Prieskonių mišiniai
Moderatorius: vitele
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Prieskonių pakaitalai
Ar skubiai prireikus naudojate pakaitalą, ar tiesiog eksperimentuojate su skoniais - pasinaudokite šiai pasiūlymais. Pagrindine taisykle: naudokite pusę recepte nurodyto produkto kiekio (nebent nurodyta kitaip), po to pridėkite papildomai prieskonio pagal skonį.
Kvapieji pipirai: cinamonas; muskatas arba gvazdikėliai
Anyžių sėklos: paprastojo pankolio sėklos arba keli lašeliai anyžių ekstrakto
Kardamonas: imbieras
Čili milteliai: aitraus pipirų padažo plius oregano ir kmynų mišinys
Cinamonas: muskatas arba kvapieji pipirai (naudokite tik 1/4 kiekio)
Gvazdikėliai: kvapieji pipirai; cinamonas arba muskatas
Kmynai: čili miteliai
Imbieras: kvapieji pipirai; cinamonas; muškato kevalo milteliai arba muskatas
Muškato kevalo milteliai: kvapieji pipirai; cinamonas; imbieras arba muskatas
Muskatas: cinamonas; imbieras arba muškato kevalo milteliai
Šafranas: žiupsnelis ciberžolės (spalvai)
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Žolelių pakaitalai
Ar skubiai prireikus naudojate pakaitalą, ar tiesiog eksperimentuojate su skoniais - pasinaudokite šiai pasiūlymais. Kai kurios pasiūlytos žolelės yra to paties skonio, kitos - priimtino. Pagrindine taisykle: naudokite pusę recepte nurodyto produkto kiekio (nebent nurodyta kitaip), po to pridėkite papildomai žolelių pagal skonį.
Bazilikas: oreganas arba kmynai
Builis: peletrūnas arba petražolės
Česnako laiškai: svogūno laiškai; svogūnas arba poras
Itališki prieskoniai: sumaišykite bet kuriuos iš šių: bazilikas, oreganas, rozmarinas ir malti raudonieji pipirai
Mairūnas: bazilikas; kmynai arba dašis
Mėta: bazilikas; mairūnas arba rozmarinas
Oregano: kmynai arba bazilikas
Petražolės: builis
Paukštienos prieskoniai: šalavijas plius sumaišykite bet kuriuos iš šių: kmynai, mairūnas, dašis, juodieji pipirai ir rozmarinas
Raudonieji pipirai: lašelis aštraus pipirų padažo arba juodieji pipirai
Rozmarinas: kmynai; peletrūnas arba dašis
Šalavijas: paukštienos prieskoniai; dašis; mairūnas arba rozmarinas
Dašis: kmynai; mairūnas arba šalavijas
Peletrūnas: builis; žiupsnelis pankolio arba anyžių sėklų
Kmynai: bazilikas; mairūnas; oregano arba dašis
Ar skubiai prireikus naudojate pakaitalą, ar tiesiog eksperimentuojate su skoniais - pasinaudokite šiai pasiūlymais. Kai kurios pasiūlytos žolelės yra to paties skonio, kitos - priimtino. Pagrindine taisykle: naudokite pusę recepte nurodyto produkto kiekio (nebent nurodyta kitaip), po to pridėkite papildomai žolelių pagal skonį.
Bazilikas: oreganas arba kmynai
Builis: peletrūnas arba petražolės
Česnako laiškai: svogūno laiškai; svogūnas arba poras
Itališki prieskoniai: sumaišykite bet kuriuos iš šių: bazilikas, oreganas, rozmarinas ir malti raudonieji pipirai
Mairūnas: bazilikas; kmynai arba dašis
Mėta: bazilikas; mairūnas arba rozmarinas
Oregano: kmynai arba bazilikas
Petražolės: builis
Paukštienos prieskoniai: šalavijas plius sumaišykite bet kuriuos iš šių: kmynai, mairūnas, dašis, juodieji pipirai ir rozmarinas
Raudonieji pipirai: lašelis aštraus pipirų padažo arba juodieji pipirai
Rozmarinas: kmynai; peletrūnas arba dašis
Šalavijas: paukštienos prieskoniai; dašis; mairūnas arba rozmarinas
Dašis: kmynai; mairūnas arba šalavijas
Peletrūnas: builis; žiupsnelis pankolio arba anyžių sėklų
Kmynai: bazilikas; mairūnas; oregano arba dašis
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Prieskoniai - kokie jie?
ISTORIJA
Prieskoniai nuo seniausių laikų užėmė svarbią vietą žmogaus gyvenime net ir po mirties, o ir vartojami jie buvo kur kas plačiau nei šiandien. Juos žmonės naudojo ne vien maistui pagardinti, bet ir kosmetikai, parfumerijai ar gydymo tikslams.
Jau akmens amžiuje žmonės paskanindavo savo maistą žolelėmis ir šaknimis, jų pėdsakų aptinkama prieš 6000 metų egzistavusiose gyvenvietėse. Visuotinio prieskonių vartojimo istorija prasidėjo Artimuosiuose Rytuose. 2800 metų pr.Kr. senovės Egipte rašytuose papirusuose yra minimi tokie prieskoniai kaip mėta, mairūnas ir cinamonas. Toje šalyje prieskoniai buvo naudojami ir gydymo tikslais: mairūnas – nuo galvos skausmo, kmynai – proto aštrumui padidinti, taip pat – balzamavimui. Prieskoniai buvo laikomi antiseptinėmis priemonėmis, užtikrinančiomis mumijų ilgaamžiškumą.
Plačiausiai antikos laikais buvo paplitęs pipiras, vienas seniausių žmonijos prieskonių. Romos imperijoje jis turėjo kone šventenybės statusą. Tiesą sakant, iki užkariaudami Graikiją, romėnai išvis nenaudojo jokių prieskonių. Užkariautose Graikijoje ir Egipte romėnai atrado ten ir galybes prieskonių galybes, ir nuo to laiko, skubėdami atsigriebti už “prėską” savo istorijos laikotarpį, pradėjo taip tankiai naudoti prieskonius, kad dėdavo į ruošiamą maistą viską, kas tik pakliūdavo po ranka. Tačiau labiausiai romėnai pamėgo pipirą, kurio garbei imperatorius Domitianas įsakė pastatyti salę, ir iki šių laikų Amžinajame mieste – Romoje yra Pipiro gatvė – Via Piperatia.
Išerzinta aukštų importuojamų iš Arabijos aromatingųjų prieskonių kainų, Romos imperija netgi prisijungė pietinę Arabijos dalį, vadinamą “Terra Aromatic”, iš kur buvo daugiausiai tiekiama prieskonių.
Mūsų eros pradžioje prieskoniai pasiekė ir Europą. Arabijos kalifas Harūnas al-Rašidas, mums žinomas iš pasakų “Tūkstantis ir viena naktis”, siekdamas užmegzti gerus santykius su didžiuoju Rusios kunigaikščiu, kaip ypatingą dovaną jam nusiuntė muskato, gvazdikėlių ir pipirų. Frankų karalius Karolis Didysis taip mėgo prieskonius, jog 812 metais išleido įsakymą savo pavaldiniams juos auginti savo daržuose.
Kryžiaus karų metu, europiečiai, vykę į Palestiną vaduoti “Kristaus karsto”, plačiai naudojo česnaką, kurį to meto poetai vadino ne ypač romantiškai – “dvokiančia rože”. Užkariautose teritorijose kryžiuočiai atrado naujų prieskonių rūšių, kuriuos ilgainiui pradėjo naudoti ir savo namuose. Tačiau prieskonių vartojimas buvo laikomas prabangos dalyku, patys prieskoniai buvo laikomi tvirtos valiutos pakaitalu, ir turtuolių namuose laikomi specialiose spintose. Pvz., IV amžiaus pabaigoje 500 g muskatinio riešutų kainavo septynis jaučius, o 500 g imbiero – vieną avį.
Atsiradus rinkos poreikiui, Venecijos pirkliai skubėjo jį patenkinti. Pagrindinės viduramžių ekspedicijos jūra buvo rengiamos su tikslu rasti naujų prieskonių rinkų. 1292 metais garsus keliautojas Marko Polo grįžo iš kelionės po Aziją su naujienomis apie beribę prieskonių rinką Rytuose – anot jo, vien į pietus nuo Javos salos buvo net 7448 salos, kuriose augo prieskoniai. Nuo to laiko visi garsieji jūrininkai plaukė atrasti naujų kelių į tas fantazijomis apipintas “prieskonių” salas. 1492 metais laivu “Santa Maria” Kristupas Kolumbas leidosi į kelionę, tikėdamasis atrasti Indijos turtus – auksą ir prieskonius. Taip jis pateko į Ameriką. Aukso jam ten rasti nepavyko, tačiau iš Amerikos Kolumbas atvežė į Europą naują prieskonį – kvapnųjį pipirą.
KODĖL MES DEDAME PRIESKONIUS Į MAISTĄ?
Prieskoniai suteikia maistui pageidaujamą skonį ir aromatą. Tokiu būdu, mes galime keisti įvairių patiekalų skonį.
Žmogaus skonio pajautimą sąlygoja trys jutimo organai – regėjimas, uoslė ir liežuvis. Visų pirma, maistas turi būti vizualiai gražiai serviruotas. Taip serviruoti patiekalai masina juos paragauti ir kelia apetitą. Maiste esantys cheminiai junginiai dirgina uoslę, kuri jaučia kylančius nuo maisto garuojančius junginius. Liežuvyje esančios skonio karpelės fiksuoja patiekale ištirpusius cheminius junginius.
Skonio atmainas galima padalinti į keturias dalis: sūrumą, rūgštumą, kartumą ir saldumą. Įvairios liežuvio dalys ne vienodai vertina skonio atmainas – saldumą geriausiai jaučiame liežuvio galiuku, o kartumą – užpakaline liežuvio dalimi. Rūgštumą ir sūrumą fiksuoja receptoriai, esantys liežuvio šonuose.
Maisto įsisavinimas žmogaus organizme priklauso nuo skonio, kvapo, išvaizdos ir maisto įvairovės. Gražiai patiektas maistas kelia apetitą ir sąlygoja virškinimą ir maisto įsisavinimą.
Prieskonių skonį ir kvapą lemia juose esantys eteriniai aliejai, taip pat sudėtingi eteriniai junginiai, tokie kaip aldehidai bei terpenai. Priklausomai nuo prieskonių kokybės, (kuo aukštesnė kokybė – tuo daugiau)
Šiandien prieskonius naudojame visų pirma dėl skonio savybių. Pagerindami skonį, prieskoniai suteikia patiekalams apetitišką išvaizdą ir pagerina virškinimą. Prieskoniai pasižymi antiseptinėmis, dezinfekuojančiomis ir antibakterinėmis savybėmis. Kol nebuvo išrasti šaldytuvai, prieskoniais maistą apsaugodavo nuo žalingų bakterijų dauginimosi. Kai kurie prieskoniai kurie buvo naudojami senovėje gydymo tikslais, tebenaudojami farmacijoje ir šiandien. Tradicinis būdas kiaulieną prisotinti gvazdikėliais pailgina kiaulienos amžių – gvazdikėlių aliejus atitolina riebalų gedimą.
Todėl prieskoniai:
Duoda maistui aromatą;
Pabrėžia maisto skonį;
Gerina išorinę maisto ar gėrimo išvaizdą;
Gerina maisto savybių išsaugojimą;
Gerina virškinimą;
Gerina savijautą.
KAIP NAUDOTIS PRIESKONIAIS?
Prieskoniai nevaidina lemiamo vaidmens išgaunant maisto skonį. Jų misija yra pabrėžti ir papildyti maisto skonį savo aromatu.
Įvairovė stimuliuoja
Jeigu gamindami maistą naudojate keletą prieskonių, būtina išlaikyti jų dermę. Būkite atsargūs dedami daug prieskonių. Dedant į maistą prieskonius ne dideliais kiekiais, galima išvengti jų pertekliaus. Taip pat būtina turėti omeny individualų skonį.
Malti ar stambūs?
Stambūs prieskoniai dedami į patiekalus, kuriems pagaminti reikia ilgesnio laiko. Malti prieskoniai greičiau suveikia, juos gali dėti į maistą tiek iki serviravimo, tiek valgio metu.
Kada dėti prieskonius?
Prieskonius galima dėti į maistą tiek jo gamybos pradžioje, tiek viduryje, tiek gaminimo gale, tačiau reikia turėti omeny, kad aromatingieji augalai neperneša ilgalaikio kaitinimo, todėl juos geriausiai dėti maisto paruošimo gale.
Patiekalo degustacija
Nereikia degustuoti patiekalo iškart po to, kai įdėjote į jį prieskonių, nes aromatai dar nebus įsigėrę į maistą. Per greitas ragavimas gali sąlygoti prieskonių perteklių patiekale. Smulkinti prieskoniai, kaip ir prieskoninės žolelės greičiau suteikia skonį, negu stambūs prieskoniai, pvz. juodojo pipiro žirneliai.
Turintys krakmolo produktai (ryžiai, bulės, makaronai) sugeria daugiau prieskonių. Tam, kad galutinis rezultatas būtų geras, į patiekalus iš šių produktų, prieskonių būtina dėti daugiau.
Mėsą reikia gardinti prieskoniais tik tada, kai jos paviršius yra apkeptas iki rudos spalvos. Pridėjus prieskonių, būtina ugnį pamažinti, nes prieskoniai lengvai pridega.
Prieskoniais maistą taip pat galima ir spalvoti. Spalvai išgauti naudojami: karis (suteikiantis geltonai-rudą spalvą), šafranas (auksinę-geltoną), paprika (rausvai-rudą) ir ciberžolė (geltoną). Geriausiais rezultatas pasiekiamas tada, kai prieskonis, prieš jį dedant į maistą, lengvai pakaitinamas aliejuje.
PRIESKONIŲ SAUGOJIMAS
Didžiausi prieskonių priešai yra saulės šviesa, šiluma, oras ir drėgmė. Netinkamai saugant prieskonius, jų aromatas gali išnykti per keletą savaičių. Saulės šviesa sugeba per trumpą laiką pakeisti prieskonių spalvą. Lentynėlė su prieskoniais neturi būti arti viryklės. Geriausiai vieta prieskonių saugojimui – uždara, vėsi ir sausa spintelė. Prieskonių saugojimo laiką apsprendžia eterinių aliejų kiekis ir malimo lygio. Kuo daugiau eterinių aliejų ir kuo smulkesnis malimas, tuo greičiau prieskonis praranda savo aromatą. Teisingai juos laikant, prieskoniai savo aromatą gali išsaugoti ir penkis metus, o maltieji – tris.
(info is receptai.lt)
ISTORIJA
Prieskoniai nuo seniausių laikų užėmė svarbią vietą žmogaus gyvenime net ir po mirties, o ir vartojami jie buvo kur kas plačiau nei šiandien. Juos žmonės naudojo ne vien maistui pagardinti, bet ir kosmetikai, parfumerijai ar gydymo tikslams.
Jau akmens amžiuje žmonės paskanindavo savo maistą žolelėmis ir šaknimis, jų pėdsakų aptinkama prieš 6000 metų egzistavusiose gyvenvietėse. Visuotinio prieskonių vartojimo istorija prasidėjo Artimuosiuose Rytuose. 2800 metų pr.Kr. senovės Egipte rašytuose papirusuose yra minimi tokie prieskoniai kaip mėta, mairūnas ir cinamonas. Toje šalyje prieskoniai buvo naudojami ir gydymo tikslais: mairūnas – nuo galvos skausmo, kmynai – proto aštrumui padidinti, taip pat – balzamavimui. Prieskoniai buvo laikomi antiseptinėmis priemonėmis, užtikrinančiomis mumijų ilgaamžiškumą.
Plačiausiai antikos laikais buvo paplitęs pipiras, vienas seniausių žmonijos prieskonių. Romos imperijoje jis turėjo kone šventenybės statusą. Tiesą sakant, iki užkariaudami Graikiją, romėnai išvis nenaudojo jokių prieskonių. Užkariautose Graikijoje ir Egipte romėnai atrado ten ir galybes prieskonių galybes, ir nuo to laiko, skubėdami atsigriebti už “prėską” savo istorijos laikotarpį, pradėjo taip tankiai naudoti prieskonius, kad dėdavo į ruošiamą maistą viską, kas tik pakliūdavo po ranka. Tačiau labiausiai romėnai pamėgo pipirą, kurio garbei imperatorius Domitianas įsakė pastatyti salę, ir iki šių laikų Amžinajame mieste – Romoje yra Pipiro gatvė – Via Piperatia.
Išerzinta aukštų importuojamų iš Arabijos aromatingųjų prieskonių kainų, Romos imperija netgi prisijungė pietinę Arabijos dalį, vadinamą “Terra Aromatic”, iš kur buvo daugiausiai tiekiama prieskonių.
Mūsų eros pradžioje prieskoniai pasiekė ir Europą. Arabijos kalifas Harūnas al-Rašidas, mums žinomas iš pasakų “Tūkstantis ir viena naktis”, siekdamas užmegzti gerus santykius su didžiuoju Rusios kunigaikščiu, kaip ypatingą dovaną jam nusiuntė muskato, gvazdikėlių ir pipirų. Frankų karalius Karolis Didysis taip mėgo prieskonius, jog 812 metais išleido įsakymą savo pavaldiniams juos auginti savo daržuose.
Kryžiaus karų metu, europiečiai, vykę į Palestiną vaduoti “Kristaus karsto”, plačiai naudojo česnaką, kurį to meto poetai vadino ne ypač romantiškai – “dvokiančia rože”. Užkariautose teritorijose kryžiuočiai atrado naujų prieskonių rūšių, kuriuos ilgainiui pradėjo naudoti ir savo namuose. Tačiau prieskonių vartojimas buvo laikomas prabangos dalyku, patys prieskoniai buvo laikomi tvirtos valiutos pakaitalu, ir turtuolių namuose laikomi specialiose spintose. Pvz., IV amžiaus pabaigoje 500 g muskatinio riešutų kainavo septynis jaučius, o 500 g imbiero – vieną avį.
Atsiradus rinkos poreikiui, Venecijos pirkliai skubėjo jį patenkinti. Pagrindinės viduramžių ekspedicijos jūra buvo rengiamos su tikslu rasti naujų prieskonių rinkų. 1292 metais garsus keliautojas Marko Polo grįžo iš kelionės po Aziją su naujienomis apie beribę prieskonių rinką Rytuose – anot jo, vien į pietus nuo Javos salos buvo net 7448 salos, kuriose augo prieskoniai. Nuo to laiko visi garsieji jūrininkai plaukė atrasti naujų kelių į tas fantazijomis apipintas “prieskonių” salas. 1492 metais laivu “Santa Maria” Kristupas Kolumbas leidosi į kelionę, tikėdamasis atrasti Indijos turtus – auksą ir prieskonius. Taip jis pateko į Ameriką. Aukso jam ten rasti nepavyko, tačiau iš Amerikos Kolumbas atvežė į Europą naują prieskonį – kvapnųjį pipirą.
KODĖL MES DEDAME PRIESKONIUS Į MAISTĄ?
Prieskoniai suteikia maistui pageidaujamą skonį ir aromatą. Tokiu būdu, mes galime keisti įvairių patiekalų skonį.
Žmogaus skonio pajautimą sąlygoja trys jutimo organai – regėjimas, uoslė ir liežuvis. Visų pirma, maistas turi būti vizualiai gražiai serviruotas. Taip serviruoti patiekalai masina juos paragauti ir kelia apetitą. Maiste esantys cheminiai junginiai dirgina uoslę, kuri jaučia kylančius nuo maisto garuojančius junginius. Liežuvyje esančios skonio karpelės fiksuoja patiekale ištirpusius cheminius junginius.
Skonio atmainas galima padalinti į keturias dalis: sūrumą, rūgštumą, kartumą ir saldumą. Įvairios liežuvio dalys ne vienodai vertina skonio atmainas – saldumą geriausiai jaučiame liežuvio galiuku, o kartumą – užpakaline liežuvio dalimi. Rūgštumą ir sūrumą fiksuoja receptoriai, esantys liežuvio šonuose.
Maisto įsisavinimas žmogaus organizme priklauso nuo skonio, kvapo, išvaizdos ir maisto įvairovės. Gražiai patiektas maistas kelia apetitą ir sąlygoja virškinimą ir maisto įsisavinimą.
Prieskonių skonį ir kvapą lemia juose esantys eteriniai aliejai, taip pat sudėtingi eteriniai junginiai, tokie kaip aldehidai bei terpenai. Priklausomai nuo prieskonių kokybės, (kuo aukštesnė kokybė – tuo daugiau)
Šiandien prieskonius naudojame visų pirma dėl skonio savybių. Pagerindami skonį, prieskoniai suteikia patiekalams apetitišką išvaizdą ir pagerina virškinimą. Prieskoniai pasižymi antiseptinėmis, dezinfekuojančiomis ir antibakterinėmis savybėmis. Kol nebuvo išrasti šaldytuvai, prieskoniais maistą apsaugodavo nuo žalingų bakterijų dauginimosi. Kai kurie prieskoniai kurie buvo naudojami senovėje gydymo tikslais, tebenaudojami farmacijoje ir šiandien. Tradicinis būdas kiaulieną prisotinti gvazdikėliais pailgina kiaulienos amžių – gvazdikėlių aliejus atitolina riebalų gedimą.
Todėl prieskoniai:
Duoda maistui aromatą;
Pabrėžia maisto skonį;
Gerina išorinę maisto ar gėrimo išvaizdą;
Gerina maisto savybių išsaugojimą;
Gerina virškinimą;
Gerina savijautą.
KAIP NAUDOTIS PRIESKONIAIS?
Prieskoniai nevaidina lemiamo vaidmens išgaunant maisto skonį. Jų misija yra pabrėžti ir papildyti maisto skonį savo aromatu.
Įvairovė stimuliuoja
Jeigu gamindami maistą naudojate keletą prieskonių, būtina išlaikyti jų dermę. Būkite atsargūs dedami daug prieskonių. Dedant į maistą prieskonius ne dideliais kiekiais, galima išvengti jų pertekliaus. Taip pat būtina turėti omeny individualų skonį.
Malti ar stambūs?
Stambūs prieskoniai dedami į patiekalus, kuriems pagaminti reikia ilgesnio laiko. Malti prieskoniai greičiau suveikia, juos gali dėti į maistą tiek iki serviravimo, tiek valgio metu.
Kada dėti prieskonius?
Prieskonius galima dėti į maistą tiek jo gamybos pradžioje, tiek viduryje, tiek gaminimo gale, tačiau reikia turėti omeny, kad aromatingieji augalai neperneša ilgalaikio kaitinimo, todėl juos geriausiai dėti maisto paruošimo gale.
Patiekalo degustacija
Nereikia degustuoti patiekalo iškart po to, kai įdėjote į jį prieskonių, nes aromatai dar nebus įsigėrę į maistą. Per greitas ragavimas gali sąlygoti prieskonių perteklių patiekale. Smulkinti prieskoniai, kaip ir prieskoninės žolelės greičiau suteikia skonį, negu stambūs prieskoniai, pvz. juodojo pipiro žirneliai.
Turintys krakmolo produktai (ryžiai, bulės, makaronai) sugeria daugiau prieskonių. Tam, kad galutinis rezultatas būtų geras, į patiekalus iš šių produktų, prieskonių būtina dėti daugiau.
Mėsą reikia gardinti prieskoniais tik tada, kai jos paviršius yra apkeptas iki rudos spalvos. Pridėjus prieskonių, būtina ugnį pamažinti, nes prieskoniai lengvai pridega.
Prieskoniais maistą taip pat galima ir spalvoti. Spalvai išgauti naudojami: karis (suteikiantis geltonai-rudą spalvą), šafranas (auksinę-geltoną), paprika (rausvai-rudą) ir ciberžolė (geltoną). Geriausiais rezultatas pasiekiamas tada, kai prieskonis, prieš jį dedant į maistą, lengvai pakaitinamas aliejuje.
PRIESKONIŲ SAUGOJIMAS
Didžiausi prieskonių priešai yra saulės šviesa, šiluma, oras ir drėgmė. Netinkamai saugant prieskonius, jų aromatas gali išnykti per keletą savaičių. Saulės šviesa sugeba per trumpą laiką pakeisti prieskonių spalvą. Lentynėlė su prieskoniais neturi būti arti viryklės. Geriausiai vieta prieskonių saugojimui – uždara, vėsi ir sausa spintelė. Prieskonių saugojimo laiką apsprendžia eterinių aliejų kiekis ir malimo lygio. Kuo daugiau eterinių aliejų ir kuo smulkesnis malimas, tuo greičiau prieskonis praranda savo aromatą. Teisingai juos laikant, prieskoniai savo aromatą gali išsaugoti ir penkis metus, o maltieji – tris.
(info is receptai.lt)
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Prieskoniu naudojimas ivairiuose patiekaluose
AUGALO PAVADINIMAS
VARTOJAMOSIOS DALYS
PRITAIKYMAS
aguona daržinė
sėklos
kepiniams, įdarams ir kitiems saldiems patiekalams, vartojamas kaip aromotingas priedas
agurkinė vaistinė
švieži lapai
salotoms, mišrainėms, šaltibarščiams
ajeras balinis
džiovinti šakniastiebiai, lapai
likeriams ir degtini, žuvies konservams, kompotams, saldiems kepiniams, duonai
apynys paprastas
džiovinti spurgai
alui, girai
balzamita vaistinė
švieži ir džiovinti lapai
suriams, likeriams ir žuvies konservavimui.
balzamita kvapioji
švieža ir džiovinta žolė
mėsos, žuvies, daržovių, varškės patiekalams, dešroms, paštetams, sriuboms, padažams, majonezui, raugintiems agurkams bei pomidorams, sultims, gaivoms, kokteiliams
builis karvelinis
šviežia ir džiovinta žolė
mėsos kepsniams, bulvių sriubai, daržovių, kiaušinių, varškės patiekalams, majonezui, švieži lapai salotoms ir ant sumuštinių
česnakas laiškinis
švieži lapai
salotoms, mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalams, daržovių pastoms, sumuštiniams
čiobrelis paprastasis
šviežia ir džiovinta žolė
konservams, vėdarams, dešroms, įdarams, padažams, sriuboms, likeriams, ir degtinei
čiužutė dirvinė
sėklos
skilandžiams, dešroms ir rūkytai mėsai
dašis darželinis
šviežia ir džiovinta žolė
pupelių, žirnių, žuvies patiekalams, padažams, salotoms
gencijonas geltonasis
džiovinti šakniastiebiai su šakninis
likeriams, antpilams
juozažolė
švieži ir džiovinti lapai bei žiedynai
mėsos ir daržovių patiekalams, jukai, vėdarams, likeriams
juodgrūdė sėjamoji
sėklos
riestainiams bei kitiems mėliniams kepiniams, raugintiems kopūstams ir alkoholiniams gėrimams aromatizuoti
kadagys paprastas
džiovintos uogos
raugintiems agurkams, kopūstams, burokėliams, ankštinių daržovių, žvėrienos bei avienos patiekalams, degtinei, likeriams ir gaivoms aromatizuoti
kalendra blakinė
sėklos
duonai, dešroms, konservams, silkių sūdymui, marinatams, likeriams, įvairiems mėsos, žuvies, silkių, daržovių patiekalams, sriuboms, padažams
katžolė citrininė
šviežia ir džiovinta žolė
arbatoms ir gaivoms aromarizuoti
kietis kartusis
šviežia ir džiovinta žolė
guliašui, riebiai mėsai, dešroms, degtinei ir likeriams
kietis vaistinis
šviežia ir džiovinta lapai
salotoms, sriuboms, padažams, mėsos, daržovių, varškės patiekalams, marinuojamiems ar raugintiems agurkams.
kmynas paprastasis
sėklos
raugintiems agurkams, marinuojamiems burokėliams, daržovių, mėsos, varškės patiekalams, padažams, sūriams, duonai, girai, likeriams ir degtinei aromatizuoti
kolurija žiognaginė
šaknys
paskaninti gaminiams vietoj gvazdikėlių
krapas paprastasis
švieži ar sūdyti lapai, žolė, sėklos
salotoms, sriuboms, bulvių, žuvies, mėsos, grybų, kiaušinių patiekalams, raugintiems agurkams
kraujalakė mažoji
švieži lapai
salotoms, daržovių, kiaušinių patiekalams, sriuboms
krienas valgomasis
švieži šakniastiebiai
prie šaltų mėsos, kiaušinių, žuvies patiekalų, padažams, salotoms
krokas tikrasis
džiovintos purkos
kepiniams, kompotams, pudingams, sultiniams, paukštienos ir žuvies patiekalams, sūriams, sviestui, likeriams dažyti bei aromatizuoti
krunė kvapnioji
apvytinti lapai
daržovėms, kompotams, pudingams, saldiems patiekalams, likeriams, antpilams, vynams, arbatai aromatizuoti
lauras kilnusis
šviežūs ir džiovinti lapai
mėsos, žuvies, daržovių patiekalams, sriuboms, padažams, marinatams
levanda tikroji
džiovinti žiedai
padažams, žuvų sriuboms, apkepams, avienos patiekalams
lofantas anyžinis
džiovinti lapai
vaisiniaims kompotams aromatizuoti
mairūnas kvapusis
šviežia ir džiovinta žolė
mėsiškoms sriuboms, padažams, dešroms, mėsos, daržovių patiekalams, ypač koldūnams
melisa vaistinė
šviežūs ir džiovinti lapai
salotoms, žuvies, grybų, varškės, paukštienos patiekalams, arbatai,marinatams, kompotams, giroms, gaivoms
nasturtė didžioji
švieži lapai, žiediniai pumpurai, nesubendrusios sėklos
salotoms, mėsos, daržovių kiaušinių patiekalams.
ožiažolė anyžinė
sėklos
konditerijos gaminiams, gėrimams, sriuboms, padažams daržovių patiekalams, vėdarams, marinatams
pankolis paprastasis
žolė ir prinokę vaisiai.
salotoms, mėsos, žuvies, daržovių patiekalams, sriuboms, padažams, marinuojamiems ar raugintiems agurkams
paprika vienmetė
švieži ir džiovinti vaisiai
marinatams, įvairiems mėsos, daržovių, ryžių ir grybų patiekalams
petražolė sėjamoji
švieži lapai ir šaknys
mėsos, žuvų, daržovių, grybų patiekalams
pipirmetė
švieži ir džiovinti lapai
salotoms, sriuboms, daržovių, mėsos, varškės patiekalams, padažams, gerimams, arbatai
pipirinė sėjamoji
jauna, šviežia žolė
sumuštiniams, salotoms
poras daržinis
švieži stiebai
mėsos, žuvies, daržovių patiekalams, padažams, sriuba, sultims
portulaka daržovinė
švieži lapai
salotoms, sumuštiniams, pomidorų sriubai, sultims
raktažolė pavasarinė
švieži lapai
salotoms
raudonėlis paprastasis
šviežia ir džiovinta žolė
dešroms, mėsos, bulvių, ankštinių daržovių, žuvų, kiaušinių patiekalams, sriuboms, raugintiems agurkams, antpilams
rėžiukaitis vaistinis
švieži lapai
salotoms ir sumuštiniams
rozmarinas kvapnusis
švieži ir džiovinti lapai bei ūgliai
avienos, kiaulienos, žvėrienos patiekalams, dešroms, likeriams ir konditerijos gaminiams
rūta žalioji
švieži ir džiovinti lapai
mėsos kepsniams, padažams, salotoms, grybams, paštetams, šumuštiniams, kokteiliams, gaivoms
salieras valgomasis
švieži, džiovinti ar sūdyti lapai ir šakniavaisiai
žuvų, mėsos, daržovių patiekalams, sriuboms, padažams, salotoms
skaistminys pipiras
džiovinti lapai
įvairiems gaminiams kaip pipirų pakaitalas
sultenė salotinė
šviežia žolė
salotoms, sumuštiniams
šalavijas kvapusis
švieži žiedynai
vynams ir likeriams aromatizuoti
šalavijas vaistinis
šviežia ir džiovinta žolė
ankštinių daržovių ir riebios mėsos patiekalams, svogūnų salotoms, paštetams, dešroms, marinatams, vynui aromatizuoti
šantra paprastoji
lapai
likeriams aromatizuoti
šilokas lenktalapis
švieži lapai ir jauni ūgliai
salotoms ir lapinių daržovių sriuboms
šventagaršvė vaistinė
švieži lapai ir džiovinti šakniastiebiai bei šaknys.
salotoms, sriuboms, degtinei, likeriams ir žuvų konservams
viksvuolė valgomoji
švieži ir džiovinti gumbeliai
kepiniams ir saldiems patiekalams
vilkdalgis mėlynžiedis
džiovinti šakniastiebiai
vynams, likeriams, antpilams ir saldiems kepiniams aromatizuoti
zubražolė kvapnioji
džiovinta žolė
antpilams ir žuvies konservams
žiomenė darželinė
šviežia ir džiovinta žolė
vaisvandeniams, konditerijos gaminiams ir žuvų konservams aromatizuoti
garstyčios
džiovintos sėklos
aromatizuoti patiekalus, indų virtuveje, garstyčių mišiniams
kasija
džiovinta žievė
padažams, troškiniams, kariams, plovams, troškintiems vaisiams, šokoladui
cinamonas
džiovinta žievė
ėrienos troškiniams, karštam vynui, duonai, vaisia ms, kepiniams, desertams, pudingams
kafrų laimas
švieži ir džiovinti lapai
vištienos ir žuvies valgiams
šafranas
džiovintos purkos ir sruogos
sriuboms, padažams, žuvies ir ryžių patiekalams, kepiniams, duonai
kuminai
sėklos
mėsos patiekalams, daržovėms, marinatams, prieskoniams, salotoms
ciberžolė
džiovinta ir šviežia šaknis.
kario milteliams, daržovėms, pupelių ir lęšių valgiams
citrinžolė
švieži stiebai, džiovintos drožlės
sriuboms, troškiniams, žuvies, jautienos ir kiaulienos valgiams
kardamonas
baltosios ir žaliosios ankštys,
konditerijos gaminiams, pudingams, ledams, duonai, kavai
gvazdikėliai
neišsiskleidę žiedpumpuriai,
pikantiškiems valgiams, ypač kumpiui, saldumynams
azafetida
šakniastiebis maltas
daržovėms, marinatams, padažams
pankoliai
sėklos
kiaulienos ir žuvies valgiams, daržovėms, duonai, marinatams
žvaigždanyžiai
vaisiai
paukštienos, kiaulienos, žuvies patiekalams,azijietiškoms jautienos sriuboms
alpinija
džiovinta malta šaknis
sriuboms, troškiniams
kario lapai
švieži ir džiovinti lapai
kariams, daržovių patiekalams
muskato riešutai ir macis
riešuto branduolys.macis – gaubiantis riešutą apvalkalas
skaidrioms sriuboms, ėrienos ir veršienos valgiams, daržovėms, kiaušinių ir sūrių patiekalams, pieniškiems padažams, pyragams, vaisių pudingams, punšams
kvapieji pipirai
grūdeliais ir malti
sriuboms, troškiniams, kariams, pyragams, džemams, vaisių pyragams
anyžiai
sėklos, maltos sėklos
sriuboms, troškiniaims, sausainiams, pyragams, duonai
pipirai
grūdeliai juodi, žali, malti
sultiniams, marinatams, prieskonių mišiniams, vaisiams (ypač braškėms) kaip prieskonis
kubebiniai pipirai
vaisiai
marokietiškam mišiniui, daržovių valgiams, mėsos troškiniams
žagrenis
uogos
žuvies ir vištienos valgiams, salotoms, kebabams ir lęšių patiekalams
sezamas
sėklos
ryžių valgiams, užpilams, duonai, kepiniams, chalvai
tamarindas
ankštys
sriuboms, žuvies, paukštienos, lęšių ir ryžių patiekalams, aštriems padažams,gaiviesiems gėrimams, desertams
ožragė
sėklos, maltos sėklos
kario milteliams, marinatams, daržovėms
vanilė
sėklos ir ankštis
ledams, pieniškiems valgiams, kepiniams, pudingams, šokoladui
sečuano pipirai
grūdeliai
penkių prieskonių mišiniui, paukštienai, mėsai
imbieras
šviežias, džiovintas, maltas
kario milteliams, mėsos ir žuvies valgiams, daržovėms, marinatams, sausainiams, pyragams, gėrimams
paprikos
mango milteliai
džiovintos, šviežios, maltos
pikantiškiems valgiams, padažams
džiovinti malti vaisiai
daržovių garnyrams
mėtų lapai
džiovinti lapai
garnyrams, gėrimams
raudonieji pipirai
džiovinta ankštis
indiškiems valgiams
(saltinis-receptai.lt)
AUGALO PAVADINIMAS
VARTOJAMOSIOS DALYS
PRITAIKYMAS
aguona daržinė
sėklos
kepiniams, įdarams ir kitiems saldiems patiekalams, vartojamas kaip aromotingas priedas
agurkinė vaistinė
švieži lapai
salotoms, mišrainėms, šaltibarščiams
ajeras balinis
džiovinti šakniastiebiai, lapai
likeriams ir degtini, žuvies konservams, kompotams, saldiems kepiniams, duonai
apynys paprastas
džiovinti spurgai
alui, girai
balzamita vaistinė
švieži ir džiovinti lapai
suriams, likeriams ir žuvies konservavimui.
balzamita kvapioji
švieža ir džiovinta žolė
mėsos, žuvies, daržovių, varškės patiekalams, dešroms, paštetams, sriuboms, padažams, majonezui, raugintiems agurkams bei pomidorams, sultims, gaivoms, kokteiliams
builis karvelinis
šviežia ir džiovinta žolė
mėsos kepsniams, bulvių sriubai, daržovių, kiaušinių, varškės patiekalams, majonezui, švieži lapai salotoms ir ant sumuštinių
česnakas laiškinis
švieži lapai
salotoms, mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalams, daržovių pastoms, sumuštiniams
čiobrelis paprastasis
šviežia ir džiovinta žolė
konservams, vėdarams, dešroms, įdarams, padažams, sriuboms, likeriams, ir degtinei
čiužutė dirvinė
sėklos
skilandžiams, dešroms ir rūkytai mėsai
dašis darželinis
šviežia ir džiovinta žolė
pupelių, žirnių, žuvies patiekalams, padažams, salotoms
gencijonas geltonasis
džiovinti šakniastiebiai su šakninis
likeriams, antpilams
juozažolė
švieži ir džiovinti lapai bei žiedynai
mėsos ir daržovių patiekalams, jukai, vėdarams, likeriams
juodgrūdė sėjamoji
sėklos
riestainiams bei kitiems mėliniams kepiniams, raugintiems kopūstams ir alkoholiniams gėrimams aromatizuoti
kadagys paprastas
džiovintos uogos
raugintiems agurkams, kopūstams, burokėliams, ankštinių daržovių, žvėrienos bei avienos patiekalams, degtinei, likeriams ir gaivoms aromatizuoti
kalendra blakinė
sėklos
duonai, dešroms, konservams, silkių sūdymui, marinatams, likeriams, įvairiems mėsos, žuvies, silkių, daržovių patiekalams, sriuboms, padažams
katžolė citrininė
šviežia ir džiovinta žolė
arbatoms ir gaivoms aromarizuoti
kietis kartusis
šviežia ir džiovinta žolė
guliašui, riebiai mėsai, dešroms, degtinei ir likeriams
kietis vaistinis
šviežia ir džiovinta lapai
salotoms, sriuboms, padažams, mėsos, daržovių, varškės patiekalams, marinuojamiems ar raugintiems agurkams.
kmynas paprastasis
sėklos
raugintiems agurkams, marinuojamiems burokėliams, daržovių, mėsos, varškės patiekalams, padažams, sūriams, duonai, girai, likeriams ir degtinei aromatizuoti
kolurija žiognaginė
šaknys
paskaninti gaminiams vietoj gvazdikėlių
krapas paprastasis
švieži ar sūdyti lapai, žolė, sėklos
salotoms, sriuboms, bulvių, žuvies, mėsos, grybų, kiaušinių patiekalams, raugintiems agurkams
kraujalakė mažoji
švieži lapai
salotoms, daržovių, kiaušinių patiekalams, sriuboms
krienas valgomasis
švieži šakniastiebiai
prie šaltų mėsos, kiaušinių, žuvies patiekalų, padažams, salotoms
krokas tikrasis
džiovintos purkos
kepiniams, kompotams, pudingams, sultiniams, paukštienos ir žuvies patiekalams, sūriams, sviestui, likeriams dažyti bei aromatizuoti
krunė kvapnioji
apvytinti lapai
daržovėms, kompotams, pudingams, saldiems patiekalams, likeriams, antpilams, vynams, arbatai aromatizuoti
lauras kilnusis
šviežūs ir džiovinti lapai
mėsos, žuvies, daržovių patiekalams, sriuboms, padažams, marinatams
levanda tikroji
džiovinti žiedai
padažams, žuvų sriuboms, apkepams, avienos patiekalams
lofantas anyžinis
džiovinti lapai
vaisiniaims kompotams aromatizuoti
mairūnas kvapusis
šviežia ir džiovinta žolė
mėsiškoms sriuboms, padažams, dešroms, mėsos, daržovių patiekalams, ypač koldūnams
melisa vaistinė
šviežūs ir džiovinti lapai
salotoms, žuvies, grybų, varškės, paukštienos patiekalams, arbatai,marinatams, kompotams, giroms, gaivoms
nasturtė didžioji
švieži lapai, žiediniai pumpurai, nesubendrusios sėklos
salotoms, mėsos, daržovių kiaušinių patiekalams.
ožiažolė anyžinė
sėklos
konditerijos gaminiams, gėrimams, sriuboms, padažams daržovių patiekalams, vėdarams, marinatams
pankolis paprastasis
žolė ir prinokę vaisiai.
salotoms, mėsos, žuvies, daržovių patiekalams, sriuboms, padažams, marinuojamiems ar raugintiems agurkams
paprika vienmetė
švieži ir džiovinti vaisiai
marinatams, įvairiems mėsos, daržovių, ryžių ir grybų patiekalams
petražolė sėjamoji
švieži lapai ir šaknys
mėsos, žuvų, daržovių, grybų patiekalams
pipirmetė
švieži ir džiovinti lapai
salotoms, sriuboms, daržovių, mėsos, varškės patiekalams, padažams, gerimams, arbatai
pipirinė sėjamoji
jauna, šviežia žolė
sumuštiniams, salotoms
poras daržinis
švieži stiebai
mėsos, žuvies, daržovių patiekalams, padažams, sriuba, sultims
portulaka daržovinė
švieži lapai
salotoms, sumuštiniams, pomidorų sriubai, sultims
raktažolė pavasarinė
švieži lapai
salotoms
raudonėlis paprastasis
šviežia ir džiovinta žolė
dešroms, mėsos, bulvių, ankštinių daržovių, žuvų, kiaušinių patiekalams, sriuboms, raugintiems agurkams, antpilams
rėžiukaitis vaistinis
švieži lapai
salotoms ir sumuštiniams
rozmarinas kvapnusis
švieži ir džiovinti lapai bei ūgliai
avienos, kiaulienos, žvėrienos patiekalams, dešroms, likeriams ir konditerijos gaminiams
rūta žalioji
švieži ir džiovinti lapai
mėsos kepsniams, padažams, salotoms, grybams, paštetams, šumuštiniams, kokteiliams, gaivoms
salieras valgomasis
švieži, džiovinti ar sūdyti lapai ir šakniavaisiai
žuvų, mėsos, daržovių patiekalams, sriuboms, padažams, salotoms
skaistminys pipiras
džiovinti lapai
įvairiems gaminiams kaip pipirų pakaitalas
sultenė salotinė
šviežia žolė
salotoms, sumuštiniams
šalavijas kvapusis
švieži žiedynai
vynams ir likeriams aromatizuoti
šalavijas vaistinis
šviežia ir džiovinta žolė
ankštinių daržovių ir riebios mėsos patiekalams, svogūnų salotoms, paštetams, dešroms, marinatams, vynui aromatizuoti
šantra paprastoji
lapai
likeriams aromatizuoti
šilokas lenktalapis
švieži lapai ir jauni ūgliai
salotoms ir lapinių daržovių sriuboms
šventagaršvė vaistinė
švieži lapai ir džiovinti šakniastiebiai bei šaknys.
salotoms, sriuboms, degtinei, likeriams ir žuvų konservams
viksvuolė valgomoji
švieži ir džiovinti gumbeliai
kepiniams ir saldiems patiekalams
vilkdalgis mėlynžiedis
džiovinti šakniastiebiai
vynams, likeriams, antpilams ir saldiems kepiniams aromatizuoti
zubražolė kvapnioji
džiovinta žolė
antpilams ir žuvies konservams
žiomenė darželinė
šviežia ir džiovinta žolė
vaisvandeniams, konditerijos gaminiams ir žuvų konservams aromatizuoti
garstyčios
džiovintos sėklos
aromatizuoti patiekalus, indų virtuveje, garstyčių mišiniams
kasija
džiovinta žievė
padažams, troškiniams, kariams, plovams, troškintiems vaisiams, šokoladui
cinamonas
džiovinta žievė
ėrienos troškiniams, karštam vynui, duonai, vaisia ms, kepiniams, desertams, pudingams
kafrų laimas
švieži ir džiovinti lapai
vištienos ir žuvies valgiams
šafranas
džiovintos purkos ir sruogos
sriuboms, padažams, žuvies ir ryžių patiekalams, kepiniams, duonai
kuminai
sėklos
mėsos patiekalams, daržovėms, marinatams, prieskoniams, salotoms
ciberžolė
džiovinta ir šviežia šaknis.
kario milteliams, daržovėms, pupelių ir lęšių valgiams
citrinžolė
švieži stiebai, džiovintos drožlės
sriuboms, troškiniams, žuvies, jautienos ir kiaulienos valgiams
kardamonas
baltosios ir žaliosios ankštys,
konditerijos gaminiams, pudingams, ledams, duonai, kavai
gvazdikėliai
neišsiskleidę žiedpumpuriai,
pikantiškiems valgiams, ypač kumpiui, saldumynams
azafetida
šakniastiebis maltas
daržovėms, marinatams, padažams
pankoliai
sėklos
kiaulienos ir žuvies valgiams, daržovėms, duonai, marinatams
žvaigždanyžiai
vaisiai
paukštienos, kiaulienos, žuvies patiekalams,azijietiškoms jautienos sriuboms
alpinija
džiovinta malta šaknis
sriuboms, troškiniams
kario lapai
švieži ir džiovinti lapai
kariams, daržovių patiekalams
muskato riešutai ir macis
riešuto branduolys.macis – gaubiantis riešutą apvalkalas
skaidrioms sriuboms, ėrienos ir veršienos valgiams, daržovėms, kiaušinių ir sūrių patiekalams, pieniškiems padažams, pyragams, vaisių pudingams, punšams
kvapieji pipirai
grūdeliais ir malti
sriuboms, troškiniams, kariams, pyragams, džemams, vaisių pyragams
anyžiai
sėklos, maltos sėklos
sriuboms, troškiniaims, sausainiams, pyragams, duonai
pipirai
grūdeliai juodi, žali, malti
sultiniams, marinatams, prieskonių mišiniams, vaisiams (ypač braškėms) kaip prieskonis
kubebiniai pipirai
vaisiai
marokietiškam mišiniui, daržovių valgiams, mėsos troškiniams
žagrenis
uogos
žuvies ir vištienos valgiams, salotoms, kebabams ir lęšių patiekalams
sezamas
sėklos
ryžių valgiams, užpilams, duonai, kepiniams, chalvai
tamarindas
ankštys
sriuboms, žuvies, paukštienos, lęšių ir ryžių patiekalams, aštriems padažams,gaiviesiems gėrimams, desertams
ožragė
sėklos, maltos sėklos
kario milteliams, marinatams, daržovėms
vanilė
sėklos ir ankštis
ledams, pieniškiems valgiams, kepiniams, pudingams, šokoladui
sečuano pipirai
grūdeliai
penkių prieskonių mišiniui, paukštienai, mėsai
imbieras
šviežias, džiovintas, maltas
kario milteliams, mėsos ir žuvies valgiams, daržovėms, marinatams, sausainiams, pyragams, gėrimams
paprikos
mango milteliai
džiovintos, šviežios, maltos
pikantiškiems valgiams, padažams
džiovinti malti vaisiai
daržovių garnyrams
mėtų lapai
džiovinti lapai
garnyrams, gėrimams
raudonieji pipirai
džiovinta ankštis
indiškiems valgiams
(saltinis-receptai.lt)