Graikų virtuvė

Čia galite aptarti nacionalinių virtuvių ypatumus, talpinti nacionalinius receptus

Moderatoriai: vitele, zivicib

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 15 Spa 2007, 14:58

Taip sako aisku, kai neleidi kazko ane? :) Juk visi taip. Ir man kazkada atrode, kad mano mama bloga, o kitos geresnes :D
Uztai dabar pati geriausia :wink:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 15 Spa 2007, 16:05

teisybe,ir as tokia buvau :merg2:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 15 Spa 2007, 16:09

Va va, su laiku supras ir tavo mazylis, kad turi pacia geriausia mama ;)

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 15 Spa 2007, 17:25

labai tikiuosi Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 16 Spa 2007, 08:40

garantuoju :wink:

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 31 Sau 2008, 12:42

"Spanakopita"

philo tešlos;
2 dideli pakeliai špinatų;
200 g feta sūrio;
200 g šviežios rikotos;
½ p. tarkuoto permezano;
5 š. šviežių pjaustytų krapų;
10 mažų svogūniukų (spring);
2 kiaušiniai;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
50 g tirpinto sviesto, tešlos patepimui.


Špinatus susmulkinti. Blanširuoti.
Kombainu sumaišyti fetą, rikotą, permezaną ir kiaušinius iki kreminės konsistencijos.
Sudėti krapus, svogūnus ir atšaldytus špinatus.
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
Kepimo indą apšlakstyti trupučiu alyvuogių aliejumi. Kloti filo tešla, ją patepant sviestu ir dėti įdarą. Taip sluoksniuoti kol baigsis įdaras.
Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 31 Sau 2008, 12:46

na jau su feta niekada nieko nebedarysiu :evil: ne mano skoniui jis :roll:

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 31 Sau 2008, 12:54

O man visai patinka :hubba: Bet čia kai maišosi su kitais sūriais, tai nelabai ir jaučiasi jso tikrasis skonis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 31 Sau 2008, 13:07

na nebent :merg2:

Vartotojo avataras
Kristinuska
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1525
Užsiregistravo: 16 Rgp 2007, 16:51
Pliusai: 7
Miestas: Kaunas

Standartinė Kristinuska » 31 Sau 2008, 13:38

o man spinatai nepatinka :roll:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 31 Sau 2008, 14:03

o iš kur tos filo tešlos gaut?
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Kristinuska
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1525
Užsiregistravo: 16 Rgp 2007, 16:51
Pliusai: 7
Miestas: Kaunas

Standartinė Kristinuska » 31 Sau 2008, 14:07

atsisiusdint is graikijos :lol: :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 31 Sau 2008, 14:10

Lilina rašė:o iš kur tos filo tešlos gaut?
jau pas mus buvo diskusija apie filo tešla,tik nepamenu kur :roll: galima ja pasigaminti :wink:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 31 Sau 2008, 14:48

aš irgi žinau kad buvo :) Vėl gi Forelle su savo receptais buvo sukėlusi ;)
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 31 Sau 2008, 15:05

Galima pasigamint, bet dauguma naudoja sliuoksniuotą. Nebus visiškai graikiškas patiekalas, bet kažas panašaus.

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 07 Vas 2008, 15:58

Graikijos Velykų pyragas

Reikia:
Mielių - 60 g,
pieno - 120 g,
cukraus - 100 g,
miltų - 1 kg,
truputį druskos,
trintos 1 apelsino žievelė,
stiklinės šilto vandens,
5 virtų ir dažyti raudonai kiaušinių,
1 kiaušinio trynio,
sviesto,
200 g - sezamo sėklų.


Sumaišyti mieles su cukrumi ir pienu, palaikyt 10 min. Pridėti 125 g miltų, sumaišyti, pastatyti į šiltą vietą iki kitos dienos.
Kitą dieną sumaišyti šią masę su likusiais miltais, druska, apelsino žieve, vandeniu ir minkyti pusę valandos.
Iš 2/3 tešlos padaryti pailgą, lygų, 5 cm storio batoną.
Keptuvę ištepti sviestu ir paberti sezamo sėklas. Įdėti "batoną" į keptuvę. Iš likusios tešlos suskti dvi plonas "dešreles" tokio pat ilgio, kaip ir "batonas". Išvolioti jas sėklose ir padėti aplink "batoną" taip, kad prie jo priliptų. Kiaušinius išdėlioti ant batono, patepti batoną kiaušinio tryniu ir apibarstyti sėklomis.
Palaikyti pyragą 3 val. šiltoje vietoje. Kepti orkaitėje apie valandą 200 laipsnių temperatūroje.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 06 Kov 2008, 15:09

Tikros graikiškos salotos – „horiatiki"

Graikai šias salotas vadina horiatiki. Išvertus į lietuvių kalbą – kaimiškos salotos. Būtent jos yra vienos populiariausių Graikijoje. Šias salotas graikai valgo kartu su mėsos patiekalais arba vienas. Salotos gaminamos labai paprastai ir greitai. Svarbiausia, kad naudojami produktai būtų švieži.

Reikės:
2 pomidorų,pusės agurko,
pusės paprikos,nedidelės galvutės mėlynojo svogūno,
alyvuogių,fetos sūrio,raudonėlių,alyvuogių aliejaus.
Ruošiant salotas vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad produktų graikai gamindami salotas taip nesmulkina kaip lietuviai, ruošdami baltąją mišrainę. Todėl nepersistenkite darbuodamiesi peiliu.Pirmiausia susiraskite dubenį, kuriame patieksite salotas. Tada supjaustykite pomidorus. Pomidorą perpjaukite perpus, išimkite šerdį ir kiekvieną puselę padalykite į tris dalis. Agurką supjaustykite stambokais kubeliais. Pomidorus ir agurkus sudėkite į dubelį ir pamaišykite.Šiaudeliais supjaustykite papriką, žiedais susmulkinkite svogūną. Mėlynąjį svogūną reikia naudoti todėl, nes jos skonis daug švelnesnis nei įprasto baltojo.Į dubenį su pomidorais bei agurkais dedame papriką, ant jos – svogūnus. Imame penkias alyvuoges ir jas išdėliojame dubens pakraščiuose.Pusės duonos riekutės dydžio fetos sūrio gabaliuką dedame ant supjaustytų daržovių. Viską apibarstome raudonėliais, ant sūrio pilame šlakelį aliejaus. Galima salotas gardinti ir actu.
Graikai salotas valgo užkąsdami balta duona.

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 13 Kov 2008, 12:17

Lilina rašė:o iš kur tos filo tešlos gaut?
Filo ir Kataifi tešlos jūs galite užsisakyti
UAB"Panemunės eglė" tel 37 345942 ,Smėlio-7, Kaunas .

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 13 Kov 2008, 12:18

Tiesa, aš dar neužsisakinėjau, bet buvau jų seminare ir man patiko, ką jie ten darė ir davė ragauti :lol:

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 13 Kov 2008, 12:20

Aš skaičiau, kad pas juos galima užsisakyti. Bet koks minimalus kiekis? Nes kai jie pardavinėja visokius glajus po 5 kg supakuota, tai man tešlos tiek per daug būtų

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 13 Kov 2008, 12:21

Dėl minimalaus kiekio nežinau, bet tešla sufasuota dėžutėse po 0,5 kg.

Vartotojo avataras
erneka
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2102
Užsiregistravo: 27 Vas 2007, 11:20
Pliusai: 229
Miestas: Šiauliai

Standartinė erneka » 13 Kov 2008, 12:24

Bet į kitus miestus turbūt neveža? :?:

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 13 Kov 2008, 12:26

daida rašė:Dėl minimalaus kiekio nežinau, bet tešla sufasuota dėžutėse po 0,5 kg.
Tada reikės pasidomėt. Gal ir nulėkt pas juos kada.

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 13 Kov 2008, 12:31

erneka rašė:Bet į kitus miestus turbūt neveža? :?:
Dėl šito tai tikrai nežinau, gal tik jei daug užsisakysi, kad apsimokėtų vežti :?

Vartotojo avataras
erneka
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2102
Užsiregistravo: 27 Vas 2007, 11:20
Pliusai: 229
Miestas: Šiauliai

Standartinė erneka » 13 Kov 2008, 12:34

Forelle rašė:
daida rašė:Dėl minimalaus kiekio nežinau, bet tešla sufasuota dėžutėse po 0,5 kg.
Tada reikės pasidomėt. Gal ir nulėkt pas juos kada.
Lauksim atsiliepimų ir gaminių :wink:

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 13 Kov 2008, 12:36

Tik reikia prisiruošt nuvažiuot :) Kol kas sudėtinga su mažyle, bet gal kitą savaitę įkalbėsiu vyrelį nuvešt

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 23 Geg 2008, 18:49

Graikiški nekepti sausainiai

120 g graikinių riešutų
112 g kepimui šokolado
1 stiklinė pyrago džiūvėsėlių
0,25 šaukštelio cinamono
1 stiklinė miltinio cukraus
2 šaukštai rožių vandens (svarainių ar obuolių nuoviro)
Į dubenį suberti maltus riešutus, pyrago džiūvėsėlius, sutarkuotą šokoladą, cinamoną, 1 šaukštelį miltinio cukraus ir supilti rožių vandenį.Viską ranka suminkyti ir formuoti 2,5 cm dydžio rutuliukus, pavolioti miltiniame cukruje.
Laikyti sandariai uždengtus.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Rgp 2008, 16:32

Dolmades

Dolmades su cukinijų žiedais – tradicinis graikų šaltas užkandis. „Cukinijų žiedus reikia rinkti anksti ryte, nes, kai pakyla saulė, žiedai susiskleidžia“, – dalinosi patarimais Elena. Į cukinijų žiedus dedamas įdaras: susmulkintos cukinijos, petražolės, česnakas, prieskoniai ir nevirti ryžiai. Visi šie ingridientai sumaišomi su alyvuogių aliejumi. Įdarytus cukinijų žiedus telieka įdėti į puodą, užpilti vandeniu ir pavirti 45 minutes.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Rgp 2008, 16:32


Moussaka


Virtuvėje vis zujant žmonėms – vieni prekeiviai pristato šviežios duonos iš kepyklos, kiti atveža daržovių – Elena man rodė, kaip pasigaminti tradicinį graikų patiekalą – „moussaka“. Tai vienas populiariausių patiekalų, kuris primena italiskąją lazaniją. Pagrindinis moussakos gaminimo principas – sluoksniavimas. Ant skardos dugno pirmiausiai dedami keptuvėje kepti bulvių griežinėliai, ant jų baklažanai, virtas jautienos faršas, parmezano sūris, vėl bulvės, baklažanai ir paskutinysis akcentas – „pesamel” padažas. Šis padažas gaminamas iš margarino, pieno, miltų ir kiaušinių, taip pat dedama muskato prieskonių. Užpylus padažą, moussaka pašaunama i orkaitę ir po 30 minučių šis tradicinis graikų patiekalas jau paruoštas.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Re: Graikų virtuvė

Standartinė Ramunė » 17 Rgp 2012, 09:57

Po kelionės į Rhodes, parodysiu keletą tradiciniųgraikiškųpatiekalų. Skonis visų - fantastiškas, tik... porcijos nelabai mums įprastos - gigantiškos, sakyčiau :mrgreen:

gyro - kiauliena kepama skirtingais budais.

Paveikslėlis

Paidaki – ožkos arba avienos šonkauliai (kepsneliai) su citrina, raudonėliais, druska ir pipirais.

Paveikslėlis

Skelbti atsakymą