Valgomieji kaštainiai (Castanea sativa) – visiems girdėti, bet mažai kieno ragauti vaisiai. Jie apvalūs, kieti, balto minkštimo, plona žievele, rudu lukštu.
Azijoje ir Europoje
Žinoma per dešimt rūšių kaštainių. Daugelis jų auga Kinijoje, tik valgomieji kaštainiai – Vakarų Europoje. Nors medžiai atsparūs šalčiams ir gali augti iki pat Skandinavijos, kuo toliau į šiaurę, tuo būna mažesni ir mažiau dera. Šilto klimato zonose kaštainiai užauga iki 40 m aukščio, suformuoja gražų vainiką.
Kaštainiai sprogsta gegužę, todėl pavasarį ilgai atrodo kaip nudžiūvę.
Birželio pabaigoje jie pradeda žydėti. Stambūs žiedynai sukrauti jaunų ūglių galuose. Žiedai labai kvapūs, juos gausiai lanko bitės. Net ir byrantys žiedlapiai dar kelias dienas kvepia, juos galima rinkti ir aromatizuoti arbatą. Aromatas puikiai laikosi ir džiovintuose žiedlapiuose.
Rugsėjo pradžioje kaštainiai pirmieji pradeda gelsti. Tuo metu subręsta jų vaisiai. Nuo stipraus vėjo ar lietaus jie krinta žemėn. Kaštainius mėgsta miško gyventojai – ir smulkūs graužikai, ir šernai. Stambūs paukščiai, voverės kaštainius kaupia žiemos atsargoms. Nesurinkti, ant žemės gulintys vaisiai sudygsta.
Valgomieji kaštainiai
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Valgomieji kaštainiai
Paskutinį kartą redagavo Ramunė 18 Vas 2008, 22:24, redaguota 1 kartą(us).
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Medis sklype
Kaštainių mediena tvirta, lengva, atspari puviniams, naudojama statyboms bei baldų gamybai.
Kaštainį galima užsiauginti savo sklype, tik pirmųjų vaisių teks laukti 10–15 metų, o gausaus derliaus tikėtis tik po 60 metų.
Sėklos per žiemą stratifikuojamos šaldytuve (5 °C), pavasarį lengvai sudygsta. Pirmuosius 3–5 metus medis auga lėtai, vėliau stiebiasi greičiau.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kulinariniai subtilumai
Kaštainiai nuo seno renkami kaip maistingi ir vertingi maisto produktai. Priešingai negu riešutuose, kaštainių branduoliuose riebalų yra mažiau negu 3 proc., bet daug angliavandenių. Vaisiai valgomi švieži, virti ir kepti. Iš džiovintų daromi miltai, sumaišyti su kitokiais miltais tinka duonai.
Švieži vaisiai gerai laikosi vėsioje ir drėgnoje vietoje, kambario temperatūroje greitai džiūsta.
Kai kuriose šalyse pakepinti su lukštais kaštainiai žiemą yra tradicinis užkandis. Išgliaudytus branduolius galima pavirti sultinyje ant lėtos ugnies ir patiekti kaip daržoves, sutrinti arba vartoti sriuboms, įdarams ir pyragams, pasaldintus ar sumaišytus su grietinėle valgyti kaip desertą. Džiovintų ar konservuotų kaštainių galima nusipirkti ir mūsų parduotuvėse.