Vynai

Diskusijos apie gėrimus

Moderatorius: Jacinta

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Vas 2008, 09:47

Naudojamos ypatingos technologijos

Perkant kokybišką gero gamintojo rožinį vyną nereikėtų užmiršti, kad jis ypatingas ne tik dėl spalvos, bet ir dėl išskirtinio gamybos būdo, sujungiančio raudonojo ir baltojo vyno gamybos technologines schemas.
Gaminant rausvąjį vyną naudojamos tokios pat vynuogių veislės, kaip ir gaminant raudonąjį, todėl tam tikras kiekis natūralių dažomųjų medžiagų antocianų yra ir rožiniame vyne. Šis vynas gali būti ir tamsesnės spalvos, beveik raudonas, arba šviesesnis ir net vos rausvas, oranžinis – tai priklauso nuo vyndario ketinimų. Su baltaisiais vynais jie panašūs dėl lengvumo ir vaisių niuansų, kurių suteikia panašus gamybos būdas.
Jeigu baltuosius ir raudonuosius vynus vertintume kaip dvi priešingybes, nemažai rožinių vynų dėl didesnio tankio ir ryškesnės spalvos būtų arčiau raudonųjų. Tokie vynai gaunami derinant trumpą misos maceraciją su malolaktine fermentacija. Iš esmės jie artimi garsiesiems rausviesiems Bordo vynams. Tačiau kita dalis rausvųjų vynų artimesni baltiesiems, nes jie ne tokie sodrūs, jų maceracija vyksta trumpiau, juose per pus mažiau antocianų. Tokie vynai paprastai daug gaivesni, nes gamint nenaudojama malolaktinės fermentacija.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Vas 2008, 09:48


Rinktinės vynuogių veislės


Gaila, kad rausvieji vynai (Rose, Rosado) tarsi meteorai vynų padangėje sublizga pavasarį ir vėl pasislepia atėjus rudeniui. Juk jie labai vertingi dėl lengvumo, žaismingumo ir to, kad puikiai dera su daugeliu patiekalų. Taip pat apmaudu dėl to, kad pas mus jie vis dar nepopuliarėja, nors vyno ekspertai, žurnalistai stengiasi jais sudominti kuo daugiau vyno mėgėjų.
Raudonųjų vynuogių veislių, iš kurių gaunami geri rausvieji vynai, nėra daug. Provanse paprastai rausvuosius vynus daro iš Cinsaut, Grenache ar Tibouren. Luaros slėnyje – Pinot Meunier ir Pinot Noir.
Tačiau pasitaiko vynų ir iš Gamay, Cabernet Sauvignon ir Syrah. Juros apeliacijoje rausvieji vynai gaminami daugiausia iš Poulsard. Gamyba vyksta pagal raudonojo vyno gamybos schemą su ilga misos maceracija, bet šių vynuogių veislių uogose mažai dažiklių, todėl vynai šviesūs. Rausvieji vynai iš Poulsard vynuogių išsiskiria vaisiškumu, ypatingu taninų lengvumu, be to, jie netgi neblogai bręsta.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Vas 2008, 09:58


Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Kov 2008, 10:31

Pasirinkimas: vyno rūsys ar vyno spinta

Vynas – gyvas. Jis gimsta, bręsta, serga ir miršta. Norint mėgautis jo tikruoju skoniu ir aromatu, reikia tinkamai su juo elgtis. Tad visiems vyno mėgėjams patariame, kaip ir kokiomis sąlygomis laikyti vyną, kokios sąlygos jam patinka, ir triuškiname klaidingus mitus.

Ko nemėgsta vynas?
- dienos šviesos (ultravioletinių spindulių); - vibracijos ir purtymo; - per aukštos ar per žemos temperatūros; - „svetimų“ kvapų“, - sausų patalpų.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Kov 2008, 10:32


Kaip padėti vynui kuo ilgiau gyventi?


- Sukurkite reikalingą mikroklimatą patalpoje arba įsigykite laikymui skirtą vyno spintą.
- Vyno butelius laikykite ant šono, kad vynas iš vidaus drėkintų kamštį.
- Be reikalo nekilokite butelių, nes dulkės ant butelio – supratingo šeimininko požymis, o purtantis butelį svečiams prieš akis atrodo pagyrūniškai ir kvailai.
- Labai svarbu įsitikinti, kad vietoje, kur „ilsisi“ vynas, nebūtų mikro virpesių, kurių žmogus nejaučia. Įrengiant lentynas, naudojamos tarpinės ar birios medžiagos šiam virpesiui gesinti.
- Įrenginėdami vyno kambarį rūsyje, visų pirma, pasirūpinkite kokybiška ilgaamže hidroizoliacija – jeigu teks jūsų brangią kolekciją 5-10 metų laikotarpiu nors kartą „kraustyti“ dėl remonto – tai gali pakenkti vyno kokybei.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Kov 2008, 10:32

Kokios idealios mikroklimato sąlygos tinka vynui?

- Drėgmė virš 50%. Tai padės neperdžiūti kamščiui iš išorės, nes per perdžiuvusi kamštį į butelio vidų patekęs oras oksiduos vyną pamažu versdamas actu.
- Skirtingiems vynams reikalinga skirtinga temperatūra. Jauni baltieji vynai laikomi 12-15º C temperatūroje, o sunkūs raudonieji, kurių amžius skaičiuojamas dešimtmečiais – 10-12º C. Šį temperatūrų skirtumą lengviausia pasiekti turint vyno spintą.
- Vyno rūsyje prie žemės – šalčiau, palubyje – šilčiau. Vyno patalpoje svarbi ventiliacija, kadangi, esant tokiai temperatūrai ir santykiniam drėgnumui, gali „įsimesti“ nepageidaujami grybeliai ar pelėsiai. Jeigu toje pačioje patalpoje yra laikomos ir kitos maisto atsargos – pavojinga, kad vynas prisigers sau nebūdingų kvapų.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Kov 2008, 10:33


Mitai apie vyną, kuriais neverta tikėti


- Kuo senesnis vynas, tuo geresnis. Ši taisyklė galioja tik specialiai išlaikymui gaminamiems raudoniems arba pastiprintiems vynams. Jeigu jūs parduotuvėje rasite aštuonerių metų baltą vyną, kuris stovi dienos šviesoje, lentynoje statmenai – geriau nusipirkite kokybiško acto.
- Vynas rūgštus ir neskanus tiems, kurie vartoja jį vietoj alaus – geria daug ir neužkąsdami. Vynas yra maisto priedas, reikia mėgautis maisto ir vyno deriniu, o vyną vertinti reikia vieną.
- Šaltas negeriamas tik raudonas vynas. Jis patiekiamas kambario temperatūros. Baltieji vynai prieš patiekiant turėtų būti atšaldomi iki 8-10º C. Pabandykite, jeigu netikite, kad yra skirtumas ragauti atšaldytą ir ne baltąjį vyną. Kas neras skirtumo – rekomenduojame geriau gerti alų.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Kov 2008, 10:33


Kaip įsirengti „vyno rūsį“ neturint patalpos rūsyje?


- Savo bute ar name įrenkite gerai izoliuotą patalpą būsimam „rūsiui“.
- Pagal esamą plotą pasirinkite įrangą, kuri sukurtų reikiamą mikroklimatą patalpoje. Atkreipkite dėmesį, kad naudoti buitinius kondicionierius nepatartina. Kondicionieriai turėtų būti pritaikyti būtent vyno laikymo patalpoms. Štai keletas gamintojų, kurie jums tokią įrangą gali pasiūlyti: „Wine cellars innovation“, „Eurocave“, „Koolspace“, „Vinotheque“.
- Susiprojektuokite ir pasigaminkite arba įsigykite stelažus, kurių lentynos galėtų „keisti“ aukštį arba būtų pritaikytos specialiai vyno buteliams. Atminkite, kad vynas laikomas horizontalioje padėtyje.
- Jeigu jūs gyvenate šalia judrios gatvės ar daugiabučiame name aplink viskas „virpa“. Norėdami kompensuoti virpesius, tarp lentynų, ant grindų naudokite gumines tarpines, o jei įmanoma, stelažus rekomenduotume statyti ant smėlio sluoksnio, kuris viską „gesina“.
- Durys į patalpą turi būti sandarios, kad išlaikytumėme skirtingas sąlygas viduje ir išorėje. Yra pavydžių, kai gamintojai gamina duris su įmontuotu kondicionieriumi. - Apdailai galite naudoti natūralų lavos akmenį arba dolomitą, kurie santykinį oro drėgnumą palaiko įgerdami drėgmės perteklių ir ją atiduoda kai yra per sausa.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Kov 2008, 10:33


Kuo skiriasi paprastas šaldytuvas nuo tam specialiai pritaikytos vyno spintos?


- Vyno spinta nevibruoja (vibracija kenkia saugomam vynui).
- Šaldytuve palaikoma temperatūra yra per žema vyno laikymui.
- Vyno spinta gali turėti keletą skirtingų temperatūros lygių baltiems ir raudoniems vynams.
- Vyno pintos durelės gali būti pagamintos iš stiklo, kuris nepraleidžia pavojingų ultravioletinių spindulių, o kas viduje - gerai matosi.
- Vyno spintoje yra palaikomas reikalingas drėgmės lygis.

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 01 Kov 2008, 12:42

gal kada nors..gyvenime man pavyktu toki vyno ruseli tureti.. su vynu...
uch..Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 02 Kov 2008, 00:03

o del manes jo gali visai negaminti :roll:

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 02 Kov 2008, 00:05

man irgi gali jo nebus, nemegstu... :roll:

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 02 Kov 2008, 22:27

o kiek patiekalu,kur igridientas vynas naudojamas pagardinti,paskaninti patiekalus. Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 02 Kov 2008, 23:12

nenaudoju niekur :merg2:

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 03 Kov 2008, 12:36

tai tada ,vistiek,bent atsargai buteliuka bariuke galima laikyti, juk niekad nezinai kada uzklups sveciai, kurie gal but megsta paskanauti vyno :)
beto, stipline per vakariene pades virskinimui :)

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 03 Kov 2008, 12:38

Jeigu nores paskanauti vyno, patys atsines! 8)

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 03 Kov 2008, 18:07

uch..na, ir idomios jus ;)
tubut dar neteko paragauti tokios vyno rusies, koks jum tikrai patiktu Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 03 Kov 2008, 18:22

man apskritai nepatinka vynas - nei baltas, nei raudonas, o jei dar sausas, tai isvis 078

Vartotojo avataras
sinsan
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 7378
Užsiregistravo: 21 Lap 2007, 22:45
Pliusai: 924
Miestas: Alytus

Standartinė sinsan » 03 Kov 2008, 18:44

o as vyna megstu, ypatingai balta pusiau saldu, be galo dievinu chardone, ir dar neblogas raudonas ciles vynas merlot.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 03 Kov 2008, 20:40

O man patinka kagoras.Tai paprastas, bet labai skanus vynas. O ir Chardonė labai mėgstu, bet paskutiniu metu iš vis....nieko :evil:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 03 Kov 2008, 21:49

man vienintele sangrija patinka :roll:

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 03 Kov 2008, 23:24

Mėgstu vyniukus ir aš paleikuot , raudonus , kagorus pusiau saldžius , o sangriją labai mėgstu tik sausi nepatinka :roll:

Vartotojo avataras
sinsan
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 7378
Užsiregistravo: 21 Lap 2007, 22:45
Pliusai: 924
Miestas: Alytus

Standartinė sinsan » 03 Kov 2008, 23:29

sangrija ir man labai skani, ja gali gerti ir gerti ir i galva neina :laugh:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 04 Kov 2008, 07:37

Vyno reikia nemažai išgerti, kad pajaustum galvoj nerimą :wink:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 04 Kov 2008, 10:09

o man is po vienos taures jau nerimas galvoje.....todel ir sriubteliu kartais tik sangrijos :P

Vartotojo avataras
sinsan
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 7378
Užsiregistravo: 21 Lap 2007, 22:45
Pliusai: 924
Miestas: Alytus

Standartinė sinsan » 04 Kov 2008, 11:42

tai tu neatspari laipsniams :lol: :lol: :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 04 Kov 2008, 11:45

as vynui neatspari :oops: Su laipsniais man viskas tvarkoje :wink:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 15 Kov 2008, 18:26

Argentina – didžiausia Pietų Amerikos vyno gamintoja

Ilgą laiką Argentinos vynai buvo Čilės gamintojų šešėlyje, nes nesugebėjo taip gerai parduoti savo vynų kaip kaimynai. Aplinkybių verčiami argentiniečiai pastaruoju metu ėmė keistis ir žymiai drąsiau gaminti bei siūlyti savo vynus. Juo labiau, kad šalies gamintojai tikrai neišnaudoja visų galimybių, kur tokios puikios sąlygos vynuogėms auginti.
Pirmosios vyninės Argentinoje atsirado Andų papėdėje, 1861 m. įkurtame Mendozos mieste. Čia greitai išaugo pramoninė vyno gamyba iš vynuogių veislės Criolla Chica, kuri dabar tinkama tik pigiam vynui gaminti. Išsivadavus iš Ispanijos gniaužtų į Pietų Amerikos šalį plūstelėjo europiečių emigrantų banga, tarp kurių buvo nemažai vyno kraštų atstovų – italų, ispanų, prancūzų. Kai kurie jų su savimi į Argentiną atsivežė vynmedžių sodinukų ir pradėjo verstis vyndaryste.
Pradžioje šalies produkcija buvo skirta tik vidaus rinkai. Apie 1970 m. vietos gyventojai vidutiniškai išgerdavo po 90 litrų vyno, tačiau po 25 metų šis skaičius nukrito net iki 40 litrų. Tuomet vyno gamintojai pradėjo ieškoti išeities – savo vyną pradėjo eksportuoti. 1998 m. jau dešimtoji dalis – geriausioji – vyno buteliuose buvo eksportuojama į JAV, Didžiąją Britaniją ir Japoniją.
Argentinoje idealios sąlygos vynmedžiams auginti: geras klimatas, saulėtos vasaros, šaltos žiemos ir ribotas kiekis kritulių, dėl to augalai neserga ligomis, su kuriomis kovoja Europos vynuogių augintojai. Vienintelį rūpestį kelia nepakankamas kritulių kiekis. Laimei, arti stūkso Andų kalnai, kuriuose dar XVI a. buvo įrengti kanalai pirmiesiems vynuogynams drėkinti. Tokiomis sąlygomis vidutinis vynuogių derlius būna 160 hl/ha, nors, žinoma, viskas priklauso nuo atskiros vynmedžių veislės.
š viso Argentinoje vynuogynų plotai užima per 200 000 ha žemės. Dar 1990 m. apie pusė visų plotų buvo apsodinti rausvųjų vynuogių veislėmis (daugiausia Criolla ir Cereza), tinkančios tik paprasčiausiems baltiesiems stalo vynams gaminti, apie 30 proc. – baltosios vynuogės, 20 proc. – raudonosios. Tarp raudonųjų veislių visada vyravo Malbec, populiariausias Argentinos vynas iš Cahors apeliacijos. Deja, pasaulyje jis nėra labai populiarus, geriausiai žinomas Europoje. Nuo 1960 iki 1990 m. šių vynuogių plotai Argentinoje taip pat sumažėjo – nuo 50 000 ha net iki 10 000 ha.
Nors populiariausia veislė Argentinoje yra Malbec, kuria apsodinama vis daugiau plotų, dar 1998 m. pirmąja vieta jai teko dalintis su Bonarda. Dabar Malbec užima beveik 65 proc. visų raudonųjų vynuogių veislių pasėlių (2004). Argentinoje auginama ir dešimtys kitų raudonųjų vynuogių veislių: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc, Nebiolo, Barbera, Sangiovese ir Petit Verdot, baltųjų: Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon, Sémillon, Pinot Grigio, Riesling, Pedro Ximénez, Muscatel, Ugni Blanc ir Torrontes.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 15 Kov 2008, 18:27


Argentinos vyno regionai


Vynuogės Argentinoje auginamos tarp 25o ir 42o pietų platumos lygiagrečių, kur įsikūrę šie vyno regionai: Salta, Catamarca, La Rioja, San Juan, Mendoza, Neuquen ir Rio Negro.
Salta ir Catamarca yra šiauriausios sritys, esančios 25o platumoje ir net 1500 m virš jūros lygio aukštyje. Šių abiejų slėnių natūralia siena yra Calatasta ir Aconquija kalnų grandinė. Vidutinė metų temperatūra – apie 18 oC. Vynmedžiais apsodinta per 4 000 ha. Labiausiai paplitusios veislės – Torontes, Cabernet Sauvignon ir Malbec.
La Rioja provincija yra apie 930–1150 m virš jūros lygio. Vidutinė metų temperatūra – 18 ºC. Vynmedžių plotai čia užima apie 7 000 ha. Daugiausia Torontes Riojano, tačiau populiarėja ir Syrah veislė. Pagrindiniai vyndarystės centrai – Chilecto, Nonogasta ir Anquinan. Čia gaminamas paprastas vietiniams vartotojams skirtas vynas.
San Juan provincijos vyninės įsikūrusios Tulum, Pedernal ir Ullum slėniuose. Tulum Valley yra tarp Andų ir Pie de Palo kalnų grandinės, kairiajame San Juan upės krante. Vidutinis aukštis – 630 m virš jūros lygio. Vidutinė temperatūra – 17 ºC. Pagal dydį San Juan yra antrasis vyno regionas Argentinoje – vynuogynais apsodinta net 47 000 ha. Klimatas panašus kaip Mendozoje.
Pradžioje daugiausia buvo auginamos vynuogės Cereza, vėliau Aleksandrijos Muskatas, Pedro Ximenez ir Torontes. Dabar atsiranda ir Syrah, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Malbec, Ugni Blanc, Chenin ir net Viogner, Barbera, Tempranillo bei Sauvignon Blanc. Dauguma vyninių įsikūrusios slėniuose Tulum, Ullum ir Zonda, pietinėje ir centrinėje provincijos dalyje prie San Juan miesto. Ketvirtasis slėnis – Pedernal yra pietinėje dalyje, ribojasi su Mendoza.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 15 Kov 2008, 18:28

Mendoza – saulės ir gero vyno žemė

Argentinos vyndarystės centras Mendoza yra keli šimtai kilometrų nuo Čilės sostinės Santjago, atskirtos nuo Mendozos Andų kalnų ir aukščiausios jų viršūnės Aconcagua. Čia pagaminama daugiau nei 80 proc. viso Argentinos vyno ir net 50 proc. viso Pietų Amerikos vyno. Tokie gamintojai kaip „Trapiche-Peñaflor“, „Etchart“, „Finca Flichman“, „Bodegas Lurton“, „Norton“, „Catena & Weinert“ daro puikius Cabernet, Merlot, Chardonnay, Syrah ir svarbiausia – Malbec vynus.
Argentinoje sakoma: Mendoza – saulės ir gero vyno kraštas kartu ir su didžiausiomis Pietų Amerikos viršūnėmis: Aconcagua (6 962 m) ir Tupungato (6 804 m). Visa provincija dalijama į penkis regionus. Kadangi iš Andų atiteka daug upių, čia nuo seno puikiai išvystytos melioracinės kanalų sistemos. Didžiausias šios provincijos regionų skirtumas – padėtis virš jūros lygio, kuri svyruoja nuo 450 iki 1200 m.
Beveik pusė vynuogių veislių yra raudonosios, kuriose nedaug ekstraktų. Jos skirtos vyno distiliatui ir rausvajam bei baltajam stalo vynui gaminti. Mendoza taip pat yra ir naujoji veislės Malbec, iš kurios gaminami įdomiausi Argentinos vynai, tėvynė. Daugelis mano, kad Argentinoje iš šių vynuogių pagaminama daugiau gerų vynų nei kitame šios veislės regione Cahors Prancūzijoje.
Bemaž pusė vynuogių Malbec auginama Zona Alta del Rio Mendozoje, iš esmės departamentuose Lujan de Cuyo ir Maipu. Šios vynuogės čia auga aukščiau nei 1000 m virš jūros lygio, kur temperatūra per parą svyruoja net 15 oC. Dėl to vynuogių sudėtyje yra daugiau taninų, didesnis ir jų rūgštingumas. Iš tokių vynuogių gaminami intensyvesni ir neprarandantys savo ypatybių vynai. Geras pavyzdys yra įmonės „Bodegas Weinert“ vynai, gaminami jau daugiau nei 20 metų ir neprarandantys savo spalvos bei turtingos sudėties.
Šiandien daugelis gamintojų naudoja sutrumpintą ekstrakcijos laiką, dėl to vynai yra šiek tiek lengvesni, ne tokios intensyvios spalvos, nors būdingas tas pats vynuogių Malbec juodas raudonumas.

Skelbti atsakymą