Šokoladas vietoj aspirino

Visokie įdomūs faktai virtuvės pasaulyje.
Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 23 Lap 2006, 15:30

Lilina rašė:Mano mama nėra smalyžė, o sesuo - yra. Tėvas šiaip mėgsta saldumynus, bet nepasakyčiau kad beprotiškai...irgi be ju gali gyventi. Ir man saldumynu gali nebūti, nu nebent ypatingom progom :P Tai į ką sesuo atsigime - nežinau.
Gal į senelius, o gal į kaimyną :lol:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Lap 2006, 15:24

O jeigu apie saldumynus - tai nesu ragavusi skanesnių, nei mūsiškiai - tiek saldainiai, tiek šokoladas, netgi ir tos vadinamos bambonkės :luks:
Ar čia jau nesveikas patriotizmas :hypno:

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 24 Lap 2006, 15:28

Mūsų saldainiai irgi užima gan aukštą vietą mano saldainių reitinge :idea:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 24 Lap 2006, 15:39

Vokiški man irgi ne tokie skanūs pasirodė nei musų saldainiai :)

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Lap 2006, 20:41

" Rūta " pradėjo gaminti ekologišką šokoladą. Jam pagaminti naudojama 100% ekologiška žaliava : kakava, cukranendrės ir vanilė, kurie yra auginami Pietų Amerikos nedidelėse plantacijose nenaudojant jokių herbicidų. Be to gamyboje nenaudojami jokie sintetiniai priedai. 018

Gal kas jau ir ragavot? Pasidalinkit įspūdžiais 024

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 24 Lap 2006, 21:32

O jis brangus? Pagal ideją turėtų būti.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Lap 2006, 23:32

Lilina rašė:O jis brangus? Pagal ideją turėtų būti.
Šiaip tai visi ekologiški produktai brangoki. Man jo matyti neteko, tik skaičiau :roll:

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 26 Lap 2006, 21:26

Ramunė rašė:" Rūta " pradėjo gaminti ekologišką šokoladą. Jam pagaminti naudojama 100% ekologiška žaliava : kakava, cukranendrės ir vanilė, kurie yra auginami Pietų Amerikos nedidelėse plantacijose nenaudojant jokių herbicidų. Be to gamyboje nenaudojami jokie sintetiniai priedai. 018

Gal kas jau ir ragavot? Pasidalinkit įspūdžiais 024
Reikės prie progos paragauti :idea:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 11 Gru 2006, 19:28

Ramunė rašė:" Rūta " pradėjo gaminti ekologišką šokoladą. Jam pagaminti naudojama 100% ekologiška žaliava : kakava, cukranendrės ir vanilė, kurie yra auginami Pietų Amerikos nedidelėse plantacijose nenaudojant jokių herbicidų. Be to gamyboje nenaudojami jokie sintetiniai priedai. 018

Gal kas jau ir ragavot? Pasidalinkit įspūdžiais 024
Nusipirkau ekologišką šokolądą, tiesą ne "Rūtos", prancūziškas, kaina ~ 7Lt , skonis: kakava su rugštelė...visai nieko :)

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 27 Sau 2007, 18:18

Radau įdomų dalyką:

šokolado valgymas XVI amžiuje buvo laikomas nuodėme :shock:

Tikriausiai iš čia ir kilo posakis "saldi nuodėmė" :lol:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 27 Sau 2007, 22:10

Kad žmonyjoje viskas, kas yra nauja priimama sunkiai. Kopernikas su savo įsitikinimų kad žemė apvali irgi turėjo atsisakyti teorijos vardant savo gyvybės :!:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 08 Rgp 2007, 19:18


Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 10 Rgp 2007, 19:43

net burna apsalo,kol paskaiciau :hubba:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 11 Rgs 2007, 11:44

Viduramžių Europos medikai pacientus tikino, kad šokoladas raminančiai veikia kepenis, gerina virškinimą, mažina širdies skausmus. Šokoladą žmonės valgė gydydamiesi nuo tuberkuliozės, anemijos, podagros, juo buvo mažinama kūno temperatūra.
O ir šiais laikais, pavyzdžiui, Amerikos dietologų asociacijai priklausantys medikai tvirtina, jog šokolade esantys mineralai ir antioksidantai padeda apsisaugoti nuo kai kurių ligų.

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 11 Rgs 2007, 11:45

Tiems, kurie rūpinasi savo sveikata, kardiologai dažniausiai rekomenduoja negerti kavos ir ją pakeisti šokoladu. Pastarasis širdžiai naudingesnis už raudoną vyną, arbatą ir obuolius: mažina trombų susidarymo riziką, gerina kraujospūdžio rodiklius. 40 gramų juodo šokolado teikia tiek naudos, kiek raudono vyno taurė.

Kalifornijos universiteto (JAV) mokslininkų atlikto tyrimo duomenys rodo, kad tinkamai vartojant šokoladą kraujyje mažėja leukotrienų, skatinančių kraujo krešulių susidarymą, koncentracija – kitaip tariant, mažina trombų susidarymo ir kraujagyslių užsikimšimo tikimybę.

Liaudies gydytojai jau seniai savo praktikoje panaudoja gydančiąsias šokolado savybes. Kardinolas Rišeljė buvo gydomas šokoladu nuo pačių įvairiausių ligų. O šiuolaikiniai mokslininkai mano, kad šokolado vartojimas sukuria malonumo pojūtį, pakelia nuotaiką, padeda mažinti stresą.

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 11 Rgs 2007, 11:45

Šokoladas smegenyse padidina junginio feniltalamino koncentraciją. Šis junginys sukuria pojūčius, primenančius juntamus tuomet, kai įsimylima. Šokoladas padeda moterims geriau iškęsti „kritinių dienų“ negalias, mano JAV Kalifornijos valstijoje dirbanti medikė Deborah Wosterhouse.

Šokoladas tonizuoja, didina darbingumą. Ir kaip gi ne – jame yra fiziologiškai aktyvaus junginio teobromino. Šis alkaloidas yra stipriai veikianti medžiaga, kurios vienas gramas yra mirtinas triušiams. Dėl to šokolado (ypač - karčiojo) mėgėjams derėtų prisiminti: piktnaudžiauti negalima jokiu produktu. O tokiu ypač.

Taip pat derėtų nepamiršti, kad kakavos sėklose yra daug azotinių junginių – pavyzdžiui, šlapimo rūgšties, kuri neigiamai veikia medžiagų apykaitą. Apie tai verta pagalvoti tiems, kurie turi viršsvorio problemų, jau nekalbant apie cukrinį diabetą, kepenų ir inkstų ligas, hipertenziją.

Kakavos sėklose raugų yra daugiau nei skaidulų ir vandens – iki 5,8 procento. Šis faktas svarbus žmonėms, kuriems dažnai užkietėja viduriai. O jau minėtas teobrominas ir kofeinas aktyvina širdies raumens bei nervų sistemos veiklą.

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 11 Rgs 2007, 11:46

Paprastai žmonės šokoladą renkasi pagal skonį – į receptą ir pakuotes niekas per daug dėmesio nekreipia. Šokoladas pagal apibrėžimą – tai konditerinis gaminys, pagamintas iš kakavos pupelių ir cukraus, kuriame gali būti ir kitokių žaliavų (riešutų, razinų, sauso pieno ir kt.). Riebalų (kakavos sviesto pakaitalų) vartojimas gaminant šokoladą yra draudžiamas, išskyrus atvejus, kuomet gaminamas įdaras.

Natūraliame šokolade visada būna kakavos sviesto. Rudą spalvą jam suteikia kakavos milteliai, o nuo kakavos miltelių procentinės dalies priklauso spalvos intensyvumas. Spalvai įtakos taip pat turi ir pieno riebalų kiekis. Šokolado skonis priklauso nuo kakavos pupelėse esančių junginių ir cukraus.


Natūralaus šokolado ingredientų sąraše kakavos sviestas dažniausiai būna pirmoje vietoje. Jei gamintojas nurodo, kad šokoladas pagamintas iš hidrogenizuotų riebalų ar augalinių aliejų, tai iš tikrųjų produktas nėra šokoladas, o „konditerinis gaminys“. Toks konditerinis gaminys negali būti vadinamas šokoladu ir paprastai kainuoja gerokai pigiau už tikrą šokoladą.

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 11 Rgs 2007, 11:46

Pirkdami dėmesį atkreipkite į pagaminimo datą ir tinkamumo vartoti laiką bei tai, prie kokių prekių parduotuvėje šokoladas gulėjo.

Šokoladas nesunkiai sugeria aplinkos kvapus ir netenka savo malonaus aromato, o taip pat jis yra gana jautrus temperatūrai bei aplinkos drėgmei.

Jei šokoladas yra be priedų, tai jo tinkamumo vartoti laikas yra pusė metų. Jei šokolade yra pieno produktų ar įdaro – tinkamumo laikas yra trys mėnesiai. Laikymo temperatūra turi būti tarp -3 ir +18 laipsnių. Jei laikymo temperatūra yra aukštesnė nei 24 laipsniai, tai šokoladinių saldainių glaiste pradeda tirpti kakavos sviestas.

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 11 Rgs 2007, 11:58

Gera info :luks:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 11 Rgs 2007, 12:48

Reiks siandien sokoladu pasmaliziaut :)

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 11 Rgs 2007, 13:40

Einu kavutę su šokoladu atsigersiu :P

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 11 Rgs 2007, 13:44

o as nevalgysiu sokolado,nusibaudziau 2 savaitems :wink:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 11 Rgs 2007, 13:49

Aš kaip išprotėjusi rijau šokoladą kai neščia buvau. O šiaip man tų saldumynų nelabai reikia, jau kokius 2 mėn nevalgiau šokolado. Tik šis straipsnis sugundė kokius porą skilteliu užvalgyt. :roll:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 11 Rgs 2007, 14:23

Aha, ir as taip pat susigundziau :lol:
Tutsi, uz ka taip nusibaudei? :shock:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 11 Rgs 2007, 14:37

reikia pora trejeta kg.nusimesti :evil:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 11 Rgs 2007, 14:48

man tai kazkaip neiseina saves nusibaust :roll: :D :D :D

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 11 Rgs 2007, 14:51

o man iseina Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 11 Rgs 2007, 15:09

as saves neskriaudziu :mrgreen:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 11 Rgs 2007, 17:27

tai kur ten tau save skriausti,ir taip kaip dviratis :evil: :wink: :!:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 11 Rgs 2007, 21:57

tiuninguotas :laugh: :laugh: :laugh:

Skelbti atsakymą