Šaldytos vasaros gėrybės
Moderatorius: vitele
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Virtuvės subtilybės: užšaldytos daržovės
Užšaldyti vaisiai ir daržovės ne tik ilgai išsilaiko, bet nepraranda vertingųjų maistinių savybių. Be to, užšaldyti vaisiai ir daržovės išlaiko spalvą, sultingumą, aromatą ir tvirtumą, nes užšaldžius produktus jų viduje temperatūra nukrinta iki -18 laipsnių, kai sustoja visi gyvybiniai-biocheminiai procesai.
Ar žinote, kad šaldymui tinka tik šviežios, nepažeistos, subrendusios daržovės, kurias šaldyti galima:
polietileniniuose maišeliuose,
plastikinėse ar kartoninėse dėžėse,
didesnes daržoves atskirai suvyniotas į foliją.
Geri patarimai:
prieš šaldant daržoves nuplaukite šaltu vandeniu, išdėliokite ant sausų rankšluosčių ir apdžiovinkite,
stambesnes daržoves supjaustykite kubeliais,
galima iš karto pasiruošti įvairių daržovių mišinių sriuboms ar troškiniams,kad būtų galima išėmus iš kameros tiesiai dėti į puodą,
kad atšildytos daržovės mažiau težtų ir nepakeistų spalvos, prieš užšaldant jose reikėtų sumažinti drėgmės kiekį - į didelį puodą iki pusės pripilti vandens ir jį užvirinti, po to daržoves, sudėtas į kiaurasamtį įleisti į verdantį vandenį, truputį palaikyti ir perliejus šaltu virintu vandeniu atvėsinti, nuvarvinti ir sudėlioti į maišelius ar dėžutes,
fasuoti geriausia nedidelėmis, iki 500 g porcijomis, sandariai uždarant pakuotes,
paruoštas šaldymui daržoves šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip parą,
Svarbu:
daugiausia vertingų medžiagų daržovėse lieka, kai jos tik išimamos iš šaldiklio ir iš karto dedamos į verdantį vandenį ar karštus riebalus.
Užšaldyti vaisiai ir daržovės ne tik ilgai išsilaiko, bet nepraranda vertingųjų maistinių savybių. Be to, užšaldyti vaisiai ir daržovės išlaiko spalvą, sultingumą, aromatą ir tvirtumą, nes užšaldžius produktus jų viduje temperatūra nukrinta iki -18 laipsnių, kai sustoja visi gyvybiniai-biocheminiai procesai.
Ar žinote, kad šaldymui tinka tik šviežios, nepažeistos, subrendusios daržovės, kurias šaldyti galima:
polietileniniuose maišeliuose,
plastikinėse ar kartoninėse dėžėse,
didesnes daržoves atskirai suvyniotas į foliją.
Geri patarimai:
prieš šaldant daržoves nuplaukite šaltu vandeniu, išdėliokite ant sausų rankšluosčių ir apdžiovinkite,
stambesnes daržoves supjaustykite kubeliais,
galima iš karto pasiruošti įvairių daržovių mišinių sriuboms ar troškiniams,kad būtų galima išėmus iš kameros tiesiai dėti į puodą,
kad atšildytos daržovės mažiau težtų ir nepakeistų spalvos, prieš užšaldant jose reikėtų sumažinti drėgmės kiekį - į didelį puodą iki pusės pripilti vandens ir jį užvirinti, po to daržoves, sudėtas į kiaurasamtį įleisti į verdantį vandenį, truputį palaikyti ir perliejus šaltu virintu vandeniu atvėsinti, nuvarvinti ir sudėlioti į maišelius ar dėžutes,
fasuoti geriausia nedidelėmis, iki 500 g porcijomis, sandariai uždarant pakuotes,
paruoštas šaldymui daržoves šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip parą,
Svarbu:
daugiausia vertingų medžiagų daržovėse lieka, kai jos tik išimamos iš šaldiklio ir iš karto dedamos į verdantį vandenį ar karštus riebalus.
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
pasakykit kas,ar galima susisaldyti paprasta kopusta supjaustyta[visa galva susipjausciau,bet jos ryskiai per daug,but gerai pasilikt kitam kartui dali[pavyzdziu,pieniskai darzoviu sriubytei]
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
jei uzdengtum maistine plevele i saldytuva padejus galetum laikyti pora dienu manau.
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
as,matai,norec ilgesniam laikui vat ir idomu,ar galima kopustus saldyt.as siaip visokio bieso prisisaldau;virtus sutarkuotus burokelius,perlines isvirtas kruopas,pupeles.Tai kai reikia greit ir skaniai,tai geriau nebuna o vat prie kopustu pastrigau.
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
vat mane ir kirbina tas GAL.jauciu,pabandysiu. o kai virsiu,tiesiai i verdanti vandeni ir viskas. tiesa,o raugintus kopustus drasiai galima saldyti,kai skaniai irugsta ir nesinori kad perrugtu
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
tutsi,jei tu mane gasdinsi,as nesiimsiu eksperimentuot
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
as negazdinu, as rimtai, tevas budavo parnesa pakapojes is backos ziema, kai lauke -25 budavo ir nieko, viskas gerai budavo.Tai kameroje net tiek salcio nera
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
Kopūstus galima šaldyti, tik rekomenduoja smulkiai supjaustyti ir blanširuoti.
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
labai aciu,taip ir padarysim
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
Norėčiau sužinoti, ar galima šaldyti slyvas? turiu pusę kibiro, kompoto nevirsiu, o suvalgyti iš karto nesugebėsim . ar reikia išimti kauliukus, ar nulupti ir tik minkštymą šaldyti?
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
Aš irgi šaldau kaip Sinsan, paskui kompotą verdu, tyreles mažei dariau
- JolantaDaruliene
- Gurmanas
- Pranešimai: 1138
- Užsiregistravo: 23 Rgs 2007, 18:59
- Pliusai: 166
- Miestas: Ukmerge ir Norvegija
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
tai galima raugintus sudet i maiselius ir i saldikli? o skonio nepraranda?Tutsi rašė:rauginti kopustai nebijo saldymo
- vasara
- Patyręs dalyvis
- Pranešimai: 463
- Užsiregistravo: 25 Spa 2007, 12:29
- Pliusai: 7
- Miestas: suvalkija
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
man tai rauginti peršalę kopūstai - neeeeee .Jie būna minkšti tokie ...pavandeniję.
Aš visada šąldau rūgštynes žiemą tai visi namai kvepia tokia šviežuma ,kai verdu sriubą
Aš visada šąldau rūgštynes žiemą tai visi namai kvepia tokia šviežuma ,kai verdu sriubą
- JolantaDaruliene
- Gurmanas
- Pranešimai: 1138
- Užsiregistravo: 23 Rgs 2007, 18:59
- Pliusai: 166
- Miestas: Ukmerge ir Norvegija
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
aisku, mes kai darem praeita karta tai po kokiu 3 savaiciu kopustai puode sugedo, nors ir buvo prislegti, net puodoemalis issigrauze. Tai net nezinau kodel, tikiuosi kita karta taip nebus. Nes pirkt nera tai reikia daryt paciai
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
pas mane nei karto nebuvo persale kopustai... net neisivaizduoju, kaip tai galetu atrodyti
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
Šeši mitai apie šaldytą maistą
Šaldytas maistas išlaiko daugelį gerųjų savybių, tačiau visko beatodairiškai šaldyti ir per ilgai laikyti negalima - ne tik todėl, kad nebeliks vietos, bet ir todėl, kad skirtingiems produktams galioja skirtingi patarimai, rašo sveikos mitybos žurnalas „EatingWell“, rikiuojantis šešis mitus apie šaldytą maistą.
Mitas: galima užšaldyti visus produktus
Tiesa, kad valgomi dalykai užšąla tinkamomis sąlygomis, tačiau kai kuriuos šaldyti tiesiog nėra naudos. Tokios gležnos daržovės kaip salota šaldomos ir atšildomos praktiškai suyra. Riebūs, grietinės pagrindo padažai po užšaldymo skyla į gabalėlius ar susimeta gumulais. Nereikėtų šaldyti net kavos, ypač smarkiai skrudintos, nes joje esantys aliejai šaltyje suyra, kava praranda savo skonį. Taip pat nepatariama šaldyti konservuotų gėrybių originaliose pakuotėse bei kiaušinių su lukštais.
Mitas: užšaldytas maistas nebaigia galioti
Daugeliu atvejų, maisto saugumo požiūriu, tai tiesa, tačiau kokybė nukenčia. JAV oficialiai rekomenduojama, kad 0 laipsnių pagal Farenheitą (-17,8 laipsnio Celsijaus) temperatūroje pagamintas ir užšaldytas sriubas, troškinius, virtą mėsą galima laikyti ne ilgiau nei du tris mėnesius, žalius pjausnius, kepsnius - nuo keturių mėnesių iki metų, virtą paukštieną - keturis mėnesius, žalią paukštieną - nuo devynių iki dvylikos mėnesių.
Mitas: šaldymas užmuša bakterijas
Užšaldytos bakterijos lieka neaktyvios, tačiau nežūva. Kaip ir kiti užkratai. Tai reiškia, kad jei maistas į šaldiklį pateko užkrėstas, tai ir išimtas bus užkrėstas. Produktų saugumą užtikrina tik apdorojimas tinkamoje temperatūroje.
Mitas: šaldytas maistas yra mažiau vertingas nei šviežias
Iš tiesų gali būti priešingai. Šaldyti vaisiai ir daržovės, uogos gali būti dar sveikesni už prekybos centruose siūlomus šviežius, nes dažniausiai žiemai renkami ir paliekami labiausiai sunokę, kai yra prikaupę daugiausiai naudingųjų medžiagų. Galiausiai šaldytus produktus galima ruošti garuose, o ne virti, kad išliktų kuo daugiau naudingų junginių.
Mitas: kartą atšaldytas maistas nebegali grįžti į šaldiklį
Atšildyti ir vėl užšaldyti galima, kiek reikia, kol produktas ar gaminys nebūna išimtas iš šaldiklio ilgiau nei porą valandų (ar valandą, jei oro temperatūra siekia 30 ir daugiau laipsnių Celsijaus). Tačiau pakartotinai šaldant neapdorotą maistą, ypač mėsą, nyksta kokybė - šildamas produktas praranda drėgmę. Todėl pakartotiniai procesai nėra nesaugūs, bet, kulinariniu požiūriu, nenaudingi.
Mitas: šaldytą maistą ilgą laiką galima laikyti bet kur šaldiklyje arba kur nors, kur šalta
Šaldiklio durelės - patogi vieta maistui sudėti, tačiau nebūtinai geriausia vieta ilgalaikiam šaldymui. Temperatūra duryse ir greta jų svyruoja kiekvieną kartą, kai jos atidaromos. Nors maistas lieka užšaldytas, procesas gali sulėtėti ir produkte gali susiformuoti didesni ledo kristalai bei sugadinti jo vientisumą. Paprastai geriausiai temperatūra palaikoma greta šaldiklio nugarėlės, todėl durelėse patariama laikyti tuos dalykus, kuriuos žadate suvartoti greitai. Dingus elektrai, taip pat nereikia atverti durelių ir pulti atitirpdyti. Pilnas šaldiklis ir be elektros neatitirpęs gali laikytis net parą ar ilgiau.
Šaldytas maistas išlaiko daugelį gerųjų savybių, tačiau visko beatodairiškai šaldyti ir per ilgai laikyti negalima - ne tik todėl, kad nebeliks vietos, bet ir todėl, kad skirtingiems produktams galioja skirtingi patarimai, rašo sveikos mitybos žurnalas „EatingWell“, rikiuojantis šešis mitus apie šaldytą maistą.
Mitas: galima užšaldyti visus produktus
Tiesa, kad valgomi dalykai užšąla tinkamomis sąlygomis, tačiau kai kuriuos šaldyti tiesiog nėra naudos. Tokios gležnos daržovės kaip salota šaldomos ir atšildomos praktiškai suyra. Riebūs, grietinės pagrindo padažai po užšaldymo skyla į gabalėlius ar susimeta gumulais. Nereikėtų šaldyti net kavos, ypač smarkiai skrudintos, nes joje esantys aliejai šaltyje suyra, kava praranda savo skonį. Taip pat nepatariama šaldyti konservuotų gėrybių originaliose pakuotėse bei kiaušinių su lukštais.
Mitas: užšaldytas maistas nebaigia galioti
Daugeliu atvejų, maisto saugumo požiūriu, tai tiesa, tačiau kokybė nukenčia. JAV oficialiai rekomenduojama, kad 0 laipsnių pagal Farenheitą (-17,8 laipsnio Celsijaus) temperatūroje pagamintas ir užšaldytas sriubas, troškinius, virtą mėsą galima laikyti ne ilgiau nei du tris mėnesius, žalius pjausnius, kepsnius - nuo keturių mėnesių iki metų, virtą paukštieną - keturis mėnesius, žalią paukštieną - nuo devynių iki dvylikos mėnesių.
Mitas: šaldymas užmuša bakterijas
Užšaldytos bakterijos lieka neaktyvios, tačiau nežūva. Kaip ir kiti užkratai. Tai reiškia, kad jei maistas į šaldiklį pateko užkrėstas, tai ir išimtas bus užkrėstas. Produktų saugumą užtikrina tik apdorojimas tinkamoje temperatūroje.
Mitas: šaldytas maistas yra mažiau vertingas nei šviežias
Iš tiesų gali būti priešingai. Šaldyti vaisiai ir daržovės, uogos gali būti dar sveikesni už prekybos centruose siūlomus šviežius, nes dažniausiai žiemai renkami ir paliekami labiausiai sunokę, kai yra prikaupę daugiausiai naudingųjų medžiagų. Galiausiai šaldytus produktus galima ruošti garuose, o ne virti, kad išliktų kuo daugiau naudingų junginių.
Mitas: kartą atšaldytas maistas nebegali grįžti į šaldiklį
Atšildyti ir vėl užšaldyti galima, kiek reikia, kol produktas ar gaminys nebūna išimtas iš šaldiklio ilgiau nei porą valandų (ar valandą, jei oro temperatūra siekia 30 ir daugiau laipsnių Celsijaus). Tačiau pakartotinai šaldant neapdorotą maistą, ypač mėsą, nyksta kokybė - šildamas produktas praranda drėgmę. Todėl pakartotiniai procesai nėra nesaugūs, bet, kulinariniu požiūriu, nenaudingi.
Mitas: šaldytą maistą ilgą laiką galima laikyti bet kur šaldiklyje arba kur nors, kur šalta
Šaldiklio durelės - patogi vieta maistui sudėti, tačiau nebūtinai geriausia vieta ilgalaikiam šaldymui. Temperatūra duryse ir greta jų svyruoja kiekvieną kartą, kai jos atidaromos. Nors maistas lieka užšaldytas, procesas gali sulėtėti ir produkte gali susiformuoti didesni ledo kristalai bei sugadinti jo vientisumą. Paprastai geriausiai temperatūra palaikoma greta šaldiklio nugarėlės, todėl durelėse patariama laikyti tuos dalykus, kuriuos žadate suvartoti greitai. Dingus elektrai, taip pat nereikia atverti durelių ir pulti atitirpdyti. Pilnas šaldiklis ir be elektros neatitirpęs gali laikytis net parą ar ilgiau.