių-aguonų mase, suberti maltus džiūvėsėlius ir aliejų. Tešlą atsargiai supilti į didelę tortinę, kepti 1 val. Iš tortinės galima išimti visiškai ataušinus. Tinka valgyti tuoj pat, o taip pat iš šio pyrago galima padaryti perteptą kremu aguoninį tortą.
500 g aguonų
400 g cukraus
10 kiaušinių
2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
2 lašai migdolų aliejaus
Trynius ištrinti su cukrumi, kol bus puri masė, išmaišyti ją su nuplikytomis ir gerai nusunktomis aguonomis. Standžiai išplakti baltymus, išmaišyti su kiaušinių-aguonų mase, suberti maltus džiūvėsėlius ir aliejų. Tešlą atsargiai supilti į didelę tortinę, kepti 1 val. Iš tortinės galima išimti visiškai ataušinus. Tinka valgyti tuoj pat, o taip pat iš šio pyrago galima padaryti perteptą kremu aguoninį tortą.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Ne mano receptas, aš jį čia pasidėsiu
Kepta įdaryta jūros lydeka su troškintomis daržovėmis
600 g morkų,
2 nedidelių poro stiebų,
5 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus,
300 ml daržovių sultinio,
800 g jūros lydekos filė,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
4 valg.šaukštų citrinos sulčių,
8 ančiuvių filė aliejuje,
4 citrinos skiltelių papuošimui.
Morkas nuvalykite, nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Poro stiebus nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite plonais žiedeliais. Keptuvėje įkaitinkite tris šaukštus alyvuogių aliejaus ir jame, nuolat pamaišydami, penkias-aštuonias minutes pakepinkite paruoštas daržoves. Po to į keptuvę su daržovėmis supilkite daržovių sultinį ir penkias minutes patroškinkite ant vidutinės ugnies. Jūros lydekos filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite stambiais gabalėliais. Apibarstykite druska bei maltais juodaisiais pipirais ir apšlakstykite dviem šaukštais citrinų sulčių. Kiekviename lydekos gabalėlyje padarykite po įpjovą ir įdėkite į ją po vieną ančiuvių filė gabalėlį. Kitoje keptuvėje įkaitinkite du šaukštus alyvuogių aliejaus ir jame kepkite žuvį po dvi-tris minutes iš kiekvienos pusės. Paruoštas troškintas daržoves pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais bei likusiomis citrinos sultimis. Keptą jūros lydekos filė patiekite su troškintomis daržovėmis ir papuoškite citrinos skiltelėmis.
Kepta įdaryta jūros lydeka su troškintomis daržovėmis
600 g morkų,
2 nedidelių poro stiebų,
5 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus,
300 ml daržovių sultinio,
800 g jūros lydekos filė,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
4 valg.šaukštų citrinos sulčių,
8 ančiuvių filė aliejuje,
4 citrinos skiltelių papuošimui.
Morkas nuvalykite, nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Poro stiebus nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite plonais žiedeliais. Keptuvėje įkaitinkite tris šaukštus alyvuogių aliejaus ir jame, nuolat pamaišydami, penkias-aštuonias minutes pakepinkite paruoštas daržoves. Po to į keptuvę su daržovėmis supilkite daržovių sultinį ir penkias minutes patroškinkite ant vidutinės ugnies. Jūros lydekos filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite stambiais gabalėliais. Apibarstykite druska bei maltais juodaisiais pipirais ir apšlakstykite dviem šaukštais citrinų sulčių. Kiekviename lydekos gabalėlyje padarykite po įpjovą ir įdėkite į ją po vieną ančiuvių filė gabalėlį. Kitoje keptuvėje įkaitinkite du šaukštus alyvuogių aliejaus ir jame kepkite žuvį po dvi-tris minutes iš kiekvienos pusės. Paruoštas troškintas daržoves pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais bei likusiomis citrinos sultimis. Keptą jūros lydekos filė patiekite su troškintomis daržovėmis ir papuoškite citrinos skiltelėmis.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
varškės kukuliukai aguonų grietinės padaže
Pernai dariau, patiko.
400 g varškės,100 g baltųjų nuplikytų razinų,
50 g cukraus,50 g kvietinių miltų,
1 kiaušinio,m iltų kukuliukų pavoliojimui,
Saulėgrąžų aliejaus kukuliukų kepimui
Viską išmaišyti, kad gautųsi vientisa masė, suformuoti graikinio dydžio rutuliukus, pavolioti miltuose ir padėti į šaldytuvą porai valandų.
Padažui 50 g aguonų užpilti verdančiu vandeniu ir uždengus palikti 15 minučių, kad išbrinktų. 50 g sviesto ištirpinti, įdrėbti 50 g grietinės, įberti 100 g cukraus, išbrinkusias aguonas, gerai išmaišyti, dėti ant silpnos ugnies ir pakaitinti, bet ne užvirinti. Sūrio kukuliukus geriausiai yra kepti gruzdintuvėje (fritiūrinėje) arba keptuvėje įkaitintame saulėgrąžų aliejuje taip, kad gražiai iš visų pusių apskrustų. Iškepusius kukuliukus dėti ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.
Pernai dariau, patiko.
400 g varškės,100 g baltųjų nuplikytų razinų,
50 g cukraus,50 g kvietinių miltų,
1 kiaušinio,m iltų kukuliukų pavoliojimui,
Saulėgrąžų aliejaus kukuliukų kepimui
Viską išmaišyti, kad gautųsi vientisa masė, suformuoti graikinio dydžio rutuliukus, pavolioti miltuose ir padėti į šaldytuvą porai valandų.
Padažui 50 g aguonų užpilti verdančiu vandeniu ir uždengus palikti 15 minučių, kad išbrinktų. 50 g sviesto ištirpinti, įdrėbti 50 g grietinės, įberti 100 g cukraus, išbrinkusias aguonas, gerai išmaišyti, dėti ant silpnos ugnies ir pakaitinti, bet ne užvirinti. Sūrio kukuliukus geriausiai yra kepti gruzdintuvėje (fritiūrinėje) arba keptuvėje įkaitintame saulėgrąžų aliejuje taip, kad gražiai iš visų pusių apskrustų. Iškepusius kukuliukus dėti ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Papročiai ir oro spėjimai
Nors Kūčios - išimtinai šeimos šventė, tačiau nuo seno įprasta tokį vakarą į svečius pakviesti vienišą giminaitį ar kaimyną. Jei jis negalėtų dėl ligos ateiti, tai derėtų jam ką nors nuo stalo nunešti pavalgyti.
Dar gyva tradicija padėti ant stalo lėkštę prisiminti mirusiesiems ar dėl kokių nors svarbių priežasčių negalintiesiems dalyvauti Kūčių vakarienėje šeimos nariams. Stalas po vakarienės nenukraustomas, nes tikima, kad naktį vėlės čia apsilankys. Po Kūčių vakarienės mama, paėmusi kviečių saują, beria ant vaikų galvų - kuris iš jų daugiau grūdų sugaus, tas turtingiau gyvens.
Nesėskime prie stalo nenusimaudę ir neatleidę vieni kitiems, neatidavę skolų.
Jei Kūčių diena bus saulėta, kitais metais bus geras pupų ir žirnių derlius, jei lyja - miežiai gerai derės. Jei naktis bus žvaigždėta, kitais metais nestokosime vaisių ir miško gėrybių, o jei apsiniaukusi - javų.
Nors Kūčios - išimtinai šeimos šventė, tačiau nuo seno įprasta tokį vakarą į svečius pakviesti vienišą giminaitį ar kaimyną. Jei jis negalėtų dėl ligos ateiti, tai derėtų jam ką nors nuo stalo nunešti pavalgyti.
Dar gyva tradicija padėti ant stalo lėkštę prisiminti mirusiesiems ar dėl kokių nors svarbių priežasčių negalintiesiems dalyvauti Kūčių vakarienėje šeimos nariams. Stalas po vakarienės nenukraustomas, nes tikima, kad naktį vėlės čia apsilankys. Po Kūčių vakarienės mama, paėmusi kviečių saują, beria ant vaikų galvų - kuris iš jų daugiau grūdų sugaus, tas turtingiau gyvens.
Nesėskime prie stalo nenusimaudę ir neatleidę vieni kitiems, neatidavę skolų.
Jei Kūčių diena bus saulėta, kitais metais bus geras pupų ir žirnių derlius, jei lyja - miežiai gerai derės. Jei naktis bus žvaigždėta, kitais metais nestokosime vaisių ir miško gėrybių, o jei apsiniaukusi - javų.
AUSYTĖS SU GRYBAIS
1 stiklinė virtų džiovintų baravykų
1 svogūnas
maltų juodųjų pipirų, druskos, aliejaus
Tešlai:
2 stiklinės miltų
kiaušinis
druskos
vandens
Pasūdytus grybus išvirti, sumalti, su aliejumi pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, jiems suminkštėjus sudėti maltus grybus, papipirinti ir maišant truputi pakepinti.
Suminkyti kočiojamą tešlą, plonai iškočioti, lakštą supjaustyti nedideliais kvadratėliais. Ant kiekvieno kvadratėlio dėti grybų įdaro, sulenkti trikampėliu, kraštus užspausti, du smailiuosius galus sujungti ir gerai užspausti. Virti vandenyje, neuždengtame puode.
(Mes darome iš mielinės tešlos ir verdame aliejuje )
1 stiklinė virtų džiovintų baravykų
1 svogūnas
maltų juodųjų pipirų, druskos, aliejaus
Tešlai:
2 stiklinės miltų
kiaušinis
druskos
vandens
Pasūdytus grybus išvirti, sumalti, su aliejumi pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, jiems suminkštėjus sudėti maltus grybus, papipirinti ir maišant truputi pakepinti.
Suminkyti kočiojamą tešlą, plonai iškočioti, lakštą supjaustyti nedideliais kvadratėliais. Ant kiekvieno kvadratėlio dėti grybų įdaro, sulenkti trikampėliu, kraštus užspausti, du smailiuosius galus sujungti ir gerai užspausti. Virti vandenyje, neuždengtame puode.
(Mes darome iš mielinės tešlos ir verdame aliejuje )
Ramunėle, mes per Kūčias nei grietinikės, nei sviestuko nenaudojam... Gal galima pakeisti alyvų aliejumiRamunė rašė:varškės kukuliukai aguonų grietinės padaže
Pernai dariau, patiko.
400 g varškės,100 g baltųjų nuplikytų razinų,
50 g cukraus,50 g kvietinių miltų,
1 kiaušinio,m iltų kukuliukų pavoliojimui,
Saulėgrąžų aliejaus kukuliukų kepimui
Viską išmaišyti, kad gautųsi vientisa masė, suformuoti graikinio dydžio rutuliukus, pavolioti miltuose ir padėti į šaldytuvą porai valandų.
Padažui 50 g aguonų užpilti verdančiu vandeniu ir uždengus palikti 15 minučių, kad išbrinktų. 50 g sviesto ištirpinti, įdrėbti 50 g grietinės, įberti 100 g cukraus, išbrinkusias aguonas, gerai išmaišyti, dėti ant silpnos ugnies ir pakaitinti, bet ne užvirinti. Sūrio kukuliukus geriausiai yra kepti gruzdintuvėje (fritiūrinėje) arba keptuvėje įkaitintame saulėgrąžų aliejuje taip, kad gražiai iš visų pusių apskrustų. Iškepusius kukuliukus dėti ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.
Tokias ausytes ir mes verdam beveik kasmetmerope87 rašė:AUSYTĖS SU GRYBAIS
1 stiklinė virtų džiovintų baravykų
1 svogūnas
maltų juodųjų pipirų, druskos, aliejaus
Tešlai:
2 stiklinės miltų
kiaušinis
druskos
vandens
Pasūdytus grybus išvirti, sumalti, su aliejumi pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, jiems suminkštėjus sudėti maltus grybus, papipirinti ir maišant truputi pakepinti.
Suminkyti kočiojamą tešlą, plonai iškočioti, lakštą supjaustyti nedideliais kvadratėliais. Ant kiekvieno kvadratėlio dėti grybų įdaro, sulenkti trikampėliu, kraštus užspausti, du smailiuosius galus sujungti ir gerai užspausti. Virti vandenyje, neuždengtame puode.
(Mes darome iš mielinės tešlos ir verdame aliejuje )
Pasidalink receptais, ką uošvienė skanaus prigaminaTutsi rašė:o as per kucias nieko negaminu,nes visada vaziuoju pas uosviene
O aš iš mano gaminamų patiekalų neparašysiu receptų, nes visad viską darau iš akies. Dažniausiai verdu tas ausytes su grybais, kepu žuvį su daržovėmis folijoje, gaminu silkę su keptais svogūnais ir džiovintais grybais, burokėlių - bulvių - morkų -žirnelių - raugintų agurkų mišrainę su aliejumi, verdu kisielių iš spanguolių.
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
na ka gamina mano uosviene....
1.avizu kisieliu;
2.spanguoliu kisieliu;
3.kvieciai su medumi;
4.dziovintu vaisiu kompotas;
5.burokeliu sriuba su dziovintais grybais;
6.virtinukai su aguonomis ir medumi;
7.lietiniai su dziovintais obuoliukais;
8.lietiniai su grybais;
9.mieliniai blynai su silke;
10.kuciukai su aguonpieniu;
11.kepta zuvis;
12.silke su grybais ir svogunais;
13.silke su burokeliais ir svogunais...
Tiek prisiminiau is praeitu kuciu
1.avizu kisieliu;
2.spanguoliu kisieliu;
3.kvieciai su medumi;
4.dziovintu vaisiu kompotas;
5.burokeliu sriuba su dziovintais grybais;
6.virtinukai su aguonomis ir medumi;
7.lietiniai su dziovintais obuoliukais;
8.lietiniai su grybais;
9.mieliniai blynai su silke;
10.kuciukai su aguonpieniu;
11.kepta zuvis;
12.silke su grybais ir svogunais;
13.silke su burokeliais ir svogunais...
Tiek prisiminiau is praeitu kuciu
Čia per vienas Kūčias šitiek patiekalų?Tutsi rašė:na ka gamina mano uosviene....
1.avizu kisieliu;
2.spanguoliu kisieliu;
3.kvieciai su medumi;
4.dziovintu vaisiu kompotas;
5.burokeliu sriuba su dziovintais grybais;
6.virtinukai su aguonomis ir medumi;
7.lietiniai su dziovintais obuoliukais;
8.lietiniai su grybais;
9.mieliniai blynai su silke;
10.kuciukai su aguonpieniu;
11.kepta zuvis;
12.silke su grybais ir svogunais;
13.silke su burokeliais ir svogunais...
Tiek prisiminiau is praeitu kuciu
O kiek žmonių susirenka? Visai armijai maisto užtektų
Mes irgi daug gaminam Kūčioms !! Taigi turi būti 12 patiekalų, kad ateinantys metai sotūs ir turtingi būtų
1. Kūčiukai
2. Balta mišrainė
3. Virti kviečiai
4. Blyneliai su obuoliais
5. Silkė su burokėliais
6. Silkė su svogūnais ir pomidorų padažu
7. Ausytės su grybukais
8. Kepta žuvis
9. Spanguolių kisielius
10. Morkų salotos su razinomis ir riešutais
11. Krabų lazdelių mišrainė
12. Dvylikta būna duona, kurios nekepame, o perkame
Kai ko gal nepamenu jau
1. Kūčiukai
2. Balta mišrainė
3. Virti kviečiai
4. Blyneliai su obuoliais
5. Silkė su burokėliais
6. Silkė su svogūnais ir pomidorų padažu
7. Ausytės su grybukais
8. Kepta žuvis
9. Spanguolių kisielius
10. Morkų salotos su razinomis ir riešutais
11. Krabų lazdelių mišrainė
12. Dvylikta būna duona, kurios nekepame, o perkame
Kai ko gal nepamenu jau
Aguonų pienas
Aguonas užplikyti verdančiu vandeniu, uždengus palaikyti apie valandą, kad išmirktų. Vandenį atsargiai nupilti, o aguonas 2-3 kartus permalti per kuo smulkesni sietelį. Gautą aguonų pieną atskiesti atšaldytu virintu vandeniu, perkošti, pasaldinti cukrumi arba medumi. Galima įberti truputį vanilinio cukraus.
Aguonas užplikyti verdančiu vandeniu, uždengus palaikyti apie valandą, kad išmirktų. Vandenį atsargiai nupilti, o aguonas 2-3 kartus permalti per kuo smulkesni sietelį. Gautą aguonų pieną atskiesti atšaldytu virintu vandeniu, perkošti, pasaldinti cukrumi arba medumi. Galima įberti truputį vanilinio cukraus.
Troškinti rauginti kopūstai
1 l raugintų kopūstų
stiklinė savo sultyse konservuotų grybų
svogūnas
aliejaus
3 lauro lapeliai
5 kvepiantys pipirai
Kopūstus nuplauti šaltu vandeniu, sudėti į puodą, įpilti vandens, kad apsemtų ir virti. Po 20min sumesti lauro lapelius ir pipirus, sudėti smulkiai supjaustytus grybus, su aliejumi pakepintą svogūną. Uždengus troškinti kol kopūstai bus visiškai minkšti.
Tokius kopūstus vienur valgo karštus su virtomis bulvėmis, kitur šaltus kaip salotas.
Neragavau, bet man atrodo turėtų būti skanu
1 l raugintų kopūstų
stiklinė savo sultyse konservuotų grybų
svogūnas
aliejaus
3 lauro lapeliai
5 kvepiantys pipirai
Kopūstus nuplauti šaltu vandeniu, sudėti į puodą, įpilti vandens, kad apsemtų ir virti. Po 20min sumesti lauro lapelius ir pipirus, sudėti smulkiai supjaustytus grybus, su aliejumi pakepintą svogūną. Uždengus troškinti kol kopūstai bus visiškai minkšti.
Tokius kopūstus vienur valgo karštus su virtomis bulvėmis, kitur šaltus kaip salotas.
Neragavau, bet man atrodo turėtų būti skanu