Is (su) medumi

Galite pasidalinti savo mėgstamais receptais, arba pasidomėti, kaip gaminamas Jus dominantis patiekalas.

Moderatorius: Tutsi

Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
canoe
Naujokas
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 18 Sau 2007, 21:43

Is (su) medumi

Standartinė canoe » 19 Sau 2007, 20:02

ANTRIEJI PATIEKALAI:

Aštrūs viščiukų sparneliai su medumi
(kinietiškas patiekalas, 4 porcijos)
1 šviežias čili pipiras , smulkiai supjaustytas
1 šaukštelis čili prieskonių
1 šaukštelis šviežio imbiero, sutarkuoto
1 laimo žievelė, sutarkuota
12 viščiukų sparnelių
4 šaukštai aliejaus
1 šaukštas šviežios kalendros lapelių
2 šaukštai sojų padažo
3,5 šaukštai medaus

1. Sumaišyti šviežią čili, čili miltelius, sutarkuotus imbierą ir laimo žievelę. Gerai išmaišyti produktus. Mišiniu įtrinti viščiukų sparnelius ir palaikyti juos bent 2 val., kad prieskonių skonis ir aromatas įsigertų į vištieną.
2. Inde "vok" įkaitinti pusę aliejaus. Į įkaitusį aliejų sudėti pusę sparnelių ir kepti 10 min. pastoviai vartant, iki sparneliai taps traškūs ir įgaus geltonai auksinę spalvą. Išimti juos iš indo ir nuvarvinti ant servetėlės. Tą patį pakartoti su likusiais sparneliais.
3. Po to, kai iškepėte visus sparnelius, į indą "vok" suberkite šviežią kalendrą ir apkepti ją ant didelės ugnies apie 30 sek., pastoviai maišant. Po to vėl į indą sudėti pakeptus sparnelius, sumaišyti juos su kalendra ir apkepti dar 1 min.
4. Į sparnelius supilti sojos padažą bei medų ir kepti 1 min. pastoviai maišant.






Pikantiškos vištų šlaunelės.
Reikės: 6 vištų šlaunelių, 2 česnakų skiltelių, 2 šaukštų medaus, 5 šaukštų aliejaus, šaukštelio vištienos prieskonių, 2 porų, konservuotų ananasų.
Česnako skilteles nuvalyti, sutrinti ir sumaišyti su medumi,2 šaukštais aliejaus, prieskoniais, druska. Gautu mišiniu aptepti šlauneles. Kepimo inde įkaitinti 3 šaukštus aliejaus, apkepinti šlauneles ir apskrudusias dar 10 minučių patroškinti. Porus supjaustyti žiedais, ananasus - kubeliais. Sudėti į indą su šlaunelėmis, įpilti ananasų sulčių ir dar 15 minučių troškinti.






Aviena su medumi.
Keturi didesni avienos muštiniai, 1/2 stiklinės vandens, 1/2 stiklinės medaus, 1 šaukštas stalo acto. Pipirai, druska,mėtos lapeliai ir kitokios žolelės.
Aviena apibarstoma druska su juodaisiais pipirais ir 5 min. kepama orkaitėje. Mėsa apverčiama, viskas pakartojama. Po to aviena apipilama medaus, acto bei vandens mišiniu ir kepama toliau.






Kalakuto krūtinėlė su medumi.
700-800g kalakuto krūtinėlės, 200-300 g medaus, 1/4 stiklinės balto vyno, 100 g lazdynų riešutų, 100 g razinų, 100 g abrikosų, 100 g migdolų drožlių, 5 gvazdikėliai, 1 šaukštelis cinamono, druskos, pipirų.
Druska įtrintą mėsą kepti orkaitėje (iš pradžių 200°C, po 15 min.-160°C temperatūroje) dažnai palaistant tirpintu medumi. Vaisius nuplauti ir apvirti su vynu. Gvazdikėlius sugrūsti, sumaišyti su likusiu medumi, pipirais, cinamonu, vaisiais ir pakaitinti. Iškepusią mėsą supjaustyti ir sudėti į lėkštę. Į vidurį sukrėsti karštą mišinį.






Kiaulienos muštinis su medumi.
6 kiaulienos muštiniai, stiklinė pikantiško padažo "ketčupas", 6 šaukštai "Medučio" medaus, 1 didelė citrina.
Muštinius apšluostyti drėgna servetėle. Sumaišyti ketčupą su medumi ir juos apipilti. Kiekvieną muštinį papuošti citrinos griežinėliu. Palaikyti valandą orkaitėje neuždengtus. Toks padažas tinka ir vištienai.







Viščiukas su citrina ir medumi.
1,5 kg mėsos, 1/3 stiklinės džiūvėsėlių, 1 šaukštelis maltų raudonųjų pipirų, 1 šaukštelis druskos, sviesto, medaus, citrinos.
Apvolioti viščiuko gabaliukus džiūvėsėliuose. Pakepinti svieste, sudėti į skardą. Apibarstyti maltais raudonaisiais pipirais ir druska. Užpilti medaus ir citrinos sulčių mišiniu (1/3 stiklinės medaus, 1/4 stiklinės citrinos sulčių) ir kepti orkaitėje 15 min.






Veršelio liežuvis su medumi.
1 veršelio liežuvis, 1/2 stiklinės medaus, 1/2 šaukšto prieskonių, 1/4 šaukštelio gvazdikėlių, 1/2 stiklinės acto, 1/2 stiklinės razinų, 1/4 šaukštelio garstyčių, 1 šaukštelis druskos.

Išvirti liežuvį sūriame vandenyje. Nupilti vandenį ir įdėti liežuvį į puodą, supilti kitus produktus ir virti uždengtą ant mažos ugnies 45 minutes. Jeigu padažas nuvirs, įpilti truputi vandens.



DARZOVIU UZKANDZIAI

Morkų salotos su agrastais.
1 stiklinė agrastų kompoto, 400 g morkų, medaus.
Daržoves sutarkuoti, sumaišyti su agrastais, įdėti medaus. Galima pabarstyti žalumynais.






Sveikatos salotos.
Žalias burokėlis, obuolys, morka (lygiomis dalimis), česnakas, petražolė, salieras, svogūnų laiškų, kopūstas, krienų, šaukštelis medaus, aliejaus.
Daržoves sutarkuoti (kopūstą supjaustyti) ir gerai išmaišyti.





Ropių mišrainė su medumi.
Ropė, 100g razinų, 2 šaukšteliai medaus, 2 šaukštai aliejaus, krapų.
Ropę sutarkuokite smulkia tarka, sumaišykite su išmirkytomis razinomis, sukapotais krapais, medumi. Užpilkite aliejumi.





Burokėlių mišrainė su medumi.
700 g burokėlių, svogūnas, po 2 šaukštus sviesto ir medaus, šaukštas citrinos sulčių, žiupsnelis cinamono, šaukštas smulkiai supjaustytų petražolių lapelių, druskos.
Burokėlius gerai nuplauname ir išverdame. Ataušiname, nulupame ir supjaustome plonais stulpeliais. Svogūną nulupame, supjaustome ir pakepiname su sviestu. Visus komponentus išmaišome, pakaitiname ir vėl išmaišome.




DESERTAI



Varškės ir medaus desertas.
Tris trynius ištrinti su cukrumi, sukant pilti tirpytą medų, sudėti ištrintą sviestą ir gerai išsukti. Po to sudėti ištrintą varškę (300g), išmaišyti, sudėti į taures, užpilti plakta grietinėle.



KONDITERIJOS GAMINIAI

Meduolis.
4 kiaušiniai, pusę litro rūgščios grietinės, tiek pat medaus, 2 stiklinės miltų, 2 šaukšteliai sodos.
Išplakti atskirai trynius, atskirai baltymus, pašildyti medų, 1 šaukštelį sodos berti į grietinę, 1 šauktelį į miltus. Viską sudėti į vieną indą, išplakti ir pašauti į krosnį.





Tortas “SKRUZDĖLYNAS”.
4 – 5 kiaušiniai, 5 šaukštai grietinės, truputis druskos, miltų tiek, kiek reikia tešlai (apie 4 stiklines), pusė kilogramo riebalų virimui (gali būti kiaulienos taukai ar aliejus).
Iš visų produktų gerai išminkome tešlą. Ją išmušame. Plonai iškočiojame (miltų ant lentos neberiame, o ją ištepame aliejumi, kad tešla nepriliptų). Supjaustome keturkampiais, maždaug 3 – 4 centimetrų ilgio gabalėliais. Verdame riebaluose, kol pasidarys gelsvi. Gabalėliams sujungti paruošiame sirupą: 1 stiklinė medaus, 1 stiklinė cukraus, 2 šaukštai vandens, 30 g sviesto, 1 šaukštas grietinės. Iš tų produktų verdame sirupą, kol, įlašinus jo lašą į šaltą vandenį, neišsileis. Sirupe pamirkome išvirtus tešlos gabalėlius, sudedame kalnu į plokščią lėkštę. Viršų papuošiame razinomis, riešutais ar susmulkintais džiovintais vaisiais.





Citrininis tortas su medumi.
Tešlai: 1 kiaušinis, 50 g medaus, truputis sodos ir miltų (maždaug 100 g). Kremui: 250 g sviesto, 250 g miltinio cukraus, 1/2 l pieno, 3 šaukštai miltų, didelės citrinos cedros ir sulčių.
Visus produktus sumaišyti ir padaryti minkštą tešlą. Iškepti keturis lakštus. Kremui ištrinti šaukštu sviestą. Atskirai sumaišyti miltus su trupučiu pieno. Pastatyti ant mažos ugnies ir po truputi supilti likusį pieną. Visą laiką maišyti, kol masė sutirštės. Kai ji atvės, įdėti sviestą, gerai išsukti, po to įpilti citrinos sulčių ir įberti citrinos cedros. Lakštus ir torto viršų aptepti kremu ir papuošti citrinos griežinėliais. Truputi pašildyti medaus ir iš šaukšto aplašinti tortą.





Naminis medaus tortas.
1 stiklinė "Medučio" medaus, 1 stiklinė cukraus, 3 kiaušiniai, 1 pakelis sviesto, 5 stiklinės miltų, 1 šaukštelis kepimo miltelių arba sodos.
Kiaušinius, medų, cukrų, sviestą sudedame į didesnį dubenį ir 15 min., vis pamaišydamos, kaitiname ant garų. Baigdamos kaitinti sudedame actu arba citrinos rūgšties tirpalu gesintą sodą (kepimo miltelius). Dar kiek pakaitiname, nukeliame nuo garų ir suberiame miltus, greitai ir gerai išmaišome. Tešlą atšaldome. Tada padalijama į 6 dalis, iškočiojama ir iškepama apvalūs lakštai (prieš kepimą subadyti). Iš tešlos likučių iškepamas lakštas, kuris vėliau sumalamas apibarstymui. Pertepame kremu, pagamintu iš 1 litro grietinės, 6 šaukštu cukraus pudros ir puse šaukšto citrinos sulčių. Aptepame šoną, viršų, apibarstome trupiniais, papuošiame





Greitai iškepamas meduolis.
200g medaus, 500 g miltų, 150 g miltinio cukraus, 60 g sviesto, 4 kiaušiniai, 0,5 citrinos, 200 g braškių džemo, 1 šaukštas kakavos, 1 šaukštelis cinamono, 1 šaukštelis anyžių, 5 g geriamosios sodos, 500 ml pieno.
Medų, džemą, cukrų, trynius ir kakavą gerai išmaišyti. Įpilti citrinos sultis ir įberti pusės citrinos cedrą, anyžius, cinamoną, geriamąją sodą, supilti pieną ir ištirpintą sviestą, dar kartą viską išmaišyti. Atskirai gerai išplakti baltymus. Apibarstant miltais, juos atsargiai sumaišyti su paruošta mase. Supilti į gilią, išklotą pergamentiniu popieriumi formą. Kepti ant vidutinės ugnies. Kai meduolis atvės, apipilti apelsininiu glajumi (žr. receptą). Supjaustyti kvadratėliais ir papuošti riešutais.
Apelsininis glajus. 150 g rafinuoto cukraus, 6 šaukštai vandens, 1/2 apelsino iškoštų sulčių, miltinio cukraus (jeigu reikia).
Sumaišyti rafinuotą cukrų su vandeniu ir virti sirupą (jis turi temptis vidutinio storumo siūlu). Į jį įpilti apelsino sulčių ir įberti miltinio cukraus, kad pasidarytų tirštas ir blizgantis glajus.





Kaimiškas meduolis.
3 kiaušiniai, 1 stiklinė grietinės arba rūgusio pieno, 200 g cukraus, 300 g medaus, 2 šaukšteliai prieskonių mišinio, 400-500 g miltų, šaukštelis sodos.
Medų ištirpinti ir atšaldyti. Trynius ištrinti su cukrum iki baltumo. Tada į juos supilti grietinę, medų, prieskonius, dalį sumaišytų su soda miltų ir labai gerai išplakti. Atskirai išplakti baltymus ir sudėti į tešlą, pabarstant juos likusiais miltais. Atsargiai išmaišius, tešlą supilti į skardą ir tuoj kepti. Kepa 30 min. nekarštoje krosnyje.





Cukrinukai su medumi.
200 g miltų, 20 g kiaulės taukų arba sviesto, 250 g medaus, 2 kiaušiniai, 100 g miltinio cukraus, 5 g kepimo miltelių, truputis cinamono.
Visus produktus gerai išmaišyti. Iš tešlos iškočioti 1 cm storumo lakštus. Juos supjaustyti nedideliais gabaliukais ir apibarstyti smulkiai sukapotais graikiškais riešutais. Kepti ant nedidelės ugnies.






Saldainiai su pienu ir medumi.
200 g susikristalizavusio medaus, 50 g miltinio cukraus, 75 g grietinės arba pieno, pagal skonį ir norą tarkuoto šokolado.
Visus komponentus virti, kol pasidarys tiršta masė. Ją sukrėsti į sviestu išteptą skardą. Atvėsusią supjaustyti nedideliais kvadratėliais ir juos suvynioti į celofaną arba pergamentinį popierių.



GERIMAI

Žemaičių midus.
3 kg medaus, 10 l vandens, po 25-50 g apynių ir mielių, duonos plutelė.
Medų ištirpinkite vandenyje ir laikykite parą šiltoje vietoje, dažnai pamaišydami. Po to perkoškite, supilkite į puodą ir virinkite tol, kol liks pusė supilto skysčio. Vėl pripilkite vandens iki ankstesnio lygio, įdėkite apynių, surištų į marlę, prispauskite juos raudona plyta ir vėl virinkite, kol liks pusė skysčio. Atvėsinkite, įdėkite mielių, užteptų ant duonos plutelės ir laikykite kambario temperatūroje, kol midus pradės rūgti. Kai atsiradusios putos pajuoduos, perkoškite jį, supilkite į ąžuolinę statinaitę ir gerai užkimškite. Laikykite bent pusę metų vėsioje vietoje. Ilgiau laikomas medus.






Putpelių kiaušinių gėrimas su medumi
.
5-6 putpelių kiaušinius išplakite, užpilkite mėgstamomis vaisių sultimis, raudonu vynu ar kava, įdėkite truputi medaus. Šis gėrimas yra labai maistingas. Japonai išplaktus kiaušinius užpila dviejų šviežiai išspaustų apelsinų sultimis. Ir tvirtina, kad toks gėrimas puikiai padeda sergant astma.






Midus su obuolių sultimis.
20 l obuolių sulčių, 1 kg medaus, 3,5 kg cukraus.
Į 20 l sulčių supilkite 2 kg ištirpinto cukraus ir pastatykite rūgti šiltai. Kai rūgimas susilpnėja, nupilkite, pridėkite 1,5 kg cukraus ir vėl palaikykite. Paskui nupilkite ir vėl pridėkite 1 kg medaus. Palaikykite, kol baigs rūgti. Supilstykite į butelius ir laikykite bent keletą mėnesių. Kuo ilgiau išlaikysite, tuo midus bus gardesnis.





Vaisinis punšas
(6 porcijos). 1 stiklinė apelsinų sulčių, 2 stiklinės vynuogių sulčių, 1 stiklinė citrinų sulčių, 2 stiklinės vandens, 1 stiklinė medaus.
Viską sumaišyti. Punšą gerti šaltą






Grogas su medumi.

1 stiklinė romo, 2 šaukštai medaus, 1 gabaliukas cinamono, 1 citrinos sulčių, 2 gvazdikėliai.
Viską sumaišyti didelėje stiklinėje ir įpilti šilto vandens. Atšaldyti arba patiekti karštą






Medaus gira.
5 l virinto vandens, 0,5 kg medaus, 0,5 kg razinų, 100 - 200 g miltų, 25 g mielių.
Į medų sudėti razinas, miltus, mieles, įpilti vandens. Statinaitę su mišiniu užkimšti. Paprastai jis pradeda rūgti po 5 - 6 dienų.






Vaisinis pieno kokteilis
(3 porcijos). 2 šaukštai medaus, 1/2 litro pieno, 2 šaukštai vyšnių kompoto, 1 šaukštas serbentų sulčių, 1 trynys, 3 ledo kubeliai.
Susmulkintus ledus sudėti į mikserį, sudėti kitus produktus ir plakti 1 min. Gerti tuojau pat






Apelsininis pieno kokteilis
(1 porcija). 50 g medaus, 1/8 l pieno, 1 apelsinas, 1 šaukštas greipfrutų sulčių, 2 ledo gabaliukai.
Nulupti apelsiną, supjaustyti gabaliukais ir sumaišyti su pienu ir medumi. Įpilti greipfrutų sultis. Plakti mikseriu su grūstais ledais 1 minutę. Prieš geriant perkošti


VAISIU VALGIAI

Riešutais įdaryti obuoliai.
6 obuoliai, 0,5 l maltų riešutų, 3 šaukštai medaus.
Obuolius nulupti. Išimti sėklalizdžius. Padaryti ertmę ir sumerkti į parūgštintą vandenį. Išgriebus nuvarvinti vandenį. Į tuščią ertmę pridėti maltų riešutų ir medaus įdaro.



Bruknės su grietine.
400 g bruknių, 4 šaukštai medaus, 3 šaukštai riešutų, 1 stiklinė grietinės.
Bruknes pertrinti, įdėti medaus, sumaišyti, ant viršaus uždėti išplaktą grietinę ir apibarstyti smulkintais riešutais.



Saldūs sumuštiniai su medumi ir uogomis.
100 g baltos duonos arba sausainių, 20 g sviesto, 1-2 šaukštai susikristalizavusio medaus, pusė stiklinės uogų (žemuogių, aviečių, serbentų, agrastų, vynuogių).
Baltą duoną arba sausainius aptepti sviestu ir medumi. Ant kiekvieno sumuštinio uždėti uogų (galima supjaustytų ir įvairių rūšių). Žiemą uogas galima pakeisti vaisiais iš kompoto.



Obuoliai su varške.
2 obuoliai, 200 g vaškės, 1 šaukštas medaus, 1 citrina, 4 šaukštai grietinės.
Varškę pertrinti su medumi. citrinos sultimis, tarkuota citrinos žievele ir grietine. Sumaišyti su stambiai tarkuotais obuoliais ir cinamonu. Papuošti vaisiais.



Vaisiai su medumi.
500 g vaisių, medus, 100 g riešutų.
Nulupti slyvas, obuolius, kriaušes ir supjaustyti. Viską sudėti į salotinę, įdėti medaus, pabarstyti smulkintais riešutais.


Uogos su medumi.
500 g uogų, 200 g medaus, 100 g riešutų.
Pagaminti prieš dvi valandas iki patiekiant. Nuplautas uogas sudėti į indą, apipilti medumi, pabarstyti smulkintais riešutais. Patiekti su pienu.



Saldžios obuolių salotos.
500 g obuolių, pusę stiklinės kefyro, po 1 šaukštą medaus ir riešutų.
Nuplautus nenuluptus obuolius (be sėklų) smulkiai supjaustyti. Kefyrą ir medų suplakti iki putų. Šiuo mišiniu užpilti obuolius ir pabarstyti susmulkintais riešutais.



Obuolių ir slyvų salotos.
3 obuoliai, 200 g slyvų, 100 g riešutų branduolių, 2 šaukštai grietinės, 1 šaukštas medaus, cinamonas, citrinos rūgštis.
Slyvas nuplauti, išimti kauliukus, obuolius supjaustyti plonomis skiltelėmis arba sutarkuoti stambe trintuve. Į grietinę sudėti medų, cinamoną, susmulkintus riešutus, įdėti citrinos rūgšties ir šiuo mišiniu užpilti vaisius.




Keptų obuolių salotos.
2 šaukštai medaus, pusės citrinos sulčių, 50 g graikinių riešutų, 6 obuoliai.
Keptus obuolius nulupti, sutarkuoti stambia trintuve ir sudėti į porcelianinį dubenėlį. Įdėti medų, sumaišytą su citrinos sultimis ir susmulkintais riešutais. Palaikyti 1 val.



Avokadų salotos su medumi ir riešutais.
600 g salotų, nedidelis svogūnas, 4 šaukštai vyno acto, druskos, maltų pipirų, 2 šaukšteliai skysto medaus, 8 šaukštai saulėgrąžų aliejaus, 1 citrinos sultys, 2 nunokusios avokados, 3 šaukštai smulkintų graikinių riešutų.
Svogūną susmulkinti, maišyti su actu, druska, pipirais ir medumi, plakant po truputi supilti aliejų. Nuluptas avokadas perpjauti pusiau, pašalinus kaulus supjaustyti plonais griežinėliais ir pašlakstyti citrinos sultimis. Salotas susmulkinti, išdėlioti į lėkštutes, ant viršaus dėti avokadas ir aplieti paruoštu uždaru.



Gaivios moliūgų salotos.
Po 100 g moliūgo, apelsinų, melionų ir persikų, 50 g medaus ir citrinos sulčių.
Moliūgą smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su medumi. Apelsinus, melionus ir persikus supjaustyti kubeliais, sumaišyti su moliūgais ir viską apipilti citrinos sultimis.




Salotos su riešutais.
Po 100 g morkų ir obuolių, 30 g graikinių riešutų branduolių ir medaus, šaukštelis petražolių lapelių, šaukštas razinų.
Morkas sutarkuoti vidutine tarka, obuolius - stambiai, sudėti medų, suberti smulkintus pakepintus riešutus, petražoles ir išmaišyti.



Vaisių salotos "Pavasaris"
(6 porcijos). 3 apelsinai, 3 greipfrutai, 200 g braškių, 1 citrina, 150 - 200 g medaus (pagal skonį), 6 mėtų lapeliai, 6 šaukštai plaktos grietinėlės, 1 šaukštelis konjako.
Nuplauti apelsinus ir greipfrutus, smulkiai supjaustyti, sumaišyti su braškėmis. Vaisius išdėlioti į nedideles salotines, įpilti medų, sumaišytą su 1 citrinos sultimis. Į kiekvieną dubenėlį pagal skonį įlašinti 2 - 3 lašus konjako ir įdėti šaukštą plaktos grietinėlės. Apibarstyti supjaustytais mėtų lapeliais.




Vaisių salotos "Asorti".

2 šaukštai medaus, 100 g razinų, 100 g figų, 50 g graikiškų riešutų, 1 mandarinas, 100 g plaktos grietinėlės.
Gerai nuplautas razinas ir figas smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su grūstais riešutais. Įpilti mandarino sultis ir įdėti medų. Salotas papuošti išplakta grietinėle ir smėliniais pyragaičiais.



Apelsinų salotos su medumi.
1 šaukštas medaus, 1/2 citrinos sulčių, 2 apelsinai, 100 g graikiškų riešutų.
Smulkiai sukapotus graikiškus riešutus sudėti į salotinę. Nulupti apelsinus ir supjaustyti gabaliukais. Sumaišyti su riešutais, įpilti citrinos sultis ir įdėti medų. Leisti salotoms valandą pastovėti.



Braškių salotos.
100 g medaus, 500 g braškių, 200 g plaktos grietinėlės, pagal skonį vanilinio cukraus.
Nuplautas, nuvalytas ir perpjautas braškes užpilti medumi. Įberti vanilinio cukraus ir truputi pamaišyti. Palaikyti valandą šaldytuve. Prieš tiekiant uždėti plaktos grietinėlės.



DZEMAS

Braškių džemas.
1 kg braškių, 700-800 g medaus.
Gerai nuplautas braškes (galima jas maišyti su žemuogėmis) supilti į dubenį. Užpilti medumi ir palaikyti 3-4 valandas. Nupilti sirupą, jį iškošti ir virti, visą laiką maišant, ant didelės ugnies 10 minučių. Įdėti braškes ir virti dar kelias minutes. Galima įpilti serbentų sulčių, kad džemas būtų tirštesnis.



Vyšnių džemas
1 kg. vyšnių, 800-1000 g medaus.
Vyšnias nuplauti, išimti kauliukus. Pusę vyšnių sumalti mėsmale ir virti kartu su medumi ant didelės ugnies 15 min. Sudėti likusias vyšnias ir virti dar 10 min. Truputi atvėsinti ir supilti į stiklainius.





Veliau bus daugiau :wink:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 19 Sau 2007, 20:21

Medučio svetainę žinom. Yra nuorodose. 116 Tu geriau savų receptų, jau bandytų 024 . Nes tie nurašyti ne visada geri ir tikslūs būna. 018 Mes čia daugumoj praktikės esam :lol:

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 19 Sau 2007, 23:19

Aš irgi žiūriu, kad receptai matyti :shock: :wink:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Svečias

Standartinė Svečias » 20 Sau 2007, 01:37

Na taip, jie ne mano sugalvoti... bet nutariau sukelti i viena vieta receptus kas susije su medumi...
Siandienai nespejau, bet ateityje sudesiu, kad viskas butu vienioje vietoje ir nereiketu po daugeli psl vaisktineti, kad surasti kazka...

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 20 Sau 2007, 19:33

Anonymous rašė:Na taip, jie ne mano sugalvoti... bet nutariau sukelti i viena vieta receptus kas susije su medumi...
Siandienai nespejau, bet ateityje sudesiu, kad viskas butu vienioje vietoje ir nereiketu po daugeli psl vaisktineti, kad surasti kazka...
Manau, bus labai įdomu ir naudinga 8)
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Svečias

Re: Is (su) medumi

Standartinė Svečias » 20 Sau 2007, 23:51

Ledai ir saldumynai su medumi

Net ir pradedanti šeimininkė namuose gali pati pasigaminti medaus ledų - tereikia sumaišyti po stiklinę medaus ir grietinėlės bei užšaldyti.

Bitininkai siūlo paprastą būdą, kaip pačioms pasigaminti saldainius “Sofija”. Reikia 200 g medaus, 200 g cukraus, stiklinės pieno (grietinėlės), truputį sviesto ir viską virti, kol šis mišinys patamsės. Tuomet išpilti ant folijos. Kai atvės, supjaustyti.

Nesudėtingas ir medaus su šokoladu karamelės receptas: 90 g medaus, 50 g sviesto, tris plyteles šokolado, po šaukštą cukraus ir vandens gerai sumaišyti ir virti 10 min. Atvėsintą ir išimtą iš indo masę supjaustyti kvadratėliais, pabarstyti smulkintais graikiniais riešutais, įvynioti į celofaną.

Gėrimai

Grogą su medumi pasigaminsime, sumaišę 2 šaukštus medaus, stiklinę romo, vienos citrinos sultis, įdėję 2 gvazdikėlius, cinamono, įpylę šilto vandens. Žiemą tinka patiekti karštą.

Sriuba, kepiniai

Pieniškai makaronų sriubai išvirti reikės: 3 stiklinių pieno, 50 g makaronų, po šaukštą medaus ir sviesto, truputį druskos (sviestas dedamas sriubai išvirus).

Lietinių su medumi tešlai reikės: 3/4 stiklinės miltų, stiklinės pieno arba vandens ir pieno mišinio, dviejų kiaušinių, šaukšto sviesto arba aliejaus, šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos, gabalėlio lašinių. Iš pateiktų komponentų paruošti tešlą, prieš tai išlydžius sviestą. Tešla turi būti skysta. Reikia, kad pusvalandį pastovėtų. Tuomet karštą keptuvę ištepti lašinių gabaliuku ir kepti plonus lietinius.

Lietinių įdarui reikės: 3 šaukštų medaus, 50 g razinų, 2 šaukštų kapotų migdolų ar kitų riešutų, šaukšto sviesto. Sumaišyti medų su razinomis bei riešutais ir šiuo mišiniu plonai aptepti lietinius, juos sulankstyti vokeliu ir sudėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardelėje. Uždėti kelis gabalėlius sviesto ir skardelę su lietiniais įkišti dešimčiai minučių į karštą orkaitę.

Morkų pyragas
200 g tarkuotų morkų, 150 g cukraus, 300 g miltų, 3 kiaušiniai, 3 šaukštai sviesto, 2 šaukštai aliejaus, šaukštelis kepimo miltelių, 2 bananai.
2 šaukštus cukraus pakepiname sausoje keptuvėje, kol iš tirps, ir išmaišome su 2 šaukštais karšto vandens. Trynius ištriname su likusiu cukrumi, sumaišome su ištirpintu sviestu, aliejumi. Sudedame morkas, su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir standžiai išplaktus baltymus. Pusę tešlos sukrečiame į skardą, sudedame griežinėliais supjaustytus bananus ir sukrečiame likusią tešlą. Pyragą kepame 170 laipsnių karštumo orkaitėje apie 40-50 min.
Suvalgius tokio pyrago organizmas gaus daugiau beta karotino negu sugraužus kelias morkas. Bananų įdaras pyragą praturtina kaliu ir magniu. Be to, šis pyragas - geras ląstelienos šaltinis.

Pieno ir migdolų kokteilis
Tai tikras kalcio koncentratas. Organizmui naudingas ir medus (stiprina širdį), imbieras (sušildo), šokoladas (turi vertingų mikroelementų).
1 stiklinė pieno, 2 šaukštai smulkiai kapotų migdolų, 1 šaukštas medaus, pusė šaukštelio tarkuoto imbiero, 1 šaukštas plaktos grietinėlės (gali būti ir purškiama), šaukštelis tarkuoto šokolado.
Medų sumaišome su pienu, suberiame migdolus, imbierą ir maišydami pašildome, kol medus ištirps. Ataušusį mišinį supilame į taurę, užpurškiame grietinėle ir apibarstome šokoladu.

Kepti bananai
Bananuose yra reto mikroelemento mangano, be to, daug kalio, kuris kaitinamas nežūva, todėl galima pasilepinti ir tokiu skanėstu.
4 bananai, 100 g šokolado, 2 šaukštai romo.
Bananus nuplauname, žievę išilgai įpjauname ir truputį praveriame. Šokoladą sulaužome nedideliais gabaliukais. Į pjūvį įdedame po kelis gabaliukus šokolado ir apšlakstome romu.
Kiekvieną bananą suvyniojame į foliją, sudedame į karščiui atsparų indą ir kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 10 min. Skaniausia valgyti karštą. Jei mėgstate, galima apibarstyti dar kokoso drožlėmis ar smulkintais riešutais.

Saksoniškas medaus alus

Šios rūšies alus buvo ypatingai mėgstamas Saksoniškojoj Anglijoj. Tereikia jo paragauti ir bus aišku, dėl ko karalius Alfredas pamiršo pyragaičius. Tai turtingas ir galingas alus, kurį galima gerti praėjus 8 savaitėms po išpilstymo į butelius ar statines. Alus yra maždaug 7 proc. stiprumo.
Pagaminti 4,5 litro tokio alaus reikia:
apie 230 g salyklo ekstrakto
apie 450 g medaus
apie 30 g traiškytų salyklo grūdų
1 valgomasis šaukštas užvirinto stiprių arbatžolių nuoviro
3 arbatiniai šaukšteliai citrinų sulčių
apatinio rūgimo alaus mielių
ir 4,5 l vandens.
Prieš pradedant daryti alų:
a) suaktyvinti alaus mieles bent jau 1h prieš paruošiant visas sudedamąsias dalis alaus darymui;
b) jeigu neturite paruoštų traiškytų salyklo grūdų, pamirkykite grūdus valandą šiltame vandenyje, ir tada sutraiškykite juos su kočėlu;
c) užplikykite puodelyje arbatžoles. Uždenkite ir palikite, kol atvės;
d) išspauskite nurodytą kiekį citrinų sulčių, supilkite jas į puodelį ir laikykite jį uždengtą, kol sultis reikės naudoti.
Eiga:
Dideliame puode reikia užvirti 3 litrus vandens ir palengva maišant supilti į jį salyklo ekstraktą. Maišyti tol, kol šis ištirps. Tuomet sudėti sutraiškytus salyklo grūdus. Puodą uždengti ir virti 15 min. Po to sudėti medų ir vėl maišyti, kol medus ištirps. Puodą vėl uždengti ir virinti dar 10 min. Tada nukelti puodą nuo ugnies ir leisti mišiniui atvėsti. Jam atvėsus, sukošti pagamintą misą į statinę ir uždengti. Nugriebti priemaišas. Po to reikia sudėti suaktyvintas alaus mieles, nukoštą atšalusį arbatos nuovirą bei citrinų sultis. Pripilti šalto vandens tiek, kad gautųsi norimas pagaminti alaus kiekis. Iki statinės viršaus kraštų palikti apie 5 - 10 cm, kad užtektų vietos putojimui. Uždengti ir patalpinti kur nors šiltai, kad alus fermentuotųsi (ideali yra 18° C temp.). Per 7 - 12 dienų fermentacija baigsis. Tuomet alų supilstyti į butelius ar statines.






Sveikatos salotos

Žalias burokėlis, obuolys, morka (lygiomis dalimis), česnakas, petražolė, salieras, svogūnų laiškų, kopūstas, krienų, šaukštelis medaus, aliejaus.

Daržoves sutarkuoti (kopūstą supjaustyti) ir gerai išmaišyti.

Ropių salotos

100 g ropių, 50 g razinų, šaukštelis medaus, kelios šakelės petražolių, 2 šaukšteliai aliejaus.

Nuvalytą ropę sutarkuoti ir sumaišyti su nuplikytomis razinomis, smulkiai supjaustytomis petražolėmis, medumi. Šitaip paruoštas salotas sudėti į salotinę ir užpilti aliejumi.

Salotos su riešutais

Po 100 g morkų ir obuolių, po 30 g graikinių riešutų branduolių ir medaus, šauktelis petražolių lapelių, šaukštas razinų.

Morkas sutarkuoti vidutine tarka, obuolius - stambiai, sudėti medų, suberti smulkintus pakepintus riešutus, petražoles ir išmaišyti.

Gaivios moliūgų salotos

Po 100 g moliūgo, apelsinų, melionų ir persikų, 50 g medaus ir citrinos sulčių.

Moliūgą smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su medumi. Apelsinus, melionus ir persikus supjaustyti kubeliais, sumaišyti su moliūgais is viską apipilti citrinos sultimis.

Avokadų salotos su medumi ir riešutais

600 g salotų, nedidelis svogūnas, 4 šaukštai vyno acto, druskos, maltų pipirų, 2 šaukšteliai skysto medaus, 8 šaukštai saulėgrąžų aliejaus, 1 citrinos sultys, 2 nunokusios avokados, 3 šaukštai smulkintų graikiškų riešutų.

Svogūną susmulkinti, maišyti su actu, druska, pipirais ir medumi, plakant po truputį supilti aliejų. Nuluptas avokadas perpjauti pusiau, pašalinus kaulus supjaustyti plonais griežinėliais ir pašlakstyti citrinos sultimis. Salotas susmulkinti, išdėlioti į lėkštutes, ant viršaus dėti avokadas ir palieti paruoštu uždaru.

Keptų obuolių salotos

2 šaukštai medaus, pusė citrinos sulčių, 50 g graikiškų riešutų, 6 obuoliai.

Keptus obuolius nulupti, sutarkuoti stambia trintuve ir sudėti į porcelianinį dubenėlį. Įdėti medų, sumaišytą su citrinos sultimis ir susmulkintais riešutais. Palaikyti 1 valandą.

Saldžios obuolių salotos

500 g obuolių, pusė stiklinės kefyro, po 1 šaukštą medaus, riešutų.

Nuplautus nenuluptus obuolius (be sėklų) smulkiai supjaustyti. Kefyrą ir medų suplakti iki putų. Šiuo mišiniu užpilti obuolius ir pabarstyti susmulkintais riešutais.

Obuolių ir slyvų salotos

3 obuoliai, 200 g slyvų, 100 g riešutų branduolių, 2 šaukštai grietinės, 1 šaukštas medaus, cinamonas, citrinos rūgštis.

Slyvas nuplauti, išimti kauliukus, obuolius supjaustyti plonomis skiltelėmis arba sutarkuoti stambia trintuve. Į grietinę sudėti medų, cinamoną, susmulkintus riešutus, įdėti citrinos rūgšties ir šiuo mišiniu užpilti vaisius.

Morkų salotos su agrastais

1 stiklinė agrastų kompoto, 400 g morkų, medaus.

Daržoves sutarkuoti, sumaišyti su agrastais, įdėti medaus. Galima pabarstyti žalumynais.

Uogos su medumi

500 g uogų, 200 g medaus, 100 g riešutų.

Pagaminti prieš dvi valandas iki patiekiant. Nuplautas uogas sudėti į indą, apipilti medumi, pabarstyti smulkintais riešutais. Patiekti su pienu.


Citrininis tortas su medumi

Reikalingi produktai:
Tešlai: 1 kiaušinis, 50 g medaus, truputis sodos ir miltų (maždaug 100 g). Kremui: 250 g sviesto, 250 g miltinio cukraus, 1/2 l pieno, 3 šaukštai miltų, didelės citrinos cedros ir sulčių.

Visus produktus sumaišyti ir padaryti minkštą tešlą. Iškepti keturis lakštus. Kremui ištrinti šaukštu sviestą. Atskirai sumaišyti miltus su trupučiu pieno. Pastatyti ant mažos ugnies ir po truputi supilti likusį pieną. Visą laiką maišyti, kol masė sutirštės. Kai ji atvės, įdėti sviestą, gerai išsukti, po to įpilti citrinos sulčių ir įberti citrinos cedros. Lakštus ir torto viršų aptepti kremu ir papuošti citrinos griežinėliais. Truputi pašildyti medaus ir iš šaukšto aplašinti tortą.


Vaisiai su medumi

500 g vaisių, medus, 100 g riešutų.

Nulupti slyvas, obuolius, kriaušes ir supjaustyti. Viską sudėti į salotinę, įdėti medaus, pabarstyti smulkintais riešutais.

Obuoliai su varške

2 obuoliai, 200 g varškės, 1 šaukštas medaus, 1 citrina, 4 šaukštai grietinės.

Varškę pertrinti su medumi, citrinos sultimis, tarkuota citrinos žievele ir grietine. Sumaišyti su stambiai sutarkuotais obuoliais ir cinamonu. Papuošti vaisiais.

Saldūs sumuštiniai su medumi ir uogomis

100 g baltos duonos arba sausainių, 20 g sviesto, 1-2 šaukštai susicukravusio medaus, pusė stiklinės uogų (žemuogių, aviečių, serbentų, agrastų,vynuogių).

Baltą duoną arba sausainius aptepti sviestu ir medumi. Ant kiekvieno sumuštinio uždėti uogų (galima supjaustytų ir įvairių rūšių). Žiemą uogas galima pakeisti vaisiais iš kompoto.

Bruknės su grietine

400 g bruknių, 4 šaukštai medaus, 3 šaukštai riešutų, 1 stiklinė grietinės.

Bruknes pertrinti, įdėti medaus, sumaišyti, ant viršaus uždėti išplaktą grietinę ir apibarstyti smulkintais riešutais.

Daiginti kviečiai su džiovintais vaisiais

1 stiklinė kviečių, 100 g razinų, 12 džiovintų abrikosų, 2 šaukštai medaus.

Kviečius brinkiname vandenyje 24 val. Po to vandenį nupilame, kviečius uždengiame 4 kartus perlenkta marle ir pastatome šiltai. Taip kviečiai daiginami 2 paras. Kas 12 val. juos perplauname vandeniu. Daigintus kviečius sumaišome su razinomis ir supjaustytais abrikosais. Užpilame ištirpintu medumi. Daigintus kviečius galima patiekti su riešutų asorti, džiovintomis slyvomis ar džiovintais obuoliais.

Mamos sūreliai "liliputai"

500 g varškės, 1 pakelis vanilinio cukraus, 1 šaukštas aguonų, 1 šaukštas razinų, 1 šaukštas kmynų, 1 šaukštas džiovintų obuolių, 50 g džiovintų slyvų, 5 šaukšteliai medaus. Dar reikės 5 mažų sūrmaišiukų.

Į 5 lėkštutes išdėliokite po 100 g varškės. Į kiekvieną įdėkite vis kitokius "paskaninimus". Į 1 lėkštelę su varške įdėkite švarių aguonų, įdėkite šaukštelį medaus, išmaišykite ir sukrėskite į sudrėkintą sūrmaišiuką. Paslėkite tarp 2 lentelių ir laikykite per naktį (apie 12 val). Taip darykite ir kitus. Darydami sūrelį su slyvomis, išimkite kauliukus ir juos supjaustykite ruoželiais, tik tada sudėkite į varškę. Išimtus iš sūrmaišio sūrelius sudėkite ant lėkštutės.

Margos salotos

200 g fermentinio sūrio, 100 g pievagrybių, 2 saldieji pipirai, 2 obuoliai, apelsinas arba 2 mandarinai.
Užpilui: 3 nepilni šaukšteliai medaus, 250 g jogurto, nepilnas šaukštelis garstyčių, 2 šaukštai citrinos sulčių, ant peilio galo tarkuotos apelsino žievelės.

Sūrį ir nuluptus obuolius (be sėklalizdžių) supjaustyti nedideliais kūgeliais. jaunus mažus pievagrybius perpjauti pusiau ir šiek tiek patroškinti. Iš saldžiųjų pipirų išimti sėklynus, supjaustyti žiedais ir sumaišyti su mandarinų ar skersai perpjautomis apelsino skiltelėmis.
Iš jogurto, garstyčių, medaus, citrinos sulčių ir tarkuotos apelsino žievelės paruošti užpilą ir juo apipilti salotas. Prieš patiekiant viską gerai sumaišyti.

Riešutais įdaryti obuoliai

6 obuoliai, 0,5 l maltų riešutų, 3 šaukštai medaus.

Obuolius nulupkite. Išimkite sėklalizdžius. Padarykite ertmę ir sumerkite į parūgštintą vandenį. Išgriebę nuvarvinkite vandenį. Į tuščią ertmę pridėkite maltų riešutų ir medaus įdaro.

Kvietinių kruopų košė su vaisiais ir medumi

50 g kvietinių kruopų, 30 g džiovintų slyvų, 20 g džiovintų abrikosų, 20 g razinų, 100 ml. pieno, 20 g sviesto, 5 g cukraus, 30 g medaus.

Kvietines kruopas nuplikyti verdančiu vandeniu, suberti į verdantį pieną, įdėti cukraus, 10 g sviesto ir virti, kol sutirštės. Po to suberti nuplautus vaisius, puodą sandariai uždengti ir valandai pastatyti į orkaitę. Išvirusią košę apipilti sviestu. Atskirai patiekti medų.



Konditeriniai gaminiai

Meduolis

400g medaus, 5 kiaušiniai, 200 g cukraus, 50 g sviesto, 1 stiklinė grietinės, 500 g miltų, 1 šaukštelis sodos, 2 šaukšteliai prieskonių mišinio: maltų gavzdikėlių, cinamono, muskato riešuto, kvepiančiųjų pipirų.

Trynius ištrinti su cukrumi, supilti pavirintą medų (atvėsusį), suberti prieskonius, supilti lydytą sviestą, grietinę, išplaktą su soda, suberti sijotus miltus ir maišyti. Tuomet dėti išplaktus baltymus. Supilti tešlą į paruoštą skardą. Kepama apie 40 min. vidutinio karštumo orkaitėje ar krosnyje.
Iškeptą meduolį išversti ant lentelės, atvėsinti. Po to pjaustyti nedideliais gabalėliais.

Kalėdiniai meduoliai

Tešlai: 2 tryniai, 1 kiaušinis, 100 g cukraus, 100 g grietinės, 100 g sviesto, 80 g medaus, 500 g miltų, 0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 0,5 arbatinio šaukštelio prieskonių mišinio.
Paruošimui: 50 g šokalado, 1 baltymas, 1 stiklinė cukraus pudros, truputis aronijos sulčių.

Kiaušinį ir trynius išsukame su cukrumi. Į juos sudedame pakaitintą medų su sviestu ir prieskoniais. Supilame grietinę ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Užminkytą tešlą 2-3 val. laikome šaldytuve.
Iškočiojame 7 mm storio tešlos lakštą. Iš jo išpjauname norimos formos meduolius. Kepame vidutinio karštumo orkaitėje, kol paruduoja.
Ruošdami glajų, kiaušinio baltymą išplakame iki standžių putų. Nuolat plakdami po šaukštelį suberiame cukraus pudrą. Jei glajų dažysite uogų sultimis, reikės pridėti daugiau cukraus pudros.
Iš sviestinio popieriaus susukame piltuvėlį į kurį pridedame glajaus arba išlydyto šokolado. Nukerpame piltuvėlio smailųjį galą ir tolygiai spausdami puošiame meduolius.

Minkštas meduolis

2,5-3 stiklinės kvietinių miltų arba rupių ruginių miltų, 3 kiaušiniai, stiklinė rūgusio pieno, stiklinė grietinės (vietoj pieno galima dėti stiklinę geros varškės), 2 stiklinės medaus, 4 šaukštai cukraus, 2 šaukšteliai prieskonių mišinio šaukštelis sodos.

Medus pavirinamas ir atvėsinamas. Kiaušiniai išplakami su cukrumi, supilamas rūgusis pienas (arba sudedama ištrinta varškė), giretinė, prieskoniai, soda, išmaišyta su nedideliu kiekiu rūgštaus vandens, ir miltai. Tešla gerai išplakama, ji turi būti geros rūgščios grietinės tirštumo. Paruošta tešla išpilama į pergamentiniu popieriumi išklotą skardą ir kepama 30-40 min. nekarštoje orkaitėje.

Žemaitiškas meduolis

800 g medaus, 1,2 stiklinės cukraus, 12 kiaušinių, šaukštelis cinamono, 20 grūdelių kardamono, 3-4 šaukštai cukrinukų (cukatų), 4,5-5 stiklinės miltų, šaukštelis sodos.

Tryniai gerai išsukami su cukrumi, supilamas medus, suberiami prieskoniai, miltai, soda, ir viskas išmaišoma. Sudėjus išplaktus baltymus, dar kartą atsargiai išmaišoma, supilama į formas ir kepama vidutinio karštumo krosnyje.

Meduoliukas

Stiklinė medaus, 200 g sviesto, 3 kiaušiniai, 200 g grietinės, 1 šaukštelis sodos, 1 stiklinė cukraus, 4 keturios stiklinės persijotų miltų, prieskonių mišinio, maltų kvepiančiųjų pipirų, cinamono, pakelis vanilinio cukraus, 10 maltų gvazdikėlių.

Medų su prieskoniais pavirinkite 2 min. Nukaiskite, sudėkite sviestą ir sukite, kol ištirps.
Į atvėsusį medų dėkite grietinę (prieš tai joje išmaišę sodą), išplaktus su cukrumi kiaušinius, suberkite miltus ir išmaišykite. Viską supilkite į paruoštą skardą. Kepkite apie 50-60 min. įkaitintoje orkaitėje. Iškeptą meduoliuką supjaustykite gabalėliais, sudėkite piramide.

Medaus saldainiai

200 g medaus, 200 g sviesto, 200 g riešutų, 200 g avižinių dribsnių, 1 pakelis vanilinio cukraus, apelsino ar citrinos žievelių.

Medų su sviestu išsukite. Supilkite avižinius dribsnius, sudėkite mėsmale sumaltus riešutus, vanilinį cukrų, išmaišykite. Skardą išklokite sviestu ištepta folija ir sukrėskite paruoštą masę. Sulyginkite. Statykite šaltoje vietoje. Kai sustings supjaustykite gabaliukais, ant jų užtarkuokite apelsino ar citrinos žievelės. Saldainiukai atrodys kaip apsnigti.

Meduoliniai bučinukai

Tešlai: 1 kiaušinis, 2 tryniai, 75 g sviesto, 200 g cukraus, 200 g medaus, 2 šaukštai greitinės, 500 g miltų, 1 arbatinis šaukštelis sodos, 3 arbatiniai šaukšteliai prieskonių mišinio.
Puošimui: 100 g pieniško šokolado, 100 g graikiškų riešutų.

Kiaušinį ir trynius išsukame su cukrumi. Į juos sudedame pakaitintą medų su sviestu ir prieskoniais. Supilame grietinę ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Užminkytą tešlą 2-3 val. laikome šaldytuve. Iš tešlos padarome graikinio riešuto dydžio rutuliukus, išdėliojame ant miltais pabarstytos skardos 6 cm. atstumu. Kepame vidutinio karštumo orkaitėje 20-25 min. Atvėsusius meduoliukus puošiame ištirpintu šokaladu ir graikiniais riešutais.

Meduolinis tortas su riešutais

Tešalai: 4 kiašiniai, 0,5 stiklinės cukraus, 50 g medaus, 50 g sviesto, 250 g miltų, 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių, 50 g lazdyno riešutų, 1,5 arbatinio šaukštelio prieskonių mišinio.
Kremui: 300 g grietinėlės, 300 g cukraus, 100 g sviesto, 1 pakelis vanilinio cukraus.
Puošimui: 150 g lazdynų riešutų, 10 spanguolių uogų.

Kiaušinių trynius išsukame su cukrumi. Į juos nuolat maišydami po šaukštą dedame pakaitintą medų su sviestu ir prieskoniais. Sudedame gerai išplaktus baltymus, susmulkintus riešutus, suberiame persijotus miltus, sumaišytus su soda. Tešlą supilame į sviestu išteptą torto formą ir kepame vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min. Iškepusį meduolį atvėsiname, supjaustome į 4 lakštus, suviniojame į maistinę plėvelę ir laikome 24 val.
Kremui: grietinėlę verdame su cukrumi, nuolat maišydami, kol masė tampa grietinės tirštumo. Tuomet ją atšaldome, sudedame sviestą ir išplakame iki purumo. Šiuo kremu pertepame meduolinius lakštus, o po to ir torto šonus bei viršų. Tortą apibarstome stambiai sukapotais riešutais. Viršų puošiame plakta grietinėle ir spanguolėmis.

Meduolinis tortas su varške

Tešlai: 4 tryniai, 4 šaukštai grietinės, 100 g sviesto, 400 g medaus, 100 g cukraus, 400 g miltų, 1 arbatinis šaukštelis sodos, 2 šaukštai prieskonių meduoliams.
Kremui: 2 pakeliai varškės, 0,5 stiklinės pieno, 2 šaukštai želatinos, 1 stiklinė cukraus, 1 apelsinas, truputis džiovintų apelsino žievelių.

Medų kelis kartus pakaitiname dubenėlyje, kad patamsėtų. Trynius ištriname su cukrumi ir į juos supilame atvėsusį medų, prieskonius, grietinėje išmaišytą sodą, miltus. Tešlą supilame į tortine formą ir kepame 30-40 min. 180-200°C temperatūros orkaitėje.
Varškę kremui permalame ir plakame ją mikseriu. Plakdami supilame pieną, suberiame cukrų, kubeliais supjaustytą apelsiną (2-3 griežinėlius galima palikti puošimui), įdedame sutarkuotos džiovintos apelsino žievelės, išbrinkusią ir ištirpintą želatiną. Želatiną galima brinkinti sultyse, o jeigu jų neturime - vandenyje.
Atvėsusiame meduolyje išpjauname apvalų lakštą taip, kad meduolis taptų panašus į inda, į kurį galima būtų supilti varškės masę. Supylę varškės masę, meduolį puošiame apelsino griežinėliais ir išpjauto meduolio gabaliukais (iš jų formele galima išspausti lašelius ar kt.).

Neriebus meduolis

400 g medaus, 5 kiaušiniai, 1,2 stiklinės cukraus, 2,5 šaukšto tirpinto sviesto, stiklinė grietinės, 3,5-4 stiklinės miltų, šauktas sodos, 2 šaukšteliai prieskonių mišinio: maltų gvazdikėlių, cinamono, muskato riešuto, kvapiųjų pipirų.

Truyniai ištrinami su cukrumi, supilamas pavirintas medus (ataušęs), suberimi prieskoniai, supilamas tirpintas sviestas, grietinė, išpalkta su soda, suberiami išsijoti miltai ir gerai sumaišoma. Baiginat maišyti, sudedami išplakti baltymai. Tešla supilama į paruoštą skardą. Kepama apie 40 min. vidutinio karštumo krosnį. Iškeptas meduolis išverčiamas ant lentelės, ataušinamas. Po to pjaustomas nedideliais gabalėliais.

Medaus vainikas

3,5-4 stiklinės miltų, 5 šaukštai tirpinto margarino arba aliejaus, 250 g medaus, 1,2 stiklinės cukraus, stiklinė grietinės, 3 kiaušiniai, 5 šaukštai razinų, truputis kepimo miltelių.

Miltai sumaišomi su kėlimo milteliais. Medus pakaitinamas su cukrumi ir ataušinamas iki kambario temperatūros. Į margariną arba aliejų supilamas medus, įmušama po kiaušinį ir maišoma, kol masė pasidaro puri. Paskui pilama po truputį grietinė, suberiamos razinos, prieskoniai. Paruošta tešla supilama į tuščiavidurę formą, išklotą riebalais išteptu pergamentiniu popierimiu, ir kepama apie 1 val.

Medaus tortas su riešutais

2,5 stiklinės miltų, 100 g medaus, 1 kiašinis, 100 g sviesto, 1-2 valgomieji šaukštai grietinės.
Kremui: 1 stiklinė šaltos grietinės (geriau naminės), 1 stiklinės cukraus, šiek tiek citrinos rūgšties, 20 susmulkintų graikinių riešutų.

Ištirpinti sviestą, įdėti medų ir dar šiek tiek pašildyti. Kiaušinį ištrinti su cukrumi. Viską sumaišius pamažu sukant berti miltus. Įberti arbatinį šaukštelį "gesintos" sodos. Iš šios tešlos iškepti 3 norimos formos paplotėlius ir ataušinti.
Grietinę išsukti su cukrumi, rūgštele ir riešutais. Šiuo kremu pertepti iškeptus paplotėlius. Totą puošti pagal savo išmonę.

Obuolių pyragas su medumi

5 antaniniai obuoliai, po 100 g sviesto, medaus, cukraus, 2 kiaušiniai, 0,5 šaukštelio sodos, 250 g miltų.

Obuolius perpjauti į 4 dalis, išimti sėklalizdžius, supjaustyti skiltelėmis. Į ištirpintą sviestą sudėti skystą medų, cukrų, kiaušinius, viską krupščiai išmaišyti. Supilti miltus su gesinta soda, užmaišyti tešlą. Suberti obuolius ir iškrėsti į išteptą sviestu formą. Kepti 170 °C karštumo orkaitėje.

Pyragėliai su braškėmis

Tešlai: 3 stiklinės miltų, 2 stiklinės braškių, 4 šaukštai medaus.

Iškočioti apvalius paplotėlius, į vidų įdėti braškių įdarą su medumi. Pyragėlių kraštus užspauti, patepti kaiušiniu ir kepti orkaitėje, kol paruduos.

Spanguolių pyragas

770 g tešlos
Įdarui: 200 g marmelado, 220 g spanguolių, 75 g medaus.

Paruoštą mielinę tešlą iškočioti 0,7 cm. storio sluoksniu, po to perdėti į išteptą sviestu skardą, išlyginti. Ant tešlos užteptą įdarą - vaisinį marmeladą arba spanguoles, sumaišytas su medumi, tešlos kraštus užlenkti ir užspausti taip, kaip bandeles.
Pyragą papuošti plonai iškočiotos tešlos juostelėmis, pakildinti, aptepti kiaušiniu ir iškepti.
Tokį pat pyragą galima iškepti ir iš paprastos tešlos

Antrieji patiekalai

Lietinių vyniotinis

4 lietiniai blynai.
Įdarui: 1 pakelis riebios varškės, 1 kiaušinis, 1 citrina, 0,5 stiklinės cukraus, 0,5 stiklinės saulėgrąžų, 1 stiklinė riešutų.
Papuošimui: 2 šaukštai medaus, susmulkintų lazdyno riešutų.

Varškę ir citriną su žievele sumalame mėsmale. Įmušame kiaušinį, suberiame cukrų ir gerai išmaišome. Lietinius klojame, kaip parodyta paveikslėlyje. Ant lietinių sudedame varškės masę, pabarstome saulėgrąžomis bei susmulkintais riešutais ir susukame vyniotinį. Jo kraštus užlenkiame. Vyniotinį dedame į sviestu arba margarinu pateptą skardą ir kepame 180ºC temperatūroje apie 10 min. Iškepusį vyniotinį patepame medumi ir pabarstome susmulkintais lazdynų riešutais.

Nugarinė su apelsinais

500 g sūrios nugarinės, 20 ml. šviežių aplsinų sulčių, 1 apelsino žievelė supjaustyta juostelėmis, 10 sutrinto kardamono ankščių, 1 cinamo lazdelė, 6 svogūnai, 3 šaukštai medaus.

Nupjauti nuo mėsos riebalus, įdėti nugarinę į puodą, užpilti šaltu vandeniu ir virti, nustačius maksimalų galingumą, 8 min. Po to vandenį nupilti. Mėsą užpilti apelsino sultimis, įberti cinamono, kardamono, citrinos žievelę, sudėti svogūnus, medų. Kepti krosnelėje 40 min., nustačius vidutinį galingumą. Atšaldyti, po to mėsą išimti ir apdžiovinti. Supjaustyti plonais gabalėliais ir patiekti su bulvėmis, pomidorų ir agurkų salotomis.

Kiauliena, kepta džiovintų abrikosų tyrėje

1,5 kg kiaulienos išpjovos, 1 stiklinė supjaustytų džiovintų abrikosų, 3/4 stiklinės apelsinų sulčių, 0,5 stiklinės abrikosų nektaro, pusės citrinos sultys, 1 šaukštas medaus, 1/4 šaukšto cinamono.

Sumaišyti visus komponentus, išskyrus mėsą. Troškinti 8 - 10 min, nustačius maksimalų galingumą, kol abrikosai suminkštės, maišant 2-3 kartus. Išimti citrinos žievelę. Pagamintą tyrę padėti į šalį. Perdėti į skardą mėsą ir užpilti pusė kiekio tyrės. Kraštus uždengti aliuminio folija. Kepti 5 min, nustačius maksimalų galingumą. Sumažinti galingumą iki 70 %. Kepti 25 - 40 min., kol temperatūra pakils iki 75°C užpilant 2 - 3 kartus abrikosų tyre, po 15 min. nuimti foliją. Palaikyti uždengtą folija 10 - 15 min., kol vidaus temperatūra pasieks 82 - 85 °C. Mėsą užpilti likusia abrikosų tyre.

Keptos bandelės

4 bandelės, 2 obuoliai, 100 g varškės, šaukštas medaus, 100 g sviesto, šaukštas pyrago džiūvėsėlių.

Bandelės perpjaunamos pusiau, išimamas minkštimas, patepamos sviestu. Obuoliai nulupami išimamas sėklynas, stambiai sutarkuojami, sumaišomi su ištrinta varške ir medumi.
Į paruoštas bandeles sudedamas įdaras, uždedama po gabalėlį sviesto, užbarstoma pyrago džiūvėsėlių, sudedama į riebalais išteptą keptuvę ir trumpai kepama orkaitėje.
Makaronai su medumi

200 g stambių makaronų, 2 šaukštai medaus, 50 g sviesto, 50 g fermentinio sūrio.

Į verdantį pasūdytą vandenį sudedami makaronai ir verdami 7-10 min. Išgriebiami kaiurasamčiu, sudedami į indą, užpilama išlydyto sviesto ir medaus, užtarkuojama sūrio. Vietoj sūrio galima užbarstyti pyrago džiūvėsėlių ar razinų.

Gėrimai

Kmynų gėrimas

2 l vandens, 1 šaukštas kmynų, 8 šaukšteliai medaus ar cukraus, 0,5 pakelio vanilinio cukraus.

Vandenį užvirinti, suberti kmynus ir 2-3 min. pavirinti. Perkošti. Įdėti medų ir vanilinį cukrų, išmaišyti ir atšaldytą supilstykite į taures.

Gervių pienelis

0,5 l obuolių sulčių, 0,5 l virinto pieno, 1 pakelis vanilinio cukraus, 3 šaukštai medaus.

Į karštą pieną dėti medų, atšaldyti iki kambario temperatūros ir supilti į obuolių sultis. Suberti vanilinį cukrų, išmaišyti ir išpilstyti į išradingai papuoštas taures.

Dilgėlių ir pieno kokteilis

4 šaukštai dilgėlių sulčių, stiklinė pieno, 2 šaukštai medaus, stiklinė vandens.

Medų ištirpinti vandenyje, supilti dilgėlių sultis, pieną, išmaišyti, gerti atvėsintą.

Saulėgrąžų gėrimas

0,5 stiklinės saulėgrąžų, 1,5 l vandens, medaus.

Saulėgrąžas pakepti, nuplauti ir šlapias sumalti. Užpilti šaltu vandeniu ir palikti netrumpiau kaip 2 val. (kuo ilgiau laikysite, tuo skanesnis ir vertingesnis bus gėrimas). Paskaninti medumi. Galima gerti ir šaltą, bet šiltas gardesnis.

Morkų kava

400 g morkų, 1,5 l vandens, grietinės, pieno arba ledų, 50 g cukraus arba medaus.

Morkas nuskusti, stambiai sutarkuoti ir maišant džiovinti pravertoje orkaitėje, kol paruduos. Į verdantį vandenį suberti džiovintas morkas, 5-10 min. pavirinti, nukošti, supilti į puodelius, užbalinti grietinėle, pienu ar ledais. Paskaninti medumi ar cukrumi. Morkų galima prisidžiovinti rudenį ir gerti kavą visą žiemą, pavasarį, iki kito morkų derliaus.

Šermukšnių gėrimas

1 l vandens, 100-150 g šermukšnių, 100 g cukraus ar 80 g medaus.

Aronijos arba laukinių šermukšnių uogas perrinkti, nuplauti, suberti į emaliuotą indą, įpilti truputį vandens (tiek, kad apsemtų uogas), sandariai uždengti dangteliu, uždėti ant ugnies ir 15 min. pavirti. Po to nuovirą nupilti, uogas sumaigyti mediniu šaukštu, išspausti sultis ir sumaišyti su nuoviru, įdėti cukraus, įpilti verdančio vandens ir mišinį uždėti ant ugnies. Užvirinti, sudėti įšspaudas ir virti 5 min. Paruoštą gėrimą palaikyti parą šaltoje vietoje. Patiekiant perkošti. Vietoje cukraus galima įdėti medaus.

Spanguolių gėrimas

500 g spanguolių, po 150 g cukraus, medaus, 1/2 citrinos, 1 l vandens.

Spanguoles sutrinti su cukrumi, citriną sutarkuoti smulkia tarka kartu sus žievele (prieš tai nuplykyti karštu vandeniu), užpilti pakaitintu medumi ir padėti šaltai parai (spanguoles galima taip laikyti ir kelias dienas). Po to masę praskiesti verdančiu vandeniu, perkošti, įdėti cukraus pagal skonį ir patiekti.

Mėlynių gėrimas

2 stiklinės šviežių uogų ar 1 stiklinė džiovintų uoga, 2,5 šaukšto medaus, 4 stiklinės vandens.

Džiovintas mėlynes nuplauti, užpilti vandeniu ir 5-10 min. pavirti. Po to įdėti medų ir palaikyti 2 val., kol prisitrauks. Perkošti per marlę.
Šviežias mėlynes perrinkti, nuplauti, susmulkinti ir pertrinti per sietelį. Uogų likučius užpilti vandeniu ir pavirinti. Toliau viską daryti taip, kaip ir išdžiovintų mėlynių.

Vaisių limonadas

1 porcijai: po 1 šaukštą medaus, citrinos sulčių, aviečių sulčių, 40 g vaisių iš kompoto, 1 gabalėlis ledo, mineralinis vanduo.

Medų ir vaisių sultis pakaitinti ant garų nuolat maišaint, kol ištirps medus. Mišinį atšaldyti. Išpilstyti į keturias stiklines, į kiekvieną įdėti po gabalėlį ledo, citrinos sulčių, vaisių iš kompoto ir mineralinio vandens.

Spanguolių ir morkų gogemogelis

1 stiklinė pieno, 1/2 stiklinės spanguolių sulčių, 6 šaukštai medaus, 1 kiaušinis.

Kiaušinį, šaltą pieną, medų, spanguolių sultis išplakti mikseriu iki vientisos masės. Patiekti atšaldytą.

Aviečių limonadas

2 šaukštai medaus, 4 šaukštai aviečių sulčių, 1/2 citrinos, 400 ml vandens, 2 gabalėliai ledo.

Pašildyti 2 šaukštus vandens ir praskiesti medų. Įdėti citriną ir aviečių sultis, vandenį. Išpilstyti į stiklines ir įdėti ledo gabalėlį.

Rūgščių obuolių gira su šermukšnių sultimis

1-1,5 kg obuolių, 5 l vandens, 2 stiklinės cukraus, 3 stiklinės medaus, cinamonas, citrinos ar apelsino žievelė, 1 stiklinė šermukšnių sulčių, 10 g mielių, razinos.

Rūgščius obuolius nulupti, smulkiai supjaustyti, išvirti, vandenį nupilti, sudėti cukrų ar medų, mieles, ištrintas su trupučiu cukraus, šermukšnių sultis (visas pagal skonį.) Paruoštą gėrimą perpilti į butelius, įdėti po 2-3 razinas, uždaryti ir padėti į šaltą vietą. Patiekti su ledo gabalėliais.

Sėmenų kisielius

Stiklinė sėmenų, 2-3 l vandens, 1-2 citrinos, 250 g uogų, pagal skonį medaus arba cukraus.

Šviežius sėmenis pakepinti keptuvėje (nesudeginti!) ir atvėsusius sumalti. Verdančiu vandeniu po truputį, intensyviai maišant, užpilti maltus sėmenis. Indą 1-2 val. pastatyti šaltai ir leisti sėmenims išbrinkti. Kai atvės, suberti pjaustytas citrinas, uogas, pasaldinti.

Liepžiedžių gėrimas

Stiklinė obuolių arba aviečių sulčių, 100 g medaus, 10 g liepžiedžių, vandens.

Liepžiedžius užpilti verdančiu vandeniu ir leisti pritraukti arba 3-4 minutes pavirti. Perkošti, įdėti medų, gerai išmaišyti ir supilti obuolių arba aviečių sultis. Jeigu reikia, parūgštinti citrinos sultimis.

Šviežių agurkų gėrimas

Agurkus nuplauti, stambiai sutarkuoti ir išspausti sultis. Jas paskaninti šaukšteliu medaus, o tirščius sudėti į verdamą sriubą ar džiovinti žiemai.

Gaivinantis daigelių gėrimas

Stiklinė daigintos liucernos, šaukštas citrinos sulčių, 10 lapelių šviežių mėtų arba šaltmėčių, šaukštas medaus, 2,5 stiklinės ananasų sulčių, 0,5 stiklinės smulkinto ledo.

Į mikserį suberti liucernos daigelius, mėtas, medų, citrinos sultis, užpilti 1,5 stiklinės ananasų sulčių ir viską plakti, kol gausis vientisa masė.
Į stiklinę įberti 2 šaukštus smulkinto ledo, užpilti suplaktu gėrimu, sumaišyti su likusiomis ananasų sultimis, ir papuošti citrinos griežinėliu.

Spanguolių medus

500 g medaus, 1,5 l vandens, 1/2 l spanguolių sulčių, 1/2 šaukštelio cinamono, 5/6 gvazdikėliai, 50 g mielių.

Medų ištirpinti vandenyje, užvirinti, nugriebti putas, atšaldyti. Perpilti į didelį butelį, supilti išspaustas spanguolių sultis, įdėti gvazdikėlius, mieles ir palaikyti 2 paras, kol įrūgs. Po to padėti į vėsią vietą (temparatūra 5-8 °C) 2-3 savaitėms, išpilstyti į butelius ir sandariai uždaryti.


Giros

Obuolių gira

1 kg obuolių, 100 g cukraus, 200 g medaus, 30 g mielių, 1 šaukštas malto cinamono, 4 l vandens.

Obuolius supjaustyti plonomis skiltelėmis, sudėti į emaliuotą indą, užpilti šaltu vandeniu ir užvirinti. Puodą nukelti nuo ugnies ir palaikyti 2-3 valandas, kol prisitrauks. Nuovirą perkošti per marlę, sudėti cukrų, medų, mieles, cinamoną, apdenkti rankšluosčiu ir padėti į šaltą vietą, kad įrūgtų. Po 2-3 dienų girą dar kartą perkošti ir išpilstyti į butelius. Po to butelius sandariai uždaryti ir padėti į šaldytuvą 3-4 dienoms.

Braškių gira

500 g braškių, 1,5 l vandens, 3 šaukštai cukraus, 2 šaukštai medaus, citrinos rūgštis.

Paruoštas uogas sudėti į emaliuotą indą, užpilti vandeniu, pakaitinti, kol užvirs, nukelti nuo ugnies, palaikyti 10 minučių ir perkošti per marlę. Po to įdėti cukraus, citrinos rūgšties, gerai išmaišyti, dar kartą perkošti, išpilstyti į butelius, įdėti po 5-6 razinas ir sandariai uždaryti. Laikyti šaltoje vietoje.

"Audros"girelė

Džiovintos duonos plutelės, 1 stiklinė mėtų, 0,5 kg medaus, 5 l vandens, 100 g mielių, 1 pakelis vanilinio cukraus, 1 stiklinė razinų.

Mėtas pavirinkite, nukoškite ir karštu vandeniu užpilkite džiovintos duonos pluteles. Tegul pastovi. Po to perkoškite. Sudėkite medų, išmaišykite. Į šiltą girelę supilkite iškildytas mieles, įdėkite nuplautas razinas, vanilinį cukrų. Tegul girelė šiltoje vietoje parūgsta. Tuomet supilstykite į stiklainius. Uždenkite dangteliais ir pastatykite vėsioje vietoje.

Gira iš džiovintų vaisių

200 g džiovintų obuolių, 200 g džiovintų kriaušių, 200 g džiovintų slyvų, 200 g razinų, 5 l vandens, 200 g mielių, 0,5 kg cukraus, 3 šaukštai medaus, o,5 šaukštelio cinamono, 1 pakelis vanilinio cukraus, kelios plutelės duonos.

Visus vaisius kelis kartus nuplaukite. Užpilkite šaltu vandeniu ir 20-30 min. pavirinkite ant lengvos ugnies. Supilkite cukrų, sudėkite medų, cinamoną, išmaišykite, perkoškite, sudėkite vanilinį cukrų. Į drungną džiovintų vaisių girą įmeskite duonos plutelių, kurias užtepkite ištrintomis mielėmis su cukrumi. Girą pastatykite šiltai. Tegu mielės pradeda "gyventi". Po to supilkite į uždaromą indą ir pastatykite atšalti.

Baltoji gira

1 batonas, 3 l vandens, 300 g cukraus, 3 šaukštai medaus, 50 g mielių, 1 pakelis vanilinio cukraus, 200 g razinų.

Batoną supjaustykite gabaliukais ir iki rusvumo padžiovinkite. Tada sudėkite į emaliuotą puodą, užpilkite verdančiu vandeniu ir 20-30 min. palaikykite. Perkoškite. Sudėkite medų, cukrų, vanilinį cukrų, supilkite iškildytas mieles, ir pastatykite šiltoje, bet ne karštoje vietoje. Laikykite 2-3 val. Supilstykite į indus, sudėkite razinas ir pastatykite vėsioje vietoje.


Arbatos

Obuolių žievelių arbata

Džiovintas obuolių žieveles užpilti verdančiu vandeniu, po 10-15 min. perkošti. Saldinti pagal skonį medumi arba cukrumi.

Dilgėlių arbata

Geriausia skinti penkis viršutinius dilgėlių lapelius. Išdžiovintus (galima ir žalius) užpilti verdančiu vandeniu. Palikti, kol pritrauks, nukošti. Gerti su medumi, tik jis š arbatą nededamas - medus užsigeriamas arbata.

Rožių ir jazminų arbata

Džiovintus ar žalius rožių ir jazminų žiedlapius (lygiomis dalimis) užplikyti verdančiu vandeniu. Gerti su medumi. Šioje arbatoje - tikras vasaros aromatas.


Alkoholiniai gėrimai

Senoviška medaus vyšninė

2 kg medaus, 4 stiklinės vandens, 4-5 kg vyšnių.

Medų sudėti į emaliuotą puodą ar dubenį uogienei virti, užpilti vandeniu ir nuolat maišant ir nugriebiant putas išvirti sirupą. Į butelį su siauru kakleliu as statinaitę suberti nuplautas vyšnias be kauliukų ir užpilti atšaldytu sirupu. Indą uždengti drėgnu skudurėliu, ir padėti į šiltą patalpą 3 dienoms, kad įrūgtų. Kai pradės rūgti, indą užkimšti suvyniotu drobės gabalėliu, išnešti į rūsį ur palaikyti, kol subręs. Po 3 mėnesių medaus tinka vartojimui. Tačiau jo skonis bus tuo geresnis, kuo ilgiau jis bus išlaikytas.

Ievos žiedlapių likeris

Ievos žiedlapiai, 200 g cukraus ( ar 150 g cukraus ir 50 g medaus), degtinė.

Šviežius ievos žiedlapius paberti ant švaraus popieriaus ar paklodės ir palaikyti 2-3 dienas, kol nuvys. Po to žiedlapius padžiovinti orkaitėje, susmulkinti ir sudėti į butelius (3/4 butelio talpos), po to užpilti degtine iki viršaus. Butelius sandariai uždaryti ir pastatyti virtuvėje sausoje ir šiltoje vietoje. Palaikyti 30-40 dienų, kol prisitrauks, po to antpilą nupilti, išsunkti žiedlapius, skystį perkošti ir dar kartą išpilstyti į butelius, įdėti cukraus (1 l antpilo 200 g cukraus).

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 21 Sau 2007, 16:34

Labai jau daug :( Visko nešstudijuosi. Gal reikėjo gėriau receptus į priestalo.lt sudėti??? Dabar kaip ir nėra apie ką diskutuoti :S

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 21 Sau 2007, 17:52

Bandžiau paskaitinėti 8) , kai kurie receptai kartojasi. Bet visumoj :shock:

Vartotojo avataras
AIRENE
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3967
Užsiregistravo: 20 Gru 2006, 19:18
Pliusai: 0
Miestas: SIAULIAI

receptai

Standartinė AIRENE » 21 Sau 2007, 20:19

Radau toki recepciuka,atrodo greitai gaminamas

KUKURUZINIS TINGINYS

1 pakelis kukuruzu lazdeliu,200g sokoladinio sviesto,200g saldainiu irisu(minkstu),2 valg.saukstai medaus.
Medu,irisus ir sviesta istirpinti,supilti kukuruzus.Viska ismaisyti ir deti I saldytuva ,kad sustingtu.Galima formuoti kalna,galima suvynioti i ,,desra”,o po to pjaustyti .Puosti ivairiu spalvu drozlemis,kukuruzais.
I mase galima deti dziovintu ismirkytu vaisiu..

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Re: receptai

Standartinė Ramunė » 21 Sau 2007, 20:32

AIRENE rašė:Radau toki recepciuka,atrodo greitai gaminamas

KUKURUZINIS TINGINYS

1 pakelis kukuruzu lazdeliu,200g sokoladinio sviesto,200g saldainiu irisu(minkstu),2 valg.saukstai medaus.
Medu,irisus ir sviesta istirpinti,supilti kukuruzus.Viska ismaisyti ir deti I saldytuva ,kad sustingtu.Galima formuoti kalna,galima suvynioti i ,,desra”,o po to pjaustyti .Puosti ivairiu spalvu drozlemis,kukuruzais.
I mase galima deti dziovintu ismirkytu vaisiu..
:luks: Mano mama ir anyta gamina tokį, tik medaus deda daugiau, o sviesto 100 g. Formuoja ant tortinės lėkštės tokį kupolą, tai per kokį nors susiėjimą pirmiausiai jis ir išnyksta :hubba:

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 21 Sau 2007, 23:27

Lilina rašė:Labai jau daug :( Visko nešstudijuosi. Gal reikėjo gėriau receptus į priestalo.lt sudėti??? Dabar kaip ir nėra apie ką diskutuoti :S
Po truputį gaminsim ir aptarinėsim :idea: :lol:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Re: receptai

Standartinė daida » 22 Sau 2007, 01:27

AIRENE rašė:Radau toki recepciuka,atrodo greitai gaminamas

KUKURUZINIS TINGINYS

1 pakelis kukuruzu lazdeliu,200g sokoladinio sviesto,200g saldainiu irisu(minkstu),2 valg.saukstai medaus.
Medu,irisus ir sviesta istirpinti,supilti kukuruzus.Viska ismaisyti ir deti I saldytuva ,kad sustingtu.Galima formuoti kalna,galima suvynioti i ,,desra”,o po to pjaustyti .Puosti ivairiu spalvu drozlemis,kukuruzais.
I mase galima deti dziovintu ismirkytu vaisiu..
O šia tai senovinis receptas, dar kai maža būdavau tai mama man jį darydavo ir dabar kartais pasidarom.
Beje irisai gali būti ir kieti, tik jie ilgiau lydysis :roll:

Vartotojo avataras
silsta
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1706
Užsiregistravo: 19 Spa 2006, 13:45
Pliusai: 5
Miestas: Kaunas

Standartinė silsta » 22 Sau 2007, 09:21

Aš tai vietoj saldainių (kai tuo taru neturiu jų po ranka) tirpinu cukrų ant sausos keptuvės, tada sviesto 200 gr., citrinos rūgštelės nubrauktą arb.šaukštelį, šaukštą medaus, ir kai viskas jau ištirpsta, supilu ant kukurūzų, greitai dviem šaukštais išmaišau, dedu į išardomą torto formą, gerai rankom suspaudžiu ir į šaldytuvą. Puošiu tuo, ką turiu po ranka. Skanaus :idea:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 22 Sau 2007, 11:39

Andron rašė:
Lilina rašė:Labai jau daug :( Visko nešstudijuosi. Gal reikėjo gėriau receptus į priestalo.lt sudėti??? Dabar kaip ir nėra apie ką diskutuoti :S
Po truputį gaminsim ir aptarinėsim :idea: :lol:
Nu gal ir klystu :)

Vartotojo avataras
janrri
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2805
Užsiregistravo: 17 Sau 2007, 12:51
Pliusai: 389

Standartinė janrri » 22 Sau 2007, 11:39

Pats skaniausias gaminys mano šeimynai su medumi tai yra skruzdėlynas. Jo niekada niekas neatsisako. Tik broblemų kyla kaip reikia kuriam nors padėti iškepti.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 22 Sau 2007, 11:44

O gal skruzdelyno receptą gali duoti??? Man jis irgi patinka :)

Vartotojo avataras
janrri
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2805
Užsiregistravo: 17 Sau 2007, 12:51
Pliusai: 389

Standartinė janrri » 22 Sau 2007, 12:51

Skruzdėlynas
6 kiaušinius reikia gerai išplakti su trupučiu druskos, o miltų dedu iš akies tiek kiek reikia kad susiminkytų tešla. Skruzdėlynui svarbiausia labai gerai išminkyti tešlą, taip kad atsirastų oro pūsliukių, nuo to priklauso skruzdėlyno kokybė. Jei gerai neišminkysit bus stori lapai. Kočioju ant lentos pateptos aliejumi, man taip labiau patinka nei barstyti miltais, nes nuo miltų labai dega aliejus. Svarbu kuo ploniau iškočioti tešlą. Seniau kepdavau viena dabar į talką pasikviečiu dukrą, nes dviese geriau ir greičiau. Kepu ant aliejaus, lapai labai greitai kepa tad geriau kaip yra talkos.
Sirupui reikia stiklinės medaus, stiklinės cukraus, trupučio citrinos rūgšties ir šaukšto aguonų. Viską užvirinu, sumažinu ugnį kad čiut virtų. Imu po vieną lapą, mirkinu tik iš vienos pusės ir dedu į didelę lėkštę.
Jei matau kad truks sirupo tuomet dadedu medaus,cukraus. Jei sirupas sutirštėja įpilu truputį vandens.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 22 Sau 2007, 13:11

artimiausią savaitgalį bus išbandyta :luks:

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 22 Sau 2007, 15:27

Kad atsirastų tešloje pūslelių tiesiog išminkytą tešlą reikia gerai padaužyti kočėlu. Tada labai greitai pradeda tešla puslėtis ir būna daug oro pūslelių :roll:

Vartotojo avataras
janrri
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2805
Užsiregistravo: 17 Sau 2007, 12:51
Pliusai: 389

Standartinė janrri » 22 Sau 2007, 16:35

Kai turėjau medinį kočėlą ir aš daužydavau, o dabar plasmasinis
tai bijau sudaužyti. Gerai paminkius tešla pūslėjasi.

canoe
Naujokas
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 18 Sau 2007, 21:43

Standartinė canoe » 22 Sau 2007, 20:27

Na nepykite, kad daug i viena vieta prirasiau (svecias irgi as), norejosi, kad viskas vienoje vietoje butu...

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 22 Sau 2007, 21:27

canoe rašė:Na nepykite, kad daug i viena vieta prirasiau (svecias irgi as), norejosi, kad viskas vienoje vietoje butu...
Nieks čia ir nepyksta Paveikslėlis
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 23 Sau 2007, 00:07

A jeigu ir pykstam tai ka????? Kam nepatinka, gali ne skaityt ;)

Vartotojo avataras
zita
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 08 Lap 2006, 18:40
Pliusai: 2
Miestas: Trakai

Standartinė zita » 27 Sau 2007, 11:08

aš tai į skruzdėlyną dedu:3 kiaušinius,4š.grietinės,cukraus,miltai gaminti kaip aprašius janrri labai skaniai gaunasi.Aišku iškepus reikia po to vilgyti meduje kiekvieną lapelį dėti vieną ant kito formuojant bokštelį ir apibarstyti aguonom.Skanaus!

Vartotojo avataras
Hazel
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2086
Užsiregistravo: 11 Vas 2007, 13:45
Pliusai: 0

Standartinė Hazel » 18 Vas 2007, 11:19

janrri rašė:Pats skaniausias gaminys mano šeimynai su medumi tai yra skruzdėlynas. Jo niekada niekas neatsisako. Tik broblemų kyla kaip reikia kuriam nors padėti iškepti.
Jezau kaip skanu!!!!!! sutirpti galima :hubba: :hubba:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 18 Vas 2007, 16:38

skruzdelynas jega :hypno:

Vartotojo avataras
Hazel
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2086
Užsiregistravo: 11 Vas 2007, 13:45
Pliusai: 0

Standartinė Hazel » 20 Vas 2007, 18:45

KREVETĖS SU MEDUMI IR IMBIERU
450g.krevečių
pusė raudonosios saldžiosios paprikos
skiltelė smulkinto česnako
pusė nedidelio svogūno
šaukštelis malto imbiero
šaukštelis medaus
2šaukštai alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų

Saldžiąją papriką ir svogūną supjaustyti nedideliais kubeliais, česnaką smulkiai sukapoti Į keptuvėje įkaitintą aliejų suberti paprikos kubelius, svogūną ir česnaką. Kepti 3-5 min Įdėti medaus, imbiero, viską pagardinti druska ir pipirais, išmaišyti ir kepti dar 3 min Į daržoves sudėti nuluptas krevetes. Gerai pamaišyti ir uždengus patroškinti 5 min.

Vartotojo avataras
Hazel
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2086
Užsiregistravo: 11 Vas 2007, 13:45
Pliusai: 0

Standartinė Hazel » 20 Vas 2007, 18:46

tutsi rašė:skruzdelynas jega :hypno:
sutinku 100 % :hubba: :luks:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 26 Bal 2007, 11:01

viskas,nusiemu aresta ir einu minkyti skruzdelyno :wink:

Vartotojo avataras
Hazel
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2086
Užsiregistravo: 11 Vas 2007, 13:45
Pliusai: 0

Standartinė Hazel » 27 Bal 2007, 15:57

tutsi rašė:viskas,nusiemu aresta ir einu minkyti skruzdelyno :wink:
Pavydžiu tau :roll: aš artimiausiu laiku kažką saldaus kepsiu tik šeštadieni(apelsininį keksą)

Skelbti atsakymą