Čekų virtuvė

Čia galite aptarti nacionalinių virtuvių ypatumus, talpinti nacionalinius receptus

Moderatoriai: vitele, zivicib

Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Čekų virtuvė

Standartinė vitele » 22 Vas 2008, 11:26

Kadangi rauginti kopūstai bei mėsa Čekijoje labai mėgiami, iš jų gaminama labai daug valgių. Sakoma, kad Čekijoje populiariausias patiekalas yra kiauliena su virtinukais ir raugintais kopūstais, dar vadinama knedo, zelo, vepro. Labai populiarus patiekalas yra raugintais kopūstais kimšta kiaulės ausis. Taip pat mėgstamas patiekalas iš mėsos su grietinėlės padažu ir virtinukais. Veni populiariausių yra svickova na smetane (jautienos gabalėliai grietinėlės padaže su virtinukais ir spanguolių garnyru) ir gulas-guliašas, patiekiamas su virtinukais ir svogūno gabalėliais.
Čekai, kaip lietuviai, mėgsta bulvinius, miltinius virtinukus, kurie būna ydaryti žuvimi, grybais ar daržovėmis. Taip pat labai mėgstami saldūs virtinukai su abrikosų, slyvų, vyšnių, mėlynių įdarais arba užpilti tiesiog kokiu nors uogų padažu, sviestu, cukrumi ar pabarstyti cinamonu. Labai populiarūs yra houskove knedliky-virtinukai, paruošti iš bulvių. Čekų virtinukai, kaip ir mūsiškiai, verdami vandenyje arba garuose ir patiekiami kaip garnyras prie sriubos, antrųjų patiekalų arba kaip atskiras valgis.
Čekų virtuvėje naudijama daug bulvių. Vienas populiariausių patiekalų iš bulvių yra plokštainis branborak.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 22 Vas 2008, 11:39

Bramborový salát"

800g virtų ir nuluptų bulvių,
4 kietai virti kiaušiniai,
1 šaukštas garstyčių,
1 šaukštas majonezo,
100 ml balto jogurto,
2 šaukštai acto,
2 marinuoti agurkai,
1 svogūnas,
druska, pipirai,
laiškiniai česnakai.

Kiaušinius, svogūnus ir lengvai atvėsintas bulves supjaustykite kubeliais, užpilkit actu. Pridėkite garstyčias, majonezą ir jogurtą - viską išmaišykit. Pasūdykit ir papipirinkit. Lėkštėje salotas papuoškit supjaustytais laiškiniais česnakais.
Prikabinti failai
jidla279.jpg
jidla279.jpg (40.14 KiB) Peržiūrėta 5698 karus(ų)

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 22 Vas 2008, 11:43

Čekiška guliašo sriuba

Reikės:

350 g jautienos,
150 g svogūno,
15 g česnako,
100 g sviesto,
20 g paprikos,
20 g pipirų,
druska, kmynai, mairūnas,
150 g miltų,
2 l jautienos sultinio,
1 kg bulvių,


Gaminimas:

Smulkiai pjaustytus svogūną ir česnaką apkepinti puode su 50 g sviesto. Mėsą supjaustyti kubeliais ir dėti į puodą. Apkepinti maišant 3 - 4 min., po to dėti papriką, druską, pipirų, kmynų. Užpilti sultiniu ir užvirinti.

Bulves nuskusti, stambokai supjaustyti ir dėti į sriubą. Keptuvėje ant sviesto apkepinti miltus iki rudos spalvos ir po to juos berti į sriubą, kad sutirštėtų. Dar virti apie 30 min. Prieš pateikiant ant stalo, pagardinti mairūnu.

Skelbti atsakymą