Šokoladas vietoj aspirino
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Manheteno viešbutyje atidarytas šokoladinis kambarys
Viename iš Manhetene įsikūrusių viešbučių atsirado "šokoladinis kambarys" - jo sienos, baldai ir interjero detalės pagaminti iš belgiško šokolado, praneša AP.Šokoladinis kambarys, kuris specialiai įrengtas Šv. Valentino dienos proga, iškilmingai atidarytas antradienį. Kambaryje, kuriame per artimiausias dvi savaites gali apsilankyti visi pageidaujantys, yra šokolado židinys, iš šokolado pagamintos sofos, stalai ir knygos.
Šokoladines kambario sienas puošia "paveikslai", pagaminti iš įvairių saldaus gardėsio rūšių - užuomina į garsųjį Gustavo Klimto "Bučinį" ir Jacksono Pollocko kūrinius.
Teisę tapti laikinu tokio kambario šeimininku galima laimėti loterijoje, kurią rengia belgiško šokolado gamintoja. Laimingasis bilietėlis įdėtas į vieną iš šios firmos pagamintų saldainių dėžučių, kurias JAV teritorijoje galima įsigyti iki vasario 14 dienos už 23 JAV dolerius. Tiksli "šokoladinio kambario", pristatyto sausio 29 dieną, kopija bus atkurta viešbučio "Bryant Park Hotel" Manhetene numeryje - čia 2008 m. gegužę loterijos nugalėtojas galės praleisti romantišką savaitgalį dviem.
Viename iš Manhetene įsikūrusių viešbučių atsirado "šokoladinis kambarys" - jo sienos, baldai ir interjero detalės pagaminti iš belgiško šokolado, praneša AP.Šokoladinis kambarys, kuris specialiai įrengtas Šv. Valentino dienos proga, iškilmingai atidarytas antradienį. Kambaryje, kuriame per artimiausias dvi savaites gali apsilankyti visi pageidaujantys, yra šokolado židinys, iš šokolado pagamintos sofos, stalai ir knygos.
Šokoladines kambario sienas puošia "paveikslai", pagaminti iš įvairių saldaus gardėsio rūšių - užuomina į garsųjį Gustavo Klimto "Bučinį" ir Jacksono Pollocko kūrinius.
Teisę tapti laikinu tokio kambario šeimininku galima laimėti loterijoje, kurią rengia belgiško šokolado gamintoja. Laimingasis bilietėlis įdėtas į vieną iš šios firmos pagamintų saldainių dėžučių, kurias JAV teritorijoje galima įsigyti iki vasario 14 dienos už 23 JAV dolerius. Tiksli "šokoladinio kambario", pristatyto sausio 29 dieną, kopija bus atkurta viešbučio "Bryant Park Hotel" Manhetene numeryje - čia 2008 m. gegužę loterijos nugalėtojas galės praleisti romantišką savaitgalį dviem.
Šokoladas ir sveikata
Iš kur gi ta šokolado trauka, besitęsianti ne vieną tūkstantmetį? Atsakyti šiandien jau nėra taip sudėtinga – ją lemia turtinga kakavmedžio vaisių cheminė sudėtis. Jo sudėtyje yra 33-37% riebalų, 6-6,5 % baltymų, 46-63% angliavandenių, 4-7% krakmolo, apie 1% mineralinių medžiagų, 0,4% teobromino, kofeino, eterinių aliejų, 1-1,5% drėgmės. Suvalgę 100 gramų šokolado plytelę, gauname net 550 kcal (2300 kJ), todėl šokoladu papildomi lakūnų, kosmonautų, narų, sportininkų (ypač kopiančių į kalnus), studentų (egzaminų sesijų metu) maisto daviniai. Aukštos kokybės šokolade yra vitaminų: A, B1, B2, C, D, E; taip pat mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, fosforo. Saldumynų sudėtyje esanti kakava visų pirma naudinga dėl didelio kiekio antioksidantų, susidedančių iš vitaminų ir mineralų. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo širdies ir onkologijos ligų, veikia kaip antidepresantas bei afrodiziakas.
Eksperimentais nustatyta, kad šokolado valgymas nedaro jokios įtakos spuoguotumui. Šokoladas naudojamas ir kosmetikoje. Italijos grožio salonuose siūloma atlikti liekninamąjį masažą su karčiojo šokolado putomis. Skystas juodasis šokoladas naudojamas veido kaukei. Kakavos granulės naudojamos švelnioms odos šveitimo procedūroms.
Šokoladas padeda greit atgauti fizinę ir protinę energiją, kovoti su stresu ir nuovargiu. Dėl savo teigiamo poveikio protinei veiklai, rekomenduojamas dirbantiems verslo ar kūrybinėje srityje. Pasak specialistų, gamta niekur kitur nesudėjo tokios gausybės vertingų maistinių medžiagų, kiek jų tilpo į mažytę kakavos pupelę.
Iš kur gi ta šokolado trauka, besitęsianti ne vieną tūkstantmetį? Atsakyti šiandien jau nėra taip sudėtinga – ją lemia turtinga kakavmedžio vaisių cheminė sudėtis. Jo sudėtyje yra 33-37% riebalų, 6-6,5 % baltymų, 46-63% angliavandenių, 4-7% krakmolo, apie 1% mineralinių medžiagų, 0,4% teobromino, kofeino, eterinių aliejų, 1-1,5% drėgmės. Suvalgę 100 gramų šokolado plytelę, gauname net 550 kcal (2300 kJ), todėl šokoladu papildomi lakūnų, kosmonautų, narų, sportininkų (ypač kopiančių į kalnus), studentų (egzaminų sesijų metu) maisto daviniai. Aukštos kokybės šokolade yra vitaminų: A, B1, B2, C, D, E; taip pat mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, fosforo. Saldumynų sudėtyje esanti kakava visų pirma naudinga dėl didelio kiekio antioksidantų, susidedančių iš vitaminų ir mineralų. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo širdies ir onkologijos ligų, veikia kaip antidepresantas bei afrodiziakas.
Eksperimentais nustatyta, kad šokolado valgymas nedaro jokios įtakos spuoguotumui. Šokoladas naudojamas ir kosmetikoje. Italijos grožio salonuose siūloma atlikti liekninamąjį masažą su karčiojo šokolado putomis. Skystas juodasis šokoladas naudojamas veido kaukei. Kakavos granulės naudojamos švelnioms odos šveitimo procedūroms.
Šokoladas padeda greit atgauti fizinę ir protinę energiją, kovoti su stresu ir nuovargiu. Dėl savo teigiamo poveikio protinei veiklai, rekomenduojamas dirbantiems verslo ar kūrybinėje srityje. Pasak specialistų, gamta niekur kitur nesudėjo tokios gausybės vertingų maistinių medžiagų, kiek jų tilpo į mažytę kakavos pupelę.
Šokolado klasifikacija
Šokoladas klasifikuojamas į: juodąjį, pieninį, baltąjį. Juodasis šokoladas – tai rūpestingai atrinktas proporcijų mišinys iš kakavos masės, kakavos sviesto ir cukraus. Jo sudėtis: cukrus, kakavos masė, kakavos sviestas, emulsikliai (sojos lecitinas, E 476), vanilinas.
1875 metais šveicarų šokolado gamintojas Daniel Peter pagamino pirmąjį pieninį šokoladą. Dabartinė jo sudėtis: cukrus, kakavos sviestas, nenugriebto pieno milteliai, kakavos masė, pieno riebalai, emulsikliai (sojos lecitinas, E 476), vanilinas.
Baltasis šokoladas – tai kakavos sviesto, cukraus ir pieno miltelių kombinacija. Jo sudėtis: cukrus, kakavos sviestas, nenugriebto pieno milteliai, emulsiklis (sojos lecitinas), vanilinas.
Šokoladas diabetikams – jame cukrus pakeičiamas maltitoliu.
Dažnai šokoladai ir iš jo gaminami saldainiai būna su įdarais. Įdarų sąrašas gali būti labai ilgas, nes šokolado gamintojai yra labai išradingi.
Šokoladas klasifikuojamas į: juodąjį, pieninį, baltąjį. Juodasis šokoladas – tai rūpestingai atrinktas proporcijų mišinys iš kakavos masės, kakavos sviesto ir cukraus. Jo sudėtis: cukrus, kakavos masė, kakavos sviestas, emulsikliai (sojos lecitinas, E 476), vanilinas.
1875 metais šveicarų šokolado gamintojas Daniel Peter pagamino pirmąjį pieninį šokoladą. Dabartinė jo sudėtis: cukrus, kakavos sviestas, nenugriebto pieno milteliai, kakavos masė, pieno riebalai, emulsikliai (sojos lecitinas, E 476), vanilinas.
Baltasis šokoladas – tai kakavos sviesto, cukraus ir pieno miltelių kombinacija. Jo sudėtis: cukrus, kakavos sviestas, nenugriebto pieno milteliai, emulsiklis (sojos lecitinas), vanilinas.
Šokoladas diabetikams – jame cukrus pakeičiamas maltitoliu.
Dažnai šokoladai ir iš jo gaminami saldainiai būna su įdarais. Įdarų sąrašas gali būti labai ilgas, nes šokolado gamintojai yra labai išradingi.
Kaip atskirti šokolado kokybę
Gero šokolado viršus yra blizgus, bet neriebus. Prieš liejant šokolado masę į formas yra taikomi griežtai apibrėžti temperatūriniai režimai, kurie nulemia kakavos sviesto kristalų stabilumą – tai užtikrina, kad plytelė blizgės visą galiojimo periodą. Laužiant šokolado plytelę turi girdėtis specifinis pokštelėjimas, o lūžis – aiškus, švarus, be aštrių briaunų. Ragaujant gerą šokoladą – jis švelniai tirpsta burnoje.
Šokolado negalima laikyti šiltoje vietoje, veikiant tiesioginiams saulės spinduliams. Peršilimas skatina kakavos sviesto kristalų susidarymą paviršiuje, šokoladas pasidengia pilkomis apnašomis, atrodo kaip supelijęs, tačiau tokio šokolado kokybė išlieka gera. Anot galiojančių standartų, šokolado papilkėjimas yra neleistinas, nes prarandama prekinė išvaizda. Laikant drėgnoje aplinkoje šokoladas taip pat pabala – paviršiuje susidaro cukraus kristalai. Šokoladą patartina laikyti sausoje vietoje, apie 18 °C temperatūroje, tuomet jis ilgai išliks gardus, o skaniausias jis 22 – 24 °C temperatūroje.
Gero šokolado viršus yra blizgus, bet neriebus. Prieš liejant šokolado masę į formas yra taikomi griežtai apibrėžti temperatūriniai režimai, kurie nulemia kakavos sviesto kristalų stabilumą – tai užtikrina, kad plytelė blizgės visą galiojimo periodą. Laužiant šokolado plytelę turi girdėtis specifinis pokštelėjimas, o lūžis – aiškus, švarus, be aštrių briaunų. Ragaujant gerą šokoladą – jis švelniai tirpsta burnoje.
Šokolado negalima laikyti šiltoje vietoje, veikiant tiesioginiams saulės spinduliams. Peršilimas skatina kakavos sviesto kristalų susidarymą paviršiuje, šokoladas pasidengia pilkomis apnašomis, atrodo kaip supelijęs, tačiau tokio šokolado kokybė išlieka gera. Anot galiojančių standartų, šokolado papilkėjimas yra neleistinas, nes prarandama prekinė išvaizda. Laikant drėgnoje aplinkoje šokoladas taip pat pabala – paviršiuje susidaro cukraus kristalai. Šokoladą patartina laikyti sausoje vietoje, apie 18 °C temperatūroje, tuomet jis ilgai išliks gardus, o skaniausias jis 22 – 24 °C temperatūroje.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Italijoje pagamintas natūralaus dydžio šokoladinis „Ferrari“
Italijos Sorento mieste vasario 22-24 dienomis vyks neįprastas renginys, skirtas „Formulei-1“ ir „Ferrari“, – šių automobilių gerbėjų klubas iš netoliese esančio Neapolio pristatys natūralaus dydžio bolidą F2008, pagamintą vien tik iš šokolado.Unikaliam konditerijos gaminiui prireikė 20 centnerių grynos kakavos ir daugiau kaip du mėnesius trukusio 21 konditerio darbo.
Kad šokoladinis automobilis idealiai atitiktų originalą, jis buvo padengtas specialiu valgomu raudonos spalvos glaistu.Renginio pabaigoje kiekvienas norintysis galės parsivežti namo arba vietoje suvalgyti gabalėlį šokoladinio „Ferrari“.
Italijos Sorento mieste vasario 22-24 dienomis vyks neįprastas renginys, skirtas „Formulei-1“ ir „Ferrari“, – šių automobilių gerbėjų klubas iš netoliese esančio Neapolio pristatys natūralaus dydžio bolidą F2008, pagamintą vien tik iš šokolado.Unikaliam konditerijos gaminiui prireikė 20 centnerių grynos kakavos ir daugiau kaip du mėnesius trukusio 21 konditerio darbo.
Kad šokoladinis automobilis idealiai atitiktų originalą, jis buvo padengtas specialiu valgomu raudonos spalvos glaistu.Renginio pabaigoje kiekvienas norintysis galės parsivežti namo arba vietoje suvalgyti gabalėlį šokoladinio „Ferrari“.
Šokoladas padeda kovoti prieš chronišką nuovargį
Kasdieninės juodojo šokolado dozės gali sumažinti chroniško nuovargio požymius. Pirminiais tyrimais taip pat nustatyta, jog juodąjį šokoladą su dideliu kiekiu kakavos valgantys pacientai jausdavo mažiau nuovargio nei tie, kurie valgė baltąjį šokoladą su dažančiais priedais. Hull York medicininės mokyklos tyrinėtojai pripažįsta, jog rezultatai kiek netikėti, tačiau mano, jog to priežastis yra tai, kad juodasis šokoladas veikia smegenų chemikalo seratonino gamybą.
Chroniško nuovargio sindromas pasireiškia įvairiais simptomais, tačiau esminis požymis - žymus raumenų nuovargis raumenis apkrovus fiziškai.
Atliktuose tyrimuose dalyvavo 10 pacientų, kuriems kasdien su maistu būdavo duodama 45g specialios sudėties šokolado - vieniems juodojo su daug kakavos, kitiems - baltojo šokolado su spalvą keičiančiais priedais. Tie, kurie valgė juodąjį šokoladą, jautėsi daug geriau.
Rezultatus bandoma paaiškinti tuo, kad juodajame šokolade yra gausu polifenolių, kurie pasižymi teigiamu poveikiu sveikatai, pavyzdžiui, sumažina kraujo spaudimą. Taip pat jie pagerina seratonino lygį smegenyse - jo trūkumas susijęs su chroniško nuovargio sindromu. Mokslininkai pažymi, jog norint patvirtinti tokią teoriją, būtina atlikti daugiau tyrimų, tačiau šokoladą saikingai vartoti gali visi, jaučiantys per didelį nuolatinį nuovargį.
Būtina prisiminti, jog sergant chronišku nuovargiu, vien tik paprasto šokolado nepakaks, ir būtina kreiptis į medikus. Pavyzdžiui, vien tik Didžiojoje Britanijoje nuo šios negalios kenčia 250000 žmonių.
Kasdieninės juodojo šokolado dozės gali sumažinti chroniško nuovargio požymius. Pirminiais tyrimais taip pat nustatyta, jog juodąjį šokoladą su dideliu kiekiu kakavos valgantys pacientai jausdavo mažiau nuovargio nei tie, kurie valgė baltąjį šokoladą su dažančiais priedais. Hull York medicininės mokyklos tyrinėtojai pripažįsta, jog rezultatai kiek netikėti, tačiau mano, jog to priežastis yra tai, kad juodasis šokoladas veikia smegenų chemikalo seratonino gamybą.
Chroniško nuovargio sindromas pasireiškia įvairiais simptomais, tačiau esminis požymis - žymus raumenų nuovargis raumenis apkrovus fiziškai.
Atliktuose tyrimuose dalyvavo 10 pacientų, kuriems kasdien su maistu būdavo duodama 45g specialios sudėties šokolado - vieniems juodojo su daug kakavos, kitiems - baltojo šokolado su spalvą keičiančiais priedais. Tie, kurie valgė juodąjį šokoladą, jautėsi daug geriau.
Rezultatus bandoma paaiškinti tuo, kad juodajame šokolade yra gausu polifenolių, kurie pasižymi teigiamu poveikiu sveikatai, pavyzdžiui, sumažina kraujo spaudimą. Taip pat jie pagerina seratonino lygį smegenyse - jo trūkumas susijęs su chroniško nuovargio sindromu. Mokslininkai pažymi, jog norint patvirtinti tokią teoriją, būtina atlikti daugiau tyrimų, tačiau šokoladą saikingai vartoti gali visi, jaučiantys per didelį nuolatinį nuovargį.
Būtina prisiminti, jog sergant chronišku nuovargiu, vien tik paprasto šokolado nepakaks, ir būtina kreiptis į medikus. Pavyzdžiui, vien tik Didžiojoje Britanijoje nuo šios negalios kenčia 250000 žmonių.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Daugiausiai šokolado pasaulyje suvalgo šveicarai
Iš visų planetos gyventojų daugiausia šokolado suvalgo šveicarai, vokiečiai ir belgai, trečiadienį skelbia belgų žiniasklaida. 2006 metais vienam Šveicarijos gyventojui vidutiniškai teko 11,9 kilogramo suvalgyto populiariojo gardėsio, Vokietijos gyventojui - 11,1, Belgijos - 11 kilogramo.
Tyrimo, kurį atliko Šveicarijos šokolado gamintojų sąjunga, rezultatai paskelbti Briuselyje.
Kaip išsiaiškino Šveicarijos šokolado meistrai, mažiausiai iš visų pasaulio tautų šokoladą mėgsta japonai, olandai ir ispanai.
2006 metais vidutiniškai vienam minėtųjų šalių gyventojui teko atitinkamai 2,2, 2,9 ir 3,1 kilogramo suvartoto šokolado.
Iš visų planetos gyventojų daugiausia šokolado suvalgo šveicarai, vokiečiai ir belgai, trečiadienį skelbia belgų žiniasklaida. 2006 metais vienam Šveicarijos gyventojui vidutiniškai teko 11,9 kilogramo suvalgyto populiariojo gardėsio, Vokietijos gyventojui - 11,1, Belgijos - 11 kilogramo.
Tyrimo, kurį atliko Šveicarijos šokolado gamintojų sąjunga, rezultatai paskelbti Briuselyje.
Kaip išsiaiškino Šveicarijos šokolado meistrai, mažiausiai iš visų pasaulio tautų šokoladą mėgsta japonai, olandai ir ispanai.
2006 metais vidutiniškai vienam minėtųjų šalių gyventojui teko atitinkamai 2,2, 2,9 ir 3,1 kilogramo suvartoto šokolado.