DARŽOVIŲ MARINAVIMAS, KONSERVAVIMAS.
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Nebandytas, bet kad nepamesčiau dėsiu, bus visoms
Konservuotos žalių pomidorų salotos
www.DELFI.lt
Iš nesunokusių pomidorų galima pasigaminti puikias salotas žiemai.
Dviems litrams konservuotų salotų jums reikės:
1 kg žalių pomidorų,
300 g ropinių svogūnų,
300 g morkų,
300 g raudonųjų arba geltonųjų saldžiųjų paprikų ankščių,
druskos,maltų juodųjų pipirų,
3 valg. šaukštų cukraus,
80 ml augalinio aliejaus,
1 arbat. šaukštelio acto esencijos.
Pomidorus nuplaukite ir kiekvieną perpjaukite į keturias dalis. Morkas nuvalykite, nuplaukite ir sutarkuokite stambia trintuve arba supjaustykite šiaudeliais. Saldžiųjų paprikų ankštis ir ropinius svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, sumaišykite su vienu šaukštu druskos, uždenkite dangčiu ir palikite nakčiai pastovėti. Po to perpilkite į sietelį ir leiskite visiškai nutekėti skysčiui.Acto esenciją praskieskite su 50 ml vandens, sumaišykite su augaliniu aliejumi, cukrumi, vienu šaukšteliu druskos ir supilkite į puodą su daržovėmis. Užvirinkite ir virkite apie 40 minučių. Išpilstykite paruoštas salotas į sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukite dangteliais.
Konservuotos žalių pomidorų salotos
www.DELFI.lt
Iš nesunokusių pomidorų galima pasigaminti puikias salotas žiemai.
Dviems litrams konservuotų salotų jums reikės:
1 kg žalių pomidorų,
300 g ropinių svogūnų,
300 g morkų,
300 g raudonųjų arba geltonųjų saldžiųjų paprikų ankščių,
druskos,maltų juodųjų pipirų,
3 valg. šaukštų cukraus,
80 ml augalinio aliejaus,
1 arbat. šaukštelio acto esencijos.
Pomidorus nuplaukite ir kiekvieną perpjaukite į keturias dalis. Morkas nuvalykite, nuplaukite ir sutarkuokite stambia trintuve arba supjaustykite šiaudeliais. Saldžiųjų paprikų ankštis ir ropinius svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, sumaišykite su vienu šaukštu druskos, uždenkite dangčiu ir palikite nakčiai pastovėti. Po to perpilkite į sietelį ir leiskite visiškai nutekėti skysčiui.Acto esenciją praskieskite su 50 ml vandens, sumaišykite su augaliniu aliejumi, cukrumi, vienu šaukšteliu druskos ir supilkite į puodą su daržovėmis. Užvirinkite ir virkite apie 40 minučių. Išpilstykite paruoštas salotas į sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukite dangteliais.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Paprikų salotos žiemai
5 kg paprikų
1 stiklinė 9% acto
1 stiklinė aliejaus
1 stiklinė vandens
1 stiklinė cukraus
1 šaukštas druskos
Visus komponentus išskyrus papriką sudėti į didelį puodą, išmaišyti ir užvirti.
Žalias ir raudonas paprikas išplauti, pašalinti kotelį ir sėklas, supjaustyti žiedais, suberti į puodą ir pavirti 30 minučių, pastoviai maišant.
Po to greitai sudėti į paruoštus stiklainius, sandariai uždaryti.
5 kg paprikų
1 stiklinė 9% acto
1 stiklinė aliejaus
1 stiklinė vandens
1 stiklinė cukraus
1 šaukštas druskos
Visus komponentus išskyrus papriką sudėti į didelį puodą, išmaišyti ir užvirti.
Žalias ir raudonas paprikas išplauti, pašalinti kotelį ir sėklas, supjaustyti žiedais, suberti į puodą ir pavirti 30 minučių, pastoviai maišant.
Po to greitai sudėti į paruoštus stiklainius, sandariai uždaryti.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Marinuoti nekaitinti aguročiai
Marinatui:
2 l vandens, 100 g cukraus, 80 g druskos,
100 ml 9 proc. acto, 2 skiltelės česnakų,
2 juodųjų pipirų žirneliai, truputis krapų,
krienų lapų, peletrūno.
Aguročius supjaustykite kubeliais. Į stiklainių dugną sudėkite prieskonius, ant jų — aguročių kubelius ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikę 30 min. vandenį nupilkite. Išvirkite marinatą, karštą užpilkite ant aguročių ir stiklainius sandariai uždarykite.
Ukrainietiški aguročiai
1 kg aguročių, 20 g česnakų,
truputis petražolių ir krapų, 120 ml aliejaus,
50 ml 9 proc. acto, 10 g druskos.
Aguročius supjaustykite 2,5 cm skrituliukais ir pakepkite su aliejumi (60 ml). Česnakus nulupkite ir sutrinkite, susmulkinkite žalumynus. Į stiklainių dugną dėkite petražoles, krapus, česnakus, druską, supilkite pakaitintą ir atvėsintą aliejų (60 ml), actą. Tada sudėkite keptus aguročius. Stiklainius kaitinkite 100ºC temperatūroje: 0,5 l — 25 min., 1 l — 45 min. Sandariai uždarykite.
Marinatui:
2 l vandens, 100 g cukraus, 80 g druskos,
100 ml 9 proc. acto, 2 skiltelės česnakų,
2 juodųjų pipirų žirneliai, truputis krapų,
krienų lapų, peletrūno.
Aguročius supjaustykite kubeliais. Į stiklainių dugną sudėkite prieskonius, ant jų — aguročių kubelius ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikę 30 min. vandenį nupilkite. Išvirkite marinatą, karštą užpilkite ant aguročių ir stiklainius sandariai uždarykite.
Ukrainietiški aguročiai
1 kg aguročių, 20 g česnakų,
truputis petražolių ir krapų, 120 ml aliejaus,
50 ml 9 proc. acto, 10 g druskos.
Aguročius supjaustykite 2,5 cm skrituliukais ir pakepkite su aliejumi (60 ml). Česnakus nulupkite ir sutrinkite, susmulkinkite žalumynus. Į stiklainių dugną dėkite petražoles, krapus, česnakus, druską, supilkite pakaitintą ir atvėsintą aliejų (60 ml), actą. Tada sudėkite keptus aguročius. Stiklainius kaitinkite 100ºC temperatūroje: 0,5 l — 25 min., 1 l — 45 min. Sandariai uždarykite.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
„Geltonos“ cukinijos
2 kg cukinijų, 7 svogūnai,
1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų,
0,5 l 9 proc. acto, 1 stiklinė cukraus,
2 šaukštai druskos, 20 g kario.
Kubeliais supjaustytas cukinijas ir griežinėliais supjaustytus svogūnus užpilkite actu, suberkite pipirus, cukrų, druską, karį. Viską išmaišykite ir palikite 12-16 val. Tada kartu su susidariusiu skysčiu kaitinkite apie 5 min. ir sudėkite į iškaitintus užsukamus stiklainius.
2 kg cukinijų, 7 svogūnai,
1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų,
0,5 l 9 proc. acto, 1 stiklinė cukraus,
2 šaukštai druskos, 20 g kario.
Kubeliais supjaustytas cukinijas ir griežinėliais supjaustytus svogūnus užpilkite actu, suberkite pipirus, cukrų, druską, karį. Viską išmaišykite ir palikite 12-16 val. Tada kartu su susidariusiu skysčiu kaitinkite apie 5 min. ir sudėkite į iškaitintus užsukamus stiklainius.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Cukinijos su pomidorų marinatu
2 kg cukinijų, 2 kg pomidorų,
1 paprika, 0,5 aitriosios paprikos, 2 česnakai,
1 stiklinė aliejaus, 60 ml 9 proc. acto,
1 šaukštas cukraus, 1 šaukštas druskos.
Pomidorus, saldžiąją ir aitriąją papriką sumalkite mėsmale. Cukiniją supjaustykite plonais pusžiedžiais. Sumaltą pomidorų tyrę supilkite į puodą, užvirinkite, sudėkite cukinijų gabalėlius, įpilkite aliejų, įberkite cukraus ir druskos. Virkite 0,5 val. Tada į troškinį suberkite susmulkintus česnakus, įpilkite acto ir dar pavirkite keletą minučių. Sudėkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
2 kg cukinijų, 2 kg pomidorų,
1 paprika, 0,5 aitriosios paprikos, 2 česnakai,
1 stiklinė aliejaus, 60 ml 9 proc. acto,
1 šaukštas cukraus, 1 šaukštas druskos.
Pomidorus, saldžiąją ir aitriąją papriką sumalkite mėsmale. Cukiniją supjaustykite plonais pusžiedžiais. Sumaltą pomidorų tyrę supilkite į puodą, užvirinkite, sudėkite cukinijų gabalėlius, įpilkite aliejų, įberkite cukraus ir druskos. Virkite 0,5 val. Tada į troškinį suberkite susmulkintus česnakus, įpilkite acto ir dar pavirkite keletą minučių. Sudėkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Česnakinės cukinijų salotos
1,5 kg kubeliais supjaustytų cukinijų,
100 g česnakų, 100 g krapų,
2 šaukštai cukraus, 1 šaukštas druskos,
0,5 stiklinės aliejaus, 100 ml obuolių acto.
Susmulkintus česnakus, krapus ir cukinijas sumaišykite su cukrumi, druska, aliejumi ir actu. Palaikykite 2-3 val. Tada sudėkite į paruoštus stiklainius ir kaitinkite 0,5 l stiklainius 20 min., o 1 l - 30 min. Sandariai uždarykite.
1,5 kg kubeliais supjaustytų cukinijų,
100 g česnakų, 100 g krapų,
2 šaukštai cukraus, 1 šaukštas druskos,
0,5 stiklinės aliejaus, 100 ml obuolių acto.
Susmulkintus česnakus, krapus ir cukinijas sumaišykite su cukrumi, druska, aliejumi ir actu. Palaikykite 2-3 val. Tada sudėkite į paruoštus stiklainius ir kaitinkite 0,5 l stiklainius 20 min., o 1 l - 30 min. Sandariai uždarykite.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Cukinijų užkandis
1 kg cukinijų, po 0,5 kg morkų,
paprikų, svogūnų, obuolių, 1 stiklinė aliejaus,
pagal skonį druskos, cukraus, pipirų, citrinų rūgšties.
Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepkite su aliejumi. Į juos sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, kubeliais supjaustytas paprikas ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Tada sudėkite kubeliais supjaustytas cukinijas ir dar truputį patroškinkite. Baigiant troškinti sudėkite supjaustytus obuolius, įberkite druskos, cukraus, pipirų, citrinų rūgšties. Supilkite likusį aliejų, truputį vandens ir troškinkite, kol suminkštės obuoliai. Karštą užkandėlę sudėkite į paruoštus stiklainius ir tuoj pat sandariai uždarykite.
1 kg cukinijų, po 0,5 kg morkų,
paprikų, svogūnų, obuolių, 1 stiklinė aliejaus,
pagal skonį druskos, cukraus, pipirų, citrinų rūgšties.
Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepkite su aliejumi. Į juos sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, kubeliais supjaustytas paprikas ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Tada sudėkite kubeliais supjaustytas cukinijas ir dar truputį patroškinkite. Baigiant troškinti sudėkite supjaustytus obuolius, įberkite druskos, cukraus, pipirų, citrinų rūgšties. Supilkite likusį aliejų, truputį vandens ir troškinkite, kol suminkštės obuoliai. Karštą užkandėlę sudėkite į paruoštus stiklainius ir tuoj pat sandariai uždarykite.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Marinuotos daržovės su cukinijomis
Po 0,5 kg cukinijų, svogūnų,
žalių pomidorų, po 1 kg paprikų, rūgščių obuolių,
prinokusių pomidorų, 250 g morkų.
Marinatui:
2 l vandens, 4 šaukštai cukraus,
2 šaukštai druskos, 0,5 l 9 proc. acto,
10 kvapiųjų pipirų, 0,5 stiklinės aliejaus.
Pomidorus 1-2 min. plikykite karštu vandeniu, tada staigiai atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Obuolius ir paprikas supjaustykite kvadratėliais, cukinijas ir morkas — kubeliais, svogūnus — griežinėliais. Viską išmaišykite ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, į jį supilkite aliejų, išplakite ir užpilkite ant daržovių. Kaitinkite 90ºC temperatūroje 1 l talpos stiklainius 30 min. Sandariai uždarykite.
Po 0,5 kg cukinijų, svogūnų,
žalių pomidorų, po 1 kg paprikų, rūgščių obuolių,
prinokusių pomidorų, 250 g morkų.
Marinatui:
2 l vandens, 4 šaukštai cukraus,
2 šaukštai druskos, 0,5 l 9 proc. acto,
10 kvapiųjų pipirų, 0,5 stiklinės aliejaus.
Pomidorus 1-2 min. plikykite karštu vandeniu, tada staigiai atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Obuolius ir paprikas supjaustykite kvadratėliais, cukinijas ir morkas — kubeliais, svogūnus — griežinėliais. Viską išmaišykite ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, į jį supilkite aliejų, išplakite ir užpilkite ant daržovių. Kaitinkite 90ºC temperatūroje 1 l talpos stiklainius 30 min. Sandariai uždarykite.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Su česnakais raugintos cukinijos
2 kg cukinijų, 1 česnakas,
krapų stiebų su sėklomis, kadagių uogų,
2 šaukštai druskos, 1 l vandens.
Cukinijas supjaustykite 5 cm storio gabalais ir sudėkite į stiklainius kartu su česnakais, krapais ir kadagių uogomis. Užpilkite verdančiu sūrymu, paslėkite. Kai cukinijos įrūgsta, stiklainius kaitinkite 20 min. ir tuoj pat sandariai uždarykite.
2 kg cukinijų, 1 česnakas,
krapų stiebų su sėklomis, kadagių uogų,
2 šaukštai druskos, 1 l vandens.
Cukinijas supjaustykite 5 cm storio gabalais ir sudėkite į stiklainius kartu su česnakais, krapais ir kadagių uogomis. Užpilkite verdančiu sūrymu, paslėkite. Kai cukinijos įrūgsta, stiklainius kaitinkite 20 min. ir tuoj pat sandariai uždarykite.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Cukinijos su citrinų užpilu
0,5 l obuolių arba kitokio švelnaus acto,
1 šaukštas rupios druskos, 100 g cukraus,
1 kg jaunų cukinijų, 2 citrinos, 2 ryšeliai baziliko,
1 šaukštelis baltųjų pipirų grūdelių.
Actą užvirinti su 400 ml vandens, druska bei cukrumi ir ataušinti.
Cukinijas nuplauti, gerai nusausinti. Nupjaustyti galus, supjaustyti 2 cm ilgio kubeliais. Citrinas nuplauti, supjaustyti gabaliukais, nulupti žievelę. Bazilikus nuplauti, nuskabyti lapelius.Cukinijas, citrinų žieveles, bazilikus bei pipirus sumaišyti glazūruotame arba emaliuotame dubenyje ir užpylus šaltu užpilu palaikyti 24 valandas.Paskui viską pavirinti apie 2 minutes. Kiaurasamčiu cukinijas išgriebti iš užpilo ir sudėti į sterilius stiklainius. Užpilą dar kartą užvirinti ir užpilti ant cukinijų. Stiklainius tuoj pat uždaryti. Iki vartojimo laikyti 1-2 savaites.
0,5 l obuolių arba kitokio švelnaus acto,
1 šaukštas rupios druskos, 100 g cukraus,
1 kg jaunų cukinijų, 2 citrinos, 2 ryšeliai baziliko,
1 šaukštelis baltųjų pipirų grūdelių.
Actą užvirinti su 400 ml vandens, druska bei cukrumi ir ataušinti.
Cukinijas nuplauti, gerai nusausinti. Nupjaustyti galus, supjaustyti 2 cm ilgio kubeliais. Citrinas nuplauti, supjaustyti gabaliukais, nulupti žievelę. Bazilikus nuplauti, nuskabyti lapelius.Cukinijas, citrinų žieveles, bazilikus bei pipirus sumaišyti glazūruotame arba emaliuotame dubenyje ir užpylus šaltu užpilu palaikyti 24 valandas.Paskui viską pavirinti apie 2 minutes. Kiaurasamčiu cukinijas išgriebti iš užpilo ir sudėti į sterilius stiklainius. Užpilą dar kartą užvirinti ir užpilti ant cukinijų. Stiklainius tuoj pat uždaryti. Iki vartojimo laikyti 1-2 savaites.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Jauni parauginti patisonai
Sūrymui:
1 l vandens, 50 g druskos. Prieskonių deriniai (pasirenkami pagal skonį):
1) juodųjų serbentų, vyšnių, krienų ir gelsvių lapų;
2) juodųjų serbentų, vyšnių ir krienų lapų, krapų, česnakų;
3) krapų, česnakų, krienų šaknų ir lapų.
4-7 cm skersmens patisonus dėkite į indą sluoksniuodami su pasirinktais prieskoniais. Viršuje turi būti prieskonių sluoksnis. Užpilkite sūrymu, paslėkite ir rauginkite 3-4 dienas. Tada patisonus perdėkite į stiklainius sluoksniuodami su šviežiais prieskoniais. Sūrymą pavirinkite 2-3 min. ir karštą užpilkite ant patisonų. Taip kartokite 3 kartus, po to stiklainius sandariai uždarykite.
Patisonai su morkomis ir pomidorais
3 kg patisonų, 1 kg morkų,
0,5 kg pomidorų, 1 česnakas, krapų.
Marinatui:
1 l vandens, 2 šaukštai cukraus,
1,5 šaukšto druskos, 100 ml obuolių acto.
Patisonus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, morkas ir pomidorus — griežinėliais. Patisonus 5 min. plikykite verdančiame vandenyje, morkas apvirkite. Taip paruoštas daržoves sumaišykite, pridėkite česnako skiltelių, krapų šakelių ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, jį atvėsinkite ir užpilkite ant daržovių. Stiklainius kaitinkite 90ºC temperatūroje
25 min. Sandariai uždarykite.
Sūrymui:
1 l vandens, 50 g druskos. Prieskonių deriniai (pasirenkami pagal skonį):
1) juodųjų serbentų, vyšnių, krienų ir gelsvių lapų;
2) juodųjų serbentų, vyšnių ir krienų lapų, krapų, česnakų;
3) krapų, česnakų, krienų šaknų ir lapų.
4-7 cm skersmens patisonus dėkite į indą sluoksniuodami su pasirinktais prieskoniais. Viršuje turi būti prieskonių sluoksnis. Užpilkite sūrymu, paslėkite ir rauginkite 3-4 dienas. Tada patisonus perdėkite į stiklainius sluoksniuodami su šviežiais prieskoniais. Sūrymą pavirinkite 2-3 min. ir karštą užpilkite ant patisonų. Taip kartokite 3 kartus, po to stiklainius sandariai uždarykite.
Patisonai su morkomis ir pomidorais
3 kg patisonų, 1 kg morkų,
0,5 kg pomidorų, 1 česnakas, krapų.
Marinatui:
1 l vandens, 2 šaukštai cukraus,
1,5 šaukšto druskos, 100 ml obuolių acto.
Patisonus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, morkas ir pomidorus — griežinėliais. Patisonus 5 min. plikykite verdančiame vandenyje, morkas apvirkite. Taip paruoštas daržoves sumaišykite, pridėkite česnako skiltelių, krapų šakelių ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, jį atvėsinkite ir užpilkite ant daržovių. Stiklainius kaitinkite 90ºC temperatūroje
25 min. Sandariai uždarykite.