Prancūzų virtuvė

Čia galite aptarti nacionalinių virtuvių ypatumus, talpinti nacionalinius receptus

Moderatoriai:vitele, zivicib

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:8898
Užsiregistravo:12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai:101
Miestas:Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 06 Vas 2008, 12:28

Ačiū, Forelle, idomi info.
Šaunoliai prancūzai. Žino saiko jausmą ;)
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:11071
Užsiregistravo:28 Geg 2007, 08:46
Pliusai:689
Miestas:Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 06 Vas 2008, 12:40

Nėr už ką ;) čia copy-paste iš "sveikatos ABC" žurnalo

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai:17172
Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
Pliusai:736
Miestas:Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 15 Kov 2008, 18:22

Fondiu: maisto ir bendravimo filosofija
Šaltus žiemos vakarus norisi praleisti šiltai ir geroje draugijoje – tam tiktų Lietuvoje populiarėjantis valgymo ritualas fondiu. Fondiu (pranc. fondre – ištirpti) – tai patiekalas, kuriuo mėgaujasi būrelis draugų, kolegų, kuriuos sąlyginai suartina bendras indas ar puodynė. Be to, fondiu komplektą sudaro kaitinimo šaltinis, metalinis stovelis ir ilgos dvišakės šakutės.
Pats fondiu yra kilęs iš Šveicarijos, bet ne iš gero gyvenimo: kaimo žmonės šildydavo senus kietus sūrio gabalėlius su vynu. Sūrio fondiu pradėtas gaminti Šveicarijoje, Nešatelyje. Kai iš čia pradėta eksportuoti sūrius į kitas šalis, fondiu tapo labai populiarus JAV. Kai kurie šaltiniai teigia, jog jau graikai su vynu šildydavo ožkos sūrį. Dėl aliejaus fondiu arba Bourguignonne (burginjon) kilmės yra diskutuojama.
Pirmoji versija – jis kilęs iš Prancūzijos, Burgundijos regiono. Vynuogių laukų darbininkai, neturėdami laiko pavalgyti, kaitindavo puodus su vynuogių sėklomis iš kurių išsiskirdavo aliejus, ir, kai išalkdavo, juose virdavo mėsos gabaliukus, atsineštus iš namų. Kiti teigia, kad šį fondiu po Antrojo pasaulinio karo sugalvojo šveicarų virėjai, ieškodami alternatyvos sūrio fondiu.
Tačiau fondiu tradicijas turi ir kinai, ir austrai, ir prancūzai.
Lietuvoje didėja pasaulio maisto kultūrų virtuvių pasiūla, tad po truputį fondiu vis labiau pripažįstamas ne tik restoranų lankytojų, bet ir patys žmonės, pajutę, kokią draugišką atmosferą kuria šis „bendras indas“, įsigyja fondiu komplektus.
Tačiau pirmiausia patariu išbandyti profesionalų ruoštą fondiu: taip ir namie jį bus lengviau pagaminti. Restoranas „Tax Free“ siūlo net trijų rūšių fondiu: mėsos, sūrio ir desertinį.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai:17172
Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
Pliusai:736
Miestas:Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 15 Kov 2008, 18:23

Pirmasis – mėsos fondiu. Jo komplektą sudaro medinis padėklas, ant kurio sudėti 6 indeliai. Trijuose iš jų yra mėsos ir žuvies gabalėliai: šviežia žalia kiauliena, vištiena ir žuvis, kuri turi būti nebiri. Viskas apibarstyta kvapniomis žolelėmis. Kituose indeliuose – padažai: švelnusis su marinuotais agurkėliais, pikantiškas su ančiuviais ir aštrusis „Barbekiu“.
Dideliame špižiniame puode atnešamas įkaitęs aliejus, kurio šilumą palaiko spiritinė lemputė. Šalia siūloma patiekti žalių daržovių lėkštę. Turinys priklauso nuo sezono. Galima kepti cukinijas, pievagrybius, baklažanus ar paprikas.
Kiekvienas žmogus turi savo ilgą šakutę, kurios galas yra pažymėtas skirtinga spalva. Pasmeigęs mėsos, žuvies ar daržovės gabaliuką, merkia jį į katilą ir laiko ten tol, kol apskrunda. Ištraukęs gabaliuką, jį nuima su paprasta šakute. Procesas ilgas, nes kaitinti galima tik vieną gabaliuką. Taip randi laiko smagiai pabendrauti su kompanija. Fondiu siūloma ragauti su raudonu sausuoju vynu.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai:17172
Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
Pliusai:736
Miestas:Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 15 Kov 2008, 18:23

Antrasis, sūrio fondiu, yra gal net sotesnis už mėsos. Prie jo patiekiami tokie patys padažai kaip ir prie mėsos, nors jie ir nėra būtini, bei virtos daržovės: kalafiorai, morkos ir bulvės. Tačiau pagrindinis patiekalas yra sūryje mirkoma skrudinta balta duona su česnaku. Sūrio mišinys yra sudarytas iš balto sauso vyno ir riebių sūrių - „Čederio“ (suteikiančio rausvą spalvą), „Žementalio“ ir kitų sūrių.
Svarbiausia, kaip sako mišinio autorė, reikia pasirinkti sūrius, kurie nesuliptų. Į puodelį įdedama prieskonių: kalendros, muskato ir kitų. Šis fondiu paruošiamas greitai, jis gali atstoti ir sočius pietus. Gardus yra ne tik skrudintos duonelės ir sūrio, bet ir virtų daržovių derinys. Prie šio fondiu siūlomas baltas sausasis vynas.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai:17172
Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
Pliusai:736
Miestas:Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 15 Kov 2008, 18:24

Desertinis fondiu yra patiekiamas kitame, specialiame mažesniame fondiu inde, kurį šildo maža žvakutė. Tiesą sakant, tikėjomės tradicinio karšto šokolado fondiu, tačiau mums pasiūlė karamelės desertą: grietinėlę, sumaišytą su lydytu cukrumi. Šalia patiekiami vaisiai: bananai, vynuogės, apelsinai ir obuoliai. Tikriesiems smaližiams pirmiausia siūlomi vaisiai, tačiau geriausias derinys – rūgštūs vėsūs vaisiai su šilta saldžia karamele. Saldudis fondiu derinamas su desertiniais gėrimais.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai:17172
Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
Pliusai:736
Miestas:Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 15 Kov 2008, 18:24

PRIEDAI

1. Mėsos ir žuvies fondiu
Kiauliena
Vištiena
Žuvis (nebiri)
Prieskoninės žolelės
Cukinija
Pievagrybiai
Baklažanai
Paprika

Padažai:
Švelnusis su marinuotais agurkėliais
Pikantiškas su ančiuviais
„Barbekiu“

2. Sūrio fondiu
Balta duona su česnaku
Sūris („Čederis“, „Žementalis“)
Kalendra
Muskato riešutas
Kalafiorai
Morkos
Bulvės

3. Desertinis fondiu
Grietinėlė
Cukrus
Bananai
Vynuogės
Apelsinai
Obuoliai

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai:17172
Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
Pliusai:736
Miestas:Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 20 Kov 2008, 09:18

Varlių kojelės

16 varlių kojelių
1 puodelio riebalų
0,5 puodelio miltų
3 puodeliai pieno
1 šaukštelio maltos paprikos
0,5 šaukštelio svogūnų miltelių
0,5 šaukštelio česnako sulčių
0,5 šaukštelio maltų kajeno pipirų
0,25 šaukštelio juodųjų pipirų
baltųjų pipirų,bazilikų
rozamarinų,druskos

Nulupkite, nuvalykite ir gerai nuplaukite varlių kojeles. Užpilkite pieno ir česnako mišiniu, sudėję į plastikinį indą padėkite į šaldytuvą nakčiai.
Nusausinkite, įtrinkite paprikos milteliais, svogūnų milteliais, kajeno, juodųjų pipirų ir druskos mišiniu.Į miltus sudėkite baltuosius pipirus, bazilikus ir rozmarinus.Keptuvėje įkaitinkite riebalus. Apvoliokite varlių kojeles miltų mišinyje ir kepkite, kol taps auksinės rudos spalvos.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai:35795
Užsiregistravo:03 Vas 2007, 12:54
Pliusai:794
Miestas:Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 20 Kov 2008, 09:55

vargseles varlytes :cry:

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:4578
Užsiregistravo:20 Bal 2007, 15:16
Pliusai:94
Miestas:Šiauliai

Standartinė vitele » 20 Kov 2008, 11:10

Bet skanios ... :D

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:5310
Užsiregistravo:26 Spa 2007, 12:10
Pliusai:80
Miestas:Klaipėda

Standartinė Jacinta » 20 Kov 2008, 11:17

Tikrai skanios! :P

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:11071
Užsiregistravo:28 Geg 2007, 08:46
Pliusai:689
Miestas:Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 20 Kov 2008, 12:22

Bet turbūt varlyčių nenusipirksi :? tektų gaudyt pačiom :lol: nors tikrai skanu

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:3484
Užsiregistravo:30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai:51
Miestas:Vilnius

Standartinė daida » 20 Kov 2008, 14:06

Forelle rašė:Bet turbūt varlyčių nenusipirksi :? tektų gaudyt pačiom :lol: nors tikrai skanu
Šaldytų varlyčių kojelių tikrai yra pirkti :wink:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai:35795
Užsiregistravo:03 Vas 2007, 12:54
Pliusai:794
Miestas:Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 20 Kov 2008, 14:21

ar rimtai :shock:

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:11071
Užsiregistravo:28 Geg 2007, 08:46
Pliusai:689
Miestas:Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 20 Kov 2008, 14:33

Ir kur jos taip užslėptos ?. Man neteko matyti

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:3484
Užsiregistravo:30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai:51
Miestas:Vilnius

Standartinė daida » 20 Kov 2008, 14:41

Bent jau pas mus, Hyper Rimi, guli prie šaldytų jūros gėrybių, kur ir sraigės.

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:11071
Užsiregistravo:28 Geg 2007, 08:46
Pliusai:689
Miestas:Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 20 Kov 2008, 14:47

Aplinkui mane esančiose pardėse tikrai nėra.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai:17172
Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
Pliusai:736
Miestas:Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 09 Bir 2008, 10:24

Prancūziška svogūnų sriuba

50 g sviesto, 750 g smulkiai pjaustytų svogūnų,
2 skiltelės smulkinto česnako, 45 g miltų,
2 l jautienos arba vištienos sultinio,
250 g baltojo vyno, 1 lauro lapelis,
2 šakelės čiobrelių, 8 riekelės vakarykščio ilgo batono,
100 g sūrio.
Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite pjaustytus svogūnus ir maišydami patroškinkite 25 minutes. Tada įdėkite česnako bei miltų ir dar 2 minutes maišydami patroškinkite. Iš lėto supilkite 2 l sultinio ir baltojo vyno. Užvirkite. Po to įdėkite lauro lapelį ir čiobrelių. Uždenkite dangčiu ir pavirkite 25 minutes. Iš sriubos išimkite žalumynus ir paskaninkite prieskoniais. Įkaitinkite kepimo krosnelę.
8 skrudintuve pakepintas batono riekeles sudėkite į 4 sriubos lėkštes, užpilkite ant jų sriubos ir užbarstykite sūrio. Lėkštes pastatykite į krosnelę ir palikite, kol ištirps sūris ir sriuba pasidengs geltona plutele.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai:17172
Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
Pliusai:736
Miestas:Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 09 Bir 2008, 10:25

Prancūziškos kepenėlės

Kepenų, smulkiai pjaustytas svogūnas,
su lupenomis virtų bulvių,
500 g majonezo, druskos, pipirų.
Kepenis supjaustykite, išmuškite kulinariniu plaktuku ir sudėkite 5 keptuvę. Bulves supjaustykite kubeliais, sumaišykite su svogūnais, pasūdykite, papipirinkite. Ant iškeptų kepenų sudėkite bulves ir užpilkite majonezo. Kepkite orkaitėje.

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:11071
Užsiregistravo:28 Geg 2007, 08:46
Pliusai:689
Miestas:Kaunas
Susisiekti:

Re: Prancūzų virtuvė

Standartinė Forelle » 08 Geg 2009, 19:13

Nusprendžiau, kad geriausia šį receptą bus įdėti čia. Eigos nėra, nes darbas ilgai užtruko, o tik pusę foto padariau.

Kruasanai

Paveikslėlis

1 kg miltų;
25 g druskos;
100 g cukraus;
30 g šviežių mielių arba 7 g sausų (naudojau sausas);
600 ml pieno;

600 g sviesto;

1 kiaušinis (aptepimui).

Mielinei tešlai sumaišyti miltus, cukrų, druską, mieles ir pieną. Suminkyti ir leisti tešlai apie 1,5-2 val pailsėti, kad pakiltų. Išminkyti, kad išeitų oras, įvynioti į plėvėlę ir dėti į šaldytuvą 6 valandoms. Išėmusią tešlą iškočioti, dėti ant jos sviesto lakštą (ką tik išimtas iš šaldytuvo ir su kočėlu padaužytas), sulankstyti, apvertus švelniai iškočioti į pailgą lakštą, kiekvieną kraštą lenkti iki vidurio, tada perlenkti pusiau kaip knygą (visi lankstymai parodyti http://3.bp.blogspot.com/_87tL93p9uQQ/R ... ants+2.jpg). šaldyti apie valandą, išėmus iškočioti, vėl sulankstyti kaip knygą ir šaldyti dar apie valandą. Iškočioti, supjaustyti trikampėliais, susukti ir leisti apie valandą - pusantros pakilti kambario temperatūroje. Aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti 190 laipsnių temperatūroje 10 minučių, tada ugnį sumažinus iki 170 laipsnių - dar 7-10 minučių.

Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai:35795
Užsiregistravo:03 Vas 2007, 12:54
Pliusai:794
Miestas:Aukštaitijoje

Re: Prancūzų virtuvė

Standartinė Tutsi » 09 Geg 2009, 01:12

va cia Forelle, tau as medali pakabinciau :roll: 100 BALU IS 10 GALIMU :D

Vartotojo avataras
sinsan
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:7378
Užsiregistravo:21 Lap 2007, 22:45
Pliusai:924
Miestas:Alytus

Re: Prancūzų virtuvė

Standartinė sinsan » 09 Geg 2009, 07:36

kokie zavuciai sviestinukai 038 038 038 pas mane jau senai stovi ju receptas nukopijuotas, bet bijojau gamibti, nes daug darbo reikalauja, galvojau, kad gali nesigauti, o pasirodo gaunasi ir dar kaip :!:
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:11071
Užsiregistravo:28 Geg 2007, 08:46
Pliusai:689
Miestas:Kaunas
Susisiekti:

Re: Prancūzų virtuvė

Standartinė Forelle » 09 Geg 2009, 10:09

Ačiū ir už medalius ir už pagyras :)
Sinsan, čia antrasis bandymas, pirmasisi nesigavo :( receptų yra daug, gamybos būdų irgi, tai pasinaudojus trimis šaltiniais (iš vieno receptas, iš kito tešlos ruošimas ir šaldymas, iš trečio - lankstymas) pasidariau savąsias, tik pasimokius iš pirmosios nesėkmės gaminau labai nedaug, tai labai greitai jos sunyko. Norisi dar, bet jau rankos nekyla vėl visą dieną sėdėti namie ir kočioti, lankstyti

Vartotojo avataras
zivicib
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:2041
Užsiregistravo:16 Gru 2007, 13:48
Pliusai:171
Miestas:Vilnius

Re: Prancūzų virtuvė

Standartinė zivicib » 09 Geg 2009, 18:04

tikrai 10 balu, saunuole. idomumo delei kada vasara pabandysiu, o siaip aisku paprasciau nusipirkti.

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai:11071
Užsiregistravo:28 Geg 2007, 08:46
Pliusai:689
Miestas:Kaunas
Susisiekti:

Re: Prancūzų virtuvė

Standartinė Forelle » 09 Geg 2009, 18:15

Aišku, kad paprasčiau nusipirkti, bet šiaip naminiai visiems patiko, aišk, gaminasi ilgokai, bet užtat dingsta akimirksniu

Skelbti atsakymą