Geriausias patarimas

Gal žinote patarimų, kurie gali padėti kitiems gaminant maistą?

Moderatorius: vitele

Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 29 Lap 2007, 16:53

duziki rašė:PATARIMAI TAIPaveikslėlis
O RASE TURBUT JOLANTA :roll:
tai tikriausiai, nes ji pas mus pastovus svecias! :wink:

Vartotojo avataras
svenis
Dalyvis
Dalyvis
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 30 Lap 2007, 18:37
Pliusai: 0
Miestas: Klaipeda

Standartinė svenis » 12 Gru 2007, 16:24

KELIOS GUDRYBES KURIAS VERTA ZINOTI RUOSIANT BET KURIA TESLAGeriau naudokite miltini cukru-su juo tesla paruosite greiciau # Su krakmolu kepiniai bus grazesni trapesni,nors jo deti nera butina.Geriau naudoti kukuruzu krakmola,bet tinka ir bulviu # Labai svarbu kiausinius nuplauti,be to,geriau juos muskite i atskira indeli-taip i tesla nepateks sugedusiu kiausiniu # Baltymus isplaksite lengviau,jei kiausiniai bus salti,indai ir plaktuvas sausi.Jei vistiek plakasi sunkiai,iberkite ziubsneli druskos.Beto,svarbu gerai atskirti baltymus nuo tryniu-jei i baltymus pateks trynio arba riebalu,ju nebeisplaksite # Jei dedate kepimo milteliu,atsiminkite,kad ju nereikia padauginti-dekite 5-8gr i 1kg miltu.Galite juos pakeisti soda,kuria reiketu gesinti parugztintu vandeniu; 5gr sodos gesinkite mazdaug 1 sauksteliu.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Sau 2008, 19:44

Patarimai: kaip pašalinti dėmes

Nagų lako dėmės
Pasistenkite atsargiai nuvalyti laką nuo drabužio. Po to sudrėkinkite audinį nagų lako valikliu iš išvirkščiosios pusės (šios procedūros negalima naudoti audiniams, kurių sudėtyje yra acetato). Po to kaip įprasta – išskalbkite.

Lūpų dažų dėmės

Skutimosi peiliuku atsargiai pašalinkite lūpų dažų liekanas, kol dažai dar neįsigėrė į audinį. Po to užpilkite mažą kiekį dėmių valiklio, skirto valyti riebalų dėmėms. Dėmę uždenkite švariu, baltu rankšluosčiu ir išplaukite drabužį.

Augalinio aliejaus ir riebalų dėmės
Suteptą vietą stipriai įtrinkite geriamąja soda arba talku. Palikite 30 – 40 min. Po to dar kartą patrinkite ir išskalbkite.

Padažo dėmės

Užmerkite drabužį šaltame vandenyje su ištirpintais skalbimo milteliais, po to išskalbkite.

Šokolado dėmės
Atsargiai nuvalykite viršutinį šokolado sluoksnį. Užlašinkite keletą lašų spirito – jis ištirpins šokoladą, po to skalbkite muiluotame vandenyje. Prieš skalbiant skalbimo mašina, išskalaukite drabužį šaltame vandenyje. Senas dėmes iš baltų audinių galima pašalinti vandenilio peroksido tirpalu. Reikia sudrėkinti dėmę šiuo tirpalu, palikti 10 – 15 min. ir išskalbti.

Raudonojo vyno dėmės

Kai tik apsiliejote raudonuoju vynu, kuo greičiau ant dėmės užpilkite baltojo vyno. Nusausinkite dėmę servetėle. Baltąjį vyną galite pakeisti mineraliniu vandeniu arba toniku.

Alaus arba giros dėmės
Užmerkite drabužį šiltame vandenyje, įlašindamos lašelį acto. Išskalaukite šaltame vandenyje ir išskalbkite skalbimo mašina.

Prakaito dėmės

Sudrėkinkite dėmes minkšta kempinėle, ant kurios užlašinkite truputį acto. Išskalaukite ir išskalbkite kaip įprasta.

Purvo dėmės
Palaukite, kol purvas išdžius. Po to kruopščiai nuvalykite viršutinį sluoksnį ir užmerkite šaltame vandenyje 15 – 20 min. Galite išbandyti senąjį būdą – patepkite suteptą vietą žalia bulve, po to išskalaukite šiltu vandeniu.

Vaško dėmės
Neaštriąja peilio puse nuvalykite sustingusį vašką nuo audinio. Dėmę uždenkite drėgna audinio skiaute ir palyginkite lygintuvu. Užpilkite nedidelį kiekį dėmių valiklio ir palikite 15 – 20 min., po to išskalbkite. Kad vaškas nelašėtų ant šventinės staltiesės, galima prie žvakės dagties pabarstyti truputėlį druskos.

Klijų dėmės
Jeigu dėmė jau išdžiūvusi, tai jos išvalyti nepavyks. Todėl nedelsiant dėmę reikia sudrėkinti atskiedėju, vėliau išskalbti.

Dezodoranto dėmės

Pavalykite dezodoranto dėmes vatos tamponėliu, sudrėkintu acte. Vėliau išskalbkite.

Naudingi patarimai

Prieš pradedant valyti dėmę, pirmiausiai atidžiai perskaitykite audinio sudėtį.
Prieš pradedant valyti dėmę, pirmiausiai pavalykite ją švariu rankšluosčiu arba sausa servetėle.
Netrinkite dėmės stipriai, nes ji gali įsigerti giliau į audinį, o tai pasunkins jos pašalinimą.
Dėmių išėmėją laikykite matomoje vietoje, kad nereikėtų jo ilgai ieškoti. Tepkite valiklį nuo dėmės krašto link centro sukamaisiais judesiais.
Kad neišteptumėte kitų drabužio vietų, po ištepta vieta padėkite sausą, švarų rankšluostį.
Nemerkite sutepto drabužio į karštą vandenį.

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 30 Sau 2008, 20:17

Tokie patarimai visada pravers :luks:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Sau 2008, 20:18

Taip, nes dėmės - neišvengiamas dalykas :x

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Sau 2008, 20:56

1. Kad citrinos būtų kvapnesnės, patiekiant nuplaukite ir perpilkite verdančiu vandeniu ant skylėto samčio. Spaudžiant citrinų sultis, nereikia perdaug spausti baltosios žievės dalies, kad sultys neapkarstų.

2. Kad nesuliptų verdami makaronai, į vandenį įpilkite šaukštelį aliejaus.

3. Silkė bus skanesnė, sultingesnė, jei ją mirkysite ne vandenyje, o šaltoje stiprioje arbatoje arba piene.

4. Žuvis tešloje ar kepama ant grotelių bus skanesnė, jei ją supjaustę apibarstysite smulkintomis petražolėmis, druska, pipirais, pašlakstysite citrinos sultimis, užpilsite aliejumi ir palaikysite 1-1,5 val. šaltai.

5. Kad pranyktų nemalonus žuvies kvapas, prieš gaminant patiekalą, žuvį patartina keletą minučių palaikyti actu ar citrinos rūgštimi parūgštintame vandenyje arba kefyre.

6. Jei verdamas kiaušinis įskilo, jį reikia suvynioti į foliją ir toliau virti.

7. Jei salotų lapai apvyto, o obuolių ar morkų žievė susiraukšlėjo - palaikykite šaltame vandenyje.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Sau 2008, 21:46

Kas žinotina apie kiaušinius

***Kiausiniu baltymai plakami, iberus i juos cukraus pudros arba smulkaus cukraus. Siuos priedus suberti tik pries baigiant plakti - taip jie nesusimta i gumuliukus ir pagerina mases struktura.

*** Baltymu su cukrum negalima plakti labai ilgai, antraip mase pasidarys pernelyg kieta, blizganti.

*** Jeigu baltymai isplakti nepakankamai, tai maisant tesla dideli oro burbuliukai susprogines ir keepiniai bus kieti, nepurus. O per daug isplaktuose baltymuose susidaro mazyciu oro burbuliuku su labai plonomis sienelemis:kepant gamini orkaiteje jie susprogineja, ir kepinys susmunka.

*** Jeigu isplaktus baltymus reikia sujungti su kokiais kitais produktais, visada imaisykite i tuos produktus baltymus, o ne atvirksciai.

*** Kiausinio trynius greiciau ir geriau ismaisysite jeigu juos pries tai pasildysite. Trynius maisyti su cukrumi geriausia fajansiniame ar porcelianiniame inde.

*** Likus nepanaudotus trynius galima ilgiau islaikyti sviezius, sudejus juos i stiklaini su saltu vandeniu.

*** Kad omletas butu puresnis, i mase reikia ipilti tiek arb. saukst. vandens, is kiek kiausiniu kepate omleta.

*** Omletas bus skanesnis, jeigu pirmiausiai isplaksite kiausinius ir tik tada ipilsite pieno ir ibersite druskos.

*** Omletui skirtus produktus sumaisyti su isplaktais kiausiniais reikia tik pries kepant. Neturint pieno, ji galima pakeisti saltu virintu vandeniu arba neriebiu vistienos sultiniu.

*** Omleta bei kiausiniene visada kepkite ant mazos ugnies, nenaudokite daug riebalu.

*** Iskepta omleta supjaustykite porcijomis pries pat patiekiant, neiseme jo is kepimo skardos ar keptuves.

*** Kiausiniai gerai sugeria kvapus, todel ju negalima laikyti kartu su intensyviai kvepianciais produktais.

*** Kiausinius visada laikykite tik padetus bukuoju galu i virsu, nes ten kiausinio lukste yra poros, pro kurias kiausinis "kvepuoja".

*** Pries sumusdami kiausini, visada ji nuplaukite.

*** Zasu bei anciu kiausinius galima vartoti maistui tik apdorotus labai aukstoje temperaturoje.

*** Jeigu ketinate virti kiausini skilusiu lukstu, vandenyje butinai istirpinkite arb. saukst. druskos - neisbegs kiausinio baltymas.

*** Jeigu i baltymus pateks riebalu arba trynio, baltymus isplakt nebepavyks.

*** Kiausinio baltymus reikia pradeti plakti letai, pamazu didinant tempa.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Sau 2008, 21:46

Jei norime, kad vištos filė salotoms būtų minkšta, švelni, pamarinuokime ją pieno, česnakų, bazilikų, sodos, pipirų mišinyje 12 val.

* Avokadai dažnai parduodami ne visai prinokę, tokie jie tinkami transportuoti, bet ne kulinarijoje. Jei nusipirkome kietų avokadų, užpilkime juos miltais ir palaikykime šiltai – taip jie greičiau prinoks.

* Kad kepama mėsa būtų švelnesnė, ją galima gerai įtrinti perpjautu kiviu ir palaikyti 10–15 min.

* Marinatai suteikia mėsai įvairų skonį. Čia keletas jų rūšių:

– šviežios ananasų sultys, sumaišytos su susmulkinta citrinos žievele;

– citrinos sultys, pertrintas česnakas ir džiovinto raudonojo pipiro drožlės (nepadauginti!);

– raudonasis vynas, raudonųjų serbentų sultys, kadagio uogos;

– baltasis vynas, obuolių actas, kmynai, kvepiantieji pipirai, cinamono lazdelė;

– obuolių actas, aliejus, čiobreliai, šalavijai, laurų lapeliai.

* Azijoje gaminama daug patiekalų iš pjaustytos mėsos. Peilis, kuriuo pjaustoma mėsa, greitai atšimpa, tai šeimininkes erzina. Kad nereikėtų peilio dažnai galąsti, jų šeimininkės daro taip: šalia pasideda apverstą puodelį, lėkštę ar fajansinį dubenėlį. Kai atrodo, kad peilis atšipo, jį kelis kartus perbraukia per indo dugno kraštą – peilis vėl aštrus.

* Sultinį, kuriame virė daržovės, supilkime į sriubas ar padažus.

* Jeigu virdami sultinį putų nenugraibėme, atsirado nuosėdų, įpilkime į jį stiklinę šalto vandens – nuosėdos iškils, jas galėsime pašalinti. Žinoma, tokį sultinį galime perkošti. Atsiminkime, kad tokios servetėlės negalima skalbti muilu, ją reikia pavirinti vandeny su soda.

* Sultinys bus ypač geras, jei į lėkštę įpilsime šaukštą chereso.

* Atminkime, kad optimaliausia vandens, kuriame plauname mėsą, temperatūra yra 20–25 laipsniai.

* Žaliąsias alyvuoges, marinuotus grybus, daržoves, pievagrybius, kuriuos dedame į padažus, virkime ne ilgiau kaip 10 min., kitaip jie bus kieti.

* Ryžius, kuriuos patieksime kaip garnyrą prie kalakutienos ar vištienos, galima prieš verdant pakepinti keptuvėje su trupučiu sviesto iki geltonumo, vis pamaišant, tada sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir uždengus virti, kol suminkštės (nemaišyti).

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 31 Sau 2008, 18:45

Geriausia paruošti svogūnus prieš pat maisto gaminimą, nes su laiku keičiasi svogūno kvapas. Bet pjaustytus svogūnus galima laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve 2 – 3 paras. Atidarius indą, svogūnus reikia suvartoti kuo greičiau.

· Yra daug būdų neverkti lupant ir pjaustant svogūnus: lupti juos šaltame vandenyje, prieš pjaustymą palaikyti juos šaltame vandenyje arba šaldiklyje.

· Prieš kepimą svogūnus galima apibarstyti ruduoju cukrumi. Iškepę svogūnai bus gražios gintarinės spalvos (jei to reikalauja receptas). Priešingu atveju svogūnus geriau kepti arba troškinti ant mažos ir vidutinės ugnies.

· Svogūno kvapą nuo rankų, indų neblogai naikina citrinos sultys.

· Kelios lėkštutės su supjaustytais svogūnais patalpoje – gera profilaktikos priemonė nuo peršalimo ligų.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 31 Sau 2008, 22:12

man atrodo ašaros svogūnams dingsta su patirtim. Būdama ankstyvoj jaunystei nuolat žliumbiau nuo svogūno. O dabar jau esu jo tiek kartu pripjausčius, kad jau nebeatsimenu kada nuo jo verkiau :roll:
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 31 Sau 2008, 22:13

Kai pjaustau su kontaktiniais lęšiais - nei viena ašarėlė nenubėga :) Geriausia apsauga. O jeigu tik be jų - tai žliumbiu žliumbiu, nei šaltas vanduo nepadeda

Vartotojo avataras
duziki
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5234
Užsiregistravo: 25 Rgs 2007, 19:02
Pliusai: 127
Miestas: crawley

Standartinė duziki » 01 Vas 2008, 02:16

GIRDEJAU, KAD DUONOS JUODOS REIKIA ISIKASTI :roll: O KAI TIKRINAU MESININKUS MACIAU KAD TAMSOJ PJAUSTO SAKE IRGI NEGRAUZE :roll:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 01 Vas 2008, 09:54

Forelle rašė:Kai pjaustau su kontaktiniais lęšiais - nei viena ašarėlė nenubėga :) Geriausia apsauga. O jeigu tik be jų - tai žliumbiu žliumbiu, nei šaltas vanduo nepadeda
Tik kazin ar patiems lesiams nekenkia :roll:

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 01 Vas 2008, 10:46

Nekenkia, juk beveik kasdien su tais svogūnais susiduriu, bet tarnauja tie lęšiai dar ilgiau nei priklauso ;)

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 01 Vas 2008, 10:50

Na tada ir as nebesibaiminsiu :)
Ir reiks atkreipt demesi, kaip ten su tuo asarojimu :D

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 01 Vas 2008, 12:12

tai dabar reikia lesius nusipirkti,kovai pries asarojima :roll:

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 01 Vas 2008, 12:49

:laugh: Jeigu neturi, tai ir nereikia. Su jais vien problema. Vieną kartą čili kai papajsučiau, tai negalėjau kontaktinių lęšių 2 dienas įsidėt nors rankas atrodo milijoną kartų ploviau, specialiai rūbus skabiau

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 01 Vas 2008, 12:57

neturiu :merg2:

Vartotojo avataras
Kristinuska
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1525
Užsiregistravo: 16 Rgp 2007, 16:51
Pliusai: 7
Miestas: Kaunas

Standartinė Kristinuska » 01 Vas 2008, 12:58

geras , tai gal vistiek kazkas lieka ant odos, kitaip taip nebutu. ziurek ir kvapas lieka tarkim zuvies ar dar ko, ir nenusiplauna taip lengvai :roll:

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 01 Vas 2008, 14:13

Lieka lieka ir akys tą jaučia. Kitais kartais jau pjaustydavau nesiliesdama su čiliukais, jie jau man ne draugai

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 01 Vas 2008, 14:33

As tai kazkada kai ciliukus pjausciau, po kiek lauko brukstelejau su ranka per aki (rankos buvo irgi plautos kelis kartus), tai galvojau man aki isgraus :evil:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 01 Vas 2008, 15:49

:shock: bukit atsargios su tais ciliukais :wink:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 17 Vas 2008, 13:10

Košių paruošimo ypatumai

- Verdant košę labai svarbu išlaikyti tinkamą vandens ir kruopų santykį. Kiekviename recepte jis nurodomas vis kitoks. Atsiminti visus variantus sunku, tačiau niekada nesuklysite, jei laikysitės santykio 1:2, t. y. vandens pilsite dvigubai daugiau nei kruopų.

- Verdant košę labai svarbi vandens kokybė. Juk jis nenupilamas, o suvartojamas su koše. Ji bus neskani, jei virdamos pilsite kietą vandenį. Košei virti galima naudoti jau užvirtą vandenį.

- Pradėjus virti košę papildomai vandens geriau nepilti, nes košė bus neskani. Pradėjus virti geriau nemaišyti ir nekilnoti dangčio.

- Manų košė bus skani, jeigu ją virsite piene laikydamiesi šių proporcijų: 500 ml pieno ir 0,75 stiklinės kruopų. Pieną užverdame ir per sietelį pilame kruopas. Verdame tik 1–2 minutes intensyviai maišydamos. Paskui sandariai uždengiame ir paliekame 10–15 minučių pastovėti.

- Grikius naudingiausia ne virti, bet užpilti verdančiu vandeniu, o puodą gerai apvynioti storu rankšluosčiu. Kruopas galima supilti į termosą ir užpilti verdančiu vandeniu. Taip paruošti grikiai iš organizmo išvalo sunkiuosius metalus.

- Prieš virdamos ryžių košę, kruopas nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu – taip pašalinsite krakmolą, trukdantį valyti toksinus.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 17 Vas 2008, 14:33

O aš galvojau kad krupas reikia plauti higienos sumetimais :roll: Taigi vistiek po apdirbimo lieka juose ar smulkių šiaudeliu ar tiesiog šiaip dulkių :roll:
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 19 Vas 2008, 18:54

Su kuo druska nevalgoma.

1. Pinti baldai. Dėl saulės ir kitų išorės veiksnių poveikio pinti baldai gali pagelsti. Kad atrodytų natūraliai, nušveiskite juos kietu šepečiu, pamirkytu šiltame sūriame vandenyje. Tada palikite baldus išdžiūti saulėje. Kartokite šią procedūrą kasmet ar kas dvejus metus.

2. Šluota.
Nauja šiaudinė šluota tarnaus ilgiau, jei pamirkysite ją karšto sūraus vandens kibire. Po 20 minučių ištraukite šluotą ir palikite išdžiūti.

3. Židinys. Jau akys merkiasi, mielai eitumėte į lovą, bet židinyje dar rusena ugnis?Užberkite ant liepsnos druskos. Ugnis greičiau užges, o ryte rasite mažiau suodžių. Be to, bus daug lengviau iš židinio išvalyti pelenus.

4. Žalvario ir vario dirbiniai. Patamsėjusias žvakides bei žaliu sluoksniu apsitraukusius varinius puodus nušveisite druskos, miltų ir acto (lygiomis dalimis ) mišiniu. Užtepkite mišinio ant minkšto skudurėlio ir ištrinkite dirbinius. Tada nuplaukite šiltu muiluotu vandeniu ir nušveiskite iki blizgesio.

5. Vyno dėmės. Po smagaus vakarėlio raudonojo vyno dėmė kaip priekaištas raudonuoja ant naujo kilimo? Jeigu būsi uoli sprinterė ir žinosi paprastą tiesą, visuomet spėsi užbėgti nepataisomai problemai už akių. Kol raudonasis vynas dar neišdžiūvo, būtų gerai ant dėmės užpilti šiek tiek baltojo vyno, kad atskiestų spalvą. Tada pavalykite dėmę kempine ar šaltu vandeniu, apibarstykite dėmę druska, palaukite 10 minučių ir išsiurbkite.

6. Riebalų dėmės ant kilimėlių. Valgymas prie televizoriaus baigiasi standartiškai – riebalų dėmėmis supančioje aplinkoje. Sumaišykite 1 dalį druskos su 4 dalimis denatūruoto spirito ir patrinkite riebalų dėmę.

7. Vandens dėmės ant medinių paviršių. Stiklinių paliktas vandens dėmes nuo medinio stalo pašalinti nelengva. Bet įmanoma. 1 arbatinį šaukštelį druskos sumaišykite su keliais lašais vandens, uždėkite ant minkšto skudurėlio ar kempinės ir trinkite dėmę, kol ji išnyks. Tada nublizginkite medį šlakeliu natūralaus aliejaus.

8. Kempinės ir šluostės. Jos aplimpa purvais greičiau negu spėjate jomis pasidžiaugti. Kad kempinės vėl atrodytų kaip naujos, per naktį palaikykite jas druskos ir vandens tirpale: 1 litrui vandens – ¼ puodelio druskos.

9. Gėlių likučiai vazoje.
Gėlės nuvyto, šventė baigėsi. Ant vazos sienelių puikuojasi susikaupusios mineralų nuosėdos. Patrinkite nuosėdų žiedą druska ir nuplaukite muiluotu vandeniu.

10. Dirbtinės gėlės.
Galite greitai atnaujinti dirbtines (tikro šilko ar nailono) gėles. Įdėkite jas į popierinį maišelį ir įberkite ¼ puodelio druskos. Maišelį kelis kartus švelniai pakratykite. Ištrauktos gėlės bus tokios pat gražios kaip ir tą dieną, kai jas pirkote.

11. Užsiteršęs akvariumas. Jei norite pašalinti nuo kieto vandens atsiradusias mineralų nuosėdas, akvariumo vidų ištrinkite druska, o prieš įleisdami žuvis, gerai jį išplaukite. Naudokite tik paprastą, ne joduotą druską.

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 19 Vas 2008, 19:15

Ramuniuk , žiūriu darbuojies :wink:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 19 Vas 2008, 19:17

Šiandien labai tingisi pliurpt, tai dirbu :wink:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 19 Vas 2008, 19:39

saunuole,kad darbuojiesi :geles:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 23 Vas 2008, 12:24

Druska šen, druska ten...

Kalbant apie krūvius, tikra tiesa – svarbu kaip į druską pažiūrėsime – teigiamai ar neigiamai. Nes lygiai taip pat dažnai ją giriame ir peikiame. Vieną dieną – tai baltasis auksas, kitą dieną – baltoji mirtis. O dėl epiteto baltoji, taip pat galėtume pasiginčyti. Nes druska turi tiek daug atspalvių, kaip ir sričių, kur ją naudojame.
Jeigu mūsų pasąmonėje druska – moteriškos giminės barbė devyndarbė, kitose srityse ji virsta oriu natrio chloridu su visa Mendelejevo lentelės cheminių elementų palyda…

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 23 Vas 2008, 12:25


Poreikis ant peilio galo


Kad negalime be druskos gyventi – tai žinome. Bet ar žinote, kad… buvo atlikta aibė eksperimentų, siekiant nustatyti, kiek žmogaus organizmui reikia druskos. Bent jau 5-10 gramų per dieną arba 2-3 kilogramų per metus. 500 žmonių bendruomenei reikėtų apytikriai vienos tonos. Daug druskos gaunama su maistu paslėptu būdu, t. y. valgant sūrį, dešrą, duoną ar kitus apdorotus produktus, į kuriuos druskos jau įdėta. Taigi papildomai sūdyti maistą reikia labai saikingai. Jeigu plėtosim mistiškai skambančio, plačiai vartojamo termino „druskos – pagal skonį“ temą, ar žinote, kad… ir kiti druskos matai yra labai saviti:
• žiupsnelis – tai kiekis, kurį suimame trimis arba dviem pirštais (apie 0,5 g);
• ant peilio galo (apie 1 g);
• nubrauktas šaukštelis (5 g);
• nubrauktas šaukštas (15 g).
Taigi, žinant, kiek druskos organizmui reikia gauti per dieną, galima apsiskaičiuoti, kiek žiupsnelių, ar peilio galiukų druskos turime suvartoti. Svarbu neperdozuoti.

Skelbti atsakymą